OSREDNJA AZIJA: TADŽIKISTAN, ZAHODNA KITAJSKA in KIRGIZIJA


NAJLEPŠI KOTIČKI NEKOČ SLAVNE SVILNE POTI

Dva stana, ki jih predstavljamo v tem programu, sta zagotovo med najzanimivejšima v osrednji Aziji. Program je prvenstveno namenjen ljubiteljem gora, kajti pot nas bo v Tadžikistanu vodila po eni najbolj slikovitih visokogorskih cest, Pamirski cesti, ki jo ves čas spremljajo visoki vršaci. Potovanje je namenjeno vsem, ki se v poletni vročini radi umaknejo v hladnejše kraje. Nenazadnje, večina poti, ki jih bomo prevozili, je prevoznih le v poletnih mesecih. Poleg prelepe narave (dolin, kanjonov, prelazov, rek in jezer) imajo kraji tudi svoje zgodbe, zlasti iz časov, ko so bili veliko bolj obiskani in prometni kot danes. Včasih je tod potekalo kar nekaj krakov slavne svilne poti od Kitajske na vzhodu proti Evropi na zahodu. Izjemno zanimivi bodo tudi prestopi meja, ki se tod običajno nahajajo na gorskih prelazih. Sami postopki in formalnosti bodo potovanju dodali samo še večji pridih avanturizma in zagotovo se boste tudi vi vsaj za kratek čas del te osrednjo azijske avanture. Potovanje je daleč od luksuznega, obeta pa kljub temu veliko. Sprejmete izziv ki je pred vami?  

1. DAN: LJUBLJANA – DUŠANBE
Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred poletom preko enega od evropskih mest proti glavnemu mestu Tadžikistana.

2. DAN: DUŠANBE (TADŽIKISTAN)
Nekaj čez polnoč bomo pristali in po opravljenih formalnostih prevoz do hotela in nastanitev. Čas za počitek. Kasnejši zajtrk in nato bo sledil ogled glavnega mesta, ki je hkrati tudi največje mesto v državi. Beseda Dušanbe pomeni v tadžiškem jeziku ponedeljek. Ime je mesto dobilo po tržnem dnevu, ki je bil ob ponedeljkih. Nekaj desetletij se je mesto imenovalo Stalinabad. Danes ima skoraj milijon prebivalcev. Ogled mesta bomo pričeli pri spomenikih posvečenih pomembnim možem iz preteklosti: Somoniju, slavnemu tadžiškemu kralju, ki je živel v 10. stoletju, Rudakiju, pesniku iz 9. in 10. stoletja … Po kosilu si bomo ogledali tudi nekaj muzejev in sicer Muzej tadžiške zgodovine in Etnografski muzej ter velik kip Bude v nirvani, iz 7. oziroma 8. stoletja. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

3. DAN: DUŠANBE – KALAI KHUMB
Dopoldne se bomo poslovili od glavnega mesta in se podali v planine, na podeželje. Povzpeli se bomo na prelaz visok 2.200 m, se vozili ob 70 km dolgem umetnem jezeru in se ustavili pri jezu Nurek, ki je največji v deželi. Projekt na reki Vakhsh so pričeli izvajati že leta 1961 in zadnji generator je bil nameščen leta 1980 in hidroelektrarna je bila v pogonu. Jez je visok 300 m in je drugi najvišji na svetu. Pot bomo nadaljevali proti vasi Kalai Khumb, ki se nahaja v avtonomni pokrajini Gorno Badakhshan, na meji z Afganistanom. Tukaj Pamirska pot prečka reko Darvaz. Vas je pomembno središče gorskih poti in je obdano z visokimi Pamirskimi planinami. Nastanitev v lokalnem gostišču, večerja in nočitev.

4. DAN: KALAIKHUMB – KHOROG
Dopoldne bomo nadaljevali pot v osrčje Pamirskih planin, nekoč v antiki poznanih pod imenom planine Imeon, v mesto Khorog, ki danes šteje 33.000 prebivalcev in se nahaja na nadmorski višini 2.060 m. Mesto leži na sotočju rek Ghund in Panj. Združena reka, Panj, je poznana tudi pod imenom Amur Darya oziroma Oxus ali Oxiana v antiki in konča svoj tok v Aralskem jezeru. Mesto je znano po topolih. Nastanitev v hotelu in kosilo. Popoldne si bomo ogledali mesto. Pričeli bomo z ogledom botaničnega vrta, ki je nedvomno eden najvišjih botaničnih vrtov na svetu, saj se nahaja na nadmorski višini 2.320 m. Ogledali si bomo tudi muzej mesta Khorog in se sprehodili po osrednjem mestnem parku. Preostanek dneva prost. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

5. DAN: KHOROG – GARMCHASMA – ISHKASHIM - LANGAR
Pred nami je izjemno zanimiv dan. Podali se bomo do kraja Garmchasma, najbolj znanega termalnega izvira v deželi, nekaj časa bo prosto za namakanje v termalnih vodah, ki pritečejo iz 350 metrov globine. Kosilo v lokalni restavraciji, nato bomo popoldan nadaljevali pot ob mejni reki Panj. Na drugem bregu bomo lahko opazovali hiše v Afganistanu. Na poti bomo obiskali trdnjavo Yamchun iz 3. oziroma 2. stoletja pr.n.št. in pa privatni muzej Sufi Mubarak Kadam v kraju Yamge. Ustavili se bomo še pri enem termalnem kraju, Bibi Fatima, ki datira tja v 6. st.n.št. Popoldne bomo prispeli v vas Langar. Nastanitev v gostišču. Preostanek dneva bomo preživeli v odkrivanju okolice vasi. Ogledali si bomo petroglife vklesane v skalo, ki predstavljajo gorske koze, konje, karavane in jezdece. Večerja in nočitev (Z,K,V).

6. DAN: LANGAR - MURGHAB
Pot bomo nadaljevali po Pamirski cesti, obkroženi s Pamirskimi planinami. To je gorska veriga, ki pomeni vez med Himalajo in gorovjem Tian Shan, Karakorumom, Kunlun, Hindi Kush in Hindu Raj. Občudovali bomo lahko tadžiške in afganistanske vrhove, visoke preko 4.900 m. Na poti do mesta Murghab se bomo povzpeli preko dveh gorskih prelazov: Khargush, visok 4.344 m in Nayzatosh, visok 4.137 m. Peljali se bomo tudi ob jezeru Sasikkul, ki se nahaja na nadmorski višini 3.820 m. Popoldne prihod v mesto Murghab, ki je s svojimi 4000 prebivalci največje mesto na vzhodnem delu avtonomne regije Gorno-Badakhshan. Je hkrati tudi najvišje ležeče mesto v Tadžikistanu (in nekoč v bivši Sovjetski zvezi). Leži na stičišču reke Murghab in Pamirske ceste. Nastanitev v gostišču, večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: MURGAB – PRELAZ KIZILART – ACHIK TASH (KIRGIZIJA)
Danes se bomo poslovili od Tadžikistana in pri prelazu Kizilart, ki se nahaja na tadžiško-kirgizijski meji vstopili v Kirgizijo. Prelaz se nahaja na nadmorski višini 4.280 m. S prelaza vodijo gorske poti v različne smeri: proti Karakolu, proti jugu v dolini Alay in proti Pamirski cesti. Že ruski raziskovalci 19. stoletja so prelaz uporabljali na svojih ekspedicijah po tem delu sveta. Pot bomo nadaljevali do baznega tabora Achik Tash, ki se nahaja ob vznožju vrha Lenin, visokega 7.134 m. Vrh leži točno na meji med Tadžikistanom in Kirgizijo in je drugi najvišji vrh v obeh deželah. Smatrajo ga za sedem tisočaka, na katerega je najlažji vzpon na svetu in zato se nanj vsako leto vzpenja na tisoče planincev z vsega sveta. Nastanitev, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: ACHIK TASH – ERKESHTAM – KASHGAR (KITAJSKA)
Smo na poti na Kitajsko. Do kirgizijsko-kitajske meje se bomo peljali 170 km po goratem vzhodnem delu Kirgizije. Mejni prehod med Kirgizijo in Kitajsko, Erkeshtam, se nahaja 230 km zahodno od mesta Kashgar in je dobil ime po bližnji vasi. Hkrati pa je to tudi najzahodnejši mejni prehod na Kitajskem. Med Kitajsko in Kirgizijo obstajata le dva mejna prehoda: Erkeshtam in Torugart. Po opravljenim mejnih formalnostih, ki znajo na takih mejnih prehodih biti zelo zanimive, bomo pot nadaljevali proti mestu Kashgar. Legendarno mesto v oazi, staro več kot 2000 let, najbolj zahodno mesto na Kitajskem, ki pa ima isti čas kot Peking, daleč na vzhodu! Nahaja se v bližini meja s Kirgizijo, Tadžikistanom, Afganistanom in Pakistanom. Od nekdaj je imel strateško pomembno lego in veljal za eno najpomembnejših mest na slavni svilni poti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

9. DAN: KASHGAR – JEZERO KARAKUL - KASHGAR
Danes se bomo ob 9. po pekinškem času podali proti jezeru Karakul, ki je od mesta oddaljeno približno 190 km, za kar bomo potrebovali približno tri ure v eno smer. Peljali se bomo po cesti prijateljstva, »Friendship Highway«, ki je bila zgrajena med Kashgarjem in Islamabadom v Pakistanu, in vodi proti pamirskemu platoju, nekoč pomembnemu delu svilne poti. Na poti bomo srečevali nomade, opazovali jezera, reke in zasnežene vrhove planin. Jezero leži na nadmorski višini 3.600 m in je najvišje ležeče jezero na Pamirskem platoju. Obdajajo ga visoki vršaci, kot na primer Muztagh Ata (7.546 m), Kongur Tagh (7.649 m) in Konghur Tiube (7.530 m). Popoldne vrnitev v Kashgar, večerja in nočitev (Z,K,V).

10. DAN: KASHGAR
Po zajtrku se bomo podali na ogled mesta, ki ima danes skoraj pol milijona prebivalcev. Mesto je znano po nedeljski, živinski in živilski tržnici, ki je največja v osrednji Aziji in na njej lahko najdete vse, razen kurjega mleka. Sledil bo ogled grobnice Apak Hoja, v kateri je pokopanih 72 članov premožnejše družine in kraj je postal neke vrste romarski kraj za domačine muslimanske veroizpovedi in to zadnjih 350 let. Grobnica odseva številne arhitektonske vplive: od ujgurskega do perzijskega in arabskega. Ogledali si bomo tudi mošejo Id Kah, ki je največja mošeja na Kitajskem in simbol mesta Kashgar. Za konec se bomo podali na sprehod po starem delu mesta, ki za svojimi zidovi ohranja preko 2000 let bogate zgodovine. Nočitev (Z,K,V).

11. DAN: KASHGAR – TORUGART – TASH RABAT (KIRGIZIJA)
Po zajtrku bomo zapustili mesto Kashgar in se napotili proti mejnemu prehodu med Kitajsko in Kirgizijo, ki se nahaja na prelazu Torugart, visokem 3.752 m. Kirgizijski avtomobili nas bodo čakali na drugi strani, poslovili se bomo od kitajske ekipe in najzahodnejšega dela Kitajske. Pot bomo nadaljevali proti karavanseraju Tash Rabat, ki je bil nedavno obnovljen in kjer se bomo seznanili kako so živeli trgovci na svilni poti v 14. stoletju. Kraj sam pa je bil obiskan najverjetne veliko prej in je predstavljal kombinacijo prenočišča in svetišča. Po ogledu bomo nadaljevali pot do naselja jurt, kjer bomo prespali (Z,K,V).

12. DAN: TASH RABAT KARAVANSERAJ – JEZERO SON KUL
Dopoldan se bomo podali proti drugemu največjemu jezeru v Kirgiziji, jezeru Son Kul, kar v prevodu pomeni »naslednje jezero«. Jezero Son Kul je alpsko jezero površine 270 km², dolgo 29 km in široko 18 km. Največja globina jezera je 13 m. Po površini je jezero Son Kul sicer manjše od jezera Issyk Kul, a predstavlja največji rezervoar pitne vode v deželi. Celoten kraj je dostopen le v poletnih mesecih, od junija do septembra. Nastanitev v naselju jurt in nočitev (Z,K,V).

13. DAN: JEZERO SON KUL
Današnji dan bomo spoznavali nomadski način življenja domačinov. Lahko se boste odločili za jahanje ali sprehode po prekrasni pokrajini, bili deležni gostoljublja prijaznih domačin. Poskusili bomo njihovo hrano, doma pripravljen ajran (kislo mleko) ali kymys (doma fermentirano kobilje mleko). Spanje v jurtah (Z,K,V).

14. DAN: JEZERO SON KUL - JEZERO ISSYK KUL
Dopoldne bomo zapustili obale jezera Son Kul in se popeljali po osrčju osrednje Azije, do približno 350 km oddaljenega jezera Issyk Kul, ki velja za drugo največje alpsko jezero na svetu, takoj za jezerom Titikaka v južni Ameriki. V dolžino meri 182 km in široko je 58 km. Jezero je nastalo kot posledica vulkanskih aktivnosti in v jezero doteka topla voda, tako da nikoli ne zamrzne, niti v najbolj hladnih zimah. V poletnih mesecih voda lahko doseže tudi med 25-28º C. Ustavili se bomo pri kraju Cholpon Ata, kjer so lepo ohranjeni petroglifi, sledi Skitov in Hungsunov, nastali nekje med 9. in 3. st. pr.n.št. Popoldne ogled lokalnega zgodovinskega in etnografskega muzeja. Nastanitev in nočitev (Z,K,V).

15. DAN: JEZERO ISSYK KUL – BIŠKEK
Dopoldan se bomo ustavili še pri minaretu Burana v bližini mesta Tokmok, zgrajenem v 12. stoletju, ko je bil kraj imenovan Balasagun in je bil eno pomembnejših mest na svilni poti. Vrnitev v glavno mesto in po prihodu bo sledil krajši panoramski ogled mesta: Trg zmage, bazar Osh in spomenik posvečen največjemu kirgiškemu junaku Manasu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

16. DAN: BIŠKEK – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče in vkrcanje na letalo, s katerim bomo poleteli proti Evropi in dalje do Ljubljane.

ODHOD: 28.7.2017

ROK ZA PRIJAVO: najmanj tri mesece pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

CENA:  3.190 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Ašgabat in Biškek-Ljubljana, varnostne in TSC takse (ki na dan 15.12.2016 znašajo 266 EUR), vse prevoze, oglede in vstopnine po programu, bivanje na osnovi polnih penzionov v hotelih s 3*** in 4****, v gostiščih in v jurtah v dvoposteljnih sobah* (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 395 EUR), lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vstopnih viz za Tadžikistan in Kitajsko (ki znašata skupaj cca 110 EUR in ju bomo uredili ob vstopu v državi) ter morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 potnikih je 3.290, pri najmanj 15 potnikih je 3.390 in pri 10 potnikih 3.590 EUR.

*V nekaterih krajih hotelov ni, zato bomo nastanjeni v gostiščih (guest house). V Kirgiziji bomo prespali v tradicionalnih jurtah

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!