BOLGARIJA


VELIKA BOLGARSKA TURA

Bolgarija, vzhodna balkanska država, se zdi kot da bi bila pisana in slikana z roko znanih srednjeveških umetnikov. Že 13 stoletij Bolgarija stražari na razpotju evropskih poti, med zahodom in vzhodom, med dvema religijama, islamom in krščanstvom, med vplivi različnih kultur in narodov, ki se stikajo na čudovitem Balkanu. V Bolgariji se radi spominjajo tudi antičnih civilizacij, ali pa včasih turbulentne sodobne zgodovine. Veliko je tukaj zgodovinskih sledi in izjemne kulturne dediščine, veliko mest, ki jih je treba pogledati in obiskati. Stara prestolnica Veliko Trnovo, prelepe vasice v Rodopih, samostana Rilski in Bačkovski, dolina vrtnic, prekrasna mesta na črnomorski obali Nesebar, Varna, Balčik, muzeji, galerije in seveda glavno mesto Sofija, nas vabijo in čakajo!

1. DAN: LJUBLJANA – SOFIJA
Zbirališče potnikov na letališču v Ljubljani, od koder bomo poleteli proti Beogradu in dalje proti Sofiji. V popoldanskih urah bomo pristali na letališču v Sofiji in se podali na panoramski ogled mesta z avtobusom ter peš po središču mesta. Sofija se ponaša z več kot 250 zgodovinskimi spomeniki. Nekatere med njimi si bomo ogledali, kot na primer rotundo Sv. Jurija iz 6. stoletja, cerkev Sv. Petke iz 11. stoletja, mošejo Banya Bashi iz 16. stoletja, sinagogo, predsedniško palačo in zgradbo parlamenta, nacionalni teater … Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

2. DAN: SOFIJA – SAMOSTAN RILA – MELNIK – SANDANSKI
Dopoldne si bomo ogledali najbolj znani samostan Rila, zgrajen v začetku 10. stoletja. Le-ta je največji in najlepši samostan v Bolgariji, danes pod zaščito UNESCA. Po ogledu bomo pot nadaljevali proti najmanjšemu mestu v Bolgariji – Melnik, ki je pravi muzej na prostem, s prekrasno in lepo ohranjeno tradicionalno balkansko arhitekturo. Melnik pa je znan tudi po kvalitetnih vinskih kleteh. Ogledali si bomo tradicionalno hišo Kordopulova, iz srede 18. stoletja. Pozno popoldne se bomo odpeljali do mesta Sandanski, ki slovi kot termalni zdraviliški kraj. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: : SANDANSKI – SAMOSTAN BAČKOVO – PLOVDIV
Po zajtrku nadaljujemo proti Plovdivu. Na poti si bomo ogledali samostan Bačkovo iz 11. stoletja, ki je drugi največji bolgarski samostan, z originalno arhitekturo in znamenitimi freskami iz 17. stoletja. Pozno popoldan bomo prispeli v Plovdiv, drugo največje bolgarsko mesto z več kot 6000 let staro zgodovino. Od nekdaj je bil kraj pomembno središče severne Trakije. V grških časih je bil znan pod imenom Philippopolis, preden je postal rimsko mesto. Za časa turške vladavine, ki je v mestu prav tako pustila veliko sledi, je bil Plovdiv glavno mesto turške province Vzhodne Rumelije. Sledil bo ogled stare mestne četrti Plovdiva s prekrasnimi tradicionalnimi hišami in tipično balkansko arhitekturo. Ogledali si bomo znani Etnografski muzej, rimski amfiteater iz 4. stoletja, potem pa cerkev Sv. Konstantina in še kakšno mošejo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: PLOVDIV – KAZANLUK – NESEBAR - BURGAS
Po zajtrku v našem hotelu bomo pot nadaljevali proti mestu Kazanluk preko lepega gorskega prelaza Šipka. Na poti se bomo ustavili v dolini vrtnic in si ogledali muzej vrtnic, kjer bomo izvedeli kaj vse se da narediti iz vrtnic. V Kazanlaku si bomo ogledali znane tračanske grobnice, ki so pod zaščito UNESCA. Popoldne bomo pot nadaljevali proti Črnemu morju. Nesebar je najbolj priljubljeno bolgarsko mesto na črnomorski obali. Nekateri ta črnomorski biser imenujejo tudi bolgarski »Dubrovnik«. Nedvomno je mesto, ki se nahaja na polotočku, v svoji dolgi zgodovini bilo velikokrat na razpotju. Zaradi bogatih ostankov tisočletne zgodovine je mesto danes del svetovne kulturne dediščine pod zaščito UNESCA. Nastanitev v hotelu v Burgasu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN:BURGAS – BALČIK – VARNA
Dopoldne se bomo odpeljali do Balčika, kjer se nahaja znana palača romunske kraljice, zgrajena leta 1924. Romunska kraljica Marija je bila tako navdušena, ko je prvič prišla na ta del Črnega morja, da si je dala tod zgraditi to izjemno lepo palačo. Popoldan bomo namenili ogledu Varne, mesta, ki velja za bolgarsko obmorsko prestolnico. Njeni prvi prebivalci so bili Tračani, njim so sledili vsi, ki so kadarkoli pluli po Črnem morju. Ogledali si bomo arheološki muzej in se sprehodili po središču mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: VARNA – MADARA – SVESHTARI - RUSE
Dopoldne se bomo podali proti Madari, kjer se bomo ustavili in si ogledali figuro zanimivega jezdeca v Madari, srednjeveško figuro vklesano v živo skalo, ki je prav tako uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine. Nato si bomo ogledali največjo in najpomembnejšo mošejo v Bolgariji, mošejo Tombul. Popoldan bo postanek v kraju Sveshtari, kjer bomo obiskali tračanske kraljeve grobnice iz 3. stoletja pr.n.št, nato pa pot nadaljevali do največjega bolgarskega mesta na Donavi, mesta Ruse. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: RUSE – IVANOVO – ARBANASI – VELIKO TARNOVO
Dopoldan si bomo ogledali mesto Ruse, ki slovi po italijanski, avstrijski, nemški in bolgarski arhitekturi in je prav zaradi tega dobilo vzdevek »Mali Dunaj«. Pot bomo nadaljevali do samostana Ivanovo, ki se nahaja v slikovitem kanjonu reke Rusenski Lom. Nekatere cerkve, zgrajene v skalah, so iz 14. stoletja. Nato se bomo ustavili še v zanimivi etno vasi Arbanasi, kjer stojijo lepo ohranjene tradicionalne hiše iz 17. in 18. stoletja. Obiskali bomo cerkev Kristusovega rojstva in pa Konstantsalievo hišo-muzej iz 17. stoletja. Proti večeru bomo prispeli v eno najlepših bolgarskih mest, Veliko Tarnovo. Večerja in degustacija vin ter nočitev (Z,V).

8. DAN: VELIKO TRNOVO – GABROVO – SOFIJA
Jutranji ogled Velikega Tarnova, enega najstarejših mest v Bolgariji, ki se ponaša z več kot 5000 let kontinuirane zgodovine. Ogledali si bomo srednjeveško trdnjavo Tsarevets, ulico Gurko s številnimi trgovinami in delavnicami ter Samovodsko čaršijo, najbolj znane ulice v starem delu mesta. Obiskali bomo hišo Daskalov, v kateri se nahaja muzej rezbarstva in pa staro šolo, kjer je muzej Shkoloto. Nekaj prostega časa za sprehode po starem delu mesta, nato pa bomo nadaljevali do muzeja na prostem Ettara, v katerem je preko 50 autentičnih, prenesenih starih hiš iz krajev v okolici. Na poti do Sofije se bomo ustavili še pri stari ruski cerkvi Shipka. Prihod v glavno mesto in nastanitev v hotelu. Večerja bo tokrat v lokalni restavraciji ob spremljavi odlične bolgarske glasbe. Nočitev (Z,V).

9. DAN: SOFIJA – BEOGRAD – LJUBLJANA
Naš zadnji dan v Bolgariji bomo namenili ogledu Sofije in sicer si bomo ogledali znano cerkev Bojana, v kateri se nahajajo stenske poslikave iz 13. stoletja in je zaradi njihove vrednosti na UNESCO-vi listi kot del svetovne kulturne dediščine. Sledil bo ogled nacionalnega zgodovinskega muzeja, ki velja za enega najbogatejših in najzanimivejših muzejev na Balkanu. Sledilo bo kosilo v restavraciji in prevoz na letališče ter polet preko Beograda v Ljubljano, kamor bomo prispeli okrog 20. ure zvečer.

ODHOD: 26.05.2018

ROK ZA PRIJAVO:  najkasneje 3 mesece pred odhodom, oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 1.490 EUR pri najmanj 25 prijavljenih potnikih

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Sofija-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 20.11.2017 znašajo 73 EUR, prevoze po programu in vse stroške v zvezi s prevozom, bivanje v hotelih 4**** na osnovi polpenzionov (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 190 EUR), od tega nekaj večerij v tradicionalnih, lokalnih restavracijah, vse vstopnine po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega vodnika, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vmorebitnih napitnin za lokalnega vodnika in voznika.

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 1.590 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 1.690 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 1.790 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!