LADAK IN KAŠMIR


MISTIČNA PODHIMALAJSKA INDIJA

Indija, podcelina z najhitreje rastočim prebivalstvom na svetu, ki ga ločijo številne religije in kastni sistem. Razpeta med tradicijo in sodobnost, med starodavna verovanja s svojimi miti in hiter tempo sedanjosti, ki ga narekuje tehnološki napredek. Polna je kontrastov in nepričakovanega, zato zna obiskovalca sprva šokirati, a mu kasneje zaradi neponovljivih vtisov ostane v spominu za vekomaj … Očarljiva je kot zakladnica kulturnih in arhitekturnih zgodovinskih biserov, ljubitelje narave pa prevzame s svojo osupljivo raznoliko pokrajino; na našem popotovanju bomo doživeli tako atmosfero svetih krajev s tišino templjev, kot tudi vrvež na bazarjih in pristnost domačinov. Odkrili bomo dve podhimalajski državi: Kašmir, znan po prekrasni pokrajini in Ladak, znan po imenu Mali Tibet. Jammu je znan po številnih templjih, kamor se vsako leto zgrinjajo množice hindujskih romarjev. Poleg kulturnih ogledov se bomo podali tudi na enostavnejše trekinge in občudovali tako pogorja, ujeta v večni sneg in led, kot tudi puščavske planote ter bujno zelene pokrajine z bogato floro in favno. Glede na nadmorsko višino je najprimernejši čas za obiska Ladaka in Kašmira prav naše poletje. Za to izjemno zanimivo potovanje je potreben rahlo avanturističen pristop. Neokrnjena narava indijske Himalaje bo zagotovo odtehtala malo manj luksuzne nastanitve …

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - NEW DELHI
Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču dve uri pred poletom letala, polet proti Istanbulu in dalje proti New Delhiju. Nočni let.

2. DAN: NEW DELHI
Jutranji prihod na mednarodno letališče Indire Gandhi in srečanje z lokalnim vodnikom. Zajtrk. Nato si bomo mesto ogledali: New Delhi je fascinantno mesto, polno zanimivosti, protislovij, lepote in dinamike, kjer preteklost sobiva s sedanjostjo. Od tukaj je vladalo mnogo dinastij in mesto je bogato z arhitekturo svojih spomenikov. Ogledali si bomo zgodovinsko Rdečo trdnjavo (UNESCO), ki jo je dal postaviti šah Jahan leta 1638 in ki meri preko 2 km v dolžino ter je visoka med 18 in 33 metri. Zanimivo doživetje je vožnja z rikšami skozi znane bazarje Chandini Chowk, kot tudi ogled memoriala Raj Ghat, kjer so kremirali Mahatmo Gandhija. Popoldne si bomo ogledali minaret Qutab Minar (UNESCO), ob katerem stoji železni steber, star več kot 1500 let, ki je begal znanstvenike, saj železo v vseh teh stoletjih ni zarjavelo. Sledil bo ogled mavzoleja, kjer je grobnica Humayuna (UNESCO), in ogled slavoloka, imenovanega India Gate, visokega 42 metrov, na katerem so zapisana imena 85.000 padlih indijskih vojakov leta 1919. V neposredni bližini je predsedniška palača Rashtrapati Bhawan, ki je bila nekoč palača angleškega guvernerja, in zgradba parlamenta. Večerja in nočitev v hotelu. (Z,V)

3. DAN: NEW DELHI – AMRITSAR
Jutranji prevoz od hotela do železniške postaje, kjer se bomo namestili v klimatiziran vagon prvega razreda in ob 7.20 zapustili glavno mesto ter v Amritsar prispeli ob 13.35. Po prihodu prevoz do hotela in nastanitev. Popoldne se bomo podali do kraja Wagah na meji s Pakistanom, kjer se vsak večer odvija menjava straže, ki je zelo spektakularna. V njej sodelujejo vojaki posebne indijske obmejne vojske, ki zadoščajo posebnim standardom, namreč visoki morajo biti najmanj 190 cm. Tudi njihove uniforme so izjemno lepe. Ceremonija traja 40 minut in se zaključi ob sončnem zahodu. Vrnitev v Amritsar, večerja in nočitev v hotelu. (Z,V)

4. DAN: AMRITSAR – JAMMU
Dopoldne si bomo ogledali tempelj Hari Mandir Sahib oziroma Darbar Sahib, na zahodu znan pod imenom Zlati tempelj. Kraj sam je duhovno in kulturno središče Sikov in ta turistična atrakcija privlači več turistov kot znani Tadž Mahal, saj ga vsak dan obišče preko 100.000 obiskovalcev. Mesto je iz 16. stoletja in ustanovil ga je četrti sikovski guru Ram Das. Stari del mesta, ki je obdan z obzidjem je v glavnem iz 17. in 18. stoletja, v katerem se nahajajo znamenite tradicionalne zgradbe katre. V Zlatem templju, ki se nahaja na umetnem jezeru, hranijo sikovsko sveto knjigo Granth Sahib. V tempelj vodijo štiri vrata, po ena na vsaki strani neba, kar simbolno pomeni, da so v templju dobrodošli vsi, ne glede na versko pripadnost, kasto ali spol. Zidovi templja so bogato okrašeni s poldragimi kamni, freskami, cvetnimi vzorci in steklom. Po ogledu Zlatega templja vožnja do mesta Jammu in nastanitev v hotelu. Mesto se nahaja na bregovih reke Tawi in je znano pod imenom mesto templjev in številnih mošej. V njem pa so tudi številne palače in zgodovinske zgradbe. Mesto naj bi ustanovil Raja Jamboolochan v 14. stoletju. Popoldne sprehod po mestu in ogled nekaterih templjev. Nočitev. (Z,V)

5. DAN: JAMMU – SHRINAGAR
Po zajtrku se bomo podali na 300 km dolgo pot do mesta Shrinagar, poletnega glavnega mesta države. Mesto se nahaja v kašmirski dolini na bregovih reke Jhelum, ki je eden od pritokov reke Ind. Mesto je znano po prelepih vrtovih, jezerih, hiškah na vodi, domačih obrteh in sušenem sadju. Mesto ima bogato in dolgo zgodovino, ki datira tja v 3. st. pr.n.št. Mesto naj bi pred več kot 2000 leti ustanovil kralj Pravarasena II in je tekom zgodovine velikokrat menjalo ime. Glavno mesto Kašmirja je postalo že leta 960. Po prihodu v Shrinagar nastanitev v hiške na vodi na jezeru Dal. Proti večeru se bomo podali na vožnjo po jezeru s čolni imenovanimi shikare. Nočitev. (Z,V)

6. DAN: SHRINAGAR
Po zajtrku se bomo podali na ogled mesta, ki ga nekateri imenujejo Benetke vzhoda ali kašmirske Benetke. V okolici mesta, ki ima danes preko 1.200.000 prebivalcev, sta jezeri Dal in Nagin. Mesto je znano po mughalskih vrtovih, ki so jih vladarji zasadili povsod po indijskem podkontinentu. Najbolj znani vrtovi v Shrinagarju so Chasma Shahi (kraljeve fontane), Pari Mahal (vilinska palača), Nishat Bagh (pomladni vrt) in mnogi drugi. Enega od teh vrtov si bomo ogledali, nato se povzpeli na 300 metrov visok grič Zabarwan, od koder je lep razgled na mesto in kjer stoji tempelj Shankaracharya, med budisti znan tudi pod imenom Pas-Pahar in je posvečen bogu Šivi. Grič in tempelj nekateri imenujejo tudi Salomonov tron, ker naj bi po legendi sem zahajal celo kralj Solomon, dokaz več, da je bil tempelj čaščen od nekdaj. Kosilo. Sprehodili se bomo tudi po starem delu mesta in si ogledali mošeji Jama Masjid in Šah Mahdan. Večerja in nočitev v hiškah na vodi (tradicionalnih ladjah). (Z,K,V)

7. DAN: SHRINAGAR – KARGIL
Zjutraj se bomo podali do 200 km oddaljenega mesta Kargil. Vožnja skozi Kašmir je spektakularna in predstavlja poseben način kako spoznati in doživeti podeželje Kašmirja. Dolina Sindu je največja dolina v Kašmirju. Na poti se bomo ustavili v vasi Sonamarg, ki leži na nadmorski višini 2740 m. Kosilo. Sledila bo nekoliko slabša gorska, vijugasta cesta, toda na poti nas bo spremljala prekrasna pokrajina. Prečkali bomo gorski prelaz Zojila na višini 3527 m, ki pomeni vstopno točko oziroma začetek Ladaka. Peljali se bomo mimo naselja Drass, ki velja za enega najstarejših na svetu in popoldan prispeli v Kargil, ki leži na nadmorski višini 2710 m nm. Mesto se je še posebej razvilo po letu 1974, ko se je Ladak prvič odprl za turiste. Danes ima skoraj 150.000 prebivalcev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. (Z,K,V)

8. DAN: KARGIL – LEH
Dan za templje! Ko bomo zapustili Kargil se bomo ustavili za posnetke in oglede templjev Mulbekh in Lamayuru. Sledila bosta gorska prelaza Namkila in Fotu La, ki velja za najvišjega na poti Shrinagar-Leh in je visok kar 4.108 m. Popoldan si bomo ogledali budistični samostan Alchi, ki se nahaja v istoimenski vasi. Samostan je dal zgraditi veliki guru Rinchen Zangpo med leti 958 in 1055. Stenske poslikave izražajo umetniško žilico poduhovljenih budističnih in hinduističnih kraljev. Kosilo. Zadnji samostan za danes bo budistični samostan Likir, ki leži približno 50 km zahodno od mesta Leh, na vrhu hriba v dolini blizu reke Ind. Pripada Gelugpa sekti tibetanskega budizma in ustanovil ga je leta 1065 lama Duwang Chosje za časa petega kralja Ladaka, Lhache Gyalpa. Pozno popoldne bomo prispeli v Leh, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. (Z,K,V)

9. DAN: LEH
Dan za aklimatiziranje na nadmorsko višino in ogled mesta. Dopoldne se bomo podali do budističnega samostana Sankar Gompa, ki je odprt za obiskovalce zgolj zjutraj in zvečer. Sledil bo ogled samostana v Lehu in pa stupe Shanti. Popoldne si bomo ogledali palačo Stok, v kateri je muzej v lasti kraljeve družine. Popoldne se bomo podali še do vasi Choglamsar, kjer živijo tibetanski pribežniki in obiskali njihov kulturni center. Večerja in nočitev v Lehu (Z,K,V).

10. DAN: LEH – NUBRA
Zgodaj zjutraj se bomo podali na pot iz Leha v Nubro. Dolina Nubra se nahaja severno od mesta Leh in je dostopna preko prelaza Khardung-la, visokega 5600 m nm, ki velja za najvišji prelaz in cesto na svetu sploh. Dolina se je od nekdaj nahajala na trgovskih poteh, ki so vodile iz Leha in Khasgarja preko Sasera in Karakoruma v osrednjo Azijo in dlje. Poleg izjemnih možnosti za treking je dolina polna starih budističnih samostanov kot so Sumoor, Tigar in 350 let star samostan Diskit, znan po lepih freskah. Kosilo. S prelaza Khardung-la bomo zavili do vasi Khardung in se ustavili na check pointu, kjer se je potrebno registrirati. Nato se bomo ob reki Shayok spustili v Nubro. Zvečer bomo obiskali samostan Samsthaling. Večerja in nočitev v kampu, kjer ima vsak šotor dve postelji in tuš ter WC. (Z,K,V)

11. DAN: DOLINA NUBRA
Današnji dan bomo namenili odkrivanju doline Nubra. Nubra pomeni zeleno in dolina je poznana tudi pod imenom Dolina rož. Nubra je bila vedno plodna in zelena in ima najboljšo klimo v Ladaku, tako da tod uspevajo jabolka, marelice in žitarice. Po dolini tečeta dve reki, Nubra in Shyok, in v njej je nekaj izjemno zanimivih vasi in samostanov. Nekatere bomo danes tudi obiskali. Najprej bomo obiskali najstarejši samostan v dolini – Diskit, star več kot 500 let in v katerem živi približno 120 menihov. Kosilo. Potem se bomo mimo peščenih sipin odpeljali do vasi Hundar, ki se prav tako ponaša z manjšim samostanom. Popoldne se bomo ustavili še v dveh vaseh: Sumur in Kyagar. Večerja in nočitev v kampu. (Z,K,V)

12. DAN: NUBRA – LEH
Dopoldan se bomo vrnili v Leh preko prelaza Khardungla in se na poti ustavili za ogled samostana Diskit, znanem tudi pod imenom Diskit Gompa. Samostan je najstarejši in največji budistični samostan v dolini Nubra v Ladaku. Pripada sekti tibetanskega budizma imenovani Gelugpa in ustanovljen je bil v 14. stoletju. V samostanu pod okriljem nevladne organizacije »Podpora Tibetu« deluje tudi šola, kjer tibetanske otroke učijo angleščine in ostale predmete. Samostan vsakega februarja organizira festival Dosmoche (festival grešnega kozla) namenjen prebivalcem okoliških vasi. Kosilo. Popoldne prihod v Leh in prosto za sprehod po lokalni tržnici in središču mesta. Večerja in nočitev. (Z,K,V)

13. DAN: LEH – JEZERO PANGONG – MERAK – MAAN
Po zajtrku se bomo preko prelaza Changla, visokega 5425 m, tretjega najviše ležečega prelaza na svetu, ki leži v bližini kitajske meje, spustili do jezera Pangong Tso, kar v tibetanskem jeziku pomeni »dolgo, ozko, začarano jezero«. To Himalajsko jezero se nahaja na nadmorski višini 4.350 m in je dolgo 134 km in široko 5 km na najširšem koncu. Ima površino 604 km² in velja za najviše ležeče slano jezero na svetu. 60% jezera pripada Tibetu (Kitajski) in voda pozimi popolnoma zamrzne, kljub temu, da je slana. Popoldne bomo lahko občudovali spreminjajoče se barve vodne površine jezera. Kosilo. Nastanitev v vasi Maan v kampu. Večerja in nočitev. (Z,K,V)

14. DAN: JEZERO PANGONG – LEH
Dopoldne se bomo podali na peturno vožnjo do Leha in se na poti ustavili za ogled še enega tibetanskega budističnega samostana Hemis, ustanovljenega že v 11. stoletju. Kosilo. Popoldne prosto za sprehode po Lehu, samostojne oglede in nakupe. Večerja in nočitev v hotelu. (Z,K,V)

15. DAN: LEH – NEW DELHI
Jutranji prevoz na letališče in polet proti New Delhiju. Po prihodu v glavno mesto prevoz do hotela in nastanitev. Popoldne bomo nadaljevali z ogledi New Delhija. Ogledali si bomo dva templja: Akshardham in Lotusov tempelj. Oba predstavljata vrhunec indijske umetnosti in verovanj. Večerja v hotelu in nočitev. (Z,V)

16. DAN: NEW DELHI
Nadaljevali bomo z ogledi turističnih zanimivosti, ki jih v glavnem mestu ne zmanjka. Obiskali bomo grobnico mughalskega vladarja Humayuna. Zgraditi jo je dala Humayunova prva žena v letih 1569/70 po načrtih perzijskega arhitekta Miraka Mirze Ghiyasa. Grobnica je prva kombinacija mavzoleja in parka na indijskem subkontinentu in je pod zaščito UNESCA od leta 1993. Sledil bo ogled sikovskega templja Gurudwara Shri Bangla Sahib, ki velja za najsvetejšega med Siki, ki živijo v glavnem mestu. Popoldne pa bomo obiskali še Vrt petih čutov, ki ni le tematski park, ampak ena največjih in novejših turističnih atrakcij v mestu. Idejni načrt za park je naredil arhitekt, domačin iz New Delhija, Pradeep Sachdeva. Zagotovo bo zadnje popoldne tukaj prehitro minilo. Večerja v hotelu in nočitev. (Z,V)

17. DAN: NEW DELHI – ISTANBUL – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče in let proti Istanbulu ter dalje do Ljubljane, kjer bomo pristali zgodaj popoldne. (Z)

ODHOD: 23.07.2019

ROK ZA PRIJAVO: : najkasneje 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 2.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: povratno letalsko karto na relaciji Ljubljana – Istanbul – New Delhi, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.11.2018 znašajo 319 EUR, vožnjo z vlakom 1. razreda na relaciji New Delhi-Amritsar, notranji let Leh-New Delhi, ki na dan 15.11. 2018 znaša 285 USD, 15 nočitev, glede na lokacije so predvidene različne nastanitve: v hotelih*, hišicah na vodi – ladjicah, v šotorih v kampih (šotori imajo postelji in tuš ter WC), v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 595 EUR), obroke po programu, vse prevoze z avtobusi ali kombiji po programu, vse oglede po programu, vstopnine za enkratne oglede znamenitosti po programu, angleško govoreče lokalne vodnike, potrebna dovoljenja in lokalne takse v Indiji, slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje, organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: e-vizuma, ki stane 80 USD, napitnin za lokalne voznike in vodnike, raznih dovolilnic za fotografiranje oziroma snemanje.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.090 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih 3.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 3.290 EUR.

Hoteli so dobri, čisti, vendar ne luksuzni, saj jih v Ladaku in Kašmiru ni. Kategorizacija ustreza približno našim 2**/3***. Hotel v New Delhiju ima 5*****, v Amritsarju in Jammuju pa 4**** (lokalna kategorizacija).

Potovanje lahko izvedemo tudi ob manjšem številu potnikov, a brez slovenskega spremstva. V tem primeru so odhodi po želji.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!