KASPIJSKA OSREDNJA AZIJA: TURKMENISTAN IN KAZAHSTAN


PUŠČAVSKI DELI NEKDAJ SLAVNE SVILNE POTI

Tokrat vam predstavljamo dve zanimivi deželi osrednje Azije: Turkmenistan in Kazahstan. Predvsem njuna prikaspijska območja, njun puščavski del. Potovanje bomo pričeli v prestolnici Turkmenistana, Ašgabatu. Nenavadno, moderno in bogato mesto. Palače na vsakem koraku odsevajo bogastvo, ki ga je dežela pridobila z nafto in zemeljskim plinom. Od glavnega mesta nas bo pot vodila do antične Nise, nekdanjega mesta Partijskega imperija, ki je predstavljalo trd oreh samemu Aleksandru Velikem, ko je prezimil s svojo vojsko v bližini mesta. Nato se bomo odpeljali do ekološke katastrofe iz časov Sovjetske zveze: do vrat, ki vodijo v pekel, ali krater Darwaza, ki se nahaja sredi turkmenske puščave. V neposredni bližini ogromnega kraterja, iz katerega se vijejo ognjeni zublji, bomo prenočili in uživali v tem nenavadnem nočnem spektaklu. Sledilo bo nekaj izjemno vznemirljivih dni v eni najlepših, a popolnoma neznanih puščav na svetu. Narava je bila tukaj zares kreativna in uživali bomo v pejsažih, ki ponekod spominjajo na pokrajino na Luni ali Marsu. Sledil bo krajši oddih na obalah Kaspijskega morja in septembra bo še dovolj toplo za kak skok vanj, nato pa prehod meje in izjemna puščava Mangistau v Kazahstanu. In za konec še futuristična in ultra moderna prestolnica dežele, Astana. Potovanje, s pridihom avanture, priporočamo ljubiteljem puščav in neuhojenih poti!

1. DAN: LJUBLJANA – AŠGABAT
Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred poletom proti Istanbulu in dalje proti Ašgabatu. Nočni let. Obroki na letalu.

2. DAN: AŠGABAT
Jutranji prihod v Ašgabat in po opravljenih mejnih formalnostih prevoz do hotela kjer bomo imeli zajtrk in pustili prtljago. Sledil bo poldnevni ogled turkmenistanske prestolnice, ki se je nekoč razvijala zahvaljujoč svilni poti. Pogledali si bomo Park neodvisnosti in spomenik v obliki jurte ter kip prvega predsednika Turkmenistana, spomenik nevtralnosti in spomenik turkmenski sveti knjigi Ruhnami, mošejo Ertogrul Gazi, spomenik potresu. Sledilo bo tradicionalno turkmensko kosilo. Popoldne vrnitev v hotel in prosto za počitek. Nočitev (Z,K).

3. DAN: AŠGABAT – NISA - DARWAZA
Dopoldne se bomo podali do stare Nise, ki se nahaja ob vznožju Kopet Daga in je bila prestolnica nekdanjega Partijskega imperija, ki se je zoperstavil vojski Aleksandra Velikega in je nekoč obsegal ozemlje od Evfrata do Inda. Mesto je obdajalo obzidje s 43 obrambnimi stolpi. Sledil bo ogled mošeje in mavzoleja Turkmenbashi, preden se bomo s terenskimi vozili podali na pot v puščavo Karakum. Ustavljali se bomo pri manjših naseljih, kjer živijo ljudje etnične skupine Teke. Pot bomo nadaljevali do kraja Darwaza, znanega po gorečem kraterju, širokem 60 m, v katerem je na stotine gorečih ognjenih zubljev. Nekateri med njimi dosegajo tudi višino 10-15 m. Postavitev šotorov in večerja pod puščavskimi zvezdami ter nebom. Nočitev (Z, V).

4. DAN: DARWAZA – ZAHODNI KARAKUM - MELEGOCH
Zjutraj bomo zapustili naš puščavski kamp in nadaljevali proti zahodu, po brezpotjih puščave Karakum, kjer bomo srečevali zelo malo ljudi. V glavnem nas bodo spremljale peščene sipine; nekje med njimi bo piknik kosilo. Ustavili se bomo pri izviru vroče podtalnice (Yssyk Suw), kjer se je oblikovalo manjše jezero. Popoldne bomo prispeli do bregov reke Uzboy, nad katero so dvigajo ostanki nekdanje Partijske obmejne trdnjave. Poiskali bomo kraj primeren za šotorjenje, morda pri kraju Ygdykala in postavili šotore, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: ZAHODNI DEL PUŠČAVE KARAKUM - DUUNCHI
Pred nami je še en dan v puščavi. Vozili se bomo po kanjonih, ki potekajo v smeri sever-jug. Najzanimivejši bodo klifi Akchagaya, nekateri so visoki tudi do 200 m. Vozili se bomo po presušenem rečnem koritu reke Uzboy. Vmes postanek za piknik kosilo. Popoldne bomo pot nadaljevali do kraja Duunchi, kjer bomo si bomo postavili šotorišče za nočitev (Z,K,V).

6. DAN: DUUNCHI – GOZLI ATA
Dopoldne se bomo vozili skozi in mimo pogorja Balkan, kjer se bomo morda podali na manjši treking, nato pa pot nadaljevali proti kraju Gozli Ata, ki je ime dobilo po sufiju iz 12. stoletja. Kraj velja za najbolj svetega v deželi in tja se trumoma podajajo množice vernikov, ki sledijo njegovim naukom. Zanimiva je tudi okolica svetega kraja: nenavadne skalne formacije roza barve. Obiskali bomo sveti kraj in manjši mavzolej posvečen Kemal Ati. Nočitev danes bo v romarskem naselju, kjer bomo nastanjeni v večposteljnih sobah (Z,K,V).

7. DAN: GOZLI ATA - YANGIKALA
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti kanjonom Yangikala in ves dan preživeli v njem. Z razglednih točk bomo lahko opazovali njihove nevsakdanje in zanimive bele, zelene in ostale barve. Ti klifi so ostanki starega, prazgodovinskega morja Paratherys. Piknik kosilo nekje na izbranem kraju. Popoldne bo možen kak krajši treking po kanjonih. Proti večeru bomo izbrali naš kraj za šotorišče, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: YANGIKALA – TURKMENBASHI (AWAZA)
Po zajtrku bomo zapustili kanjone Yangikala in pot nadaljevali proti mestu Turkmenbashi, na obali Kaspijskega jezera, ki ga včasih imenujemo tudi Kaspijsko morje, ker ima slano vodo. Leži na meji med Azijo in Evropo (Ruskim delom). Je največje območje celinskega vodovja na Zemlji s površino 371.000km² in ga zato pogosto imenujejo tudi največje jezero. Popoldne bomo prispeli v pristaniško mesto Turkmenbashi, ki leži na vzhodni obali Kaspijskega morja. Kot pristanišče je bilo osnovano leta 1896 in danes predstavlja pomembno povezavo z Bakujem v Azerbaijdžanu in Astrahanom v Rusiji. Sledil bo krajši ogled mesta: pristanišče, ribje tržnice, stare ruske pravoslavne cerkve in železniške postaje; zapuščine iz starih sovjetskih časov. Nato se bomo odpeljali do letovišča Awaza, nastanitev v hotelu in nočitev (Z, K).

9. DAN: AWAZA – KASPIJSKO MORJE
Ves dan bomo imeli prosto za počitek, sprehode, kopanje na obali Kaspijskega morja. Bivanje na osnovi nočitve z zajtrkom (Z).

10. DAN: TURKMENBASHI – GARABOGAZ – KENDERLI (KAZAHSTAN)
Po zajtrku se bomo poslovili od Turkmenistana in se odpeljali do mejnega prehoda med Turkmenistanom in Kazahstanom: Garabogaz-Teymirbaba. Po opravljenih obmejhnih formalnostih bomo z novo, kazahstansko ekipo nadaljevali pot do letoviškega kraja na obali Kaspijskega morja, Kenderli. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

11. DAN: KENDERLI – PUŠČAVA MANGISTAU
Po zajtrku bomo zapustili mesto Kenderli in obale Kaspijskega morja ter se napotili proti puščavi Mangistau, ki leži na planoti Ustyurt. To planoto sestavljajo kamni, glina in pesek ter ima površine 200.000 km². Često to planoto omenjajo kot naravno mejo med Evropo in Azijo. Ustavili se bomo pri kraju Boszhira, kjer je bila narava izjemno kreativna pri oblikovanju pokrajine: pri njenih oblikah in barvah. Na koncu sušne pokrajine ležijo planine Bokty, kjer bomo prenočili v šotorih. Nočitev (Z, K,V).

12. DAN: PUŠČAVA MANGISTAU
Ves dan bomo preživeli v eni najlepših, a najmanj znanih puščav na svetu – Mangistau. Pri kraju Tuzbair se bomo podali na treking po izjemno zanimivem vzhodnem delu planote Ustyurt. Opazovali bomo lahko izjemno lepe naravne skulpture iz soli in apnenca, ki na podlagi modrega neba delujejo surrealistično. Obiskali bomo »etnografsko vas« Kogez, ki se nahaja v bližini vasi Shepte. Tukaj nam bodo domačini poskušali pričarati pravo vzdušja kazahstanskega gostoljubja. Nastanitev in nočitev v tradicionalnih jurtah (Z,K,V).

13. DAN: PUŠČAVA MANGISTAU
Ves dan bomo preživeli v puščavi Mangistau, ki vsebuje številne tipe puščavske pokrajine: od kaspijskega nižavja do planot in planin ter gorskih verig. Včasih se kanjoni zdijo kot obarvani labirinti zelene, rumene, roza in ostalih barv. Najvišji vrh puščave meri 556 m v višino in njena najnižja točka je 132 m pod morjem. Pravi simbol puščave Mangistau pa predstavlja pogorje Sherkala, ki je zaradi nenavadnih oblik in naravnih skulptur zavita v tančico legend. Nekateri raziskovalci so to čudo narave poimenovali »simfonija puščave«. Popoldne se bomo vrnili v etno vas, kjer bomo še enkrat prenočili v jurtah (Z,K,V).

14. DAN: PUŠČAVA MANGISTAU - AKTAU
Po zajtrku bomo obiskali še en zanimiv del puščave Mangistau, dolino žog ali krogel, Torysh v jeziku domačinov. Kamnite krogle so različnih velikosti, raztepene po pokrajini. Sledil bo ogled podzemne mošeje Shakpak Ata iz X. stoletja, ki je še danes romarski kraj za vernike. Nato se bomo vrnili na obalo Kaspijskega morja in uživali v pogledu na zaliv Sarytash. Popoldne se bomo odpeljali do mesta Aktau, kjer se bomo nastanili v hotelu. Nočitev (Z,K).

15. DAN: AKTAU - ASTANA
Dopoldne bo prosto do prevoza na letališče in polet letala proti glavnemu mestu Kazahstana, Astani. Astana, ki je drugo največje mesto v državi, se je pred razglasitvijo za glavno mesto imenovalo Akmola. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1830 kot kazaška utrdba, kasneje pa se je preimenovalo v Akmolinsk. Z dekretom predsednika je Astana leta 1997 prevzela naslov glavnega mesta od Almatija, ki leži na skrajnem jugu dežele. Po prihodu na letališče prevoz do hotela in nastanitev. Sledil bo popoldanski ogled mesta. Ogledali si bomo Palačo neodvisnosti, Narodni muzej, ki velja za najmlajšega in največjega v osrednji Aziji, Palačo miru in enotnosti v obliki piramidalne zgradbe, eno največjih mošej v osrednji Aziji, Hazret sultanovo mošejo. Za konec si bomo ogledali še simbol kazahstanske neodvisnosti, spomenik Kazaka Elija. Preostanek dneva bo prost za samostojno odkrivanje in sprehode po mestu. Nočitev (Z).

16. DAN: ASTANA
Po zajtrku v hotelu bomo nadaljevali z ogledi moderne prestolnice: Mega Silk Way velja za enega največjih nakupovalnih središč v Aziji, kjer boste lahko našli prav vse, kar se je nekoč in danes prodajalo na svilni poti. Nato bomo obiskali muzej prihodnosti, center Nur Alem, prvi znanstveni in tehnološki muzej v Kazahstanu. Kompleks je nastal kot del projekta Expo 2017, ki se je odvijal v Astani poleti 2017. Za konec se bomo povzpeli na razgledni stolp Baiterek, simbol modernega glavnega mesta dežele, z vrha katerega je lep pogled na mesto. Nekaj prostega časa, nato vrnitev v hotel in nočitev (Z).

17. DAN: ASTANA – ISTANBUL – LJUBLJANA
Nekaj čez polnoč prevoz do mednarodnega letališča in zgodnji let do Istanbula ter dalje proti Ljubljani.

ODHOD: 07.09.2018

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest

CENA: 3.590 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Ašgabat in Astana-Ljubljana, notranji let na relaciji Aktau-Astana, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 10.12.2017 znašajo 243 EUR), vse prevoze z avtobusi oziroma terenskimi vozili (trije potniki na terenca), oglede in vstopnine po programu, bivanje* v hotelih s 3***, v šotorih in jurtah v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo/šotor znaša 280 EUR), obroke po programu, pitno vodo vsak dan, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega vodnika ves čas potovanja, folklorne predstave po programu, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vstopne vize za Turkmenistan (ki znaša približno 110 USD in jo bomo uredili ob vstopu v državo) ter morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.690 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.790 EUR in pri najmanj plačanih 10 potnikih je 3.890 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!