ROMUNIJA IN BOLGARIJA


NA DOLGI POTI IZ SOCIALIZMA

STROKOVNA EKSKURZIJA ZA UČITELJE GEOGRAFIJE IN ZGODOVINE

Pred vami je izjemno zanimivo potovanje po dveh vzhodno evropskih deželah, ki sta se šele pred kratkim priključili Evropski skupnosti in od tedaj doživljata velike spremembe na vseh področjih družbenega življenja. Že pred vstopom v Evropsko unijo pa sta deželi naredili velike korake na področju gospodarstva, ki se je moralo zaradi sprememb sistema popolnoma prilagoditi novim razmeram. Za vse te spremembe je seveda potreben čas in deželi seveda doživljata mirodobne revolucionarne premike velikih razsežnosti. Na strokovni ekskurziji si bomo ogledali najbolj značilne geografske pokrajine obeh dežel: od Karpatov in obmejnih območij z Ukrajino in Moldavijo, do naravnega fenomena delte reke Donave in Črnega morja, obe glavni mesti s svojimi posebnostmi, do Balkanskega gorstva in nekaj zanimivih zgodovinskih mest, krajev, ki so bili nekoč domovina starih Tračanov… Krajev, kjer je bila zgodovina često zelo burna in neprizanesljiva. In vendar se zdi, da sta se deželi končno znašli na pravi poti v skupno, svetlejšo prihodnost.

1. DAN: 27.10.: LJUBLJANA – MARIBOR - SATU MARE – SIGHETU (820 km)
Jutranji odhod iz Ljubljane, mimo Maribora in Budimpešte do madžarsko-romunske meje, ki jo bomo prečkali na skrajnem vzhodnem delu Madžarske. Pot bomo nadaljevali do mesta Satu Mare, kjer bo krajši postanek. Mesto datira še iz srednjega veka in ima danes 102.400 prebivalcev ter predstavlja akademsko, kulturno, industrijsko in poslovno središče SZ Romunije. Sledila bo vožnja proti Karpatom in severni romunski pokrajini Maramureš. Postanek bo v vasi Sapanti, kjer se bomo ustavili na »veselem pokopališču« in si ogledali to pokopališče, ki je zaslovelo po vsem svetu. Namreč, nagrobni spomeniki so poslikani z veselimi in živopisnimi barvami in slike spominjajo na naivno slikarstvo. Danes je pokopališče spremenjeno v muzej na prostem in ena največjih turističnih zanimivosti v deželi. Po ogledu pokopališča bomo pot nadaljevali ob reki Tisi, ki predstavlja tukaj mejo med Ukrajino in Romunijo do mesta Sighetu, ki se nahaj v dolini iste reke. Območje je bilo naseljeno vse od Halštadske dobe. Od 10. stoletja dalje je bilo del kraljevine Ogrske in kot mesto se prvič omenja leta 1326. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. DAN: 28.10.: SIGHETU – BAIA MARE – BISTRITA (215 km)
Po zajtrku si bomo ogledali izjemen spominski »Muzej žrtvam komunizma in upora«, ki je nastanjen v prostorih enega najstrožje varovanih zaporov romunskega komunističnega režima, ki ga je imela pod neposredno kontrolo romunska »Securitate« in je bilo v njem v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja zaprtih na tisoče žrtev političnega represivnega režima. Pot bomo nadaljevali do muzeja na prostem, ki se nahaja v okolici mesta in kjer je lepo predstavljena tradicionalna, v glavnem lesena arhitektura z romunskega podeželja. Vasi okoli Sigheta so znane po prelepi leseni arhitekturi. Tesarstvo in mizarstvo ima tod stoletno tradicijo in je najlepše izraženo v umetniško izdelanih lesenih cerkvah, ki so zaradi edinstvene lepote pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Ustavili se bomo v eni od vasi in si jih ogledali. Nato bomo pot nadaljevali do mesta Baia Mare, ki se prvič omenja leta 1328 in šteje danes 123.000 prebivalcev ter je glavno mesto pokrajine Maramureš. Krajši postanek za sprehod po središču mesta in nato nadaljevanje poti do mesta Bistrita. Nastanitev, večerja in nočitev.

3. DAN: 29.10.: BISTRITA – SUCEAVA – TULCEA (620 km)
Po zajtrku bomo pot nadaljevali po goratem delu Romunije proti pokrajini Bukovini. To je zgodovinska regija srednje Evrope, razdeljena med Romunijo in Ukrajino in leži na severnih pobočjih osrednje vzhodnih Karpatov. V srednjem veku je območje pripadalo Moldaviji in tedaj je postalo znano pod imenom Bukovina. Od leta 1774 do 1918 je bila Bukovina administrativna dežela habsburške monarhije avstrijskega cesarstva in Avstro-Ogrske. Po prvi svetovni vojni je nadzor nad Bukovino vzpostavila Romunija. Leta 1940 je bila severna polovica Bukovine prenesena na Sovjetsko zvezo in je trenutno del Ukrajine. Bukovina je znana po izjemno zanimivih poslikanih samostanih, ki so zaradi edinstvene arhitekture in poslikav na UNESCOvi listi svetovne kulturne dediščine. Enega izmed njih si bomo ogledali. Sledila bo vožnja mimo mesta Suceava proti jugovzhodu dežele in pokrajini Dobruji ter mestu Tulcea. Tulcea je izjemno staro mesto, saj je bilo naseljeno že v 7. stoletju pr.n.št. in vsi, ki so tod živeli, od starih Grkov in Rimljanov, Bizantincev in Turkov, vsi so v mestu na Donavi pustili sledi. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. DAN: 30.10.: DELTA DONAVE – ČRNO MORJE – BUKAREŠTA (270 km)
Po zajtrku se bomo s čolni podali v nacionalni park delte reke Donave. To je kraj, kjer se delta izliva v Črno morje. Obsega 4.152 km², od česar 82% leži na ozemlju Romunije, preostanek na skrajnem severnem delu pa pripada Romuniji in en majhen del Moldaviji. Gre za največje strnjeno močvirje v Evropi, kjer vodna vegetacija porašča ogromne površine in tvori plavajoče otoke, ki so izjemno pomemben habitat za številne vrste ptic, rib ter drugih vrst organizmov. Območje je dobro ohranjeno in romunski del je vpisan v UNESCOV seznam svetovne naravne dediščine. Po nekajurnem raziskovanju delte bomo pot nadaljevali z avtobusom in se podali do obale Črnega morja. Črno morje je celinsko morje, ki ga na severu, vzhodu in zahodu omejuje Evropa, na jugu pa Anatolija. Od vzhoda proti zahodu meri 1.130 km, od severa do juga pa 610 km. Največja globina je 2.212 m in njegova površina znaša 436.400 km². Postanek bo v mestu Konstanci, enem najstarejših mest v Romuniji in največjem pristanišču v Črnem morju. Priložnost za terenske vaje? Popoldne bomo pot nadaljevali proti glavnemu mestu. Nastanitev v hotelu in večerja v restavraciji. Nočitev.

5. DAN: 31.10.: BUKAREŠTA – RUSE – VELIKO TARNOVO (220 km)
Dopoldne si bomo romunsko glavno mesto tudi ogledali. Mesto za evropske standarde ni staro, saj je bilo ustanovljeno šele leta 1459, a leta 1862 je postalo glavno mesto Romunije. Postopno se je pričelo uveljavljati kot kulturno središče dežele. V obdobju med obema vojnama je elegantna arhitektura elitnejših četrti mesta Bukarešti prinesla vzdevek Mali Pariz, oziroma vzhodni Pariz. Mnoge med njimi so bile porušene v drugi svetovni vojni, nekatere pa so sistematično porušili s strani Ceausescujevega načrta sistematizacije države in s tem tudi arhitekture glavnega mesta. Med socialističnimi palačami je najpomembnejša Palača Parlamenta, zgrajena leta 1980, v času komunističnega diktatorja Nikoja Ceausesca. To je največja stavba parlamenta na svetu, ki si jo bomo tudi ogledali. Med pomembne znamenitosti glavnega mesta sodi tudi Slavolok zmage, zgrajen v svoji sedanji obliki leta 1935 in oblikovan po vzoru l'Arc de Triomphe v Parizu. Po končanem vodenem ogledu mesta bo nekaj prostega, nato pa se bomo po vlaški nižini podali proti mejni reki Donavi in vstopili v Bolgarijo. Pot bomo nadaljevali do mesta Veliko Tarnovo. Nastanitev, večerja in nočitev.

6. DAN: 1.11.: VELIKO TARNOVO – ARBANASI – SHIPKA – PLOVDIV (240 km)
Zjutraj si bomo ogledali mesto Veliko Tarnovo, znano pod imenom »Carsko mesto«. Mesto leži na reki Yantri in je znano pod imenom zgodovinska prestolnica drugega bolgarskega imperija. Nahaja se na treh gričih, Tsarevets, Trapezitsa in Sveta Gora. Na griču Tsarevets se nahajajo nekdanje palače bolgarskih vladarjev in sedež patriarha ter katedrala. Trapezitsa je znana po številnih cerkvah in tam je v srednjem veku prebivala bogata noblesa. Veliko Tarnovo je pomembno administrativno, gospodarsko in kulturno središče severne Bolgarije. Sprehod po starem delu mesta, po starih, s kamni tlakovanih ulicah med številnimi nekdanjimi obrtniškimi delavnicami, danes spremenjenimi v prodajalne za turiste. Po ogledu se bomo odpeljali do vasice Arbanasi, ki se lahko pohvali s številnimi zgodovinskimi in lepo ohranjenimi zgradbami iz 17. in 18. stoletja. V vasi so številne, lepo poslikane cerkvice in veliko starih, tradicionalnih zgradb. Po ogledu bo nekaj prostega, nakar bomo pot nadaljevali preko Stare Planine, Balkana, preko prelaza Shipka, kjer bo postanek za ogled samostana oziroma cerkve posvečene Kristusovemu rojstvu. Cerkev so gradili med leti 1885-1902 v moskovskem slogu iz 17. stoletja in je posvečena ruskim, ukrajinskim in bolgarskim vojakom, padlim v rusko-turški vojni v letih 1877-78. Sledila bo vožnja do kraja Kazanlak, kjer so nekoč prebivali neustrašni Tračani, ki so tod pokopavali svoje vladarje v velike grobnice, ki so danes pod zaščito UNESCA. Eno bomo obiskali in se približali tračanskemu obdobju. Popoldne bomo pot nadaljevali do mesta Plovdiv. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. DAN: 2.11.: PLOVDIV – MELNIK – SANDANSKI (335 km)
Dopoldan si bomo mesto Plovdiv tudi ogledali. Velja za enega najlepših in zgodovinsko najpomembnejših mest v Bolgariji, naseljeno že od tračanskih časov naprej. Za časa Filipa Makedonskega je imelo mesto celo status glavnega mesta. Rimljani so po zasedbi Trakije v 1. stoletju mesto preimenovali v Trimontium. Mesto so kasneje opustošili Atilovi Huni in kasneje še Goti. V 6. stoletju so se v njem naselili Slovani in leta 1364 so Plovdiv osvojili osmanski Turki pod vodstvom Lala Šakin paše. V osmanskem obdobju se je mesto imenovalo Filibe. Bilo je središče bolgarskega narodnega gibanja in ohranilo je položaj glavnega središča bolgarske kulture in običajev. V mestu so tedaj živeli Turki, Bolgari, helenizirani Bolgari, Armenci, Judje, Vlahi, Grki in Romi. V 16. in v 17. stoletju se je v mestu naselilo tudi veliko sefardskih Judov in manjše število Armencev iz osrednje Anatolije. Po končanem ogledu mesta Plovdiv bo nekaj prostega, nato pa bomo pot nadaljevali do mesteca Melnik, ki se nahaja na skrajnem jugozahodu dežele. Mesto Melnik leži med Pirinskimi planinami, na nadmorski višini 440 m in je znano po lepo ohranjeni otomanski arhitekturi: kar 96 zgradb je zaščitenih kot kulturni spomenik. Mesto ima samo 385 prebivalcev in je najmanjše mesto v Bolgariji, ki je vzdevek mesto ohranilo predvsem iz zgodovinskih razlogov. Mesto je poznano tudi po številnih vinskih kleteh. Eno teh bomo obiskali in poskusili odlična vina, ki jih tod pridelujejo pridni domačini. Proti večeru prevoz do bližnjega termalnega mesta Sandanski, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

8. DAN: 3.11.: SANDANSKI – RILA – SOFIJA (230 km)
Dopoldne se bomo odpeljali do najbolj znanega bolgarskega pravoslavnega samostana v kraju Rila, samostana svetega Janeza Rilskega. Samostan se nahaja na nadmorski višini 1.147 m, 117 km južno od glavnega mesta. Osnovan je bil v 10. stoletju na kraju, kjer je živel puščavnik sveti Janez Rilski. Skozi stoletja je prevzel vlogo slovanskega in bolgarskega kulturnega ter književnega središča. V času Osmanskega cesarstva je bil večkrat opustošen in obnovljen. V samostanu so tudi grobovi bolgarskih kraljev in celoten kraj je bil razglašen za del svetovne kulturne dediščine pod okriljem UNESCA. Po končanem ogledu se bomo odpeljali proti glavnemu mestu Sofiji, čigar zgodovina je prav tako stara nekaj tisoč let. Na začetku je bilo tukaj tračansko naselje z imenom Serdika, ki je v 4. stoletju pripadlo Filipu Makedonskem in njegovu sinu Aleksandru Velikem. Leta 29 pr.n.št. so mesto zasedli Rimljani. Kontstantin Veliki je mesto poimenoval celo »moj Rim« in mesto je cvetelo vse dokler ga leta 447 niso uničili Huni. Ogled mesta bomo pričeli v Muzeju narodne zgodovine, ki se lahko pohvali z izjemno bogato zbirko tračanskega zlata. Sledil bo sprehod po središču mesta, kjer si bomo ogledali najpomembnejše vladne zgradbe in stolnico svetega Aleksandra Nevskega. Na koncu bo nekaj prostega časa. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

9. DAN: 4.11.: SOFIJA – NIŠ – BEOGRAD – MARIBOR/LJUBLJANA (890 km)
Zjutraj bomo zapustili Bolgarijo in vstopili v Srbijo. Dopoldne bo krajši postanek v mestu Pirot ali Niš za oglede, nato pa bomo pot nadaljevali po avtocesti do Beograda in dalje do Zagreba ter Maribora in Ljubljane. Prihod v Slovenijo v kasnih večernih urah.

ODHOD: 27.10.2018

CENA: 795 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz z avtobusom po omenjenem programu, stroške cestnin in parkirnin ter nastanitve in dnevnice za voznika, bivanje na osnovi 8 polpenzionov v hotelih s 3*** in 4**** zvezdicami, lokalne vodnike v Romuniji in Bolgariji ter slovenskega spremljevalca, strokovnega sodelavca ZRSŠ, vstopnine (Sapinta, muzej v Sighetu, cerkev v Barsani, muzej na prostem v okolici Sigheta, samostan Voronet, taksa in vstopnina v NP delte Donave, 3 urna vožnja po delti s čolni, Parlament v Bukarešti, cerkev rojstva in hiša Konstantsalieva v Arbanasiju, tračanske grobnice v Kazanlaku, etnografski muzej v Plovdivu, Kordolupova hiša v Melniku in degustacija vin, samostan v Rili in muzej Narodne zgodovine v Sofiji), ki skupaj znašajo 75 EUR, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnih.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 40

Cena pri najmanj 35 plačanih potnikih znaša 845 EUR, pri najmanj 30 plačanih potnikih 895 UER in pri najmanj 25 plačanih potnikih 945 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!