BARVITA JUGOZAHODNA KITAJSKA


Mistično področje jugozahodne Kitajske je domovina številnih etničnih skupin in je, kot cela zahodna Kitajska, manj razvita v primerjavi s kitajskim primorjem. Naše potovanje bomo pričeli in končali na skrajnem kitajskem jugu, od koder se bomo podali do pravega kitajskega podeželja, ki kljub hitremu razvoju, ki ga dežela doživlja v zadnjih nekaj letih, ostaja avtentičen in ohranja tisočletno tradicijo svojih prednikov. Obiskali bomo vasi, v katerih živijo etnične skupine Miao, Dong in ostale … Tja se podajamo v času poznega poletja oziroma zgodnje jeseni, času, ko zori riž in ko se terase z riževimi polji spremenijo v prava zlata polja. Pokrajina je pravi raj za fotografe. Nato si bomo pogledali najlepše dele kitajskega krasa in se vozili po rekah in z ladje občudovali prelepo, idilično pokrajino na jugu Kitajske. Za konec pa še dve različni kitajski mesti: eno, ki je bilo nekoč portugalska, drugo pa angleška kolonija: Macao in Hongkong, od koder se bomo vrnili proti domu. Program priporočamo ljubiteljem etnologije!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL
Večerni let iz Ljubljane do letališča v Istanbulu, od koder bomo nekaj po polnoči poleteli proti Kitajski. Nočno-dnevni let.

2. DAN: ISTANBUL - GUANGZHOU
Popoldanski pristanek v kitajskem mestu Guangzhou in po opravljenih formalnostih prevoz proti hotelu in krajši panoramski ogled mesta. Guangzhou, znano tudi pod imenom Canton, je glavno mesto kitajske province Guangdong in največje mestu na jugu Kitajske. Nahaja se na Biserni reki kakih 120 km SZ od Hongkonga. Mesto ima dolgo zgodovino in nekoč je predstavljalo pomorski terminal pomorske svilne poti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

3. DAN: GUANGZHOU - KAILI
Po zajtrku prevoz na železniško postajo, od koder se bomo s hitrim vlakom odpeljali do mesta Kaili, oddaljenega 1125 km. To razdaljo bomo premagali v petih urah in dopoldne uživali v opazovanju pokrajine, skozi katero bo drvel naš vlak. Kaili je glavo mesto prefekture Guizhou, ki leži na jugozahodu Kitajske in kjer živijo etnične skupine kot sta Miao in Dong, na zahodu bolje poznani pod imenom Hmong. Popoldne bomo obiskali vas Qingman, ki je znana po izjemno zanimivih tekstilnih izdelkih in obisk vasi bo popotovanje skozi čas. Domačinke so oblečene v tradicionalna oblačila in nosijo frizure kot za časa dinastije Tang. Obiskali bomo tradicionalno domačijo in, če bo čas dopuščal, morda še vaško šolo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. DAN: KAILI
Danes bomo obiskali vas Jidao, ali vas »dolgih kril«, ki velja za pravi muzej na prostem, tradicionalno vas s kitajskega podeželja na jugu dežele. Podali se bomo na sprehod (1,5 ure) mimo riževih polj, ki obkrožajo vas, in preostanek časa preživeli v vasi. Na osrednjem trgu nam bodo domačini uprizorili svoje plese in pesmi, nazdravili bomo po stoletnih običajih z riževim žganjem. Sledil bo sprehod po vasi in ogled lokalne arhitekture, kot na primer tradicionalnega silosa za riž. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

5. DAN: KAILI - ZHAOXING
Dopoldne se bomo z avtobusom podali do 260 km oddaljenega kraja Zhaoxing. Na poti se bomo ustavili v dolini, kjer se nahaja vas Huanggang, avtentična vas etnične skupine Dong. Popoldne bomo prispeli v vas Zhaoxing, ki velja za največjo vas etnične skupine Dong. Vas ima pet stolpov za bobne, ki simbolizirajo pet družinskih klanov. V vasi danes živi preko 1000 družin in zgodovina vasi je stara približno 2000 let. Nastanitev v »guest house« in večerja, med katero nam bodo domačini predstavili svoje tradicionalne plese in pesmi. Nočitev (Z,V).

6. DAN: ZHAOXING
Dopoldne bomo obiskali lokalno tržnico in poskušali ujeti njen jutranji utrip. Preostanek dneva bomo namenili krajšemu sprehodu med riževimi polji. Z avtobusom se bomo popeljali do gorske vasice Tangan Dong, ki se nahaja na vrhu hriba in je obkrožena s samimi riževimi polji. Vas si bomo najprej ogledali, nato pa se bomo spustili po poti, ki nas bo vodila med riževimi polji, ki bodo tedaj najverjetneje zlato rumena, nazaj do vasi Zhaoxing. Preostanek dneva bodo aktivnosti v vasi. Večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: ZHAOXING - LONGSHEN
Po zajtrku se bomo z avtobusom odpeljali do mesta Longshen kjer bo krajši postanek na lokalni tržnici. Nato se bomo podali do vasi Pingan Zhuang. Do nje nas bo vodila pot, prav tako med terasami z riževimi polji. Te terase so nekaj posebnega in prekrivajo celoten hrib, od gladine reke (380 mnm) pa vse do vrha hriba, ki se nahaja na nadmorski višini 1.180 mnm. Po ogledu vasi vrnitev v Longshen, nastanitev v lokalni »guest house«, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: LONGSHEN - GUILIN
September je mesec, ko zori riž in riževa polja prevzamejo prelepo jesensko zlato barvo. To je čas veselja v vaseh, ko so pridne roke domačinov bogato nagrajene in zato je jesen zagotovo najbolj veseli letni čas v tem delu Kitajske. Zjutraj bomo zgodaj vstali in se podali na vrh planine ter opazovali sončni vzhod nad terasami in riževimi polji. Prizor za fotografe in bogove! Nato se bomo z avtobusom odpeljali do približno dve uri oddaljenega mesta Guilin in se sprehodili po središču mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

9. DAN: GUILIN - YANGSHUO
Po zajtrku se bomo odpeljali do pristanišča in se vkrcali na ladjo, ki nas bo popeljala do 63 km oddaljenega mesta Yangshuo. Z ladje bomo lahko opazovali nazobčane kraške osamelce in pokrajino, ki je od nekdaj navduševala kitajske slikarje in kitajske cesarje. Pluli bomo mimo vasi in opazovali življenje ob reki in na njenih bregovih. Popoldne bomo prispeli v mesto Yangshuo in imeli nekaj časa za sprehod po slavni zahodni ulici. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: YANGSHUO
Danes bo izjemen dan. Mesto Yangshuo je znano po naravnih lepotah pokrajine, sredi katere se nahaja. Leži tudi ob reki Yu Long, ali zmajevi reki, po kateri se bomo popeljali s splavi, narejenimi iz bambusovih debel, s katerih bomo pokrajino, reko in dogajanje ob njej spoznali na povsem poseben način. Popoldne bomo imeli manjši tečaj kuhanja in priprave kitajske hrane s tega območja. Tečaj se bo pričel na tržnici, kjer bomo nakupili vse potrebno za večerjo, ki si jo bomo, ob skrbnih navodilih domačih mojstrov tudi sami pripravili. Prepričani smo, da vam bo še posebej teknila (Z,V).

11. DAN: YANGSHUO - ZHUHAI
Dopoldne bo prosto za sprehode po središču mesta in morda nakupe. Okrog poldneva bo prevoz na železniško postajo in ob 12.28 se bomo odpeljali proti 1300 km oddaljenem mestu Zhuhai. Za to bomo potrebovali 9 ur in 11 minut. Ves popoldan bomo lahko opazovali pokrajino s hitrega vlaka. S seboj bomo imeli piknik kosilo, ki ga bomo do prihoda v Zhuhai pojedli na vlaku. Prihod v Zhuhai ob 21.39 in prevoz do hotela, nastanitev in nočitev (Z, piknik V).

12. DAN: ZHUHAI - MACAO
Po zajtrku se bomo podali proti mestu Macao. Zanj pravijo, da je to od nekdaj kraj, kjer se srečata vzhod in zahod. Ogledali si bomo izjemno kombinacijo kitajske in portugalske tradicionalne arhitekture, ki se tako lepo zliva s sodobno arhitekturo 20. in 21. stoletja. Ogledali si bomo Macau Tower, ki velja za enega najvišjih na svetu, tempelj A-Ma, zgrajen konec 15. stoletja in ostanke katoliške cerkve Sv. Pavla iz začetka 17. stoletja. Od trga Senado se bomo po ulici, ki je namenjena le pešcem, sprehodili po starem delu mesta, ki je bil pred leti vključen na UNESCO listino kulturne dediščine. Obiskali bomo tudi eno od sodobnejših zanimivosti, kazino, po katerih je Macao znan in je dobil vzdevek kitajski Las Vegas. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z).

13. DAN: MACAO - HONGKONG
Po zajtrku bo prevoz do pristanišča, kjer se bomo vkrcali na hitro ladjo, ki nas bo prepeljala v Hong Kong, kjer nas bo v pristanišču pričakal lokalni vodnik. Takoj po prihodu se bomo podali na turo po prelepem subtropskem in goratem otoku, ki ga krasijo moderni nebotičniki. Iz zaliva Causeway se bomo povzpeli na približno 600 m visok vrh Viktoria, od koder je prelep razgled na mesto. Potem se bomo po otoški cesti zapeljali do zalivov Deep Water Bay in Repulse Bay ter prispeli do ribiške vasi Aberdeen. Tukaj bo prosto za sprehode ali morda vožnjo s čolnom med ribiškimi hiškami na vodi. Popoldne se bomo ustavili v Kawloonu. Nastanitev in nočitev (Z).

14. DAN: HONGKONG - ISTANBUL
Ves dan bo prosto za samostojne sprehode, oglede ali nakupe. Morda se boste podali na katerega od organiziranih fakultativnih izletov … Proti večeru prevoz na letališče in nočni let proti Istanbulu.

15. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA
Jutranji prilet v Istanbul in takoj zatem povezava do Ljubljane, kjer bomo pristali v jutranjih urah.

ODHODA: 20.09.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest

CENA: 2.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Guangzhou in Hongkong-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 20.11.2018 znašajo 425 EUR), nastanitev v hotelih s 4**** (razen v krajih Zhaoxing in Longsheng, kjer bomo nastanjeni v »guest house«, najboljših nastanitvah v teh krajih) v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 580 EUR), obroke po programu (v glavnem so polpenzioni z obroki v tradicionalnih restavracijah), železniško karto in vožnjo s hitrim vlakom na relacijah Guangzhou-Kaili in Yangshuo-Zhuhai, vse prevoze z avtobusi po programu, vožnje z ladjami in čolni po programu, angleško govoreče vodnike na poti in slovenskega spremljevalca, vse vstopnine in oglede po programu, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: kitajske vize, ki znaša približno 70 EUR, morebitnih napitnin za lokalne vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 3.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 3.290 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!