SENEGAL IN KRIŽARJENJE PO REKI GAMBIJI


Senegal je nedvomno ena razvitejših zahodnoafriških držav. Znana predvsem po slavnem reliju Pariz-Dakar; del te poti bomo prevozili na našem potovanju. Senegal je seveda tipična črnoafriška država, lahko bi dodali s šarmom. In živahnimi ritmi. Predvsem glavno mesto Dakar, ki se lahko pohvali s številnimi nočnimi lokali. Potovanje nas bo vpeljalo v puščavski del zahodne Afrike, ki ga tu in tam prepredajo reke, ki se zlivajo v Atlantik in ki tem puščavskim krajem dajejo življenje. In seveda ljudem, ki živijo na njihovih bregovih. V luksuznih mavretanskih šotorih bomo prespali v osrčju puščave Lompoul in nato imeli dva dni prosto za počitek v turističnem kompleksu s 5***** na obali Atlantika, preden se bomo vkrcali na luksuzno ladjo in z njo križarili po eni največjih rek v Zahodni Afriki, GAMBIJI, ki je dala ime tudi eni od najmanjših zahodnoafriških državic. Na palubi razkošne jahte, na kateri je prostor samo za 42 izbranih gostov, boste lahko uživali v vsem udobju in razkošju ter spoznavali življenje na bregovih te mogočne zahodnoafriške reke. In da ne pozabimo na toplo afriško sonce in širok nasmeh domačinov... Spoznajte Afriko v stilu!

1. DAN: LJUBLJANA – BENETKE – LIZBONA – DAKAR
Dopoldanski prevoz do letališča v Benetkah in polet letala proti Lizboni in dalje proti Dakarju. Prihod v Dakar malo po polnoči in po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela v mestu, nastanitev in nočitev.

2. DAN: DAKAR – PINK JEZERO – PUŠČAVA LOMPOUL
Po zajtrku se bomo podali proti severu dežele do jezera roza barve, ki se nahaja približno pol ure severno od glavnega mesta. Voda v jezeru je zelo slana in zaradi tega roza oziroma skoraj rdeče barve. Morda se boste okopali v topli plitki vodi? Obiskali bomo soline ob jezeru in opazovali kako domačini zbirajo sol. Pozno popoldne bomo prispeli do puščave Lompoul, znane po prelepih peščenih sipinah, ki se raztezajo od obale globoko v notranjost. Danes se bomo nastanili v luksuznih, mavretanskih šotorih in noč preživeli sredi puščave pod šotorsko streho. Večerja in nočitev (Z,K,V).

3. DAN: PUŠČAVA LOMPOUL - SALY
Dopoldne bomo zapustili naš kamp in se podali na obalo Atlantskega ocena ter se nastanili v obmorskem hotelu s 5*****. Prosto popoldne za kopanje v Atlantiku ali v bazenu znotraj hotelskega kompleksa. Večerja v hotelu in nočitev (Z,V).

4. DAN: SALY
Ves dan bo prosto za počitek, kopanje ali sprehode po dolgih peščenih plažah. Bivanje na osnovi polpenziona (Z,V).

5. DAN: SALY – DAKAR – VKRCANJE NA LADJO
Dopoldne prosto in popoldne bomo krenili proti Dakaru in se vkrcali na ladjo. Po večerji na ladji bomo odpluli južno v smeri proti delti reke Saloun. Nočitev v izbranih kabinah (Z,V).

6. DAN: DJIFFERE – BANJUL/GAMBIJA
Zjutraj boste dosegli delto reke Sine – Saloun v Senegalu, UNESCO-v naravni rezervat in hkrati pomemben naravni habitat za številne vrste ptic, kakor tudi za vodne živali kot so morske želve, delfini, zahodnoafriške morske krave in krokodili. Najprej se bomo podali do ribiške vasi Djiffere in nato nadaljevali našo pot do vasi Joal Fadiouth na otoku školjčnih lupin. V popoldanskih urah boste zapustili Senegal in delto reke Saloun, odpluli proti jugu ter pripluli v Banjul, glavno mesto Gambije, ki hkrati predstavlja izhodiščno točko za križarjenje po 700 milj dolgi reki Gambiji. Ribiška noč – Nočitev na ladji v Banjulu (Z,K,V).

7. DAN: BANJUL – NARAVNI REZERVAT ABUKO/GAMBIJA
Zjutraj se boste lahko podali na enega izmed dveh fakultativnih poldnevnih izletov: v »Naravni rezervat Abuko & Banjul« ali »Bakau s krokodiljim bazenom Katchikaly in botaničnim vrtom ter kratek ogled Banjula«. Po kosilu boste zapustili Banjul. Naš naslednji postanek bo na otoku St. James na reki Gambiji. Prvi prebivalci so prišli na otok leta 1651, v času britanske vladavine pa je bil le-ta tudi pomembna postojanka za trgovanje s sužnji v Gambiji. Otok je postal znan leta 1976 po zaslugi pisatelja Alexa Haleya in njegove knjižne uspešnice »Roots« (v prevodu »Korenine«), v kateri opisuje zgodbo sužnja po imenu Kunta Kinte. Nedavno je bil otok preimenovan v »Kunta Kinte« in je na UNESCO-vem seznamu kulturne dediščine. O zgodovini otoka vam bo povedal nekoliko več lokalni vodnik, nakar boste imeli na voljo nekaj časa za samostojno raziskovanje otoka. Pozno popoldne boste zapustili »Kunta Kinte« in odpluli v smeri proti vasi Tendaba. Mediteranski večer v Afriki. Nočitev v pristanišču v Tendabi (Z,K,V).

8. DAN: TENDABA/GAMBIJA
Dopoldne se boste lahko podali na fakultativni izlet ter obiskali Tendabo, majhno ribiško mesto s približno 600 prebivalci, pretežno muslimanske vere, ki se v glavnem ukvarjajo z ribolovom. Nadalje se boste sprehodili do majhne vasi Batelling, ki leži ob vhodu v Nacionalni park Kiang West, katerega območje se ponaša z več kot 250 vrstami ptic; mnogih izmed njih ni moč videti nikjer drugje. Ostali prebivalci parka so še »Guinejski pavijani«, »Senegalski bushbaby« (vrsta galaga), antilope, močvirski mungosi … Po obisku vasi Batelling se boste s »safari busom« odpeljali nazaj v Tendabo. Pot vas bo vodila mimo lokalnih vasi in občutili boste utrip življenja domačinov. V popoldanskih urah bo sledil še obisk nacionalnega parka Bao Bolong. Nočitev v pristanišču v Tendabi (Z,K,V).

9. DAN: REKA GAMBIJA – KUNTAUR – NACIONALNI PARK REKE GAMBIJE
Zgodaj zjutraj boste zapustili Tendabo in pluli po reki Gambiji v smeri proti živahnemu pristaniškemu mestu Kuntaur, kamor boste prispeli zgodaj popoldne. V kasnejših popoldanskih urah se boste lahko podali na vožnjo z motornimi pirogami po reki Gambiji (ca. 3 ure). Najprej boste odpluli do najjužnejše točke otoka Baboon, enega od petih otokov znotraj Nacionalnega parka Gambije. Tukaj se vam bo pridružil še lokalni »ranger« nacionalnega parka, ki bo povedal nekoliko več o samem parku in njegovih živalskih in rastlinskih vrstah. Med počasno plovbo ob obali bomo lahko z malo sreče od blizu opazovali šimpanze. Ta otok je tudi dom projekta »Rehabilitacija šimpanzov« … Nato se boste vrnili v Kuntaur, kjer se boste seznanili z lokalno plesno skupino »Kankurang«. Nočitev v pristanišču v Kuntauru (Z,K,V).

10. DAN: KUNTAUR – JANGJANBUREH – KAUR/GAMBIJA
Danes se boste z lokalnim trajektom zapeljali po reki Gambiji do mesta Janjanbureh na istoimenskem otoku. Nadaljevali boste z obiskom enega najstarejših mest Gambije, nekoč imenovanega Georgetown. Med sprehodom skozi mesto boste videli guvernerjevo rezidenco, tržnico in Metodistično cerkev s šolo. Nato se boste s trajektom odpeljali nazaj ter nadaljevali pot z avtobusom do kraja Lamin Koto. Ustavili se boste ob skrivnostnih kamnitih krogih v Wassu, ki so danes pod zaščito UNESCA. V popoldanskih urah, po kosilu, pa bo ladja odplula do ribiškega mesta Kaur. Kapitanova večerja – Nočitev v Kauru (Z,K,V).

11. DAN: KAUR – BANJUL/GAMBIJA
V zgodnjih jutranjih urah boste zapustili Kaur in odpluli proti Banjulu. Z malo sreče bodo delfini naši spremljevalci ob poti in videli bomo lahko tudi druge živalske vrste. V Banjul bomo prispeli popoldne (okrog 16. ure). Proti večeru bomo odpluli iz ustja reke Gambije v Atlantski ocean ter plovbo nadaljevali proti Dakarju. Gambijska noč in koncert z instrumentom kora. Nočna plovba proti Dakarju (Z,K,V).

12. DAN: DAKAR – IZKRCANJE – GOREE- DAKAR
Zjutraj boste prispeli v Dakar. Poslovili se boste od prijaznega osebja in se izkrcali. Takoj po izkrcanju se bomo podali na izlet na otok Goree, ki se nahaja pol ure od mesta Dakar. Otok je prava oaza miru in na njem nekaj zanimivih kolonialnih zgradb, vezanih za črno zgodovino otoka, ki je tesno povezana s trgovino s sužnji, ki je tod nekoč cvetela v 18. in 19. stoletju. Popoldne vrnitev v Dakar ter ogled mesta. Videli bomo Veliko mošejo, predsedniško palačo, Trg neodvisnosti, Spomenik afriške renesanse. Večerja v tradicionalni restavraciji in po večerji prevoz do mednarodnega letališča.

13. DAN: DAKAR – LIZBONA – BENETKE - LJUBLJANA
Nekaj po polnoči polet letala proti Lizboni in dalje proti Benetkam ter samo še prevoz do Ljubljane.

ODHOD: 19.02.2019

CENA: 3.190 EUR

ROK ZA PRIJAVO:  najkasneje do 20.10.2018 oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA VKLJUČUJE: prevoz iz Ljubljane do beneškega letališča in nazaj, letalsko karto na relaciji Benetke-Lizbona-Dakar in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.8.2018 znašajo 379 EUR), vse prevoze po programu, nastanitev v hotelih 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo v hotelih znaša 198 EUR) na osnovi polpenzionov, nočitev na luksuzni ladji na osnovi polnih penzionov v kabinah kategorije C, doplačilo za kategorijo B znaša 290 EUR po osebi in za kategorijo A znaša 690 EUR po osebi, ladijske in pristaniške takse (ki na dan 15.8.2018 znašajo 270 EUR), vse izlete na »kopenskem« delu potovanja z vstopninami, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov vize za Gambijo, ki znaša približno 50 EUR in se pridobi na meji, fakultativnih izletov na ladji, napitnin za lokalne vodnike in voznike, ter osebje na ladji.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.290 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 3.390 EUR in pri 10 plačanih potnikih je 3.490 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!