SEVERNA KOREJA


ZADNJA TRDNJAVA PRAVEGA KOMUNIZMA

Severna Koreja je še vedno najbolj hermetično zaprta, najbolj izolirana in najbolj skrivnostna dežela na svetu. Je nedojemljiva in edinstveno neponovljiva. Vsako leto jo lahko obišče zgolj nekaj tisoč srečnih izbrancev, ki želijo v živo videti to trdnjavo komunizma in imperij Kimove dinastije, ki ji je v 69-ih letih uspelo izgraditi največji kult osebnosti na našem planetu in ki skrbi za to, da so ljudi prepričali, da jim vlada voditelj božanskih razsežnosti. Pjongjang je futuristična prestolnica komunizma: široke in prazne avenije, velikanske palače in stolpnice, ogromni trgi ter spomeniki voditelju in očetu nacije: KIM IL SUNGU in seveda tudi njegovemu sinu. Zdi se, da se je čas v Severni Koreji ustavil na višku hladne vojne. Podali se bomo na jug do demilitarizirane črte, ki loči obe državi: Severno in Južno Korejo, spomenik ideologiji, ki je eno ljudstvo razdelila na dve nezdružljivi polovici. Za začetek in konec našega potovanja pa zgolj kratek postanek v kitajski prestolnici Pekingu. Potovanje v Severno Korejo so naši potniki označili kot življenjsko potovanje. Prepričajte se zakaj!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - PEKING
Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku uro in pol pred poletom letala proti Istanbulu in dalje proti Pekingu. Obroki na letalu in nočni let.

2. DAN: PEKING
Po popoldanskem prihodu v Peking in opravljenih obmejnih formalnostih se bomo odpeljali proti središču mesta. Nastanitev v hotelu. Sledila bo večerja v restavraciji in nočitev (V).

3. DAN: PEKING
Zjutraj si bomo ogledali kitajsko glavno mesto. Najprej se bomo podali do slovitega kitajskega zidu in sicer pri kraju imenovanem Mutianyu. Ta del zidu je bil zgrajen za časa dinastije Ming, nad ostanki starejšega zidu iz časa dinastije Qin. Z vzpenjačo se bomo popeli na sam vrh zidu, od koder je prelep razgled. Uživali bomo lahko v razsežnostih in dimenzijah tega svetovnega čuda. Po končanem ogledu se bomo vrnili z vzpenjačo do avtobusa in se nato vrnili v mesto. Sledil bo ogled Prepovedanega mesta, največje in najbolje ohranjene cesarske palače na Kitajskem. Zgraditi jo je dal leta 1406 cesar Yongle iz dinastije Ming in gradnja je trajala celih 14 let. Pet stoletij je bila palača rezidenca triindvajsetim cesarjem vse do leta 1911, ko je bil cesar Pu Ji prisiljen odstopiti. Od leta 1987 je celoten kompleks pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Po večerji si bomo ogledali kitajski akrobatski spektakel, ki je kombinacija borilnih športov, plesov in opere. Nočitev v hotelu (Z,V).

4. DAN: PEKING - PJONGJANG
Dopoldne prevoz na mednarodno letališče in let proti Pjongjangu. Po prihodu prevoz do središča severnokorejske prestolnice Pjongjang, ravnega mesta, kot pomeni beseda po korejsko. Nahaja se na zahodnem delu korejskega polotoka in ima danes skoraj tri milijone prebivalcev. Začetki mesta segajo v 5. stoletje n.št., vendar je bilo mesto velikokrat porušeno, nazadnje so ga popolnoma uničili Američani v korejski vojni 1950-53. Toda Kim Il Sung in pa nova oblast sta zgradila novo, moderno mesto. Prvi postanek bo pri slavoloku zmage. Sledil bo prevoz do Kim Il Sungovega trga, ki se nahaja v srcu mesta. Tukaj so se in se še vedno odvijajo največje in najpomembnejše vojaške in civilne parade v mestu. Nastanitev v hotelu. Večerja bo tokrat v tradicionalni korejski restavraciji. Nočitev (Z,V).

5. DAN: PJONGJANG – KAESONG
Po zajtrku se bomo povzpeli na grič Mansudae, kjer se nahajata ogromna spomenika pokojnih predsednikov: očeta Kim Il Sunga in sina, generala Kim Jong Ila. Popeljali se bomo s podzemno železnico, ki je bila zgrajena leta 1973 in kjer se dolgi podzemni hodniki nahajajo globoko pod zemeljsko površino. Podzemna železnica v Pjongjangu je edinstvena in ena najbolj globokih na svetu. Nato se bomo odpeljali do središča mesta in obiskali veliko knjižnico, zgrajeno v tradicionalnem korejskem stilu. Po kosilu se bomo peljali v Kaesong, mesto s 330.000 prebivalci, ki leži čisto blizu meje z Južno Korejo. Kaesong je bil nekoč glavno mesto dinastije Goryeo, danes pa je v mestu največja koncentracija vojaških objektov na svetu. Po prihodu v mesto bomo obiskali grobnico kralja Kongmina, ki je bil 31. kralj dinastije Koryo. Nastanitev v hotelu: tradicionalnih korejskih hiškah. Večerja in nočitev. (Z,K,V)

6. DAN: KAESONG
Po zajtrku se bomo ustavili v kraju Panmunjom, ki se nahaja na demilitarizirani črti (DMZ), zgolj 55 km severno od Seula in kjer so se pričeli pogovori o razorožitvi. DMZ je 4 km široko in 248 km dolgo območje, ki loči obe Koreji in je skrbno varovano. To je nedvomno najbolj varovana meja na svetu. Vrnitev v Kaesong, kjer bo kosilo v nacionalni restavraciji. Popoldne bomo nadaljevali z ogledi. Obiskali bomo sedemnadstropno pagodo, tempelj Anhwa, most Songjuk ter grobnico kralja Kongmina. Večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: KAESONG – PJONGJANG
Po zajtrku se bomo vrnili v glavno mesto in se na poti ustavili za ogled citadele na vrhu hriba in templja Jongbul. Kosilo v lokalni restavraciji. Popoldne bomo obiskali severnokorejski filmski studio, ki ga ljubkovalno imenujejo »Pyongllywood«, v katerem so posneli več kot 10.000 filmov domače produkcije. Sprehodili se bomo med korejskimi odri in japonskimi kulisami ter izvedeli veliko zanimivega o tem manj znanem delu severne Koreje. Dan bomo zaključili z obiskom svetovno znanega korejskega cirkusa, ki je večkrat osvojil prestižno nagrado Zlatega klovna na festivalu v Monte Carlu. Izjemna predstava nam bo približala zgodbe o korejski tradiciji. Večerja v restavraciji in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: PJONGJANG
Dopoldne si bomo ogledali zmagoslavni muzej osvobodilne vojne, v katerem so razstavljeni mnogi artefakti iz korejske vojne. Obiskali bomo tudi kraljevo grobnico Tongmyong iz 4. stoletja. V njej počivajo ostanki korejskega kralja Jumonga, ustanovitelja dinastije Koguryo. Grobnica je danes pod zaščito UNESCA. Popoldne si bomo ogledali še spomenik Juche, se povzpeli nanj in uživali v pogledu na nenavadno mesto. Dan bomo končali z obiskom pivovarne, kjer nam bodo predstavili kako pridobivajo to popularno pijačo. Večerja v lokalni restavraciji. Nočitev. (Z,K,V)

9. DAN: PJONGJANG – GORA MYOHYANG
Dopoldne bomo obiskali impresiven mavzolej Kamsusan, ki velja za enega največjih mavzolejev na svetu. Po smrti velikega voditelja Kim Il Sunga leta 1994 je njegov sin in naslednik Kim Jong Il bivšo predsedniško palačo spremenil v ogromen mavzolej-muzej. Od njegove smrti leta 2011 njegovi posmrtni ostanki počivajo poleg očeta. Dopoldne se bomo ustavili še pri budističnem templju Kwangbop in na pokopališču herojev. Po kosilu v restavraciji si bomo ogledali palačo mladih Mangyondae in se nato podali proti gori Myohyang, kar bi v prevodu pomenilo »skrivnostna dišeča gora«, ki se nahaja na severnem podeželju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

10. DAN: GORA MYOHYANG – PJONGJANG
Po zajtrku bomo obiskali razstavo Mednarodnega prijateljstva, kjer so spravljena darila, ki sta jih Kim Il Sung in njegov sin Kim Jong Il dobila na številnih potovanjih in misijah po svetu. Sledil bo ogled budističnega templja Pohyon, ki velja za enega največjih v deželi. Po kosilu se bomo vrnili v glavno mesto in si na poti ogledali grobnico Tongmyong, kjer počivajo posmrtni ostanki kralja Jumonga, ki je vladal v 4. stoletju in bil ustanovitelj dinastije Koguryo. Grobnica je danes na UNESCO listi svetovne dediščine. Nastanitev v hotelu in poslovilna večerja v lokalni restavraciji. Nočitev (Z,K,V).

11. DAN: PJONGJANG – PEKING
Po zajtrku prevoz na železniško postajo in vkrcanje na vlak, ki nas bo popeljal proti severu Severne Koreje vse do mejne reke s Kitajsko. Ves dan bomo ta del dežele in dogajanja ob železniški progi lahko opazovali skozi okna vagona. Nastanitev v štiri posteljnih kupejih ter kosilo in večerja v restavraciji na vlaku. Nočitev (Z,K,V).

p>12. DAN: PEKING
Dopoldne bomo prispeli na železniško postajo v Pekingu in sledil bo celodnevni ogled Pekinga. Danes bosta na vrsti dve zanimivosti: cesarska poletna palača in ostanki starega Pekinga, znani pod imenom hutongi. Cesarska poletna palača, ki se je nekoč nahajala na obrobju mesta, se ponaša z izjemno velikim in prelepim parkom. Popoldne se bomo z rikšami popeljali po starem delu Pekinga, četrtih imenovanih hutongi, ki so danes zaščiteni in del cesarske preteklosti. Večerja bo tokrat na domu, pri gostoljubnih domačinih, ki bodo poleg gostoljubja dokazali, da znajo tudi dobro kuhati. Po večerji prevoz na mednarodno letališče.

p>13. DAN: PEKING – ISTANBUL – LJUBLJANA
Nekaj čez polnoč bomo poleteli proti Istanbulu in nato proti Ljubljani, kjer bomo pristali ob 8. uri zjutraj.

ODHOD: 09.10.2019

ROK ZA PRIJAVO: tri mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA: 2.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Peking-Ljubljana in vse letališke ter varnostne in RSF takse (na dan 15.11.2018 znašajo 395 EUR), notranji let na relaciji Pjongjang-Peking ter vse odgovarjajoče takse, vlak in nastanitev v štiri posteljnih kupejih na relaciji Peking-Pjongjang, kosilo in večerjo na vlaku, nastanitev v hotelih s 3***, 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 390 EUR), obroke po programu, vse oglede in prevoze po programu, angleško govoreče vodnike na poti in slovenskega spremljevalca, vse vstopnine in oglede po programu, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: viz za Severno Korejo in Kitajsko (približno 120 EUR).

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 3.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 3.390 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!