SĂO TOME & PRINCIPE


SVETI TOMAŽ in PRINC

ODDIH NA EKVATORJU V TOPLIH VODAH GVINEJSKEGA ZALIVA

Tokratno potovanje bo hkrati za vas tudi eksotični oddih, saj bo dovolj časa za kopanje v bazenih oziroma na prelepih peščenih plažah, ki jih je na otoku veliko. Otoška državica Săo Tome & Principe, ali po slovensko Sveti Tomaž in Princ leži na in neposredno pod ekvatorjem v toplem Atlantiku Gvinejskega zaliva, kakih 500 km zahodno od centralne afriške obale. Zaradi bližine črnega kontinenta so seveda vsi njeni prebivalci temnopolti in svetlih prebivalcev je malo. Dežela je imela dolgoletno portugalsko nadvlado in se je po osamosvojitvi odločila za socialistično pot v svetlo prihodnost. To je seveda popolnoma spremenilo družbene in gospodarske razmere na otočju. Turizem je razmeroma nov in za zdaj se tja podajajo le izbrani gostje in popotniki. Toda vsako leto zgradijo kak nov hotel in tako se njihova turistična super struktura povečuje in izboljšuje. Izbrali smo dva hotela, ki sta v lasti in upravljanju najboljše portugalske hotelske verige, kar nam zagotavlja relativno visok standard, glede na deželo. Tudi turistov za zdaj ni veliko, zatorej vas vabimo, da boste med prvimi slovenskimi obiskovalci v deželi, za vstop v katero ne potrebujemo vize. Deželo smo obiskali in preverili hotele, tako da destinacijo dobro poznamo. Je popolnoma varna: tukaj ni nobenih nevarnih bolezni in tudi nobena cepljenja niso potrebna. Ne pričakujte evropskih standardov in ritmov, ker jih tukaj ne boste našli. Dežela je še vedno ena najrevnejših na svetu! In vendar, narava in ljudje so njen adut in ti vas bodo zagotovo očarali! Pred vami je prijeten skok v tropske kraje med zimskimi počitnicami!

1.DAN: MARIBOR/LJUBLJANA – BENETKE - LIZBONA
Prevoz iz Maribora in Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder bomo popoldne poleteli proti Lizboni. Po prihodu v portugalsko glavno mesto prevoz do hotela in nočitev.

2.DAN: LIZBONA – SĂO TOME
Jutranji prevoz na letališče in polet proti otoku Săo Tome, kamor bomo prileteli v popoldanskih urah. Po formalnostih na letališču prevoz do hotela in nastanitev. Večerja in nočitev (V).

3.DAN: SĂO TOME – NACIONALNI PARK OBO
Današnji dan bo namenjen izjemno lepi notranjosti otoka. Po zajtrku se bomo podali proti nacionalnemu parku Obo. Povzpeli se bomo na nadmorsko višino 800 m in pustili naše prevozno sredstvo pri vhodu v Nacionalni park ter se podali na treking v primarni deževni gozd vse do lagune Amelia ter na poti, v spremstvu lokalnega vodnika, spoznavali bogato floro in tudi favno. Sledilo bo piknik kosilo in nato bomo pot nadaljevali do slapa Svetega Nikolaja, ki se nahaja sredi sekundarnega deževnega gozda. Popoldne se bomo ustavili na nekdanji plantaži kave, od koder so nekoč kavo izvažali po celem svetu. Vrnitev v glavno mesto in nekaj prostega časa za osvežitev v bazenu ali na plaži. Večerja in nočitev (Z,K,V).

4.DAN: SĂO TOME – VZHODNA OBALA – OTOK ROLAS
Po zajtrku bomo zapustili naš hotel v glavnem mestu in se po vzhodni obali podali proti jugu otoka. Vozili se bomo skozi številne vasi in opazovali življenje v njih. Ob koncih tedna bodo vse žene ob potokih in rekah prale perilo in ga sušile kar po travi in asfaltu. Ustavili se bomo na eni izmed številnih plaž ter nekdanjih plantažah, ki so jih ustanovili nekdanji portugalski veleposestniki in se imenujejo Rosas. Življenje na njih se je po osamosvojitvi in socialistični politiki samostojne dežele popolnoma spremenilo. Vmes bo kosilo. Popoldne se bomo pripeljali do pomola na obali, kjer se bomo vkrcali na ladjico, ki nas bo v 20 minutah prepeljala na sosednji otoček Rolah. Nastanitev v hotelu za tri noči, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. in 6. DAN: OTOK ROLAS
Otok Rolas je tako majhen, da ga boste zagotovo obhodili peš. Ponaša se s prelepimi peščenimi plažami in voda na tem delu Atlantika je izjemno topla in kristalno čista, tako da lepega hotelskega bazena najbrž ne boste niti koristili. Otok je prepreden s potmi, po katerih se boste lahko sprehajali ali podali do bližnje vasi, kjer živijo domačini. In da ne pozabimo, ekvator poteka točno čez sredo otoka. Zagotovo se boste podali do spomenika, ki ga označuje. Bivanje na osnovi polnega penziona v hotelu bo zagotovo pravi eksotični tropski oddih.

7. DAN: OTOK ROLAS – JUŽNI DEL OTOKA - SĂO TOME
Po zajtrku se bomo poslovili od otočka Rolas in se vrnili na glavni otok. Po izkrcanju v Ponta Balei se bomo podali še bolj proti jugu otoka. Prečkali bomo reko Io grande, se ustavili in slikali osamelec nenavadne oblike Căo Grande, opazovali slapove in plantažo Ribeira Peixe. Nato bomo prispeli v kraj Portalegre ter tam obiskali stari dvorec Lama Porco, ki je bil v zadnjih letih žal precej zapuščen. Nato se bomo spustili do peščene plaže Jale, kjer bo nekaj prostega časa za kopanje oziroma opazovanje mangrov. Naslednji postanek bo na plaži Praia Piscina, kjer bo čas za piknik kosilo in prosto za kopanje. Popoldne se bomo po vzhodni obali vrnili v glavno mesto. Nastanitev v že znani hotel, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: SĂO TOME – SEVERNI in SZ DEL OTOKA
Po zajtrku se bomo podali na celodnevni izlet po severnem delu otoka. Naš prvi postanek bo pri zgodovinskem obeležju, ki ga je postavil portugalski raziskovalec in morjeplovec Fernăo Dias. Nato bomo pot nadaljevali do veleposesti Boa Entrada, kjer se bomo seznanili s tradicionalno kolonialno portugalsko arhitekturo. Naš naslednji postanek bo na plantaži Agostinho Neto, ki se prav tako ponaša s tradicionalno arhitekturo. Krajši sprehod po botaničnem vrtu, nato pa se bomo spustili po zahodni obali do zgodovinskega kraja Anambō, kjer so se portugalski morjeplovci prvič izkrcali na otoku. Sledil bo ogled veleposesti Monteforte, kjer se danes ukvarjajo z živinorejo in poljedelstvom. Tradicionalno kosilo na haciendi, ki se nahaja med planinami in morjem. Popoldne vrnitev v glavno mesto in prosto do večerje (Z,K,V).

9. DAN: SĂO TOME - LIZBONA
Dopoldne bomo imeli ogled glavnega mesta te zanimive črne, otoške državice, izgubljene v velikem Atlantiku. Ustavili se bomo pri trdnjavi Svetega Sebastijana, kjer bomo na kratko povzeli zgodovino dežele. Nato se bomo odpeljali do katedrale, ki je nekoč odigrala pomembno vlogo pri pokristjanjevanju črne celine. Ustavili se bomo na trgu neodvisnosti, kjer so razglasili neodvisnost leta 1975. Zagotovo bo zanimiv tudi postanek na lokalni tržnici, okoli katere se nahajajo v glavnem skoraj vse kolonialne zgradbe v mestu. Ogled bomo končali s tradicionalnim kosilom. Nato bo prosto za sprehode in nakupe. Pozno popoldne prevoz na letališče, od koder bomo zvečer poleteli proti Lizboni. Nočni let (Z,K).

10. DAN: LIZBONA – BENETKE – LJUBLJANA - MARIBOR
Jutranji pristanek v Lizboni in samo še let do Benetk ter prevoz do Ljubljane in Maribora.

ODHOD: 23.1.2019

CENA: 2.590 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz do beneškega letališča in nazaj, letalske prevoze na relaciji Benetke-Lizbona-Săo Tome in nazaj, vse letališke, varnostne in takse na gorivo, (ki na dan 15.8.2018 znašajo 295 EUR), prevoze po programu, nočitev v hotelu 3***/4**** v Lizboni, bivanje na Săo Tomeu v hotelih* 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 490 EUR), obroke po programu vse izlete ter oglede in vstopnine po programu, ladijski prevoz na otok Rolas in nazaj, lokalno vodenje v angleškem jeziku, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.690 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 2.790 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 2.890 EUR.

*Kategorizacija hotelov je lokalna, po naši oceni bi hotel na otoku Rolas ocenili s 3***+ in hotel v glavnem mestu s 4****+. Oba predvidena hotela sta na obali, imata bazen in pripadata znani portugalski hotelski verigi PESTANA.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!