MADAGASKAR


V DEŽELI LEMURJEV, BAOBABOV in PETRA OPEKE

Madagaskar oziroma Rdeči otok, kot ga nekateri radi imenujejo, je četrti največji otok na svetu; od severa do juga meri 1600 km in od vzhoda do zahoda 570 km. Od Afrike se je »odcepil« pred približno 165 milijoni let in »prispel« na današnjo pozicijo pred približno 100 milijoni leti. Ko so ga odkrili prvi Evropejci so o otoku začele krožiti neverjetne zgodbe o pavijanih, ki v višino merijo do dva metra in o mesojedih drevesih … V vseh teh letih »samostojnosti« je Madagaskar razvil povsem svojo floro in favno, edinstveno na svetu. Neki evropski popotnik je v 18. stoletju deželo poimenoval »obljubljeno deželo za vse, ki ljubijo naravo«. In tak je ostal vse do danes. Življenjski ritmi so še vedno afriški, pa čeprav so prvi priseljenci na otok prišli iz JV Azije! So pa upočasnjeni ritmi več kot primerni za opazovanje prekrasne narave, ki preseneča na vsakem koraku. Življenjsko filozofijo Malgašev označujeta besedi »mora mora« ali hiti počasi. Med temi srečnimi ljudmi je svoje mesto našel tudi naš slovenski misijonar, Peter Opeka, ki ga bomo obiskali v delu Tane, imenovanem Akamasoa. Tako boste lahko sami spoznali kakšno čudo se je zgodilo v tem delu mesta!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL
Zbirališče potnikov na letališču JP pri Ljubljani in večerni let proti Istanbulu.

2. DAN: ISTANBUL - ANTANANARIVO
Nočno-dopoldanski let proti Indijskem oceanu. Popoldanski pristanek v glavnem mestu in po opravljenih formalnostih prevoz do hotela in krajši panoramski ogled glavnega mesta. Nastanitev, večerja in nočitev (V).

3. DAN: ANTANANARIVO – AKAMASOA
Zagotovo bo posebno doživetje obisk v naselju Akamasoa, ki ga je dal postaviti slovenski misijonar Pedro Opeka. Akamasoa je eno od predmestnih naselij glavnega mesta, ki je zraslo na najbolj zapuščenem obrobju mesta in je zahvaljujoč trdemu delu našega misijonarja postalo eno najlepše urejenih in najbolje organiziranih četrti Tane. Ogledali si bomo šolo, naselja, kjer živijo domačini in ki so si jih s Petrovo pomočjo sami zgradili, dom za ostarele, kamnolom, kjer delajo žene in otroci… Sprehodili se bomo skozi park do cerkvice na prostem, ki je bila zgrajena za nedeljske maše, na vrhu hriba, od koder je prelep razgled na mesto. Zagotovo bo srečanje s to novo podobo srečnega mesta posebno doživetje, ki vam bo še dolgo ostalo v lepem spominu. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

4. DAN: ANTANANARIVO – MORONDAVA
Zjutraj prevoz na letališče in polet proti kraju Morondava, ki se nahaja na zahodni obali velikega otoka. Morondava je zaradi slavne avenije baobabov ena najbolj znanih turističnih destinacij v državi. Ta afriška drevesa so sicer posejana po vsem otoku, a pogled ob sončnem vzhodu ali zahodu je tu najbolj spektakularen. V mestu vlada sproščeno vzdušje primorskega kraja in predstavlja idealno izhodišče za izlete v nacionalne parke v okolici mesta. Nastanitev v hotelu, prosto popoldne za sprehode po lokalni tržnici, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: MORONDAVA – BELO SUR TSIRIBIHINA – NP TSINGY BEKOPAKA
Po zajtrku se bomo s terenskimi vozili podali proti enemu najbolj odmaknjenih kotičkov madagaskarskega divjega zahoda, proti nacionalnemu parku Tsingy-Bemaraha, ki velja za enega najlepših nacionalnih parkov na svetu. Pot do tja je slaba, neasfaltirana, a je zato narava pristna in neokrnjena. S trajektom bomo prečkali reko Tsiribihina in v kraju Belo sur Tsiribihina bo postanek za kosilo. Popoldne bomo prispeli do vasi Bekopaka, ki se nahaja pred vhodom v nacionalni park. Nastanitev v lodgu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: NACIONALNI PARK TSINGY BEMARAHA
Po zajtrku se bomo podali do vhoda v nacionalni park Tsingy Bemaraha, dela imenovanega mali Tsingy in veliki Tsingy. Pokrajina »Grand Tsingy« na zahodu Madagaskarja, kjer se razprostirajo visoki stolpi erodiranega apnenca nad zelenjem, je največji kamniti gozd. Slednji predstavlja enega izmed vrhuncev potovanja. Izolirana zbirka ogromnih in ostrih skal je dom številnih živalskih vrst, vključno z 11 vrstami lemurjev. Dopoldne si bomo ogledali veliki Tsingy, popoldne pa del nacionalnega parka, mali Tsingy. Večerja in nočitev v lodgu (Z,V).

7. DAN: BEKOPAKA – AVENIJA BAOBABOV - MORONDAVA
Po zajtrku se bomo podali na isto pot proti Morondavi. Dvakrat bomo s trajekti prečkali reke (kakšno doživetje!). Vmes bo postanek za kosilo in to v najboljši restavraciji v deželi. Pozno popoldne bomo prispeli na »avenijo baobabov«, ki se tako imenuje zaradi velikega števila teh nenavadnih dreves. Tukaj bomo lahko opazovali sveti baobab in ljubeči baobab … in pa sončni zahod, ki je postal tukaj, med drevesi baobaba prava turistična atrakcija. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: MORONDAVA – MIANDRIVAZO – ANTSIRABE
Po zajtrku se bomo podali v Antsirabe, mesto, ki so ga ustanovili norveški misijonarji in ima izjemno ugodno višinsko klimo ter veliko termalnih virov. Kraj je bil v času francoske kolonialne nadvlade izjemno priljubljen med francoskimi uslužbenci. Mesto je ohranilo ambient iz 19. stoletja. Na poti v Antsirabe bomo naredili postanek za kosilo v majhnem mestu Miandrivazo, ki leži na bregovih reke Tsiribihina. Popoldne bomo pot nadaljevali po višavju Menabe in Mahabo Malaimbandy. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

9. DAN: ANTSIRABE – AMBOSITRA – SAHAMBAVY
Po zajtrku krajši ogled mesta Ansirabe, ki velja za središče trgovine in predelave poldragih kamnov. S tradicionalnimi rikšami se bomo popeljali po kolonialnem delu mesta. Nato nadaljevanje poti in postanek v vasici Ambositra, središču malgaške tradicionalne obrti. Priložnosti za nakupe bo veliko in tudi izdelki domačinov so boljši in cenejši kot v glavnem mestu. Izbirali boste lahko med najrazličnejšimi lesenimi predmeti, svilo in batikom. Nekaj postankov bo tudi na poti do plantaž čaja v kraju Sahambavy, kamor bomo prispeli popoldne. Nastanitev v hotelu in večerja (Z,V).

10. DAN: SAHAMBAVY - FIANARANTSOA – AMBALAVAO – ANJA - ISALO
Po zajtrku se bomo sprehodili po zgornjem delu mesta Fianarantsoa in z vrha hriba občudovali drugo največje mesto v deželi. Mesto je ustanovila kraljica Ranavalona I. leta 1830 in še danes velja za intelektualno prestolnico otoka. Krajši obisk tržnice Zoma in nato nadaljevanje poti proti kraju Ambalavao, kjer si bomo ogledali delavnico, v kateri ročno izdelujejo papir. Sledil bo sprehod skozi rezervat Anja (12 km južno od mesta Ambalavao), kjer živi posebna vrsta lemurjev Maki Catta. Nadaljevanje poti do Ranohire, ki predstavlja izhodiščno točko za vstop v narodni park Isalo. Opazovali bomo sončni zahod pri t.i. »Isalskem oknu«. Nastanitev v lodgu, nočitev (Z,V).

11. DAN: TREKING PO NACIONALNEM PARKU ISALO
Po zajtrku bomo ves dan namenili ogledu tega lepega nacionalnega parka. Pokrajina se bo zdela včasih skoraj nezemeljska. Večinoma gre za erodirane jurske kamenine, kjer se soteske in kanjoni prepletajo s kamnitimi podobami, jezeri in slapovi … Srečevali bomo zanimive živali (seveda brez lemurjev ne bo šlo), videli eksotično rastlinje, spektakularen slap, imenovan »Cascade des Nymphes«, kanjon Namaza … Morda se boste na koncu kanjona okopali v kristalno čisti in topli vodi zelene lagune. Večerja in nočitev v istem lodgu (Z,V).

12. DAN: ISALO – NP ZOMBITSE - IFATY
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti jugu otoka skozi pokrajino posejano z drevesi baobab. Ustavili se bomo pri svetih grobovih Mahafaly, znanih po izklesanih in poslikanih nagrobnikih. Obiskali bomo še zadnji nacionalni park na našem potovanju: Zombitse in v njem preživeli nekaj ur ter poskušali ujeti posebno vrsto lemurjev, Sifaka, kameleone in posebno vrsto baobaba: Adansonia Za. Popoldne prihod v Ifaty, nastanitev v hotelu na zahodni obali in preostanek dneva prosto za sprehode po obali ali skok v morje. Večerja in nočitev. (Z,V)

13. DAN: IFATY - TULEAR – ANTANANARIVO - ANDASIBE
Prosto dopoldne do prevoza na letališče v Tulearu in polet letala proti glavnemu mestu. Popoldne se bomo odpeljali do nacionalnega parka Andasibe, ki se nahaja ob glavni prometnici, ki vodi proti vzhodni obali in najpomembnejšemu pristanišču Tamatave. Ustavili se bomo v mestu Moramanga, kjer bomo obiskali slikovito lokalno tržnico. Proti večeru prihod v hotel-lodge, nastanitev in večerja (Z,V).

14. DAN: NACIONALNI PARK ANDASIBE – TREKING PO NP
Po zajtrku se bomo podali na nekaj urni sprehod po rezervatu Analamazaotra, znotraj nacionalnega parka Andasibe-Mantadia, kjer je habitat posebne vrste lemurjev Indri Indri, ki so tudi največji lemurji na otoku. Popoldne si bomo ogledali še en rezervat, Mitsinjo, ki se nahaja prav tako znotraj NP Andasibe. Večerja in nočitev. (Z,V)

15. DAN: NP ANDASIBE - ANTANANARIVO
Zjutraj se bomo poslovili od našega lodga in se počasi pričeli vračati v glavno mesto. Na poti se bomo ustavili še za ogled zgodovinskega mesta Ambohimanga, ki se nahaja dobrih 25 km od današnjega glavnega mesta. Kraj je znan kot utrjeno kraljevsko mesto in je danes nacionalni ponos skupine Merina, najbolje ohranjen kraljevski spomenik iz predkolonialnega obdobja. Popoldne se bomo sprehodili po središču glavnega mesta, se sprehodili po zgornjem delu mesta, mimo kraljeve palače vse do železniške postaje. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

16. DAN: ANTANANARIVO – EVROPA
Dopoldne se bomo podali še do tradicionalne tržnice, kjer boste lahko zapravili še zadnje ariarije in nato prevoz na letališče in popoldanski polet proti Evropi. (Z)

17. DAN: LET DO LJUBLJANE
Zjutraj pristanek v Evropi in samo še let do Ljubljane.

ODHOD: 13.9.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.

CENA: 3.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relacijah Ljubljana-Antananarivo-Ljubljana, dva notranja leta: Antananarivo–Morondava in Tulear-Antananarivo, vse letališke pristojbine, ki na dan 15.11.2018 znašajo 425 EUR, bivanje v lodgih in hotelih s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR), obroke po programu, vse prevoze z avtobusi oziroma kombiji in terenskimi vozili na Madagaskarju po programu, vse oglede in vstopnine v NP po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in specializirane lokalne vodnike-naturaliste znotraj nacionalnih parkov, slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje, organizacijo potovanja in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnin za voznike in vodnike ter stroška vize, ki jo pridobimo na meji in stane približno 35 EUR.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 4.190 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih 4.390 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 4.590 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!