Z LADJO PO SEVERNEM MORJU


Od SOUTHAMPTONA do KANALSKIH OTOKOV in NORMANDIJE ter do IRSKE,ŠKOTSKE in ORKNEYSKIH OTOKOV

Čarobnost ter romantika, ki jo doživi popotnik na križarjenjih, je nekaj posebnega. Križarjenja so predvsem udoben način potovanja: prtljaga ostaja ves čas v omari ladijske kabine. Ko spimo potujemo in se vsak dan zbudimo na drugem mestu. Poleg tega ladja predstavlja izjemno razkošno zatočišče, kjer se ne samo dobro jé, ampak tudi zabava. Skratka, čas na ladji lahko vsakdo izkoristi po svoji mili volji. Po navadi križarjenja izbiramo zaradi njihovih poti, in bolj kot je itinerarij zanimiv, raje se odločamo zanje. Tokrat bomo poleteli do Londona in krenili na pot v pristanišču Southampton, od koder je izplula na svojo krstno in zadnjo pot tudi legendarna ladja Titanik. No, mi se ne bomo podali čez Atlantik, pač pa bomo križarili po britanskem Kanalu in ob Veliki Britaniji ter Irski, po mirnih vodah Severnega morja in uživali v lepotah otokov in mest, kjer se bomo ustavljali. Izjemno križarjenje za vse, ki bi želeli videti najlepše kotičke Irske, Severne Irske in Škotske. Da o izjemno zanimivih Kanalskih in Orkneyskih otokih sploh ne govorimo. Poleg tega se bomo en dan ustavili v normandijskem pristanišču Le Havre, dovolj za skok v Pariz oziroma ogled najlepših krajev v Normandiji. In to v času, ko bo dan najdaljši in bodo sončni zahodi nekoliko kasnejši, a zato toliko bolj romantični in lepši!

1. DAN: MARIBOR - LJUBLJANA – BENETKE - LONDON
Jutranji prevoz iz Maribora in Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder bomo poleteli proti Londonu. Po pristanku na letališču Heathrow bo sledil prevoz do pristanišča v Southamptonu, kjer se bomo vkrcali na našo ladjo Crown Princess. Ob 17. uri bo ladja izplula iz pristanišča.

2. DAN: KANALSKI OTOKI - GUERNSEY
Ves dan bo ladja zasidrana v pristanišču St. Peter na otoku Guernsey, ki leži v angleškem kanalu, severno od francoske obale Normandije, zahodno od otoka Jersey in polotoka Cotentin in pripada britanski kroni. Sestavlja ga glavni otok in še trije naseljeni otoki ter nekaj manjših in nenaseljenih. Površina otoka je 71 km², dolžina njegovih obal znaša 46 km. Ves dan bo namenjen odkrivanju otoka. Ob 16. uri bo ladja izplula v smeri severa.

3. DAN: CORK, IRSKA
Ladja bo v pristanišču v Corku zasidrana od 9. do 19., kar pomeni, da bo dovolj časa, da se bomo podali na kak krajši ali daljši izlet. Morda pa se boste odločili dan preživeti v simpatičnem Corku, ki leži na JZ delu Irske, v provinci Munster in je tretje največje mesto na irskem otoku. Reka Lee teče skozi mesto, kjer se razdeli na dva kanala in mestno središče spremeni v otoček. Mesto je poznano pod imenom »uporniško mesto« in je za mnoge pravo glavno mesto Irske. Zvečer bo ladja izplula v smeri Dublina.

4. DAN: DUBLIN – IRSKA
Ob 11. uri bo naša ladja prispela v pristanišče v Dublinu in do večera bomo imeli čas odkrivati glavno mesto Irske, ki je hkrati tudi največje mesto v deželi z več kot milijon prebivalci. V 7. stoletju so se tod naselili keltsko govoreči domačini in mesto se je razmahnilo po normandski invaziji. Največji razcvet pa je doseglo v 17. stoletju in bilo tedaj drugo največje mesto britanskega imperija. Ob 22. uri bo ladja izplula proti severu.

5. DAN: BELFAST – SEVERNA IRSKA
Celih dvanajst ur bomo imeli na razpolago, da dodobra spoznamo mesto Belfast, ki je bilo od nekdaj pomembno pristaniško mesto in je odigralo pomembno vlogo v industrijski revoluciji. Poleg tekstilne in tobačne industrije je bilo mesto znano po ladjedelništvu. Legendarni Titanik so zgradili prav tukaj. Mesto je doživelo turbuletne čase v 70-ih in 80-ih letih, a danes velja za enega najvarnejših mest v Združenem kraljestvu. Naša ladja bo ob 22. uri izplula proti severu.

6. DAN: GLASGOW – ŠKOTSKA
Zjutraj bomo pristali v pristanišču v Glasgowu, ki velja za največje mesto na Škotskem s preko 600.000 prebivalci in leži ob bregovih reke Clyde. Danes velja za največje pristanišče na Škotskem in od 18. stoletja dalje pomeni glavno prekomorsko povezavo med Škotsko in Ameriko. V 18. stoletju je bilo mesto tudi središče škotskega prosvetljenstva in je odigralo pomembno vlogo v industrijski revoluciji, ko je postalo središče tekstilne in kemične industrije, ladjedelništva in inženirstva. Mesto se danes lahko pohvali z izjemno lepim mestnim središčem, ki ga krasijo številne zgradbe iz časov vladavine kraljice Viktorije in kralja Edvarda. Ob 18. uri bo ladja nadaljevala pot proti severu.

7. DAN: NA MORJU
Ves dan bomo preživeli na naši razkošni križarki in uživali v vsem, kar nam nudi ladja, medtem ko bomo pluli po Severnem morju, najverjetneje blizu škotske obale.

8. DAN: OTOČJE ORKNEY - KIRKWALL
Zjutraj se bo naša ladja zasidrala v pristanišču v mestu Kirkwall na otočju Orkney. Arhipelag, ki se nahaja 16 km SV od severne obale Škotske, sestavlja 70 otokov in otočkov, od katerih je 20 naseljenih. Največji otok se imenuje Mainland in na njem se nahaja največje mesto, Kirkwall. Otočje je poseljeno zadnjih 8500 let. Leta 875 so otočje pod prisilo priključili k Norveški in na njem pričeli naseljevati Norvežane. Otočje je bilo norveško vse do 15. stoletja, ko so ponovno pripadli škotski kroni. Na otočju se nahaja eno najlepših neolitskih nahajališč v Evropi, imenovano »Srce neolitskega Orkneya«, in je pod zaščito UNESCA. Domačini, ki jih imenujejo Orkadijci, govorijo dialekt, ki je varianta škotskega jezika. Znani so po bogati kulturni dediščini in izjemno zanimivi folklori. Dan bomo izkoristili za sprehode po mestu ali pa se morda podali na katerega od ponujenih izletov, na katerih bomo spoznali več o tem izjemno zanimivem arhipelagu. Ob 17. uri bo ladja izplula proti zahodu.

9. DAN: INVERGORDON – ŠKOTSKO VIŠAVJE
Zjutraj se bomo izkrcali v mestu Invergordon na severovzhodni obali Škotske. Nekoč pomembno pristaniško mesto, ki se vse bolj pretvarja v mesto kulture in je znano po stenskih muralih, ki so jih po praznih zidovih in stenah zgradb naslikali lokalni umetniki in prikazujejo zgodbe o lokalnem prebivalstvu. Kraj pa je vse bolj priljubljen med križarkami, saj je pomembno izhodišče za številne izlete po škotskem višavju. Morda se boste odločili za izlet na legendarni Loch Ness ali pa obisk katere od slavnih destilarn viskija. Časa za to bo dovolj, saj bo naša ladja izplula iz pristanišča šele ob 18. uri.

10. DAN: EDINBURGH – ŠKOTSKA
Zjutraj bo naša ladja pristala v glavnem mestu Edinburghu, ki velja za najlepšega na Škotskem. Tukaj je sedež škotske vlade, škotskega parlamenta in škotskega vrhovnega sodišča. Mesto je kulturno in izobraževalno središče Škotske, predvsem na področjih medicine, prava in znanosti. Hkrati je drugo najpomembnejše finančno središče v Združenem kraljestvu, takoj za Londonom, in zaradi številnih turističnih atrakcij tudi drugo najbolj obiskano mesto v deželi. Stari del mesta je na UNESCO-vi listi svetovne kulturne dediščine. V mestu bomo imeli dvanajst ur časa, kar bo več kot dovolj za oglede in vse užitke, ki si jih boste hoteli privoščiti.

11. DAN: NA MORJU
Ves dan bomo bomo uživali na ladji in urejali vtise minulih dni. Seveda vam na tako lepi ladji ne bo dolgčas. Bivanje na osnovi polnih penzionov.

12. DAN: LE HAVRE – NORMANDIJA (FRANCIJA)
Danes bomo pristali na južni obali Kanala, v normandijskem pristaniškem mestu Le Havre, ki je bilo skoraj popolnoma uničeno v drugi svetovni vojni, a kasneje lepo obnovljeno. Tukaj bomo toliko časa, da se boste lahko podali na izlet do Pariza ali pa si ogledali nekaj prelepih mest in vasi v francoski Normandiji. Ob 20. uri bo ladja izplula proti Angliji.

13. DAN: SOUTHAMPTON – LONDON – BENETKE – LJUBLJANA – MARIBOR
Zjutraj se bomo izkrcali, zapustili našo razkošno ladjo in se z avtobusom odpeljali proti glavnemu mestu Velike Britanije, Londonu, in si ga na celodnevnem obisku ogledali. Proti večeru prevoz na letališče in let proti Benetkam ter samo še prevoz do Ljubljane in Maribora.

ODHOD: 30.6.2019

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje do konca 15.4.2019 oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 2.990 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz iz Maribora in Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj, letalsko karto na relaciji Benetke-London-Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.11.2018 znašajo 179 EUR, prevoz od letališča do pristanišča, križarjenje z ladjo MS Crown Princess in nastanitev v dvoposteljnih notranjih kabinah na osnovi polnih penzionov (doplačilo za zunanjo kabino znaša 490 EUR po osebi), vse pristaniške in ostale takse, ki skupaj znašajo 421 EUR, prireditve na ladji, kapitanovo večerjo, prevoz od pristanišča do Londona in celodnevni ogled glavnega mesta z lokalnim vodnikom v angleškem jeziku, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: dodatnih fakultativnih izletov na ladji ter napitnin za osebje na ladji.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.140 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.290 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 3.440 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!