NOVOLETNI MJANMAR


SKRIVNOSTNA BURMA in FUTURISTIČNA DOHA

Pred vami je novoletni program v eno najlepših dežel v JV Aziji s približno 50 milijoni miroljubnih in nadvse prijaznih prebivalcev. Le-ti so povečini Burmanci, ki so se v nižinski del Mjanmara preselili iz Tibetanskega višavja v 9. stoletju. Večinoma so budisti, nekaj malega pa tudi kristjani in sunitski muslimani. Dežela se je do leta 1989 imenovala Burma; tedanji režim pa je njeno ime spremenil v Mjanmar. Med popotniki in turisti velja za turistično manj obiskano in zato toliko bolj avtentično deželo v JV Aziji. Tudi za burmanski budizem pravijo, da je ostal najčistejši in dežela se lahko pohvali z izjemnim številom izjemno lepih pagod, templjev in stotinami Budovih kipov. Med vsemi kraji je Bagan najlepši in najbolj skrivnosten. Enako mistično deluje tudi jezelo Inle. Poleg krajev, mest in vasi, ki jih bomo obiskali na našem trinajst dnevnem potovanju bomo povsod srečevali prijazne ljudi različnih etničnih skupin: Šane, Čine, Karene, Mone in Rahine … Mjanmar očara na vsakem koraku prav zaradi prijaznosti njenih ljudi, ki so zares srečni, kljub temu, da živijo v eni revnejših azijskih dežel. In čas okoli novega leta je za obisk te dežele nedvomno najprimernejši. Za konec in za kontrast pa se bomo ustavili še v futuristični Dohi. Na vas je, da se odločite kaj vam je bližje in bolj všeč!

1. DAN:  LJUBLJANA – ZAGREB – DOHA - YANGON
Prevoz do letališča v Zagrebu in polet proti Dohi in dalje proti Yangonu. Obroki na letalu.

2. DAN: YANGON
Jutranji prilet v največje mesto Burme. Po opravljenih carinskih in obmejnih formalnostih se bomo odpeljali do mesta in v hotelu oddali prtljago, se malce osvežili in se nato podali na ogled Yangona. Odpeljali se bomo do železniške postaje in sedli na vlak, ki vozi domačine iz okoliških krajev v glavno mesto. Tako bomo z vlaka opazovali vsakodnevni jutranji vrvež domačinov, medtem ko se bomo vozili skozi predmestna naselja vse do riževih polj v okolici mesta. V kraju Danyingon bomo izstopili in se sprehodili po lokalni tržnici in se nato z našim avtobusom vrnili v središče mesta. Kosilo v lokalni restavraciji in popoldne ogled pagode Shwedagon, ki dominira nad mestom. Zgrajena je bila v 9. stoletju in za domačine pomeni versko romarsko središče. Nastanitev v hotelu in nočitev (K).

3. DAN: YANGON – MANDALAY
Po zajtrku prevoz na letališče in dopoldanski kratek let proti Mandalayu, drugemu največjemu mestu v Mjanmaru. Mandalay je bil od nekdaj kulturna prestolnica dežele in mnogi ga smatrajo za srce dežele. Mesto je tudi pomembno versko središče; kar 60 % vseh burmanskih menihov je od tukaj. Po prihodu se bomo podali do mesta in si ogledali zadnjo kraljevsko prestolnico v deželi in njene najpomembnejše spomenike. Pričeli bomo pri budinem templju Mahamuni in pagodi Kuthodaw, v kateri se nahaja največja knjiga na svetu. Po kosilu bomo nadaljevali z ogledi, ki jih bomo zaključili s sprehodom po znanem mostu U Bein in si ogledali še eno pagodo: Pathodawgyi. Po sončnem zahodu vrnitev v hotel in nočitev (Z,K).

4. DAN: MANDALAY – MINGUN – AVA – MANDALAY
Ves dan bomo odkrivali znamenitosti v okolici mesta Mandalay. Dopoldne se bomo vkrcali na ladjo, ki nas bo po reki Irrawaddy popeljala do vasi Mingun, kjer bomo obiskali pagodi Pandawphaya in Settawya in še največjo pagodo iz opečnikov, Mantaragyi. Legendarni zvon iz Minguna, ki tehta 101 tono, velja za enega največjih na svetu. Kosilo bo tokrat v lokalni restavraciji. Popoldne se bomo z ladjico zapeljali do nekdanjega kraljevega mesta Ave, ki je bila kraljeva prestolnica med leti 1364 in 1839. Mesto je uničila vrsta potresov, dokler ni bilo popolnoma zapuščeno. Nahaja se na sotočju rek Irrawaddy in Myintage in v njem se danas nahajajo številni templji, samostani in utrdbe. Tukaj bomo obiskali dva samostana: Maha Aungyay Bonzan in Bagaya. Po končanih ogledih vrnitev v Mandalay in nočitev (Z,K).

5. DAN: MANDALAY – MONYWA
Po zajtrku se bomo podali proti kraju Monywa, ki leži 135 km od mesta Mandalay. Na poti se bomo ustavili na svetem kraju Sagaing, kjer se med stoletnimi tamariskami nahajajo številni templji in pagode z belimi in zlatimi kupolami. Kosilo v lokalni restavraciji. Popoldne bomo prispeli v Monywo in se podali na ogled jam Powing Taung, v katerih se skriva na tisoče fresk in skulptur, ki so edinstvene v tem delu JV Azije. Najstarejše med njimi datirajo v 12. stoletje, obdobje Pagan. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

6. DAN: MONYWA – BAGAN
Po zajtrku v hotelu bomo pot nadaljevali proti staremu arheološkemu kraju in mestu Bagan. Na poti se bomo ustavili še za zanimivih tržnicah v kraju Nyaung U ter na zapuščenem arheološkem parku, a nič manj zanimivem, pri kraju Ma Oo Le. Arheološki park je bil dolgo časa zanemarjen, a se nahaja sredi zelene vegetacije in je zgodovinsko zelo pomemben. Na poti si bomo ogledali še delavnice, kjer domačini proizvajajo kadila. V kraju Pakokku se bomo ustavili še na lokalni tržnici in si ogledali kako izdelujejo burmanske cigare. Nato se bomo vkrcali na ladjico in v mesto Bagan pripluli po reki Irrawaddy. Vožnja bo trajala približno dve uri in prihod v mesto po reki je veličasten. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

7. DAN: BAGAN
Ves dan bo namenjen ogledu Bagana, ki velja za enega najlepših krajev v JV Aziji, kjer se nahaja na tisoče templjev in stup. Zlata doba mesta Bagan se je pričela v 11. stoletju s kraljem Anawrahtom. Za časa njegovega vladanja se je v mestu največ zgradilo; njegovi nasledniki so nadaljevali z gradnjo templjev in pagod. Obiskali bomo najpomembnejše templje, ki se nahajajo znotraj arheološkega parka (Ananda), lokalno tržnico, ostanke kraljeve palače, samostan Ananda Okkyaung in nekaj obrtnih delavnic, kjer izdelujejo zanimive lakirane predmete. Ogled bomo dopolnili z vožnjo s kočijami med starodavnimi templji. Za konec zanimivega dne pa še prelep sončni zahod z enega od najlepših mest, nato vrnitev v hotel in sledi slavnostna novoletna večerja ter vstop v novo leto 2019. Nočitev (Z,K,V).

8. DAN: BAGAN – HEHO – KALAW
Po zajtrku prevoz na letališče in polet proti Hehu. Po prihodu na Šansko planoto bomo pot nadaljevali po razgibani zeleni pokrajini do mesteca Pindaya, znanega predvsem po kraških jamah in slikovitem jezeru. Podali se bomo na sprehod po dolini Green Hill do sirotišnice za slone. Prisostvovali bomo njihovim vsakodnevnim opravilom in videli, kako jih skrbniki – mahouti kopajo in hranijo. Popoldne nadaljevanje poti proti Kalawu. Kraj je bil izjemno priljubljena počitniška točka že v kolonialnih časih in se nahaja na nadmorski višini 1300 m. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z, K).

9. DAN: KALAW – JEZERO INLE
Po zajtrku se bomo ustavili na slikoviti lokalni tržnici, nato na železniški postaji, se vkrcali na vlak in se popeljali čez slikovito burmansko pokrajino*. Vožnja bo trajala približno tri ure. Vlak bo prispel na postajo v vasi Shwe Nyaung, na obali jezera. Po cesti se bomo odpeljali do vasi Nyaung Shwe in jo obiskali. Sprehod po vasi in nastanitev v hotelu. Pred večerjo bomo skupaj raziskali vas in življenje v njej. Nočitev v hotelu (Z, K).

10. DAN: JEZERO INLE
Po zajtrku bomo z ladjico odkrivali jezero in številne vasi, ki ležijo ob njem. V kraju Phaung Daw Oo so številne pagode iz 16. stoletja. Nadaljevali bomo vožnjo po jezeru, ki je samo po sebi doživetje zase. Ribiči so zaradi nizke globine razvili posebno tehniko lovljenja rib. Kosilo bomo tokrat imeli v zanimivi restavraciji na vodi. Popoldne se bomo vrnili v naš hotel, prosto popoldne in nočitev (Z,K).

11. DAN: JEZERO INLE – HEHO – YANGON
Po zajtrku prevoz do letališča in polet v Yangon. Sledil bo ogled največjega mesta v deželi. Čeprav je mesto leta 2005 izgubilo status glavnega mesta, ki so ga preselili v mesto Naypyidaw, pa Yangon še vedno ostaja najpomembnejše in najbolj eksotično mesto v deželi. Dopoldne bomo obiskali dve pagodi: Chauk Htet Gyi in Sule ter se sprehodili po kitajskih in indijskih četrtih mesta. Po kosilu pa si bomo ogledali stari, kolonialni del mesta in nekaj najpomembnejših zgradb iz teh časov kot so: železniška postaja, znani Strand hotel in yangonsko pristanišče. Dan bomo končali z okusno večerjo v eni najboljših restavracij v mestu. Nočitev (Z,K,V).

12. DAN: YANGON – DOHA
Jutranji prevoz na letališče in polet proti Dohi, kamor bomo prispeli okrog poldneva. Popoldne se bomo podali na ogled enega najsodobnejših glavnih mest na svetu. Qatar velja za eno najbolj razvitih in najbogatejših zalivskih državic in velika večina prebivalstva živi prav v glavnem mestu. S sodobnega letališča se bomo odpeljali mimo pristanišča, v katerem so zasidrane tradicionalne arabske ladjice, dhowi, nato panoramski ogled nadaljevali po obalni cesti imenovani Corniche mimo znanega muzeja islamskih umetnosti in se ustavili v delu mesta imenovanem Katara Cultural village. Sledil bo ogled enega najsodobnejših pridobitev v mestu The Pearl Qatar, ki pomeni vrhunec sodobne arhitekture in predstavlja kombinacijo bivalno poslovnega prostora. Na koncu postanek še v srcu mesta: na suku Wakif, kjer je skoncentrirano vse dogajanje v mestu. Vrnitev na letališče in nekaj po polnoči let proti Zagrebu.

13. DAN: DOHA – ZAGREB – LJUBLJANA
Jutranji prilet na letališče v Zagrebu in samo še prevoz do Ljubljane.

ODHOD: 25.12.2018

CENA:  2.890 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz od Ljubljane do letališča v Zagrebu in nazaj, letalsko karto na relaciji Zagreb-Doha–Yangon-Doha-Zagreb, 3 notranje lete na relacijah Yangon-Mandalay, Nyaung U-Heho, Heho-Yangon, nastanitev v izbranih hotelih s šarmom s 3***, 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 490 EUR), obroke po programu, vključno z novoletno večerjo (80 USD), vse prevoze po programu, lokalnega vodnika v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca Agencije Van Gogh, vse oglede po programu in vse vstopnine, vožnjo z vlakom od Kalawa do Shwe Nyaunga, vožnje s čolni in s kočijo, vse lokalne takse, popoldanski ogled Dohe, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV..

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov pridobitve vize (60 EUR) in izstopne takse.

VIZA: slovenskim državljanom za vstop na Filipine NI potrebna.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 potnikih znaša 2.990 EUR, pri najmanj 15 potnikih znaša 3.090 EUR in pri najmanj 10 potnikih znaša 3.190 EUR.

*Vlak na relaciji Kalaw-Nyaung Shwe vozi po urnikih, ki se konstantno spreminjajo. V primeru, da bi bilo potrebno predolgo čakati na vlak, bo vožnja na omenjeni relaciji z avtobusom.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!