INDONEZIJA: JAVA, BALI


IN KRIŽARJENJE MED RAJSKIMI OTOKI

Pred vami je potovanje, v katerem smo poskušali združiti vse najlepše in najbolj poznane znamenitosti te nenavadne tropske, otoške države v JV Aziji. Državo sestavlja več kot 17.500 otokov, na katerih živi preko 260 milijonov ljudi, preko 300 različnih etnij, ki govorijo preko 250 različnih dialektov. Potovanje bomo pričeli na otoku Java, najbolj gosto naseljenem otoku v deželi, kjer so zbrani največji kulturni dosežki Indonezije in tukaj bomo odkrivali stare templje ter opazovali najlepše vulkane. Prvi del potovanja bomo zaključili na otoku Bali, kjer se bomo vkrcali na našo ladjo, ki nas bo teden dni vozila med rajskimi in manj znanimi indonezijskimi otoki. V sedmih dneh bomo obiskali kar 9 otokov. Na večino njih zaide le redkokateri turist. Ustavili se bomo tudi na znanih otokih kot sta Rinca in Komodo, v svetu znana po velikanskih varanih, ki spominjajo na izumrle dinozavre. Tudi Lombok bo opravičil svojo famo in ime. Ostali otoki pa so resnično pravi skriti biseri, na katerih se je življenje ustavilo. Na tistih, ki so naseljeni. Obiskali bomo namreč tudi nekaj takih, ki so popolnoma deviški in nenaseljeni. Za konec pa si bomo ogledali še otok Bali, ki ne slovi zastonj in z Balija polni novih vtisov in doživetij poleteli nazaj v Evropo. Ne pozabimo, Indonezija leži južno pod ekvatorjem, zato sta mesec julij in avgust idealna za obisk te destinacije. Izjemna kombinacija potovanja in oddiha na luksuzni jahti!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL
Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču dve uri pred poletom letala proti Istanbulu in dalje proti Aziji. Obroki na letalu.

2. DAN: ISTANBUL – DŽAKARTA
Po prihodu v Džakarto in opravljenih formalnostih prevoz do hotela v mestu. Džakarta je nastala kot pomembno trgovsko središče v 14. stoletju. Leta 1522 so prispeli Portugalci, nekaj let kasneje Angleži in Nizozemci. 1527 leta so Nizozemci zasedli mesto, ga preimenovali v Jayakarta, kar pomeni »mesto zmage« in od tukaj vladali JV Aziji celih 350 let. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

3. DAN: DŽAKARTA – JOGJAKARTA
Dopoldne si bomo ogledali indonezijsko glavno mesto. Ogled bomo pričeli v nacionalnem muzeju, ki velja za najboljšega v deželi in enega najboljših v jugovzhodni Aziji. Ustavili se bomo na trgu Merdeka, na katerem stoji nacionalni spomenik, visok 132 m in ki je postal simbol mesta. Popeljali se bomo skozi kitajsko četrt mesta in se sprehodili po starem delu mesta – Bataviji. Kosilo v restavraciji in prevoz na letališče ter polet proti Jogjakarti. Po pristanku prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: JOGJAKARTA – BOROBODUR - JOGJAKARTA
Popoldne se bomo odpeljali do tempeljskega kompleksa Borobodur. Ta velika stupa je največji budistični spomenik na svetu, zgrajen nekje med leti 778 in 856 našega štetja. Približno sto let po izgradnji so bili Borobodur in ostali kraji na osrednji Javi skrivnostno zapuščeni. Malo zatem je izbruhnil bližnji vulkan Gunung Merapi in prekril Borobodur z vulkanskim peskom vse do leta 1815, ko so ga ponovno odkrili. Restavracijska dela so bila dokončana pred nedavnim in tempelj je danes pod zaščito Unesca kot del svetovne kulturne dediščine. Kosilo v lokalni restavraciji. Popoldne se bomo ustavili v tradicionalni vasici Candirejo in izvedeli več o njihovem tradicionalnem načinu življenja. Proti večeru vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: JOGJAKARTA
Dopoldan se bomo podali do sultanove palače Keratona in vodnega gradu, Tamansarija. Postaviti ga je dal sultan Hamengkubuwono I. kot poletno rezidenco za svoj dvor. Tamansari pomeni »lepi vrt« in je bil hudo poškodovan v potresu leta 1867. Ogledali si bomo proizvodnjo javanskega batika. Kosilo v lokalni restavraciji. Popoldne se bomo podali do tempeljskega kompleksa Prambanan, največjega hindujskega templja v Indoneziji. Tukaj se nahajajo ogromni kipi bogov Šive, Brahme in Višnuja. Na spodnjem delu se nahaja 224 manjših svetišč. Kompleks je bil zgrajen v 9. stoletju in predstavlja originalen starojavanski tip gradnje svetišč. Nastanitev v hotelu. Večerja in predstava klasične javanske interpretacije hindujske zgodbe o Ramayani. Nočitev v hotelu (Z,K,V).

6. DAN: JOGJAKARTA – BROMO
Zgodnji zajtrk in prevoz do železniške postaje v kraju Yogya Tugu, od koder se bomo v poslovnem razredu z vlakom popeljali skozi prelepo javansko pokrajino, mimo vasi in riževih polj. Okrog poldneva bomo prispeli na cilj, se izkrcali in se nato odpeljali do vasi Tosari, ki je oddaljena približno 4 ure vožnje. Od tod bo samo še kratka vožnja do vasi Bromo, kjer se bomo nastanili. Večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: BROMO – KALIBARU - BANYUWANGI
Zgodaj zjutraj se bomo podali na izlet v Bromo. V Pananjakanu bomo opazovali sončni vzhod z roba kaldere in se nato podali preko gore peska do samega kraterja. Gora Bromo pripada skupaj z goro Semeru nacionalnemu parku Bromo-Tengger-Semeru. To območje je bila domovina etnije Tengger, ki je tod prebivala več stoletij. To je še edina hindujska skupina na otoku. Po izletu se bomo vrnili v hotel na zajtrk. Nekaj prostega za počitek, nato pa se bomo podali do kraja Kalibaru in obiskali plantažo, kjer gojijo kavo, kakav, vanilijo in poper. Po kosilu bomo pot nadaljevali do kraja Banyuwangi. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: IJEN – BALI
Zgodnje bujenje in na pot! Vozili se bomo ob vznožju planote gore Ijen mimo plantaž in skozi gozdove. Krajši postanek pri vhodu v park in nato bo sledil treking do Kawah Ijena preko Turaha, Macana in Ungkup-Ungkupa. Plato predstavlja prelepo savansko pokrajino, veliko spečih vulkanov. Na dnu spečega vulkana je zanimivo rumeno jezero. Vrnitev v hotel in zajtrk ter krajši počitek. Popoldne se bomo podali do pristanišča Ketapang in se s trajektom prepeljali do pristanišča Gilimanuk na Baliju. Prevoz do hotela, nastanitve in večerja (Z,K,V).

9. DAN: BALI – VKRCANJE NA LADJO
Dopoldne prosto v hotelskem kompleksu in popoldne prevoz do pristanišča ter vkrcanje na ladjo, ki bo ob 20. uri izplula iz pristanišča (Z,V).

10. DAN: OTOK SARINGI – OTOK KERAMAT
Naša ladja bo dopoldne pristala na otoku Saringi. Otoka Saringi in Keramat sta nenaseljena in ju povezuje ozek peščeni greben, po katerem se bomo lahko sprehajali z enega otoka na drugi. Današnji dan bo namenjen morskim užitkom, ki jih lahko nudijo le najbolj eksotični, nenaseljeni, tropski otoki. Izbirali boste lahko med plavanjem, potapljanjem z dihalko, vožnjo s kajakom. Ladja bo celo noč zasidrana ob otoku (Z,K,V).

11. DAN: OTOK SATONDA
Zjutraj bo naša ladja izplula proti otoku Satonda. Ime je otok dobil po spečem vulkanu in jezeru znotraj kraterja. Tudi otok Satonda je nenaseljen. Povzpeli se bomo na sam krater vulkana, od koder je prelep razgled nad jezerom v kraterju in tudi sicer celim otokom. Po sprehodu bo prijal skok v toplo morje in popoldne bo namenjeno morskim užitkom: potapljanju, kopanju ali sprehodom po plaži. Zvečer bo naša ladja izplula v smeri otoka Flores (Z,K,V).

12. DAN: OTOK FLORES
Zjutraj bomo prispeli na otok Flores in pristanišče Labuanbajo, kjer bo ladja zasidrana do popoldneva. Čas boste lahko preživeli v pristaniškem mestecu ali pa se podali na fakultativni izlet, ki ga organizira ladjar. Na izletu se bomo podali do kraja Ruteng, ki se nahaja med vulkanskimi griči in izjemno zanimivimi riževimi polji. Tod živi etnična skupina Manggarai, ki govorijo svoj jezik in imajo svojo kulturo in živijo v tradicionalnih manggarajskih hišah. Pot bomo nadaljevali do kraja Cancar, ki je znan po okroglih riževih poljih. Zgodaj popoldne vrnitev na ladjo, ki nas bo odpeljala do idiličnega otočka Kokotao, na katerem bomo odkrivali lepe plaže, toplo morje in izjemen koralni greben. Zvečer bo ladja pristala na otoku Rinka in preživela noč zasidrana v zalivu (Z,K,V).

13. DAN: OTOK RINKA – NP KOMODO
Današnji dan bo namenjen »zmajem s Komoda«, velikim varanom, ki lahko dosežejo v dolžino tudi do 3 metre in več in tehtajo preko 150 kg in spominjajo na prave pošasti iz jurskih časov. Na otoku Rinca jih je več kot na Komodu. Z lokalnimi vodniki-rangerji se boste lahko podali na fakultativni izlet po okolju, kjer se varani običajno gibljejo. Vodniki nas bodo vodili po potek parka in skozi bodičasto vegetacijo ter tropske trave. Sprehod bo trajal približno dve uri in okrog poldneva se bomo vrnili na ladjo, ki bo izplula v smeri otoka Padar, ki je znan po plažah črne, roza in rumene barve. Preostanek dneva bo namenjen užitkom na teh rajskih plažah. Proti večeru bo ladja izplula proti otoku Moyo (Z,K,V).

14. DAN: OTOK MOYO
Otok Moyo je pravi skriti dragulj, ki je postal v svetu znan po obisku nekaterih svetovno znanih zvezd. Slavospev otoku sta v svet ponesla princesa Diana, Mick Jagger in mnogi drugi. Na otok zaidejo le redki turisti in ostaja deviško privlačen za redke obiskovalce. S čolni bomo pristali v vasi Labuhan Haji, kjer nas bodo domačini sprejeli s tradicionalnimi plesi in glasbo. Nato pa se bomo lahko podali na poldnevni fakultativni izlet po vasi, kjer bomo videli in izvedeli kakšne so dnevne aktivnosti domačinov in se nato sprehodili do slapa Mata Jitu, skozi plantaže tropskega sadja in senco tropskega gozda. Popoldne vrnitev na ladjo (Z,K,V).

15. DAN: OTOK LOMBOK
Zjutraj se bomo zasidrali v pristanišču Pamenang na otoku Lombok. Ves dan bomo preživeli na otoku Lombok, lahko po svoje, ali pa se podali na fakultativni celodnevni izlet po severnem delu otoka. Na tem izletu se bomo najprej ustavili na skalnih klifih Malibu, od koder se lepo vidi otok Gili in pa gora Agung na Baliju. Naslednji postanek bo na tradicionalni tržnici v kraju Tanjung. Ustavili se bomo v tradicionalni vasi senaru, od koder se bomo podali na sprehod do slapov Sendang Gile in Tiu Kelep. Slapova se nahajata na nadmorski višini 600 m, ob vznožju spečega vulkana, gore Rinjani. Po kosilu v restavraciji se bomo ustavili v tradicionalni planinski vasici, kjer se je ohranil stari, tradicionalni način življenja vse do danes. Vrnitev na ladjo in za zadnji večer na ladji kapitanova večerja, kot se spodobi. Kasno zvečer bo ladja izplula v smeri Balija (Z,K,V).

16. DAN: BENOA – BALI
Zjutraj bo ladja pristala in mi se bomo izkrcali in v pristanišču nas bo že čakal avtobus, s katerim se bomo podali na celodnevni izlet po Baliju. Otok Bali je znan po tradicionalnih plesih, med katerimi sta najbolj znana Barong in Keris, ki pripovedujeta zgodbo o Ramayani. Na našem prvem postanku si bomo ogledali predstavo spretnih plesalcev. Nato bomo pot nadaljevali do kraja Kintamani, od koder je lep razgled na jezero in vulkan Batur. Kosilo bo v tradicionalni restavraciji in popoldne se bomo ustavili v tradicionalni gorski vasi Desa Penglipuran in si jo ogledali. Proti večeru vrnitev v naš hotel, večerja in nočitev (Z,K,V).

17. DAN: BALI - ISTANBUL
Prost dan za kopanje ali počitek v hotelu. Po kosilu bo potrebno zapustiti sobe, a popoldan bomo še vedno lahko uživali v hotelskem kompleksu. Proti večeru prevoz na letališče in večerno-nočni let proti Evropi (Z,K).

18. DAN: ISTANBUL - LJUBLJANA
Samo še let do Ljubljane.

ODHOD: 19.07.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.

CENA: 4.590 EUR

CENA VKLJUČUJE: povratno letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Džakarta in Bali-Istanbul-Ljubljana, notranji let na relaciji Džakarta-Jogjakarta, nastanitve v hotelih* 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 480 EUR) ter v lodžu na Bromu in na ladji v dvoposteljnih kabinah , kategorije C (doplačilo za kategorijo B je 250 EUR po osebi, za kategorijo A je 595 EUR po osebi in za kategorijo P je 750 EUR po osebi), ladijske in pristaniške takse (ki skupaj znašajo 420 EUR), obroke po programu, oglede po programu, vstopnine po programu za muzeje, nacionalne parke, prevoze po programu z avtobusi, terenskimi vozili trajekti, čolni in ladjo, lokalne vodnike, slovensko vodenje, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: napitnin za voznike in vodnike ter fakultativne izlete na ladji.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 4.690 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 4.790 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 4.890 EUR.

*hoteli na Javi in Baliju so zelo dobri in ustrezajo našim kategorazacijam 4**** in 5*****, le lodže na vulkanu Bromo je brez kategorizacije, po naši oceni 2** edini in najboljši možen v tem kraju.

**Ladjar si pridržuje pravico, da lahko zaradi vremena ali višje sile prilagodi itinerar plovbe.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!