SKANDINAVIJA


DANSKA (JUTLAND) TER JUŽNI NORVEŠKA IN ŠVEDSKA

Pred vami je skrbno pripravljen program potovanja, kjer si bomo v devetih dneh ogledali največje zanimivosti na danskih otokih Zealand, Fyn in polotoku Jutland, ki ga redkeje obiščemo. Seveda brez svetovno znanega pravljičarja ne bo šlo: obiskali bomo njegovo rojstno mesto in si nato ogledali enega najstarejših in zagotovo najlepših skansnov na svetu v mestu Aarhus. Nedvomno bo prijetna dnevna trajektna plovba med severno Dansko in južno Norveško. Zagotovo boste uživali v križarjenjih po kanalu Telemark in enem najlepših fjordov na Norveškem, Lyse … In da ne pozabimo na eno najlepših panoramskih priobalnih cest na svetu na poti v zgodovinski Bergen. Tukaj je prelepa notranjost v deželi fjordov na poti v Oslo, kjer vas bodo očarali ljudje, njihov način življenja in zanimivi muzeji. Podobno sproščeno vzdušje bomo doživeli tudi na Švedskem in v Kopenhagnu, ko se bomo vrnili. Prepričan sem, da bomo vsaj malo prevzeli skandinavski način življenja in ga prinesli s seboj k nam domov.

1. DAN: LJUBLJANA – KOPENHAGEN - AALBORG
Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku uro in pol pred jutranjim poletom letala proti Kopenhagnu. Po pristanku in opravljenih formalnostih se bomo podali na pot proti zahodnemu delu Danske in otoku Fyn, kjer se bomo ustavili v mestu Odense, ki se nahaja 167 km JZ od glavnega mesta in je tretje največje mesto v deželi. Tukaj se je leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen. Ogledali si bomo njegov muzej in imeli nekaj prostega v središču mesta. Nato bomo nadaljevali pot proti polotoku Jutland in mestu Aarhus. Tukaj si bomo ogledali enega najstarejših in najlepših skansenov na svetu, imenovanga Staro mesto ali Den Gamle By. Nahaja se sredi botaničnega vrta in odprt je bil že leta 1014 in je prvi muzej te vrste na svetu. Danes je v njem 75 zgradb z vseh koncev Danske. Pot bomo prvi dan končali v mestu Aalborg, na severu polotoka Jutland. Nastanitev v hotelu. Zvečer predlagamo sprehod po eni najbolj veselih ulic na Danskem, Jomfru Ane Gade. Nočitev.

2. DAN: AALBORG – HIRTSHALS – LANGESUND - TELEMARK (NORVEŠKA)
Po zajtrku se bomo odpeljali do severnega dela polotoka in se v pristanišču Hirtshals blizu mesta Skagen vkrcali na trajekt, ki nas bo popeljal proti južnemu delu Norveške do kraja Langesund. Današnji dan bomo na polno uživali na vodi in se popoldne popeljali po kanalu Telemark, ki velja za enega najlepših vodnih poti na svetu. Kanal so skopali v skalnat teren pred več kot sto leti in ko je bil odprt leta 1892 so ga poimenovali osmo čudo sveta. Kanal povezuje obalo pokrajine Telemark z notranjostjo in je dolg 105 km. Po njem se bomo popeljali od kraja Fjagesund do Dalna in na poti občudovali prekrasno pokrajino Telemark. Po prihodu v Dalen, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: TELEMARK – FJORD LYSE - STAVANGER
Dopoldne se bomo vozili po prelepi pokrajini na jugovzhodu Norveške: Telemark, znani po številnih gričih, dolinah, jezerih in rekah. Pokrajina je pravi raj za ljubitelje narave. Popoldan se bomo vkrcali na ladjo in križarili po enem najlepših fjordov na Norveškem, Lyse, od kraja Lyseboten do Forsanda. Fjord Lyse je dolg 42 km in se nahaja na JZ delu Norveške, nedaleč od mesta Stavanger in je priljubljena turistična destinacija za mnoge križarke, ki križarijo vzdolž razvejane norveške obale. Fjord je zaslovel po klifu Preikestolen, ki se dviga 604 m v višino strmo nad samim fjordom. Popoldne prihod v mesto Stavanger, znano pod imenom »energetska« prestolnica dežele. Nastanitev v hotelu, nočitev (Z).

4. DAN: STAVANGER - BERGEN
Po zajtrku si bomo mesto Stavanger ogledali. Mesto, ki je tretje po velikosti na Norveškem, je bilo ustanovljeno že leta 1125, ko so dokončali staro katedralo v mestu. Mesto se je razmahnilo v 18. in 19. stoletju. Iz tistih času je v mestu še mnogo lesenih zgradb, ki so danes zaščitene kot kulturni spomenik. Največji razvoj je mesto doseglo v 20. stoletju, predvsem zaradi naftnih črpališč na Severnem morju. V mestu ima danes sedež veliko svetovno pomembnih naftnih družb. Prav zato predlagamo ogled naftnega muzeja. Okrog poldneva bomo pot nadaljevali proti severu in to po eni najbolj slikovitih in panoramskih priobalnih cest na svetu, ki jo sestavljajo številni podmorski tuneli in dolgi zaobljeni mostovi. Popoldne prihod v nedvomno najbolj romantično mesto na Norveškem, Bergen. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: BERGEN - GEILO
Večino dneva bomo namenili ogledu tega zanimivega hanseatskega mesta, drugega po velikosti na Norveškem. Mesto naj bi ustanovil norveški kralj Olav Kyrre že leta 1070 in ga poimenoval »Bjorgvin«, kar v prevodu pomeni zeleni pašnik sredi gora. Mesto je bilo do leta 1830 največje v deželi in je bilo edino, ki je imelo pravico trgovati med mesti na severu Norveške in tujimi pristanišči. Stari del mesta, ki ga sestavljajo prelepe lesene zgradbe, je danes pod zaščito UNESCA. Mesto se danes ponaša z velikim pristaniščem za tovorne in potniške ladje. V mestu se je leta 1843 rodil najbolj znani norveški skladatelj in pianist Edvard Grieg. Ogled mesta bomo pričeli na lokalni tržnici, se nato sprehodili po starem, hanseatskem delu mesta imenovanem Bryggen in imeli po končanem ogledu še nakaj prostega časa. Popoldne bomo pot nadaljevali v notranjost dežele in po znanem fjordu Hardanger. Med drugim se bomo ustavili tudi pri slapu Vogingfoss. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: GEILO - OSLO
Zjutraj bomo zapustili mestece Geilo, ki je znano kot najstarejše smučarsko središče v deželi in se nahaja približno na pol poti med Oslom in Bergnom, na nadmorski višini 800 m. Okrog poldneva prihod v norveško prestolnico in popoldne ogled glavnega mesta, ki leži na severnem delu istoimenskega fjorda. Mesto obkrožajo hribi in gore, mesto ima 343 jezer in preko 40 otokov. Mesto obkroža veliko parkov in zelenih površin. Po skandinavskih sagah naj bi Oslo ustanovil kralj Harald že leta 1048, čeprav je bil kraj sam naseljen že pred tem. Najprej se bomo sprehodili po središču mesta, od pristaniškega dela do mestne hiše, kjer vsako leto dodeljujejo Nobelovo nagrado za mir, in dalje do kraljeve palače. Preostanek dneva bomo preživeli na muzejskem polotoku, imenovanem Bygdoy, kjer se nahaja pet svetovno znanih muzejev. Predlagamo obisk vsaj dveh: Fram in vikinškega. Po končanem ogledu, nastavitev v hotelu in nočitev (Z).

7. DAN: OSLO – GOTEBORG – HELSINGBORG - MALMO
Dopoldne se bomo poslovili od Osla in Norveške in se odpeljali proti jugozahodnemu delu Švedske. Prvi postanek bo v mestu Goteborg, ki je drugo največje mesto na Švedskem. Mesto je leta 1621 ustanovil švedski kralj Gustav II. Adolf. Leži ob ustju reke Göta Älv in je največje morsko pristanišče v nordijskih državah. Göteborg je tudi pomembno univerzitetno središče z veliko študentsko populacijo. Iz 17. stoletja je ostalo le malo zgradb, saj so bile po večini lesene. Pravi razcvet je mesto doživelo v 18. stoletju, ko je Vzhodno-indijska družba iz pristanišča naredila pomembno trgovsko središče. Sledil bo ogled središča mesta in nekaj prostega časa. Popoldne bomo pot nadaljevali do slikovitega obalnega, zgodovinskega mesta Helsingborg. V starem delu mesta srečamo zgradbe stare več kot 600 let in prav tako srednjeveško trdnjavo, ki velja za eno glavnih turističnih atrakcij v mestu. Sprehodili se bomo tudi po ulici Kullagatan, ki velja za najstarejšo nakupovalno ulico za pešce na Švedskem. Nastanitev v hotelu, nočitev (Z).

8. DAN: MALMO - KOPENHAGEN
Dopoldne si bomo na kratko ogledali mesto Malmo. Mesto je bilo eno prvih in najbolj industrijskih mest v Skandinaviji. Odkar so zgradili most Oresund, ki povezuje Švedsko z Dansko, se je mesto pričelo drastično spreminjati in popolnoma spremenilo svoj postindustrijski izgled. Mesto je polno parkov in zgodovinskih zgradb in je središče zahodnega dela pokrajine Scanie. Nato se bomo preko Oresundskega mostu, dograjenga leta 1999 in dolgega 16,4 km, prepeljali iz Švedske nazaj na Dansko. Krajši postanek bo v prelepi ribiški vasici Dragor, ki datira že iz 12. stoletja in velja danes za enega najlepših zgodovinskih krajev na Danskem. Popoldne prihod v Kopenhagen, dansko prestolnico. Popoldan bo možna vožnja z ladjico po kanalih mesta, od koder boste lahko s popolnoma druge perspektive opazovali mesto. Nastanitev v hotelu, nočitev (Z).

9. DAN: KOPEHAGEN – LJUBLJANA
Dopoldne se bomo podali proti severnemu delu otoka Zelandije po zlati cesti do mesta Helsingor, kjer se bomo sprehodili okrog znamenitega Hamletovega dvorca in nato ob slikovitih peščenih plažah do izjemno lepe ribiške vasice Gilileje, kjer bo prosto za kosilo. Na svooj račun bodo prišli ljubitelji morskih specialitet, saj v restavracijah prodajajo sveže ribe neposredno od lokalnih ribičev. Popoldne še obisk dvorca Frederiskborg v kraju Hillerod in popoldne vrnitev v Kopenhagen ter prevoz na letališče, od koder bomo proti večeru poleteli v Ljubljano.

ODHOD: 23.6.2018

ROK ZA PRIJAVO: najmanj tri mesece pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

CENA: 1.860 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Kopenhagen-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.12.2017 znašajo 143 EUR, vse prevoze in oglede po programu, trajektno karto za avtobus in potnike na relaciji Hirshalts-Langesund, križarjenje po kanalu Telemark od kraja Fjagesund do Dalna, trajekt v fjordu Lys, mostnine na mostovih Oresund in Storebelt, nastanitev v hotelih s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah* (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 350 EUR) na osnovi osmih nočitev z zajtrkom in treh večerij, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: ostalih vstopnin, ki skupaj znašajo približno 60 EUR in morebitnih napitnin za voznika.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 1.960 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.060 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 2.160 EUR.

*Hoteli nimajo uradne kategorizacije, vendar ustrezajo približno našim 4****.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!