SARDINIJA IN NJENI OTOKI TER »CINQUE TERRE«


Za 15. pomladanski »Van Goghov sindikalni izlet« smo tokrat izbrali italijanski otok Sardinijo, kjer bomo poleg glavnega otoka obiskali še tri manjše in prav zato smo se poigrali z naslovom: Sardinija in njeni otoki. Italijo so naši zahodni sosedje poimenovali »il paese più bello del mondo«. In v marsičem je Italija zares edinstvena in to priznavamo vsi, ki nam je blizu in jo imamo radi. Sardinijo še posebej cenijo arheologi in vsi ljubitelji zgodovine, saj ima številne, lepo ohranjene arheološke parke iz prazgodovinskih obdobij. To je dežela nuragov, tipičnih kamnitih stolpov in ostalih struktur kot so trdnjave, grobnice velikanov, menhirjev, raztepenih povsod po otoku. Poleg tega se Sardinija lahko pohvali s prelepo naravo, najlepšimi plažami v Sredozemlju in odlično sredozemsko klimo, zaradi katere je ena od najbolj iskanih turističnih destinacij ne le v poletnih mesecih. In tukaj so njeni ljudje, Sardi, ki še vedno ohranjajo svoj jezik, kulturo in tradicije in ki živijo v vaseh in mestih, ki vam jih bomo predstavili na potovanju. Da ne pozabimo na odlično sardsko hrano in vina, ki jih bomo poskušali na različnih koncih. Da bo vaša izkušnja karseda presežna smo izbrali hotele, v katerih boste resnično uživali. Program je bil skrbno pripravljen po nekaj mesečnem prebiranju literature in preverjanju spletnih strani ter kronan s študijsko turo, kjer smo vse preverili v živo. Prav zato si upamo trditi, da je pred vami najlepši program za Sardinijo, namenjen poznavalcem, ki cenite kvalitetne programe. In za konec prekrasne Cinque Terre … Četudi ste jih morda že obiskali, v začetku junija bodo obsijane s soncem. Pred vami je nepozabna italijanska avantura (izkušnja?). Veselimo se, da jo bomo lahko podelili z vami!

1. DAN: MARIBOR - LJUBLJANA – GENOVA - OLBIA
Jutranji prevoz iz Maribora, Celja, Ljubljane do Nove Gorice in preko severne Italije do italijanske regije Ligurije. Prihod v pristaniško mesto Genova, ki je bilo nekoč pomembna pomorska republika. Ogledali si bomo katedralo San Lorenza, ki je najpomembnejša srednjeveška zgradba v mestu. Sprehodili se bomo po glavni ulici, Via Garibaldi, v kateri so prekrasne palače. Ogled bomo zaključili v cerkvi Svetega Mateja, kjer je pokopan general Andrea Doria in v kateri sta pomembni Rubensovi sliki. Nekaj časa bo prosto za samostojno odkrivanje in uživanje v sprehodih po središču mesta, nato proti večeru prevoz do pristanišča in vkrcanje na trajekt. Nastanitev v ustreznih kabinah in nočitev. Ladja bo zvečer izplula v smeri Sardinije.

2. DAN: OLBIA – NUORO - OLIENA
Zjutraj bomo pristali v pristanišču Olbia, na SV delu Sardinije, se izkrcali in se podali na odkrivanje otoka. Odpeljali se bomo v mesto Nuoro, ki se nahaja v osrčju otoka, na nadmorski višini 550 m nm, obdano s hribi pod goro Ortobene. Kraj je bil naseljen od pradavnine in na poti do mesta bomo govorili o njegovi bogati zgodovini. V mestu si bomo ogledali dva muzeja: etnografski muzej, ki velja za enega najpomembnejših etnografskih muzejev na otoku. Tukaj bodo še posebej uživali ljubitelji narodnih noš in običajev. Sledil bo še ogled zanimivega muzeja posvečenega Graziji Deleddi, edini italijanski ženski nobelovki za literaturo. Zgradba, v kateri je bila Grazia rojena in je živela vse do poroke leta 1900 je danes nacionalni spomenik in muzej. Po končanih ogledih bo prosto za kosilo, nakar bomo pot nadaljevali do mesteca Oliena in se nastanili v hotelu. Prosto popoldne za odkrivanje skrivnih kotičkov hotela s šarmom, večerja in nočitev (V).

3. DAN: OLIENA – MAMOIADA – FONNI - FORDONGIANUS
Po zajtrku se bomo podali do tipičnega sardskega mesteca v notranjosti - Orgosola, ki se nahaja na 620 m nm in ima približno 4500 prebivalcev. Današnje naselje izvira še iz srednjega veka in je znano po neobičajnih stenskih poslikavah – muralih, ki si jih bomo ogledali. Nato se bomo odpeljali do mesteca Mamoiada, v katerem se nahaja svetovno znani muzej mask iz celotnega Sredozemlja. Po končanem ogledu muzeja mask se bomo podali do bližnjih vinogradov in v enem izmed njih imeli degustacijo domačih vin in manjši prigrizek. Popoldne bomo pot nadaljevali po planinskem delu Sardinije do mesteca Fonni, kjer se bomo sprehodili po zanimivih ulicah mesta in si ogledali zanimive murale, ki so popolnoma drugačni; nekateri med njimi so prava umetniška dela. Popoldne bomo pot nadaljevali v osrčje otoka, do vasi z vsega 920 prebivalci, Fordongianus, nekoč pomembnega rimskega mesta Forum Traiani. Nastanitev v termalnem hotelu za tri noči, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: FORDONGIANUS – CAGLIARI – BARUMINI - FORDONGIANUS
Po zajtrku se bomo odpeljali do skrajnega, južnega dela otoka in glavnega mesta Sardinije, Cagliarija. Legenda pravi, da naj bi antično mesto, ki se je imenovalo Caralis, ustanovil Aristej, sin grškega boga Apolona in nimfe Kirene. Ogled mesta bomo pričeli v arheološkem muzeju, ki velja za enega najbolj bogatih arheoloških muzejev v vsej Italiji in v katerem se nahajajo najpomembnejše najdbe iz vseh zgodovinskih obdobij, od prazgodovine in antike do srednjega veka. Po ogledu muzeja bomo nadaljevali z ogledom mesta: trdnjave, od koder je prekrasen pogled na spodnji del mesta, do katerega se bomo spustili. Po ogledu bo prosto za kosilo ali sprehode. Popoldan bomo pot nadaljevali do kraja Barumini, kjer se nahaja največji in eden od najpomembnejših kompleksov nuragov, Su Nuraxi, iz 16. stoletja pr.n.št. Sprehodili se bomo po arheološkem parku do osrednjega, najvišjega stolpa in izvedeli več o tej kulturi iz pozne bronaste dobe. Popoldne vrnitev v naš hotel in prosto do večerje za skok v bazen s termalno vodo. Večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: FORDONGIANUS – ORISTANO – CABRAS – THARROS
Dopoldne si bomo ogledali mesto Oristano, ki so ga ustanovili Bizantinci blizu stare feničanske naselbine Othoca in ga poimenovali Aristanis. Na sprehodu skozi središče mesta si bomo ogledali katedralo in zanimiv muzej. Nato se bomo odpeljali do bližnjega mesteca Cabras, kjer bomo obiskali še en izjemen muzej, v katerem se nahajajo skulpture iz časov nuragov, znane pod imenom »velikani s planine Prama«. Sledil bo obisk vinske kleti in degustacija lokalnih vin. Popoldne bomo pot nadaljevali do polotoka Sinis na zahodni obali, kjer se nahaja eden najpomembnejših arheoloških parkov na otoku, Tharros. Izkopavanja so pokazala, da je bil kraj naseljen od 8 st. pr.n.št pa vse do desetega stoletja n.št., ko so se prebivalci umaknili v notranjost. V bližini se nahaja izjemno lepa cerkev iz bizantinskih časov, oziroma sredine 6. st. in velja za eno najlepših in najstarejših na otoku. Še zadnji postanek bo v nenavadni vasi San Salvatore, nato pa se bomo vrnili v naš hotel v mestecu Fordongianus. Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: FORDONGIANUS – SANTA CRISTINA - BOSA – ALGHERO
Po zajtrku se bomo podali do arheološkega parka in si ogledali ostanke rimskih term, najbolje ohranjenih na otoku, ki se nahajajo na levem bregu reke Tirso. Nato se bomo sprehodili, deloma po stari rimski cesti vse do središča mesta, kjer bomo obiskali izjemno lepo ohranjeno aragonsko hišo s konca 16. stoletja. Po ogledu bomo pot nadaljevali do bližnjega arheološkega parka Santa Cristina, znane naselbine iz časov kulture nuragov, ki v svetu znana po »svetem vodnjaku«. Nato bomo pot nadaljevali proti zahodni obali, do mesta Bosa, ki velja za enega najlepših in najbolj slikovitih mest na otoku. Leži pod vzpetino, na kateri je trdnjava, in na severni obali reke Temo, edine plovne reke na Sardiniji, približno 3km oddaljeno od zahodne obale. Sprehodili se bomo po mestu in se po želji povzpeli na trdnjavo, od koder je prekrasen razgled na strehe mesta in okolico. Popoldne bomo pot nadaljevali po zahodni obali do mesta Alghero. Nastanitev v hotelu na obali za dve noči. Večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: ALGHERO – OTOK ASINARA - ALGHERO
Današnji dan boste lahko izkoristili za kopanje na prelepi peščeni plaži pred hotelom ali pa se podali na celodnevni izlet na nenavadni otok Asinara, ki se nahaja na skrajnem SZ delu Sardinije. Otok je nenaseljen in je bil proglašen za nacionalni park ter naravni rezervat. Kljub temu, da je danes nenaseljen pa ima bogato zgodovino. Otok je zaslovel v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko je bil na njem eden najbolj strogo varovanih zaporov v Italiji, zaprt za javnost in v glavnem namenjen obsojenim sicilijanskim mafijskih botrom. Na otok se bomo odpeljali s čolnom iz kraja Stintino in ga prevozili s terenskimi vozili. Najzanimivejši bo zagotovo ogled nekdanjega zapora, ki je danes spremenjen v muzej. Na ogledu bomo izvedeli vse o otoški zgodovini in njenih prebivalcih: najbolj znani so albino oslički, po katerih naj bi otok dobil ime. Popoldne vrnitev v Alghero, prosto do večerje in nočitev (Z,V).

8. DAN: ALGHERO – CASTELSARDO – AGGIUS - ARZACHENA
Dopoldne se bomo sprehodili po starem delu mesta Alghero, kjer še danes živijo potomci katalonskih osvojevalcev iz časov, ko je Sardinija pripadala aragonski kroni. Prebivalci Alghera še danes govorijo katalonski jezik, ki je poleg italijanščine uradni jezik v mestu. Po končanem sprehodu po mestu nekaj prostega časa in nato se bomo ustavili še v arheološkem parku Anghelu Ruju, ki se nahaja v okolici Alghera in pomeni največjo nekropolo iz časov prednuraške Sardinije. Sledil bo ogled domačije in degustacija doma pridelanega olivnega olja ter lokalnih vin. Popoldne bomo pot nadaljevali proti mestecu Castelsardu in se v njem za kratek čas ustavili. Zagotovo bo prijal sprehod in manjši vzpon do trdnjave nad mestom, od koder je lep razgled. Zadnji postanek to popoldne bo v mestecu Aggius, kjer vas bo zagotovo očaral nenavadni etnografski muzej, ki si ga bomo pod strokovnim vodstvom tudi ogledali. Proti večeru bomo prispeli v kraj Arzacheno, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

9. DAN: ARZACHENA – OTOKA MAGDALENA IN CAPRERA - OLBIA
Zadnji dan na Sardiniji bo zagotovo eden lepših. Po zajtrku se bomo na kratko ustavili še pri zadnjem arheološkem parku Coddu Vecchiu, kjer so predstavljene nagrobne stele, kamniti megaliti iz časov bronaste dobe. Nato se bomo povzpeli do Medvedjega rta, »Capo d'Orso«, od koder je prekrasen razgled na otoka Magdaleno in Caprero. Sledila bo vožnja do pristanišča v mestecu Palau, kjer se bomo vkrcali na trajekt in se popeljali do otoka Magdalena. Po izkrcanju na Magdaleni bomo pot nadaljevali čez 600 m dolg most do sosednjega otoka Caprera, kjer je nekoč živel in umrl veliki združitelj Italije, Giuseppe Garibaldi. Njegova hiša je danes muzej, ki si ga bomo ogledali. Nato se bomo vrnili na otok Magdaleno in si ogledali nekaj najlepših plaž na otoku. Zadnje pozno kosilo bo tokrat v eni boljših restavracij na tem delu Sardinije in po kosilu se bomo popeljali še po najlepših delih znane »Coste Smeralde«, Smaragne obale. Proti večeru prihod v Olbio in vkrcanje na trajekt. Nastanitev v kabinah in nočitev (Z,K).

10. DAN: LIVORNO – CINQUE TERRE – LJUBLJANA – MARIBOR
Zjutraj bomo prispeli v Livorno, se izkrcali in pot nadaljevali do mesta La Spezie, kjer se bomo vkrcali na ladjico in se odpeljali do mesteca Portovenere, ki si ga bomo ogledali. Nato se bomo ponovno vkrcali na ladjico, ki nas bo popeljala v priobalni ligurski svet, poznan pod imenom »Cinque Terre«. To je 18 km dolg priobalni pas ligurijske obale s številnimi zalivi in plažami, obdanimi s strmim reliefom. Pet dežel pomeni pet slikovitih vasi, ki so nastale ob skalnati strmi, klifni obali, ki se v vrsti zaporednih teras z vinogradi spuščajo proti morju. Od leta 1997 je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Portovenere in bližnjimi otoki uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Vasi so najlepše z morske strani in naša ladjica se bo ustavila v vseh. Mi bomo v zadnji, Monterosso, izstopili in si jo ogledali. Nekaj prostega časa bo za kosilo in nato se bomo z vlakom vrnili v La Spezio, od tam pa z avtobusom krenili proti Sloveniji.

ODHOD: 26.05.2018

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje do 20.1.2018, oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 1.490 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz s sodobnim avtobusom po programu, vse stroške v zvezi s prevozom, cestninami, parkirninami, dnevnicami in bivanjem voznika, bivanje v dobrih hotelih 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 290 EUR) na osnovi polpenzionov (sedem večerij in eno kosilo), tri degustacije vin s prigrizki (»light lunch«), lokalne turistične takse v hotelih, trajektne karte za potnike in avtobus na relacijah Genova-Olbia in Olbia-Livorno ter nastanitev in dve nočitvi v dvoposteljnih notranjih kabinah, povratna trajektna karta za potnike in avtobus na relaciji Palau-otok Magdalena-Palau, ladjico za potnike na relaciji La Spezia-Portovenere-Monterosso, cena karte za vlak na relaciji Monterosso-La Spezia, lokalne vodnike v italijanskem jeziku in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: celodnevnega izleta z ladjo in s terenskimi vozili na otok Asinaro, ki znaša 65 EUR, vstopnin za vse predvidene muzeje in arheološke parke, ki znašajo približno 50 EUR ter morebitnih napitnin za lokalne vodnike in voznika

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 30

CENA pri najmanj 25 potnikih je 1.540 EUR in pri najmanj 20 potnikih 1.590 EUR.

Vstopnine smo namensko izpustili, ker imajo za vstop v nekatere spomenike in muzeje prebivalci EU stari več kot 65 let posebne popuste!

Celodnevnega izleta na otok Asinaro prav tako nismo vključilo v osnovno ceno programa, ker bo morda kdo dan raje izkoristil za kopanje in sončenje na plaži v našem hotelu v Algheru.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!