KANADA IN ALJASKA


OD VANCOUVRA DO FAIRBANKSA NA ALJASKI

Aljaska, ki se je še vedno drži mistično ime »zadnja meja«, je dežela prostranstev in skrivnosti, ki jim je težko priti do dna, dežela, kjer se človek počuti zares svobodno. Meja sta le morje in nebo. Srečanje s kiti v morju osvobodi še najbolj stresno dušo. Na nočnem nebu se tudi poleti včasih vrti fenomenalni magnetni pojav z latinskim imenom Aurora Borealis (pogoj je dovolj hladna in jasna noč brez oblakov). Domačini so sproščeni in prijazni in se še vedno veselijo vsakogar, da ga le srečajo. Zaradi prostranosti jim primanjkuje človeških stikov. Drug do drugega so precej prijaznejši, kot smo tega vajeni mi. Potovanje bomo pričeli v prelepem velemestu na obali Pacifika: VANCOUVRU ter se tam vkrcali na luksuzno ladjo, ki nas bo en teden vozila po najlepših kanalih enega najlepših delov Aljaske, imenovanega »Inside Passage«, da bi za konec videli prelep zaliv ledenikov »Glacier Bay«. Teden dni razvajanja in vseh vrst užitkov, ki jih nudijo luksuzne ladje. Po izkrcanju v Whittieru pa bomo krenili proti severu: mestu Anchorage in NP Denali, kjer se nahaja najvišja planina severne Amerike, legendarna gora Mc Kinley. Potovanje bomo končali v predarktičnem Fairbanksu, od koder bomo poleteli nazaj proti Evropi.

1. DAN: MARIBOR - LJUBLJANA – BENETKE - VANCOUVER
Prevoz do letališča v Benetkah, od koder bo polet preko vmesnega letališča proti mestu Vancouver. Po popoldanskem pristanku na letališču in opravljenih obmejnih formalnostih bomo na poti do hotela imeli krajši panoramski ogled mesta. Nastanitev in nočitev.

2. DAN: VANCOUVER – VKRCANJE NA LADJO
Dopoldne si bomo ogledali mesto Vancouver, ki je relativno mlado, saj je prvo naselje nastalo šele leta 1867 in se je imenovalo Gastown. Tukaj se nahaja nekaj najstarejših zgradb v mestu. Sledil bo ogled kitajske četrti, Kanadskega trga in parka Stanley, v katerem se nahajajo znani indijanski leseni totemski stebri. Mimo Angleškega zaliva se bomo odpeljali do otoka Granville, kjer so številne trgovine, umetnostne galerije in butiki. Ustavili se bomo tudi pri muzeju antropologije, v katerem so predstavljene številne kulture avtohtonega prebivalstva severnega dela Kanade pred prihodom belcev. Po končanih ogledih se bomo vkrcali na našo luksuzno ladjo, nastanitev, kosilo in prosto popoldne, ki ga bomo lahko izkoristili za spoznavanje ladje. Ob petih popoldne bomo izpluli v smeri Aljaske. Nočitev (Z).

3. DAN: KRIŽARJENJE SKOZI »INSIDE PASSAGE«
Ves dan bomo uživali v križarjenju med zalivi in fjordi enega najbolj slikovitih delov Aljaske, imenovanem »Inside Passage«, notranji prehod. Opazovali bomo lahko pokrajino mimo katere bomo pluli in z malo sreče izsledili tudi kakšnega kita. Bivanje na ladji na osnovi polnih penzionov. Ne pozabite na predstavo v gledališču po večerji!

4. DAN: KETCHIKAN (ALJASKA)
Zjutraj bo naša ladja priplula v mesto Ketchikan in ostala zasidrana v pristanišču do popoldneva. Ta čas boste lahko izkoristili za ogled mesta ali pa se podali na kak fakultativni izlet, ki ga organizira ladjar. Gospodarstvo mesta temelji na ribolovu in turizmu in mesto si je pridobilo vzdevek: »Svetovna prestolnica lososov«. Mesto je dobilo ime po istoimenskem potoku in beseda Ketchikan izvira iz jezika autohtone etnične skupine Tlingitov. Popoldne bo ladja izplula v smeri severa.

5. DAN: JUNEAU
Zjutraj bo naša ladja priplula v glavno mesto Aljaske in ostala zasidrana v pristanišču do večera. Mesto se ponaša z izjemno lepo lego: med visokimi planinami in morjem. Ta čas boste lahko izkoristili za ogled mesta ali pa se podali na kak fakultativni izlet, ki ga organizira ladjar. Eden najbolj priljubljenih izletov je izlet v fjord Tracy Arm na koncu katerega se nahaja ledenik Sawyer, ki se dotika morja in vanj lomi svoje ledeniško čelo. Zvečer bo ladja zapustila Juneau in izplula v smeri Skagwaya.

6. DAN: SKAGWAY
Zjutraj bomo pristali v najlepšem mestu na Aljaski, Skagwayu, ki se ni veliko spremenilo od nastanka do danes. Zgodovina mesta je povezana z zlato mrzlico v drugi polovici 19. stoletja. Tedaj je v mestu cvetela trgovina, odpirali so se salooni. Dan boste preživeli v mestu ali pa se podali morda z vlakom imenovanim White Pass skozi slikovito pokrajino vse do kanadske meje. Ta del železniške proge, ki je bila prav tako zgrajena za časa zlate mrzlice, velja za eno najlepših železniških prog na svetu. Zvečer bo naša ladja izplula v smeru Glacier Bay.

7. DAN: ZALIV LEDENIKOV: GLACIER BAY
Zjutraj bo naša ladja priplula v enega najlepših ledeniških zalivov na svetu: Glacier Bay, ki je UNESCOva zaščitena biosfera. Skoraj ves dan bo ladja plula po zalivu, ki nam bo nudil nekaj najlepših prizorov narave na Aljaski. Področje je tudi izredno bogato z živalskim svetom in tukaj bomo imeli še največ možnosti opazovati: v zalivu je veliko kitov in ork. Z malo sreče jih bomo opazili. Zaliv je bil že zelo zgodaj zaščiten: leta 1925 je bil proglašen za nacionalni spomenik in 1980. je postal nacionalni park ter prišel pod zaščito UNESCA leta 1986. 27 % celotne površine parka prekrivajo ledeniki (ta številka se zadnje čase precej krči!). Do 18. stoletja je bilo celotno območje en sam velik ledenik. Popoldne bo ladja zaliv zapustila in zaplula proti severnemu delu Pacifika.

8. DAN: NA PACIFIKU
Ves dan bomo križarili po severnem delu Pacifika, blizu obale, tako da boste lahko opazovali pokrajino: ledenike in zalive, mimo katerih bomo pluli. Ladja bo vodila skozi fjord College, ki ga bomo lahko opazovali od blizu. Hkrati pa boste lahko uživali v vsem razkošju križarke: morda se boste podali v spa center ali uživali v fitnesu. Pri tako dobri hrani, ki jo boste uživali ves teden, bo to še kako dobrodošlo …

9. DAN: WHITTIER – ANCHORAGE - DENALI
Po zajtrku se bomo izkrcali in zapustili naš plavajoči hotel. Prevoz do železniške postaje v mestecu Whittier, kjer se bomo vkrcali na vlak, ki nas bo popeljal po Aljaski do mesta Anchorage in nacionalnega parka Denali, kjer se bomo izkrcali. Vožnja bo trajala 9 ur in ves čas bomo lahko uživali v panoramski vožnji skozi prelepo pokrajino v severni ameriški državi Aljaski. Po prihodu v Denali, nastanitev v hotelu in nočitev.

10. DAN: NP DENALI
Dopoldne bo prosto za samostojne oglede, popoldne pa se bomo odpeljali v narodni park Denali, kjer se nahaja mogočna gora Mt. McKinley, ki doseže višino 6.194 metrov in je najvišja gora severno ameriškega kontinenta. Domačini goro preprosto imenujejo kar Denali, kar pomeni v indijanskem jeziku veličastna. Na vodenem ogledu se bomo odpeljali do reke Teklanika. Obiskali bomo Savage Cabin, kjer bomo spoznali zgodovino in kulturo kraja ter Primrose Ridge, kjer nam bodo predstavili zgodbe domačinov, ki v teh krajih živijo. Izlet bo trajal približno pet ur. Proti večeru vrnitev v hotel, nočitev.

11. DAN: NP DENALI – FAIRBANKS
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti mestu Fairbanks, kamor bomo prispeli okrog poldneva. Mesto Fairbanks leži 190 km pod polarnim krogom in je največje mesto v notranjosti Aljaske s približno 32.500 prebivalci. Mesto je ustanovil kapetan Barnette v avgustu leta 1901 kot trgovsko postojanko. Danes je v mestu sedež univerze in mesto velja za enega bolj živahnih mest na ameriškem divjem severu. Po prihodu v Fairbanks nastanitev v hotelu in preostanek dneva prost za sprehode in samostojno odkrivanje mesta. Nočitev.

12. DAN: FAIRBANKS
Danes se bomo podali na celodnevni izlet, kombinacijo rečnega križarjenja in vožnje s turističnim vlakcem, na katerem bomo opazovali pokrajino in izvedeli veliko o zgodovini teh krajev. Z rečno ladjo, ki spominja na stare rečne parnike, se bomo popeljali po rekah Chena in Tanana. Sledilo bo kosilo in nato se bomo z vlakcem popeljali do kraja Gold Dredge 8, kjer bomo izvedeli vse o izpiranju zlata. Tudi sami bomo lahko preizkusili srečo in morda nam bo uspelo! Popoldne vrnitev v Fairbanks in prost večer.

13. DAN: FAIRBANKS - EVROPA
Nekaj po polnoči se bomo odpeljali proti letališču in poleteli proti mestu Seattle ter dalje proti Benetkam, kjer bomo pristali naslednji dan.

14. DAN: POVRATEK DOMOV
Pristanek v Benetkah in prevoz do Ljubljane in Maribora.

ODHOD: 03.08.2018

CENA: 4.490 EUR

ROK ZA PRIJAVO:  najkasneje 4 mesece pred odhodom, oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA VKLJUČUJE: prevoz do beneškega letališča in nazaj, letalsko vozovnico na relacijah Benetke-Vancouver in Fairbanks-Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse, (ki na dan 15.12.2017 znašajo 576 EUR), prevoz od letališča v Vancouvru do hotela, poldnevni ogled Vancouvra in prevoz do pristanišča, 5 nočitev v hotelih s 3*** / 4**** v Kanadi in na Aljaski v dvoposteljnih sobah, nastanitev v notranjih kabinah (doplačilo za zunanjo kabino znaša 690 EUR po osebi), polne penzione na ladji in križarjenje od Vancouvra do Whittiera, vožnja z vlakom od kraja Whittier do Denalija, prevoze in oglede po programu, izlet z vstopnino v NP v Denaliju, celodnevni izlet s kosilom v Fairbanksu, lokalne vodnike-voznike in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: dovoljenja za vstop za ZDA-ESTA (22 USD) in dovoljenja za vstop v Kanado-ETA (5 EUR), fakultativnih izletov in napitnin za osebje na ladji.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih je 4.590 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 4.690 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 4.790 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!