MONGOLIJA


DEŽELA DŽINGIS KANA

Mongolija je 19. največja dežela na svetu (druga največja brez izhoda na morje, takoj za Kazahstanom) in nedvomno najredkeje naseljena. Dežela ima zelo malo obdelovalnih površin, saj je povečini pokrita s prekrasno mongolsko stepo, ki jo na severu in zahodu obdajajo visoke planine, na jugu pa puščava Gobi. Prebivalci so večinoma tibetanski budisti in nomadi. Nomadska plemena so stoletja vladala tem širnim stepam, dokler ni leta 1206 Džingiskan ustanovil ogromen mongolski imperij, njegov vnuk Kublajkan pa je zasedel Kitajsko in ustanovil dinastijo Yuan. Konec 17. stoletja so Kitajci Mongolijo priključili svojemu imperiju in leta 1924 je dežela postala samostojni sovjetski satelit, pod imenom Ljudska republika Mongolija. Taka je ostala vse do revolucije leta 1990, ki je deželo pripeljala do večstrankarskega sistema in v demokracijo. Danes bi zanjo rekli, da je to dežela razpeta med tradicijo in modernimi časi. Nedvomno je Mongolija danes ena od najbolj ekološko osveščenih dežel, saj njeni prebivalci živijo popolnoma v skladu z naravo. Prepričani smo, da vas bosta očarali dežela in njeni ljudje!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – ULAN BATOR
Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču uro in pol pred poletom letala v Istanbul in dalje do Ulan Batorja. Obroki na letalu.

2. DAN: ULAN BATOR
Jutranji prihod v mongolsko prestolnico. Po končanih obmejnih formalnostih prevoz do hotela v središču mesta. Nastanitev in čas za počitek. Kosilo. Popoldne krajši sprehod skozi mesto, ki ga bomo pričeli na trgu Sukhbaatar, ki nosi ime po največjem mongolskem junaku. Ogledali si bomo tudi enega od muzejev v mestu, morda muzej naravne zgodovine, v katerem hranijo dragocene zbirke skeletov dinozavrov, ki so jih arheologi izkopali na ozemlju današnje Mongolije. Sledil bo ogled samostana Gandan in Janraisig, kjer je kip stoječega Bude. Večerja v hotelu in nočitev. (K,V)

3. DAN: ULAN BATOR – KHUGNUKHAN
Dopoldne bomo zapustili Ulan Bator in se odpeljali proti geografskemu središču Mongolije, ki se nahaja JZ od glavnega mesta. Prihod v »geolodge«, ki se nahaja na obrobju zaščitenega območja peščenih sipin Elsen Tasarhai, kjer se pričenja neskončen pogled na stepsko pokrajino. Tradicionalen sprejem in za uvod »Step & Spa body treatment«. Kosilo v velikem šotoru. Popoldne bomo obiskali nomadsko družino in spoznali njihov način življenja. Sodelovali bomo pri številnih domačih opravilih in aktivnostih. Prvo pravo mongolsko doživetje! Vrnitev v naš geolodge, večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: KHUGNUKHAN – SAMOSTAN ONGI
Po zajtrku bomo krenili proti samostanu Ongi in tja prispeli v času kosila. Nastanili se bomo v novem ger kampu. Popoldne pa bomo namenili odkrivanju razvalin nekoč največjega samostana v puščavi Gobi. Samostan je iz 17. stoletja in v času največjega razveta je imel tudi do štiristo menihov. V času komunističnih čistk pa ga je doletela ista usoda kot približno tisoč drugih samostanov v Mongoliji: bili so porušeni in uničeni. Obiskali bomo majhen samostanski muzej in izvedeli več o samostanu nekoč. Večerja in nočitev v ger kampu (Z,K,V).

5. DAN: SAMOSTAN ONGI – BAYANZAG
Dopoldne se bomo odpeljali proti kraju Bayanzag in tja prispeli proti poldnevu. Po kosilu bomo odkrivali klife znane pod imenom Flamingovi klifi, ki so ime dobili zaradi značilne rdeče-oker barve. Tukaj se nahaja »pokopališče zmajev«. Klifi in pa drevesa sax, ki jih obkrožajo, spominjajo na čase, ko so po zemlji že gomazili dinozavri. Paleontolog Roy Andrews Chapman je leta 1922 odkril nekaj kosti in fosiliziranih jajc dinozavrov. Le te lahko danes vidite v muzeju naravne zgodovine v Ulan Batorju in po nekaterih drugih muzejih po svetu. Nočitev v ger kampu. (Z,K,V)

6. DAN: BAYANZAG – DOLINA YOL
Dopoldne se bomo podali proti dolini Yol. Nastanitev v ger kampu in kosilo. Popoldne pa se bomo podali na odkrivanje doline Yol oziroma Lammergeyer, ki je nedvomno ena najbolj obiskanih v Mongoliji. Nahaja se v okrilju pogorja Khangai in tam je veliko dolin, večjih in manjših. Yol je ena večjih in najbolj znanih. Sprehodili se bomo do konca doline, kjer se običajno zadrži sneg vse do največjih poletnih vročin, in vmes, z malo sreče, opazovali divje živali. Proti večeru vrnitev v naš ger kamp, večerja in nočitev. (Z,K,V)

7. DAN: DOLINA YOL – PEŠČENE SIPINE KHONGOR
Dopoldne bomo pot nadaljevali proti zahodu, proti peščenim sipinam Khongor, najdaljšim v Mongoliji. Raztezajo se v dolžini 180 km in široke so do 20 km. Po kosilu bomo popoldne namenili uživanju in vzpenjanju po peščenih sipinah. Pogled na puščavo Gobi je izjemno lep prav z vrha peščenih sipin. Le te merijo v povprečju 80 m v višino, a najvišja se imenuje Duut, Pojoči hrib in je visoka 120 m. Prisluhnili bomo melodiji peska, nenavadnim zvokom vetra, ujetega v peščenih valovih, ki spominjajo na najbolj neverjetne melodije. Planine v ozadju so nenavadna naravna kulisa različnih barv, ki se mešajo z zelenimi pašniki na bregovih reke Ongi, na katerih se pasejo baktrijske kamele. Idila bo popolna ob sončnem zahodu. Nočitev v ger kampu (Z,K,V).

8. DAN: KHONGOR – UUSH SHAKHLAGA
Danes bomo zapustili najlepše sipine in se podali v planine. Črna planina se nahaja v provinci Ovorkhanghai in je poznana pod imenom Tevsh. Na različnih koncih planine so številni petroglifi, ki prikazujejo različne živali, lovce in vsakodnevne prizore iz življenja ljudi. Kosilo bo v stepi, večer pa bomo preživeli pri eni od nomadskih družin ter bili del njihovega vsakdana. Večerja in nočitev pri nomadski družini (Z,K,V).

9. DAN: UUSH SHAKHLAGA – DOLINA ORKHON
Dopoldne se bomo odpeljali proti dolini Orkhon, ki velja za eno najlepših dolin v Mongoliji in je zaradi izjemne lepote na UNESCOVI listi kot del svetovne naravne dediščine. Ustavili se bomo pri družini, ki se bavi z vzrejo jakov. Popoldne bomo prispeli v naš geolodge, v katerem se bomo nastanili in preživeli preostanek dneva. Tradicionalna večerja in zvečer morda opazovanje zvezd na širokem mongolskem nebu … (Z,K,V).

10. DAN: ORKHON – TUVKHUN
Dopoldne se bomo podali do samostana Tuvkhun, ki se nahaja v planini Shireet, na 2300 m nm, od koder je prelep pogled na okolico. Prvi del samostana je bil zgrajen že leta 1648 in postaviti ga je dal Zanabazar. Pri samostanu bomo imeli tudi kosilo, nato pa se bomo popoldan spustili do našega naslednjega geolodga. Pred večerjo bo čas za »step & spa«, večerja in nočitev (Z,K,V).

11. DAN:  TUVKHUN – TSENKHER SPA
Dopoldne se bomo podali proti kraju Tsenkher, ki je znan po termalnih vrelcih in se nahaja južno od mesta Tsetserleg v provinci Arkhangai. Kraj je zelo priljubljen pri domačinih, ki redno zahajajo sem. Nastanitev v ger kampu. Prosto popoldne za užitke v termalni vodi (Z,K,V).

12. DAN: TSENKHER SPA – KARAKORUM
Dopoldne se bomo odpeljali do mesta Kharkhorin, ki se nahaja v zgornjem delu doline reke Orkhon, ob vznožju pogorja Khangai in je na UNESCOVI listi kulturne dediščine. V bližini mesta se nahajajo razvaline antičnega mesta Karakoruma, ki je bil nekoč pod vodstvom kana Ogedeja prestolnica ogromnega mongolskega imperija. Kosilo. Popoldne bomo obiskali samostan Erden Zuu, ki velja za najpomembnejši samostan v deželi in ki datira v konec 16. stoletja. V petstoletni zgodovini je bil samostan velikokrat porušen in ponovno zgrajen, iz kamenja legendarnega mesta Karakoruma. Prav zaradi tega zaseda v srcih Mongolcev posebno mesto. Popoldne nastanitev v ger kampu (Z,K,V).

13. DAN: KARAKORUM – ULAN BATOR
Dopoldne se bomo vrnili v glavno mesto. Še zadnje kosilo v stepi, preden se vrnemo v velemesto. Popoldne si bomo ogledali izjemno predstavo, kjer bodo domačini predstavili tradicionalne mongolske instrumente, svoje pesmi, predstavljeni bodo šamani in mladi akrobati, ki nas bodo očarali s svojim nastopom. Večerja bo v eni od restavracij v mestu in še zadnji večer bo čas, da ujamemo morda še poslednje utrinke iz glavnega mesta. Nočitev (Z,K,V).

14. DAN: ULAN BATOR – ISTANBUL
Po zajtrku prevoz na letališče in dnevni let proti Istanbulu, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Prevoz do hotela in nastanitev. Zvečer se boste morda podali na sprehod po mestu ali se odločili za večerjo v kateri od mnogih restavracij velemesta. Nočitev. (Z)

15. DAN: ISTANBUL - LJUBLJANA
Samo še jutranji let do Ljubljane.

ODHOD:  27.7.2018

CENA:  2.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Ulan Bator in nazaj, letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.12.2017 znašajo 327 EUR, 2 nočitvi v Ulan Batorju v hotelu 3*** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo/ger/geolodge znaša 490 EUR), ter nočitve v geolodgih in ger kampih ter pri nomadskih družinah in spanje v gerih*, polne penzione ves čas potovanja po Mongoliji, vse vstopnine za oglede po programu, spektakel v Ulan Batorju, prevoze po Mongoliji s terenskimi kombiji, lokalnega vodnika v angleškem jeziku, slovenskega spremljevalca z licenco GZS, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov mongolske vize (ki znaša približno 80 EUR), fakultativnih aktivnosti (jahanje konjev in kamel) ter morebitnih napitnin za lokalne voznike in vodnike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

*OPOZORILO: Na potovanju po Mongoliji bomo spali, razen v glavnem mestu, v gerih: tradicionalnih mongolskih šotorih za dve osebi. V kampih, kjer so postavljeni geri, je tudi stranišče in tuš. V geolodgih in pri družini, kjer bomo prespali, ni klasičnih kopalnic.

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 3.290 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!