AVSTRALIJA


VELEMESTA, VELIKI KORALNI GREBEN, DEŽEVNI PRAGOZD IN PUŠČAVSKI RDEČI CENTER

Pred vami je potovanje po Avstraliji namenjeno vsem, ki nam tem kontinentu še niste bili. Predvsem gre za prvo potovanje v Avstralijo in to v času, ko je le-ta najlepša. Konec novembra je tam namreč pozna pomlad in ta čas je zagotovo najprimernejši za ogled delov Avstralije, ki jih predstavljamo v spodnjem programu. Začeli bomo z največjim in za mnoge najlepšim mestom, znanem širom po svetu po ikonski zgradbi: sydneyski operi. Mesto z okolico in slikovitim Modrim gorovjem v zaledju, si bomo podrobno ogledali, nato pa bomo poleteli proti tropskemu severu-vzhodu dežele, v državo Queensland. Tri dni boste uživali v tropskih temperaturah in si ogledali vse, kar je na tem zanimivem delu dežele treba videti: tropski deževni gozd, veliki koralni greben in turistično, aboriginsko mesto Kuranda. Sledil bo skok v Rdeči center z najlepšimi naravnimi spomeniki: legendarne gore Uluru in Olgas. Pa seveda rdeča puščava povsod naokrog. Za konec pa smo pustili najlepša mesta z juga kontinenta: Adelaide in Melbourne ter eno najlepših panoramskih obalnih poti na svetu: Great Ocean Road. In seveda, brez degustacij dobrih avstralskih vin ne bo šlo! Izjemno tura, ki pokriva vse, kar si je v Avstraliji treba ogledati na prvem obisku tega zanimivega kontinenta »Tam spodaj – Down Under«, kot Avstralci imenujejo svojo deželo!

1. DAN: LJUBLJANA/MARIBOR – ZAGREB – DOHA
Prevoz iz Ljubljane in Maribora do letališča v Zagrebu, od koder bomo dopoldne poleteli proti Dohi in dalje proti Sydneyu.

2. DAN: DOHA - SYDNEY 
Proti večeru drugega dne bomo pristali v Sydneyu in po opravljenih carinskih formalnostih prevoz do hotela v središču Sydneya. Nastanitev in nočitev.

3. DAN: SYDNEY 
Po zajtrku se bomo pričeli z avtobusnim ogledom najstarejšega dela Sydneya - Rocks, nato si bomo ogledali še znamenito opero (od zunaj), Hyde Park, katedralo Svete Marije in se napotili tudi v mestni downtown (mestna hiša, kitajska četrt, luka Darling). Potem bomo zavili v vroči Kings Cross in si ogledali znana sydneyska predmestja in lepo plažo Bondi beach. Preostanek popoldneva boste preživeli v tistem delu mesta, ki vas bo na ogledu najbolj prevzel. Nočitev (Z).

4. DAN: SYDNEY – MODRO GOROVJE
Po zajtrku bo bomo podali na celodnevni izlet v Modro gorovje, ki je znan gorski greben v avstralski zvezni državi New South Wales, ki se pričenja kakih 50 km zahodno od najbolj zahodnih predmestij Sydneya. Modro gorovje omejujejo reke na vzhodu, zahodu in jugu ter geološko pripada sydneyski kotlini. Danes je to ena najbolj priljubljenih naravnih turističnih zanimivosti v okolici Sydneya. Na izletu se bomo ustavili v parku Feadtherdale, kjer bomo videli najpomembnejše živali, ki predstavljajo bogato avstralsko favno. Kosilo znotraj parka. Z vzpenjačo se boste neomejeno vozili po najlepših delih narodnega parka in ga doživeli iz vseh možnih perspektiv. Zvečer vrnitev v Sydney, nočitev (Z,K).

5. DAN: SYDNEY - CAIRNS
Zjutraj prevoz na letališče in polet proti severu. Po pristanku v tropskem mestu Cairns se bomo podali na izlet v Kurando, ki se nahaja približno 25 km od Carinsa, na nadmorski višini 330 m in ima vsega nekaj tisoč prebivalcev. Zaradi tropskega deževnega gozda, ki obdaja mestece in pa narodnega parka »Kanjon Barron«, ki je pod zaščito UNESCA kot del svetovne naravne dediščine, je kraj ena najpriljubljenejših turističnih destinacij na skrajnem severu zvezne države Queensland. Popeljali se bomo z vzpenjačo in si ogledali mestece, kjer bo na koncu tudi nekaj prostega časa. Popoldne se bomo s turističnim vlakom vrnili iz Kurande v Cairns. Prevoz od železniške postaje do hotela ter nastanitev za tri noči. Preostanek dneva bo prosto za kopanje in počitek (Z).

6. DAN: CAIRNS – RT TRIBULATION - CAIRNS 
Zjutraj se bomo podali na celodnevni izlet na Rt Tribilation, ki se nahaja približno 110 km severno od mesta Carins. Obdaja ga narodni park Daintree in pa naravni rezervat tropskega gozda, ki je prav tako del UNESCOve naravne dediščine. Ime je rtu dal angleški pomorščak in raziskovalec James Cook, ko je leta 1770 plul tod mimo. Kraj je bil nenaseljen vse do leta 1930, ko so se tja pričeli priseljevati prvi beli priseljenci. Ustavili se bomo v informativnem centru Mossman Gorge, kjer bomo spili dopoldanski čaj, nato pa se podali do razgledne točke Alexandra lookout, od koder je lep razgled na okolico. Tropsko kosilo bo tokrat v dolini Noah in popoldan se bomo z ladjico popeljali po reki Daintree. Proti večeru vrnitev v Cairns, nočitev (Z,K).

7. DAN: CAIRNS – CELODNEVNI IZLET NA KORALNI GREBEN 
Zjutraj se bomo podali do pristanišča v mestu Cairns, kjer se bomo vkrcali na ladjo, ki nas bo popeljala do avstralskega velikega koralnega grebena, kjer bomo preživeli izjemen dan. Veliki koralni greben je največji koralni greben na svetu. Sestavlja ga preko 2900 manjših grebenov in 900 otočkov, ki se raztezajo v dolžini 2300 km v smeri S-J in na površini 244.400 km². Od leta 1981 je na UNESCOvi listi kot del svetovne naravne dediščine. Na ladji bomo dobili tudi opremo za potapljanje na dah. Lahko se boste podali na izlet z ladjico s steklenim dnom ali pa se odločili za kopanje v toplem tropskem morju. Vmes bo samopostrežno kosilo na ladji. Popoldne vrnite v Cairns in preostanek dneva prosto. Nočitev (Z,K).

8. DAN: CAIRNS – AYERS ROCK 
Zjutraj prevoz na letališče v Cairnsu in polet letala proti Rdečemu centru Avstralije, do kraja Ayers Rock. Po pristanku prevoz do hotela in nato bo sledil ogled najznamenitejše gore v Avstraliji, gori Uluru, ki je največji osamelec na svetu. Nahaja se v geografskem središču Avstralije. Dviguje se 318 metrov nad okolico; v širino meri 2, v dolžino pa 3,6 kilometrov. Zgrajen je iz rdečkastega peščenjaka. Znan je zaradi svoje nenavadne velikosti in lege pa tudi zaradi navideznega spreminjanja barv. Angleško ime zanj je Ayers Rock, vendar je ime Uluru, kakor ga imenujejo domačini – aborigini, bolj pogosto. Za aborigine, prvotne naseljence Avstralije, je kraj svet. Popoldne si bomo ogledali še en prekrasen spomenik narave, kamnite osamelce imenovane Olgas oziroma Kata Tjuta v jeziku aboriginov; to bi v prevodu pomenilo »veliko glav«. To je 36 kupolastih, sedimentarnih kamenin, kot so granit, bazalt in peščenjak. Najvišji vrh, Mount Olga, meri 1066 m v višino. Po sprehodu med osamelci Olgas se bomo vrnili v Ayers Rock in ob kozarčku šampanjca opazovali kako se v sončnem zahodu spreminjajo barve na gori Uluru. Večerja in nočitev (Z,V)..

9. DAN: AYERS ROCK – ALICE SPRINGS
Tokrat bomo vstali zgodaj in opazovali sončni vzhod nad goro Uluru. Sledil bo ogled kulturnega centra, kjer bomo izvedeli več o kulturi aboriginov. Po končanem ogledu se bomo podali proti mestu Alice Springs, oddaljenem 360 km. Mesto, ki ima približno 24.000 prebivalcev je znano po ljubkovalnem imenu Alice in se nahaja približno v geografskem središču Avstralije, nekje na pol poti med mestoma Adelaide na jugu in Darwinom na severu. Skozi mesto teče reka Todd in mesto obdaja hribovje Mac Donnell. Pokrajino sestavlja več puščav in zato se je je prijelo ime »Rdeči center«. Po prihodu v mesto si bomo ogledali kompleks Flying doctors, Staro telegrafsko postajo in grič Anzac. Po končanih ogledih prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: ALICE SPRINGS - ADELAIDE
Jutranji prevoz na letališče in polet proti jugu kontinenta. Po pristanku v mestu Adelaide, prevoz do središča mesta in ogled. Adelaide je glavno mesto zvezne države Južna Avstralija in je po velikosti peto največje mesto s približno 1.1 milijona prebivalcev. Prvotni prebivalci so bili Kaurna aborigini. Leta 1836 je angleški polkovnik William Light izbral kraj za mesto in ga začel načrtovati. Mesto so poimenovali Adelaide, po ženi britanskega kralja Viljema IV. Za razliko od drugih avstralskih mest, se v Adelaide niso naselili zaporniki temveč svobodni ljudje. Kot glavno mesto države Južne Avstralije je v mestu veliko vladnih ustanov, finančnih institucij in veliko trgovskih središč. Večina je skoncentriranih v mestnem središču, vzdolž bulevarja North Terrace in King William Street. Mesto je poznano po številnih festivalih in športnih dogodkih, hrani in vinu ter dolgih, peščenih plažah. Po kvaliteti življenja sodi med najpopularnejša mesta na svetu. Po končanem ogledu nastanitev v hotelu in nočitev (Z).

11. DAN: ADELAIDE – »GREAT OCEAN ROAD« - WARRNAMBOOL 
Zjutraj bomo zapustili mesto Adelaide in se podali po obali do »Velike oceanske ceste«, ki velja za eno najbolj slikovitih obalnih cest na svetu. Gre za 243 km vijugaste poti, ki zvesto sledi obalnim črtam med mestoma Torquay in Allansfordom. Cesto so gradili preživeli vojaki iz prve svetovne vojne med letoma 1919 in 1932 in so jo namenili svojim padlim tovarišem. Danes velja za najdaljši vojni spomenik na svetu. Na poti bomo imeli več postankov pri najbolj znamenitih in najlepših razglednih točkah, kot je Dvanajst apostolov, ki veljajo za največjo turistično zanimivost v tem delu Avstralije. V kraju Robe bo postanek za kosilo. Popoldne bomo obiskali dve vinski kleti, kjer bomo imeli degustacijo dobrih avstralskih vin. Proti večeru prihod v kraj Warrnambool, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

12. DAN: WARRNAMBOOL - MELBOURNE
Dopoldne bomo pot nadaljevali po Veliki oceanski poti in se ustavljali na najlepših razglednih točkah, kot so kanjon Loch Ard, Great Otway nacionalni park in številne druge. Zagotovo bo to eden najlepših dni na potovanju. Popoldne se bomo ustavili še v eni vinski kleti in imeli degustacijo vin. Popoldne prihod v Melbourne, glavno mesto zvezne države Victorije in drugo največje mesto v Avstraliji. Mesto se nahaja v zalivu imenovanem Port Phillip in se od morja razteza proti gorovju Dandenong in Macedon. Mesto, ki ima danes skoraj pet milijonov prebivalcev je bilo ustanovljeno 30.8.1835. Ime je dobilo po guvernerju države New South Wales, kateri je v začetku pripadalo. V 50-ih letih 19. stoletja je zaradi zlate mrzlice mesto prerastlo v velemesto. Leta 1956 je mesto gostilo poletne Olimpijske igre. Po prihodu v mesto nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

13. DAN: MELBOURNE - DOHA 
Pred nami bo celodnevni ogled mesta Melbourne. Mesto prednjači na področju izobraževanja, zabave, zdravstva, raziskav, športa in turizma ter velja za eno najboljših mest za življenje na svetu. Velja tudi za eno od vodečih finančnih središč v azijsko-pacifiškem prostoru. Smatrajo ga za glavno mesto avstralske kulture, rojstni kraj avstralskega impresionizma ter drugih zvrsti sodobne umetnosti. Središče mesta je zaradi lepo ohranjene viktorijanske arhitekture na UNESCO listi svetovne kulturne dediščine. Po končanih ogledih nekaj časa prosto, nato proti večeru prevoz na letališče in večerni let proti Dohi. Obroki na letalu (Z).

14. DAN: DOHA – ZAGREB 
Jutranji pristanek v Dohi in nadaljnji let do Zagreba. Samo še prevoz do Ljubljane in Maribora.

ODHOD: 24.11.2018

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje do 20.6.2018 oziroma do zasedenosti prostih mest

CENA: 4.490 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Zagreb-Doha-Sydney in Melbourne-Doha-Zagreb, tri notranje lete: Sydney-Cairns, Cairns-Ayers Rock in Alice Springs-Adelaide, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 26.3.2018 znašajo 540 EUR, vse prevoze in oglede po programu, nastanitve v hotelih* s 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR), obroke po programu, vstopnine: Featherdale Wildlife Park in Scenic World v Modrem gorovju, vzpenjača in turistični vlak v Kurandi, vstopnina v Mossman George center ter skodelica čaja, vožnja z ladjico po reki Daintree, vstopnine v NP Uluru in Kata Tjuta, šampanjec ob sončnem zahodu pri Ayers Rocku, tri oglede vinskih kleti z degustacijami vin, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25 

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 4.640 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 4.790 in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 4.940 EUR.

*Hoteli v Avstraliji nimajo uradne kategorizacije. Izbrani hoteli ustrezajo našim 4****.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!