NEPAL in BUTAN


Vabimo vas na potovanje v dve podhimalajski deželi: Nepal in Butan. Nepal je dežela z bogatimi starimi kulturami in prekrasno pokrajino, ki predstavlja naravni prehod med indijskimi ravnicami in puščavskim tibetanskim visokim platojem. Njeni prebivalci so od nekdaj znali dobro unovčiti svojo posredno lego med dvema velesilama. Obema deželama je skupna Himalaja, bivališče večnega snega in ledu. Butan, dežela zmaja groma, je neverjetna in nenavadna budistična dežela, kjer je prodaja cigaret nelegalna in kjer je riž rdeč. Tudi turizem v deželi je drugačen od ostalih, sosednjih dežel. In kaj je tako posebnega, da se splača v Butan? Morda je to tibetanski način življenja s prekrasnimi samostani v zadnji himalajski kraljevini, kjer je možno opazovati drugačen način življenja, alternativno vizijo o tem, kaj je pravzaprav bistvo življenja ali pa izkusiti čar in magično privlačnost ene od najbolj skrivnostnih dežel na svetu, zadnji »Šangri La«, kjer boste deležni del naporov te srednjeveške kraljevine, kako vstopiti v sodobni, moderni svet in hkrati ohraniti drugačno in edinstveno kulturno identiteto.

1. DAN: LJUBLJANA - KATMANDU
Zbirališče potnikov na letališču JP pri Ljubljani in let proti Istanbulu. Nato nočni let proti Katmanduju.

2. DAN: KATMANDU
Opoldanski pristanek v Katmanduju in po opravljenih obmejnih formalnostih nas bo na letališču čakala tradicionalna dobrodošlica. Prevoz do hotela, nastanitev in popoldne se bomo podali na krajši ogled mesta Katmandu, največjega mesta v Nepalu. Ime je dobilo po lesenem tempeljskem kompleksu, »Kasthmandap«, palači-svetišču, ki se nahaja v središču mesta in ki si ga bomo ogledali. V mestu živi živa boginja Kumari, ki naj bi bila inkarnacija boginje device. V središču mesta se nahajajo številni templji, zlasti okrog trga Durbar. Večerja in nočitev v hotelu (V).

3. DAN: KATMANDU - PATAN
Dopoldne se bomo odpeljali do griča na zahodnem delu mesta, na katerem stoji več kot 2500 let stara stupa Swoyambhunath, ki označuje kraj, kjer je legendarni kralj Manjushree našel lotosov cvet nekdanjega jezera v dolini. Popoldne si bomo ogledali mesto Patan, poznano pod imenom Lalitpur, kar pomeni mesto lepih umetnosti. Mesto, ki je danes tako rekoč pripojeno Katmanduju, je tudi najstarejše v dolini in predstavlja zibelko umetnosti in lepe, tradicionalne arhitekture. Ogledali si bomo tempelj Krishna Mandir, glavni trg Durbar in zlati tempelj Hiranyavarna. Večerja v hotelu in nočitev (Z,V).

4. DAN: KATMANDU - CHITWAN
Po zajtrku se bomo odpeljali proti kraljevskemu nacionalnemu parku Chitwan, ki je bil prvi nacionalni park v Nepalu, ustanovljen že leta 1973. Leta 1984 ga je pod svoje okrilje vzel še UNESCO. Park ima površine 932 km²in se nahaja na območju subtropskega nepalskega nižavja na nadmorski višini med 100 in 815 m. Po prihodu v park nastanitev v hotelu-lodžu in kosilo. Popoldan se bomo podali na naš prvi safari na hrbtih slonov v želji, da vidimo čim več divjih živali, ki prebivajo v parku. Večerja in nočitev v lodžu (Z,K,V).

5. DAN: CHITWAN
Ves dan bo namenjen odkrivanju nacionalnega parka in aktivnosti, ki jih ta park nudi obiskovalcem: izvedeli bomo veliko o slonih in videli kako jih kopajo, opazovali bomo ptice, se podali na lažji treking skozi deževni gozd do vasi, kjer živi lokalno prebivalstvo ter izvedeli kako živijo in kaj počnejo … Opazovali bomo bogato floro in favno Nepala ter izvedeli kako se pleše tradicionalni ples Tharu. Nočitev v lodžu (Z,K,V).

6. DAN: CHITWAN - POKHARA
Po zajtrku se bomo podali po izjemno lepi, gorski cesti v dolino Pokharo, ki velja za eno najlepših v Nepalu, od koder je prekrasen pogled na himalajske vrhove Dhaulagiri, Himalchuli, Annapurno in številne druge osemtisočake. Popoldne prihod v eko hotel, ki se nahaja na obali jezera Begnas; do hotela se bomo pripeljali »po jezeru bliz' Himalaje« … Nastanitev, prosto do večerje in nočitev (Z,V).

7. DAN: POKHARA
Pokhara je drugi najbolj obiskan kraj v Nepalu, takoj za glavnim mestom. Danes pa je središče številnih športnih aktivnosti in izhodišče za trekinge v Himalajo. Mi se bomo udeležili sprehoda-pohoda mimo terasastih polj do tradicionalne vasi Begnas, kjer so hiše narejene iz na soncu posušene gline. Pot nas bo vodila skozi čudovito pokrajino med jezeroma Rupa in Begnas. Z vrha griča Maidan bomo lahko občudovali vršace iz masiva Annapurna. Popoldne se bomo vrnili v naš eko hotel in preostanek dneva bo prosto za počitek in samostojno raziskovanje tega turističnega jezerskega kraja (Z,V).

8. DAN: POKHARA – KATMANDU
Dopoldne se bomo poslovili od Pokhare in prelepega jezera Begnas ter se po nacionalni cesti vrnili v Katmandu, kamor bomo prispeli popoldne in se nastanili v hotelu. Prosto do večerje in nočitev (Z,V).

9. DAN: KATMANDU – PARO - THIMPU
Jutranji prevoz na letališče in polet v kraljevino Butan. Po prihodu v mesto Paro prevoz do glavnega mesta Butana, Thimpu. Popoldne si bomo ogledali poštni urad v prestolnici in obiskali inštitut tibetologije ter nacionalni spomenik, posvečen miru in razvoju v svetu, Chorten. Spomenik je dal zgraditi tretji butanski kralj, oče modernega Butana, Jigme Dorji Wangchuk leta 1974. Sledil bo ogled Tashi choe dzonga, »trdnjave slavne vere«, ki jo je dal najprej zgraditi leta 1641 Shabdrung Ngawang Namgyal, vendar jo je dal obnoviti v tradicionalnem slogu butanski tretji kralj v 60-ih letih 20. stoletja. V kompleksu se danes nahaja nekaj ministrstev in kraljevi sekretariat. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

10. DAN: THIMPU - PUNAKHA
Dopoldan bomo nadaljevali z ogledom prestolnice in obiskali tudi lokalni živalski vrt, kjer bomo lahko videli butansko nacionalno žival – takin ter inštitut Zorig Chusum, kjer lahko mladi študirajo 13 tradicionalnih umetnosti Butana. Kosilo bo v »butanski kleti«, restavraciji, kjer nam bodo postregli s tradicionalno butansko hrano. Ogledali si bomo še nacionalno knjižnico s številnimi budističnimi rokopisi in številnimi sodobnimi knjigami, ki govorijo o himalajskih kulturah in verstvih. Popoldne bomo pot nadaljevali do tri ure oddaljenega mesta Punakha, ki leži v nižje ležeči subtropski dolini, znani po izjemno bujni vegetaciji. Mesto Punakha je bilo butanska prestolnica vse do leta 1955 in tukaj je še vedno zimska rezidenca butanskega verskega poglavarja. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

11. DAN: PUNAKHA - PARO
Dopoldne bomo obiskali samostan Punakha Dzong, ki je bil zgrajen že leta 1637, a obnovljen pred nedavnim, in velja za najlepšega v deželi. Popoldne bomo pot nadaljevali preko gorskega prelaza Dochu-la, visokega 3088 m, s prelepim razgledom na vzhodno himalajsko pogorje, do mesta Paro, ki se nahaja v istoimenski dolini Paro. Mesto je pravi muzej na prostem: polno zgodovinskih zgradb in svetišč v mestu in okolici. Tukaj se nahaja tudi edino butansko mednarodno letališče. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

12. DAN: PARO: DAN ZA SAMOSTANE
Dopoldan se bomo podali na dvourni sprehod do samostana Taktsang, znanega tudi pod imenom »tigrovo gnezdo«. Legenda pravi, da je ustanovitelj butanske veje budizma Mahayana, guru Rinpoche, prispel sem na tigrovem hrbtu in da je tukaj meditiral. Samostan je skoraj v celoti zgorel v požaru leta 1998, vendar je bil popolnoma obnovljen. Ob povratku si bomo ogledali še Drukgyel dzong, od koder so se Butanci branili pred napadi tibetanskih vojsk v 17. stoletju. Obiskali bomo tudi tempelj Kyichu Lhakhang, ki velja za enega najstarejših in najlepših butanskih templjev. Zgraditi naj bi ga dal že leta 659 kralj Songsten Gambpo iz Tibeta. Popoldne si bomo ogledali še samostan Rinpung Dzong, ki ima strateško pomembno lego in od koder je prekrasen pogled na celotno dolino. In za konec še Ta dzong, v katerem se nahaja nacionalni muzej. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

13. DAN: PARO – KATMANDU – BHAKTAPUR
Jutranji let iz Para do Katmanduja. Po prihodu si bomo ogledali mesto Bhaktapur, tretje največje mesto v dolini Katmandu, ki je zaradi svoje edinstvene arhitekture pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Mesto pa ni znano le po templjih, temveč tudi po keramiki in preprogah. Ogledali si bomo trg Durbar in Zlata vrata, Palačo petinpetdesetih oken, Zvon lajajočih psov, templje Nyatapole, Bhairavnath, Dattatrya in Pujari Math. Po kosilu se bomo vrnili v Katmandu in se ustavili na njegovem vzhodnem delu ter obiskali tempelj Pashupatinath, ki se nahaja na bregovih svete reke Bagmati, posvečen bogu Šivi. Za konec si bomo ogledali še največjo stupo v Nepalu, Bodhnath. Le-ta se nahaja znotraj samostanskega kompleksa. Zadnja tradicionalna nepalska večerja in nočitev v hotelu.

14. DAN: KATMANDU – EVROPA
Dopoldne prosto do prevoza na letališče in popoldanski let proti Evropi.

15. DAN: LET DO LJUBLJANE
Samo še let do Ljubljane.

ODHOD: 27.10.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA: 3.790 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz na relacijah Ljubljana-Katmandu, Katmandu-Paro-Katmandu, Katmandu-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, (ki na dan 15.11.2018 znašajo 307 EUR), nastanitev v hotelih* 3***+ in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 590 EUR), obroke po programu, vse oglede, prevoze, vstopnine, izlete po programu, stroške za pridobitev vize za Butan, slovenskega spremljevalca in lokalne vodnike v angleškem jeziku, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vize za Nepal (25 USD), ki se plača na letališču, morebitne napitnine za vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.890 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.990 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 4.090 EUR.

*Hoteli nimajo uradne kategorizacije, vendar ustrezajo našim 4****. Nekateri so s šarmom.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!