NOVOLETNI FILIPINI


Filipini veljajo za očarljivo skrivnostno deželo, drugi največji arhipelag na svetu z več kot 7000 otoki, najvišjim vrhom Mt Apo, ki je nekoliko višji od našega Triglava, s skoraj sto milijoni prebivalcev in kljub 165-im različnim jezikom, ki jih govorijo v deželi, je to tretja največja angleško govoreča dežela na svetu. Dežela sproščenih ljudi, kjer prevladuje način življenja »Bahala-na«, »kar bo, pa bo«, ki se običajno zelo hitro prime turistov in obiskovalcev. Deželi se pozna 350 let španske nadvlade in 45 let prisotnosti ZDA, preden je dežela postala neodvisna. Tukaj je prelepa narava, eksotični otoki in še lepše tropske, rajske plaže ... na eni najlepših boste na koncu potovanja nekaj dni uživali tudi vi.

1. DAN:  LJUBLJANA- ISTANBUL
Zbirališče potnikov na letališču Brnik in večerni let do Istanbula.

2. DAN: ISTANBUL – MANILA (V)
Krajši postanek v Istanbulu in nadaljevanje leta proti Filipinom. Ob 19. uri po lokalnem času bomo pristali na mednarodnem letališču Ninoy Aquino. Po opravljenih obveznostih na letališču se bomo odpeljali proti hotelu in se nastanili. Na poti do hotela prve informacije o Manili. Filipinsko glavno mesto so Španci imenovali Biser orienta, bila je pravi kronski dragulj španskega imperija na Pacifiku. Prelepe ulice in kolonialne zgradbe, pravo špansko mesto. Vse to je izginilo v drugi svetovni vojni, ko je bilo mesto do tal porušeno. In zdi se, da si mesto ni nikoli docela opomoglo ... Večerja v restavraciji in nočitev.

3. DAN: MANILA – FILIPINSKO PODEŽELJE - BANAUE (Z,K,V)
Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili na pot proti planinskemu delu in kraju Banaue; peljali se bomo čez osrednji del in mimo lepo obdelanih polj na otoku Luzon, ki velja za območje največje proizvodnje riža na Filipinih. Na poti proti mestu Banaue se bomo ustavljali v mestih in vaseh, da bi ujeli utrip filipinskega podeželja. Postanke boste lahko izkoristili za fotografiranje lepe pokrajine, obvezno se bomo ustavili tudi na prelazu Dalton, kjer je prekrasen pogled na hribovja in nižine. Malo daljši postanek za kosilo bomo imeli v lokalni restavraciji na poti v Banaue, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Sledil bo čas za nastanitev v hotelu, počitek in sprostitev. Večerja in nočitev.

4. DAN: BANAUE (Z,K,V)
Današnji dan bomo namenili spoznavanju kraja Banaue, ki se nahaja na nadmorski višini 1200 m. Po zajtrku si bomo ogledali vas z zanimivo lokalno arhitekturo hiš, šolo in spoznali način življenja domačinov. V kolikor nam bo vreme dopuščalo, se bomo sprehodili po terasah riža. Kosilo bomo imeli v tradicionalni restavraciji. Po kosilu si bomo ogledali tržnico in delavnice z ročnimi izdelki, kjer nam bodo lokalni umetniki pokazali svoje umetnine. Popoldne se bomo vrnili v hotel. Večerja in nočitev.

5. DAN: BANAUE - BONTOC - SAGADA – VIGAN (Z,K,V)
Po zajtrku se bomo podali skozi gorski svet do prelazov, od koder je prekrasen razgled na kordiljere, po dolinah in kanjonih vse do mesteca Cervantes, ki povezuje kraj Ilocos Sur z gorjanskimi provincami. Peljali se bomo tudi čez prelaz Bessang, kjer se je odvijala ena največjih bitk na filipinskih tleh v 2. svetovni vojni. Ko se bomo pričeli spuščati proti obali se bo pokrajina prelevila v polja koruze, tobaka in riža, vse do obale, ki gleda na Luzonsko oziroma Južno kitajsko morje. Obala je porasla z mangrovami in plaže so peščene in sive barve. Tukaj se nahaja zgodovinsko mesto Vigan. Nastanitev v hotelu in prosto do večerje.

6. DAN: KOLONIALNI VIGAN (Z,K,V)
Dopoldan si bomo ogledali mesto Vigan, ki je zaradi lepo ohranjenega mestnega središča pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Stari španski del mesta je ohranil pečat iz kolonialnih časov. Zgradbe so lep primer zlitja filipinskega tradicionalnega in orientalskih slogov in mesto so poimenovali za eno od sedmih čudesnih mest na svetu. Ogledali si bomo katedralo svetega Pavla in se sprehodili po starih španskih uličicah. Popoldne prosto za sprehode in nakupovanja ter uživanje v prelepem kolonialnem mestu.

7. DAN: VIGAN – CLARK (Z,K,V)
Dopoldne se bomo odpeljali proti mestu Clark, nekdanji ameriški baze za letalstvo. Nekaj postankov ob poti in prihod v hotel v popoldanskih urah. Preostanek dneva bo prosto. Večerja in nočitev.

8. DAN: CLARK – VZPON NA VULKAN PINATUBO – MANILA (Z,K)
Po zajtrku se bomo podali na ogled vulkana Pinatubo, ki je izbruhnil leta 1991 in to je bil eden večjih izbruhov v 20. stoletju. Iz kraja Pinatubo se bomo s terenskimi vozili povzpeli na planino. Sledil bo krajši (30 minutni) ali daljši (2-3 ure) sprehod po vulkanu, od koder so prekrasni razgledi na kanjone. Po sprehodu bo kosilo na obali kraterskega jezera. Po kosilu se boste lahko okopali v jezeru zeleno-modre barve ali pa se odločili za krajši izlet z ladjico po jezeru (fakultativno). Popoldne bomo zapustili to območje in se vrnili v Manilo. Pot nas bo vodila skozi osrednje nižine Luzona in mimo mesteca Bacolor Pampanga, kjer je cerkev Svetega Viljema, ki je bila do polovice zakopana z lavo v enem od izbruhov vulkana Pinatubo. V Manilo bomo prispeli zgodaj popoldne. Nastanitev v hotelu, nočitev.

9. DAN: MANILA – BOHOL (Z)
Jutranji prevoz na letališče in polet proti otoku Bohol. Po pristanku prevoz do hotela na obali, nastanitev in prosto popoldne za užitke na tropski plaži ali v hotelskem kompleksu.

10. DAN: BOHOL – CELODNEVNI IZLET NA ČOKOLADNE GRIČE (Z, K)
Dopoldne so bomo odpravili na celodnevni ogled podeželja okoli mesta Bohol, kjer bomo obiskali cerkev Baclayon iz 18. stoletja, umetno nasajen gozd v Bilarju, tradicionalno kovaško trgovino in znane filipinske edinstvene apnenčaste »Chocolate Hills«; teh hribov je več sto in v poletnih mesecih, ko se trava posuši, izgledajo kot velikanske čokoladne praline. Ogledali si bomo tudi filipinskega nartničarja (tarsiidae syrichta), polopico, ki zraste le do 15 centimetrov. Nekateri jo označujejo za najbolj krvoločno danes živečo polopico, saj se večinoma prehranjuje z metulji, ki so dvakrat večji od nje. Pot bomo nadaljevali do mesta Loboc, kjer se bomo vkrcali na ladjo in se podali na malo križarjenje po reki Loay. Ob poti nas bodo spremljale obrečne vasice, strnjeni gozdovi mangrove in nasadi palm nipa. Na poti bo piknik kosilo na plavajoči restavraciji. Po koncu križarjenja se bomo vrnili v hotel. Nočitev.

11. DAN: BOHOL (Z)
Ves dan bo prosto za užitke v hotelu, ki se nahaja na tropski plaži na enem najlepših filipinskih otokov.

12. DAN: BOHOL – MANILA - ISTANBUL (Z)
Dopoldne prosto do prevoza na letališče in polet proti Manili in nato dalje proti Evropi.

13. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA
Samo še let do Ljubljane.

ODHOD: 28.12.2018

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje do 15.10 oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA:  2.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul–Manila in Manila-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, (ki na dan 31.7.18 znašajo 405 EUR), letalski karti za nacionalna leta na relaciji Manila-Bohol in Bohol-Manila s taksami, izlet z ladjico po reki Loay, bivanje v hotelih 4**** in 5***** (razen v enem*) v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 620 EUR), obroke po programu, vse prevoze, oglede in vse izlete z vstopninami po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: lokalnih letaliških taks na Filipinih, ki skupaj znašajo približno 20 USD in se plačajo direktno na letališčih ter napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki so pričakovane, a ne obvezne in jih priporočamo.

VIZA: slovenskim državljanom za vstop na Filipine NI potrebna.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 potnikih znaša 3.090 EUR, pri najmanj 15 potnikih znaša 3.190 EUR in pri najmanj 10 potnikih znaša 3.290 EUR.

*Hoteli so dobri in zelo dobri (4**** in 5*****), le hotel v planinskem delu (kraj Banaue) je slabši, po naši oceni med 2** in 3***, a najboljši razpoložljiv v teh prelepih krajih, ki bi jih bilo škoda izpustiti zaradi slabše turistične superstrukture.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!