SULTANAT OMAN


ALI ARABSKA ZGODBA TISOČ IN ENE NOČI

Sultanat Oman je država na Arabskem polotoku, največjem puščavskem polotoku na svetu, ki ga oblivajo Perzijski, Adenski in Omanski zaliv, Arabsko morje, ter Rdeče morje. Geološki razvoj, zgradba in geomorfološke značilnosti, prepletene in povezane s puščavskim in polpuščavskim podnebjem ter rastjem, z zgodovino in kulturo, brez dvoma predstavlja najlepšo arabsko deželo. Najlepšo, najbolj tradicionalno in najbolj varno. Za vse to se ima skoraj pet milijonov prebivalcev sultanata zahvaliti očetu sodobnega sultanata, sultanu Qaboosu bin Said Al-Said, ki je leta 1970 na oblasti zamenjal svojega očeta in od tedaj izjemno uspešno vodi deželo, ki velja za eno najbogatejših arabskih dežel na svetu. Z zmerno politiko je sultanu uspelo ohraniti odlične odnose z vsemi sosedi, dvigniti standard in kvaliteto bivanja za svoje državljane, hkrati pa ohraniti tradicionalno omansko kulturo in dediščino. Za razliko od futurističnih in umetno zgrajenih sosednjih mest kot so Dubaj, Abu Dhabi in Doha na primer, je prestolnica Muscat obdržala svojo tradicionalno podobo kljub uspešni modernizaciji in velja danes za eno najlepših arabskih mest na svetu. Zmeren razvoj je čutiti na vsakem koraku in nikjer ni sledi masovnega turizma ali pretiravanja v razkošju. Lepo so obnovili skoraj vse srednjeveške trdnjave, ki so danes ponos dežele in ene glavnih turističnih privlačnosti. Seveda je Sultanat Oman puščavska dežela in puščavo bomo doživeli v Wahibi, kjer bomo noč preživeli v tradicionalnih šotorih pod milim omanskim nebom. Obiskali bomo vasi, tradicionalne in lepe arabske tržnice, kjer nas bodo omamile vonjave, ki so tako značilne za bližnji vzhod, sprehodili se bomo po vadijih in se morda celo okopali v kristalno čistih vodah v lagunah sredi vadijev. Doživeli bomo tudi omanski gorski svet in kanjone s prekrasnimi razgledi. Mesec februar je zagotovo najprimernejši čas za obisk te najbolj romantične arabske dežele.

PROGRAM INTERDISCIPLINARNE STROKOVNE EKSKURZIJE

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – MUSCAT
Dopoldanski let iz Ljubljane do Istanbula in dalje proti glavnemu mestu Sultanata Oman, Muscatu, kamor bomo prispeli nekaj po polnoči. Po opravljenih formalnostih pri vstopu v deželo, prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: MUSCAT
Po zajtrku se bomo podali na ogled glavnega mesta sultanata Oman, ki leži na Arabskem polotoku. Je središče velikega metropolitanskega območja, ki je s skoraj 1,3 milijona prebivalci (po popisu leta 2015) največje v državi. S sosednjimi naselji tvori enotno somestje, ki se razprostira skoraj neprekinjeno v razdalji okrog 300 km ob obali Omanskega zaliva na severu države in predstavlja najgosteje poseljeno območje v državi. Ogled mesta bomo pričeli z ogledom Velike mošeje, ki velja za eno največjih na svetu, saj lahko sprejme do 20.000 vernikov. Nato se bomo peljali mimo vladne četrti in opazovali prekrasne zgradbe iz belega marmorja, v katerih se nahajajo ministrstva in druge javne službe. Sledil bo ogled operne hiše, ki je odprla svoja vrata leta 2011*. Okrog poldneva se bomo sprehodili po enem lepših arabskih, tradicionalnih tržnic-sukov, Muttrahu. Tukaj bo prosto in to bo priložnost za srečanje z domačini in nakup drobnih, a kvalitetnih spominkov. Popoldne si bomo ogledali izjemen muzej Bait Al Zubair, ki se nahaja v nekdanji zgradbi bogatega trgovca, ki je bila leta 1998 spremenjena v muzej. Nato se bomo odpeljali do uradne rezidence sultana Qabusa, palače Al Alam, ki jo z vrha hriba branita dve stari portugalski trdnjavi: Jalali in Mirani. Palačo in trdnjavo si bomo ogledali samo od zunaj; dostop ni dovoljen iz varnostnih razlogov. Preostanek dneva bo prost. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: MUSCAT – WADI SHAB - SUR
Zjutraj bomo pot nadaljevali proti jugu dežele. Naš prvi postanek bo v ribiški vasi Quriyat, ki se nahaja med laguno in morjem. Ribiči se vsako jutro vračajo z morja in ribe prodajajo kar na obali. Pristaniški del je bil od nekdaj varovan z bližnjega stražarskega stolpa. Po postanku v vasi bomo pot nadaljevali do kraške jame Bima, na dnu katere je kristalno čista voda modro-zelene barve. V nadaljevanju je dan namenjen proučevanju puščavskih in polpuščavskih reliefnih oblik, procesov in pojavov, pomembnih za geomorfološko opredeljevanje proučevanega ozemlja. Postanek v vadiju Shab, v vasi, kjer domačini gojijo dateljne, banane in papaje. Geomorfološko kartiranje vasi v vadiju, razgovor s prebivalci in oblikovanje fotodokumentacije. Nato bomo pot nadaljevali do mesta Sur, od nekdaj znanega po ladjedelnicah, v katerih še danes na stari način izdelujejo tradicionalne, arabske dhowe, njihove lesene ladje. Ogledali si bomo lokalno tržnico in tradicionalno ladjedelnico. Popoldne nastanitev v hotelu in zgodnja večerja. Po večerji se bomo odpeljali do rezervata zelenih želv in imeli edinstveno priložnost opazovati želve v njihovem naravnem habitatu. Razdelili se bomo v manjše skupine in se v spremstvu strokovnih vodnikov podali na opazovanje teh zanimivih živali**. Po končanem ogledu vrnitev v hotel in nočitev.(Z,V)

4. DAN: SUR – VADI BANI KHALID – JABEL AKDHER
Po zajtrku bomo nadaljevali s proučevanjem puščavskih in polpuščavskih hidroloških značilnosti, v vadiju Bani Khalid, ki predstavlja pravo zeleno oazo sredi puste puščavske pokrajine. Sprehodili se bomo po vadiju in najbolj željni se bodo po želji lahko okopali v vodah lagun sredi vadija. Popoldne bomo pot nadaljevali proti puščavi imenovani Wahiba Sands, kjer bo čas za proučevanje barhanskih verig, kupolastih sipin, seifov, paraboličnih sipin, reverznih sipin ... Često to puščavo imenujejo tudi peščeno morje in nekatere peščene sipine oranžne barve, ki potekajo v smeri sever-jug, so visoke tudi do 100 m. Po opravljenem terenskem delu nas bodo izkušeni vozniki popeljali na spektakularno vožnjo po peščenih sipinah. Življenje beduinov v Omanu, v 21. stoletju bomo spoznali v beduinskem šotoru, kjer nam ga bodo domačini opisali in postregli s pravo omansko kavo in dateljni. Veliko bomo izvedeli o njihovem načinu življenja in za konec izjemnega dneva uživali v vedno romantičnem sončnem zahodu v puščavi. Nastanitev v beduinskih šotorih, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: WAHIBA SANDS - JABEL AKDER
Zjutraj bomo obiskali kraj Birkat al Mauz, kjer domačini gojijo datljeve palme. Lokalni vodnik nam bo razložil vse v zvezi z vzgojo tega eksotičnega in slastnega sadeža. Poleg tega bomo izvedeli kako so domačini od nekdaj namakali svoja polja po sistemu imenovanem falaj. Če bo čas dopuščal se lahko podamo še na krajše raziskovanje vadija Mayadeen. Nato se bomo s terenskimi vozili podali v izjemno zanimiv gorski svet, do katerega bomo prispeli po 36 km vijugaste gorske poti. Obiskali bomo goro Jabel Akdher, Zeleno goro v pogorju zahodnega Hajarja, katere vršaci dosegajo in presegajo 2000 m. Tod domačini gojijo sadje in zelenjavo na posebnih terasastih vrtovih. Podali se bomo na krajši pohod do zapuščene gorske vasi, nato pa se nastanili v hotelu. Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: JABEL AKDHER – NIZWA – JABEL SHAMS
Dan bomo namenili proučevanju vzrokov in posledic (družbeno geografskih, zgodovinskih) gradnje številnih trdnjav v Omanu, obisku ene izmed najlepših tržnic v državi ter ga zaključili z ogledom Velikega kanjona v planini Sonca. Po zajtrku se bomo spustili s planine Jabel Akdher in se odpeljali do mesta Nizwe. Tod boste lahko na tržnici opazovali kaj vse prodajajo domačini: od lepo in okusno predstavljenega sadja in zelenjave do ročnodelskih predmetov in srebrnih beduinskih okraskov. Izjemna priložnost za nakup tradicionalnega omanskega ukrivljenega noža imenovanega handžar. Nato se bomo sprehodili do trdnjave, nad katero dominira okrogel stolp iz 17. stoletja, do katerega se da povzpeti po okroglih in ozkih stopnicah. Trdnjavo je dal zgraditi Imam sultan Bin Saif Al Ya'aruba zato, da bi zavaroval trgovsko pot, ki je obalne kraje povezovala z mesti v notranjosti. Pogled z vrha je izjemen: mesto spodaj kot na dlani, lepo, s tradicionalnimi zgradbami, ne da bi jih pokvarila kakšna moderna arhitektura. Nekaj časa bo prostega v središču mesta, nakar bomo pot nadaljevali proti eni najbolj znanih omanskih srednjeveških trdnjav, Jabrin, ki je bilo lepo obnovljena in predstavlja vrhunec omanske tradicionalne arhitekture, ki se odraža v stropnih štukaturah in izjemno lepo izrezljanih lesenih stropih in pohištvu. Po ogledu se bomo odpeljali do mistične vasi Bahla, znane po arabskih lončarskih izdelkih in trdnjavi narejene iz na soncu sušene gline in to v 12. stoletju. Trdnjava v Bahli velja za eno najstarejših in najlepših v deželi in je pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Nato se bomo podali v Jabel Shams in se na poti ustaviti v vadiju Gul. Jabel Shams v arabskem jeziku pomeni gora sonca. Veliki kanjon, ki se nahaja v planini Sonca je eden največjih na Arabskem polotoku. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: JABEL SHAMS – VADI BANI AUF - MUSCAT
Dan je namenjen proučevanju tipologije naselij v odvisnosti od reliefnih značilnosti in hidroloških pogojev. Zato se bomo po zajtrku podali do vasi Al Khitaym, kjer bo na poti prelep razgled na arabski Veliki kanjon in na najvišji vrh v Omanu. V vasi je nekoč živelo deset družin, ki so si svoje domove postavili na robu visokih klifov, danes pa je kraj zapuščen, ljudje pa so se preselili v bližnja mesta. Sledil bo še ogled vasi Misfah, kjer so hiše narejene iz kamna in to na robu kanjona. Okrog vasi pa so dateljeve palme, agrumi in bananovci. Nato bomo pot nadaljevali do stare vasi Al Hamra, kjer si bomo ogledali manjši muzej v tradicionalni omanski hiši. Za dobrodošlico nam bodo postregli še z omansko kavo in dateljni. Nato bomo pot nadaljevali do najlepše omanske trdnjave v kraju Nakhal. Na poti se bomo ustavili v ribiški vasi Barkha, kjer bomo obiskali ribjo in zelenjavno tržnico. Trdnjava v Nakhalu je nekoč služila imamom iz dinastij Bani Kharous in Ya'arubah. Trdnjava je bila nedavno popolnoma obnovljena in opremljena s tradicionalnih pohištvom, tako da je odraz nekdaj slavnih časov. Nato se bomo zapeljali do vasi Nakhl in se ustavili pri termalnih izvirih Al Thowarah, v katerih so se domačini od nekdaj kopali in vodo uporabljali za namakalne sisteme falaj. Popoldne se bomo vrnili v glavno mesto in če bo čas dopuščal imeli prosto za sprehode po prelepi obmorski poti- »corniche« ali pa boste uživali v izjemno lepi tržnici, Muttrahu. Proti večeru se bomo odpeljali do tradicionalne restavracije, v kateri bo zadnja večerja v prijetnem, tradicionalnem ambientu. Po večerji bo prevoz na letališče in nekaj po polnoči bomo z mednarodnega letališča v Muscatu poleteli proti Istanbulu.(Z,V)

8. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA
Jutranji pristanek v Istanbulu in takojšnja povezava do Ljubljane.

ODHOD: 14.02.2020

CENA: 1.490 EUR

ROK ZA PRIJAVO:  do 14.12.2019 oziroma do zapolnitve prostih mest..

CENA VKLJUČUJE: povratno letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana-Istanbul-Muscat in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 5.11.2019 znašajo 247 EUR, vse prevoze v Sultanatu Oman z avtobusi in terenskimi vozili po programu, nastanitev v hotelih s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah ter šotorih v puščavi Wahiba Sands (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 290 EUR) na osnovi polpenzionov, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem in slovenskega spremljevalca, strošek pridobitve elektronske vize (ki znaša približno 20 EUR), nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 40

Cena pri najmanj 35 plačanih potnikih je 1.540 EUR, pri najmanj 30 plačanih potnikih je 1.590 EUR in pri najmanj 25 plačanih potnikih je 1.640 EUR.

*V primeru vaj ali obiska kake visoke delegacije je operna hiša zaprta za obiskovalce.

** Ne moremo jamčiti, da boste želve tudi videli.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!