Z LADJO PO SEVERNEM MORJU


OD DUNDEEJA DO LIVERPOOLA MED ŠETLANDSKIMI, FERSKIMI, ORKNEYSKIMI OTOKI in HIBRIDI

Čarobnost ter romantika, ki jo doživi popotnik na križarjenjih, je nekaj posebnega. Križarjenja so predvsem udoben način potovanja: prtljaga ostaja ves čas v omari ladijske kabine. Ko spimo potujemo in se vsak dan zbudimo na drugem mestu. Poleg tega ladja predstavlja izjemno razkošno zatočišče, kjer se ne samo dobro jé, ampak tudi zabava. Skratka, ko ladja pluje, mi potujemo in ta čas lahko vsakdo izkoristi po svoji mili volji. Po navadi križarjenja izbiramo zaradi njihovih poti, in bolj ko je itinerarij zanimiv, raje se odločamo zanje. Tokrat vam predstavljamo pot, na katero se je težko podati brez ladje in kjer boste v enem samem tednu obiskali najzanimivejše in redko videne otoke in arhipelage v severnem Atlantiku, ki pripadajo Veliki Britaniji in Danski. Kdo ni slišal za znano šetlandsko volno? Ferske otoke poznamo iz športnih poročil, a težko si predstavljamo kako divja je njihova obala in kako zeleni so njeni otoki. Tudi na otočja Orkney in Hibride se ne podate vsak dan. Tokrat je priložnost, da jih obiščete in spoznate v enem samem, udobnem in luksuznem potovanju-križarjenju in to v času, ko bodo dnevi na severu zelo dolgi … vse to bo doprineslo k romantični podobi, ki jo o teh otokih imamo. Če sploh imamo kako predstavo o njih? Poleg tega, pa si bomo pred vkrcanjem in po izkrcanju z ladje ogledali še nekaj zanimivih angleških mest. Skratka, pred vami je križarjenje, ki bi ga lahko poimenovali ŠKOTSKA in njeni otoki (+ Ferski otoki). Ne zamudite priložnosti in podajte se na to pot!

1. DAN: LJUBLJANA – GRADEC – DUNAJ – MANCHESTER - NEWCASTLE
Jutranji prevoz iz Ljubljane, Maribora do letališča v Gradcu, od koder bomo poleteli proti Dunaju in dalje proti Manchestru, kjer bomo pristali okrog poldneva. Sledil bo ogled drugega največjega mesta v Veliki Britaniji. Mesto ima bogato zgodovino, ki se je pričela v času starih Rimljanov. Največji razvoj je mesto doseglo v 19. stoletju, ko so ga s kanalom povezali z morjem, oddaljenim 58 km na zahodu in je postal prvo industrializirano mesto na svetu. Danes je mesto priznana turistična destinacija, ki slovi po arhitekturi, kulturi, glasbi, športu in znanosti in je prav zaradi tega tretje najbolj obiskano mesto v Združenem kraljestvu. Po ogledu mesta bo nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpeljali do mesta Newcastle na SV delu Anglije. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. DAN: NEWCASTLE – EDINBURGH - DUNDEE
Dopoldne se bomo sprehodili po središču mesta, ki leži na bregovih reke Tyne, 450 km severno od Londona in 160 km južno od Edinburga. Mesto se je razvilo okrog rimske naselbine Pons Aelius in ime je dobilo po gradu, ki ga je dal zgraditi najstarejši sin Viljema Osvajalca, Robert Curthose. Mesto se je najbolj razvilo v 14. stoletju, zahvaljujoč trgovini z volno. Danes je največje urbano središče na SV dežele. Okrog poldneva se bomo odpeljali proti Edinburghu, ki si ga bomo ogledali. Nadaljevanje poti proti Dundeeju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. DAN: DUNDEE – ŠKOTSKA – VKRCANJE NA LADJO
Po zajtrku sprehod po mestu. Turistični slogan mesta je »eno mesto, veliko odkritij« in mesto je danes pod zaščito UNESCA, zaradi zanimive arhitekture in številnih drugih doprinosov v znanosti, industriji in številnih drugih storitvenih dejavnostih. V mestu je veliko za početi: to je mesto kipov in kipcev, razstavljenih povsod po mestu. Poleg tega je veliko muzejev in parkov, pravo škotsko mesto, ki ga je preprosto potrebno odkriti. Vkrcanje na ladjo MS Magellan, ki bo ob 13. uri izplula proti severu, v smeri Šetlandskih otokov.

4. DAN: LERWICK – ŠETLANDSKI OTOKI
Ves dan bo naša ladja zasidrana v Lerwicku, glavnem pristanišču šetlandskih otokov, subarktičnem arhipelagu, ki se nahaja SV od Škotske. Največji otok domačini imenujejo kar »kontinent«, saj ima površine 967 km². Poleg tega je naseljenih še 15 drugih šetlandskih otokov, ki imajo posebno oceansko klimo, izjemno kompleksno geološko sestavo, divje obale in veliko gričev. Otočje je poseljeno vse od mezolita dalje, a prvi zapisi o otokih datirajo v rimske čase. Vse do 15. stoletja, ko so otoki pripadli Škotski, je bilo na otokih čutiti vplive iz Norveške. Od nekdaj so se domačini ukvarjali z ribolovom. Njihov gospodarski vzpon pa se je začel v 70. letih prejšnjega stoletja, z izkoriščanjem podmorskih zalog nafte v Severnem morju. Danes se v načinu življenja domačinov, ki govorijo poseben škotski dialekt, odražata dve kulturi, škotska in norveška. Otoki so znani tudi po šetlandskem poniju in še bolj znanih šetlandskih ovcah. Dan boste lahko preživeli v mestu Lerwick ali pa se podali na enega od izletov in tako spoznali in izvedeli več o tem izjemnem arhipelagu. Ob 19. uri bo ladja odplula proti SZ.

5. DAN: KLAKSVIK – FERSKI OTOKI
Dva dni bomo odkrivali izjemno zanimive Ferske otoke, kar v prevodu pomeni »Ovčji otoki«. So skupina otokov v Severnem Atlantskem oceanu, med Škotsko na jugu in Islandijo na SZ. Uradno so del Danske, a od leta 1948 uživajo široko samoupravo na skoraj vseh področjih, izjema sta le obrambna politika in zunanje zadeve. Skupaj merijo 1400 km²in na njih živi približno 50.000 prebivalcev, ki so nasledniki vikingov, ki so na otoke prišli v 9. stoletju. Na vikinške čase spominja tudi govor, ki je na osamljenem otočju ostal dolgo brez zunanjih vplivov, a kljub temu Ferci nikoli niso razmišljali o samostojnosti, saj uživajo največjo možno avtonomijo v okviru kraljevine Danske. Naša ladja bo vso popoldne zasidrana v mestecu Klaksvik, drugem največjem mestu na arhipelagu, ki se nahaja na otoku Bordoy. Mesto je bilo do leta 2006 precej izolirano. Tedaj pa so odprli tunel, ki mesto povezuje z glavnim mestom. Popoldne bomo preživeli v mestu ali pa se podali na kak izlet po otoku Bordoy. Ladja bo ob 19. uri izplula v smeri glavnega mesta, kamor bo prispela ob 23. uri istega dne. Morda se boste podali na kak polnočni sprehod (noči v tem času na severu skorajda ni!) po glavnem mestu.

6. DAN: TORSHAVN – FERSKI OTOKI
Dopoldne se bomo podali po glavnem mestu ali pa se odločili za kak izlet po otočju. Torshavn je največje mesto na Ferskih otokih in se nahaja na južnem delu vzhodne obale otoka Streymoy. Mesto, ki ima danes približno 13.000 prebivalcev, je postalo glavno mesto Ferskih otokov že v 9. stoletju, ko so norveški vikingi polotokTinganes izbrali za sedež svojega parlamenta. Mesto je imelo monopol za trgovino vse do leta 1856, ko so otočje razglasili za prosto carinsko območje. Časa za odkrivanje Ferskih otokov bo do 16. ure, ko bo naša ladja izplula proti JZ, ponovno v smeri Škotske. Prijeten večer na severnem Atlantiku.

7. DAN: KIRKWALL – OTOČJE ORKNEY
Zjutraj se bo naša ladja zasidrala v pristanišču v mestu Kirkwall na otočju Orkney. Arhipelag, ki se nahaja 16 km SV od severne obale Škotske. Sestavlja ga 70 otokov in otočkov, od katerih je 20 naseljenih. Največji otok se imenuje Mainland in na njem se nahaja največje mesto, Kirkwall. Otočje je poseljeno zadnjih 8500 let. Leta 875 so otočje pod prisilo priključili k Norveški in na njem pričeli naseljevati Norvežane. Otočje je bilo norveško vse do 15. stoletja, ko so ponovno pripadli škotski kroni. Na otočju se nahaja eno najlepših neolitskih nahajališč v Evropi, imenovano »Srce neolitskega Orkneya« in je pod zaščito UNESCA. Domačini, ki jih imenujejo Orkadijci, govorijo dialekt, ki je varianta škotskega jezika, so znani po bogati kulturni dediščini in izjemno zanimivi folklori. Dan bomo izkoristili za sprehode po mestu ali pa se morda podali na katerega od ponujenih izletov, na katerih bomo spoznali več o tem izjemno zanimivem arhipelagu. Ob 15. uri bo ladja izplula proti zahodu.

8. DAN: TOBERMORY – OTOK MULL, ŠKOTSKI HIBRIDI
Zjutraj se bomo izkrcali v mestu Tobermory in dan preživeli na škotskih Hibridih. Hibridi so arhipelag, ki se nahaja SZ od škotske obale in se deli na Zunanje in Notranje Hibride. Kot mnogi otoki v tem delu severnega Atlantika imata otočje in njeni prebivalci izjemno bogato zgodovino. Na Hibridih je nastalo veliko pomembnih literarnih del škotske literature in tod je doma prava škotska glasba. Otok Mull je drugi največji otok v arhipelagu, takoj za otokom Skye in leži zahodno od škotske obale. Kljub temu da ima otok površino 875 km², pa na njem živi zgolj 2800 prebivalcev, od katerih je večina v glavnem mestu Tobermory. V mestu je destilarna, kjer proizvajajo znan škotski viski. Vse do 16. ure bo čas da skupaj odkrijemo mesto, ali pa se podamo na kak izlet po otoku. Še zadnji večer na ladji, ki bo plula vzdolž škotske obale proti Angliji.

9. DAN: LIVERPOOL – MANCHESTER – FRANKFURT – GRADEC – LJUBLJANA
Zjutraj bo naša ladja pristala v mestu Liverpool, ki se nahaja na vzhodnem bregu reke Mersey. Je peto najbolj naseljeno mesto v Angliji in ima približno pol milijona prebivalcev. V 19. stoletju je bilo pristanišče drugo najbolj dejavno v Britanskem imperiju (takoj za Londonom) in mesto je postalo eno najpomembnejših industrijskih središč. V drugi polovici 20. stoletja je ta industrija začela propadati in Liverpool še danes išče nove poti v svetlo prihodnost. Mesto je znano tudi kot kulturno središče in predvsem po glasbenih skupinah popularne glasbe; med njimi so najbolj znani Beatli. Ob 10. uri se bomo izkrcali z ladje in se podali na ogled mesta. Nekaj bo prostega časa in nato bo sledil prevoz do letališča v Manchestru, od koder bomo poleteli proti Frankfurtu in dalje proti Gradcu. Samo še prevoz do Maribora in Ljubljane.

ODHOD: 23.6.2018

ROK ZA PRIJAVO: NAJKASNEJE do konca meseca novembra 2017 oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 1.890 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz iz Ljubljane, Maribora do letališča v Gradcu in nazaj, letalsko karto na relaciji Gradec-Dunaj-Manchester in Manchester-Frankfurt-Gradec, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.10.2017 znašajo 179 EUR, križarjenje z ladjo MS Magellan in nastanitev v dvoposteljnih notranjih kabinah na osnovi polnih penzionov (doplačilo za zunanjo kabino znaša 250 EUR po osebi), vse pristaniške in ostale takse, prevoze in oglede (brez vstopnin) prvi in zadnji dan, prireditve na ladji, kapitanovo večerjo, lokalne vodnike v angleškem jeziku, slovenskega spremljevalca z licenco GZS, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: dodatnih fakultativnih izletov na ladji ter napitnin za osebje na ladji.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 1.990 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.090 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 2.190 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!