SRBIJA


VELIKA TURA PO DEŽELI Z DUŠO

Srbija je bila nekoč del naše velike domovine. Več kot dvajset let je minilo od tedaj in mnogo stvari se je medtem na teh prostorih spremenilo. Srbija se počasi prebuja iz zaspanega obdobja, v katero jo je pahnil nesrečni splet dogodkov v devetdesetih letih. Danes velja za potencialno turistično destinacijo, neodkrito balkansko lepotico, ki turistom veliko ponuja. Ker so jo turistični tokovi zadnjih nekaj desetletij zaobšli, je še tako nedolžna in turistično »nepokvarjena«! Gostoljubni domačini se turistov povsod še vedno iskreno razveselijo in jih prisrčno sprejmejo medse. Tukaj jezikovne bariere ne obstajajo in zdi se, da čas poteka po normalnih tirnicah. Ljudje so izjemni, dobrosrčni in pristni. Pripravili smo program potovanja, ki je najlepši spomladi in v katerem boste spoznali manj znane dele zahodne in vzhodne Srbije, v vsakem primeru pa del njihove bogate kulturne dediščine in razburljive zgodovine.

1. DAN: MARIBOR – LJUBLJANA - SREMSKA MITROVICA - BAJINA BAŠTA
Jutranji odhod in vožnja mimo Zagreba, Novske, Nove Gradiške do Slavonskega Broda in dalje do Sremske Mitrovice. Ogledali si bomo mesto, ki velja za enega najstarejših v Evropi, saj je naseljeno že od 5000 pr.n.št. V rimskih časih se je mesto imenovalo Sirmium in je bilo prestolnica ene od rimskih provinc, Spodnje Panonije. Kar deset kasnejših rimskih imperatorjev je bilo rojenih v mestu oziroma v njegovi okolici. Za časa tetrarhije od leta 293 n.št. pa je Sirmium postal ena od štirih rimskih prestolnic, v kateri je vladal rimski imperator Galerij. Ogledali si bomo Cesarsko palačo, ki je bila pred nekaj leti obnovljena in odprta za javnost. Sledil bo sprehod po središču mesta in popoldne bomo pot nadaljevali proti Banji Koviljači in ob reki Drini vse do Bajine Bašte. Peljali se bomo mimo planine Cer, kjer se je avgusta 1914. leta odvijala ena prvih bitk v I. svetovni vojni in v kateri je srbska vojska premagala avstro-ogrsko vojsko. Pozno popoldne prihod v Bajino Bašto, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

2. DAN: BAJINA BAŠTA – VIŠEGRAD - ARILJE – IVANJICA
Po zajtrku se bomo odpravili na nekaj povsem srbskega: degustacijo klekovače, najboljšega žganja v Zahodni Srbiji. Po degustaciji se bomo ustavili v kraju Perućac in si ogledali najkrajšo reko v Srbiji, imenovano Leto, saj meri točno in samo 365 m. Ob 10. uri se bomo vkrcali na ladjo in uživali v križarjenju po lepi, zeleni Drini in to skozi enega najlepših kanjonov v Evropi. Na ladji bo tudi kosilo. Ob 13.30 bomo prispeli v Višegrad in si ogledali slavni most na Drini in Andrićgrad, kreacijo Emira Kusturice. V popoldanskih urah sledi povratek proti Mokri Gori in vožnja z zgodovinskim vlakom, znanim pod imenom Šarganska osmica. Pot bomo nadaljevali z avtobusom do Požege in nato do mesteca Arilje, poznanega po cerkvi Svetega Ahilija, v kateri je freska Modrega angela in ki velja za eno najlepših srednjeveških srbskih fresk. Cerkev in samostan je dal zgraditi srbski kralj Dragutin v 13. stoletju. Kraj je poznan po pridelavi malin in ga imenujejo tudi svetovna prestolnica malin. Po ogledu prevoz do Ivanjice, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

3. DAN: : IVANJICA – SIROGOJNO – IVANJICA
Po zajtrku bomo pot nadaljevali do vasi Sirogojno, ki se nahaja na planini Zlatibor in obiskali muzej na prostem, ki se razprostira na več kot 15 ha in kjer so predstavljene tradicionalne zgradbe iz 19. stoletja s tega področja. V večinoma lesenih zgradbah so predstavljene glavne dejavnosti domačinov, kot je pridelava sirov in mlečnih izdelkov (poznani zlatiborski kajmak!) ter ostalih domačih obrti. Vas Sirogojno je bila že leta 1983 razglašena za kulturni spomenik republike Srbije. Nato se bomo odpeljali proti Novi Varoši. Popoldne bomo pot nadaljevali do Sjenice, kjer živi večinoma muslimanski živelj ter se mimo planine Javor odpeljali proti Ivanjici. Pred mestom se bomo ustavili in si ogledali nenavadne spomenike iz prve svetovne vojne imenovane »krajputaši«. Po prihodu v Ivanjico, kratek sprehod po varoši, kjer stoji spomenik generalu in komandantu jugoslovanske kraljevske vojske, Dragoljubu Draži Mihailoviću. V bližini je tudi Spomenik revolucije, izjemen mozaik na prostem iz leta 1957 ter hiša Jeremića, ki velja za najstarejšo zgradbo v mestu. Tukaj se začenja tudi mestni korzo, gradsko šetalište. Nastanitev v hotelu in večerja (Z,V).

4. DAN: IVANJICA – DOLINA KRALJEV – KRALJEVO
Današnji dan bo namenjen srbskim srednjeveškim samostanom, ki veljajo za ene najlepših v tem delu Evrope. Po zajtrku se bomo odpeljali proti Novem Pazarju. Za začetek si bomo ogledali samostan Sopočani; celoten kompleks obdaja obzidje in samostan je danes pod zaščito UNESCA. Pri Novem Pazarju se nahaja najstarejša cerkev v Srbiji, cerkev svetih apostolov Petra in Pavla iz osmega stoletja, ki je bila nekoč sedež raške škofije. Od 1979 je pod zaščito UNESCA v sklopu ostalih srednjeveških spomenikov imenovanih Stari Ras. Nato se bomo po dolini Raške in Ibra podali proti Kraljevu. Tod je nastala srbska srednjeveška država in jo zato nekateri imenujejo »Dolina kraljev«, drugi pa »Dolina jorgovanov«, v kateri se nahaja nekaj najpomembnejših srednjeveških srbskih samostanov. Kralj Uroš I Nemanjić je v znak dobrodošlice svoji bodoči ženi, francoski princezi Jeleni Anžujski, dal v dolini posaditi grme španskega bezga, ki naj bi jo spominjali na polja sivke v rodni Provansi. Ogledali si bomo enega od samostanov: Studenica ali pa samostan Žiča. Pot bomo nadaljevali proti Kraljevu. Mesto je današnje ime dobilo leta 1882, ko je bila obnovljena Srbija razglašena za kraljevino, kralj Milan Obrenović pa v bližnjem samostanu Žiča okronan za srbskega kralja. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: KRALJEVO – ALEKSANDROVAC – NIŠ
Dopoldan se bomo odpeljali proti župskem Aleksandrovcu, središču najbolj poznane vinorodne pokrajine v Srbiji, ki jo mnogi imenujejo tudi srbska Šampanija. Župa se nahaja v kotlini med planinami Kopaonik, Željina in Goča in enologi trdijo, da je klima tod podobna tisti v francoskem mestu Bordeaux. Župska vina so poznali in pili keltski bojevniki, rimski legionarji, bizantinski carji, srbski kralji, turški begi in mnogi drugi. Več o zgodovini proizvodnje vina v teh krajih bomo izvedeli v Muzeju vina v Aleksandrovcu. Po ogledu bo sledila degustacija v eni izmed vinskih kleti, sredi župskih vinogradov. Nato vožnja proti Nišu, tretjem največjem srbskem mestu. Niš velja za enega najstarejših mest na Balkanu in od nekdaj se je nahajal na križiščih pomembnih poti med vzhodom in zahodom. Popoldan si bomo mesto tudi ogledali. Ogled mesta bomo pričeli v Mediani, bogatem predmestju antičnega mesta Naissa. Tukaj so bogati Rimljani gradili svoje luksuzne vile. Postanek za ogled znane Ćele Kule, ki jo je paša Huršid, poveljnik turške vojske v Nišu, dal zgraditi poleg vzhodnih vrat, na Trošarini, iz lobanj mrtvih srbskih vojakov. Po Bulevaru Nemanjića se bomo popeljali po novejšem delu mesta in se dotaknili zgodb iz 2. svetovne vojne ter obiskali taborišče smrti, ki so ga postavili Nemci malo po okupaciji mesta. Skozi nekdanje taborišče, danes muzej, naj bi šlo 30.000 ljudi, od katerih jih je bilo 10.000 ustreljenih na bližnjem griču Bubanj. In za konec še sprehod po niški trdnjavi iz 18. stoletja, ki velja za eno bolje ohranjenih tovrstnih trdnjav na Balkanu. Po ogledu nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: NIŠ – ZAJEČAR – BOR – KLADOVO
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti vzhodni Srbiji in ob Belem Timoku do mesta Zaječar. Mesto Zaječar se prvič omenja 1466. leta v turškem tefteru, ki govori o prebivalstvu vidinskega pašaluka. V mestu bomo obiskali Narodni muzej, se sprehodili še do Radul-begovega konaka, nato pa se odpeljali do bližnjega Gamzigrada, kjer se nahaja arheološki park Felix Romuliana, ki velja za enega najpomembnejših pozno-rimskih spomenikov v Evropi, cesarsko palačo, ki jo je dal zgraditi eden od Tetrarhov, imperator Galerius, zet slavnega Dioklecijana. Po ogledu Gamzigrada se bomo odpeljali do rudarskega mesta Bor in si ogledali dnevni kop, ki velja za edinstvenega v Evropi ter obiskali Muzej rudarstva v mestu. V muzeju hranijo rude in minerale, merilne instrumente, denar, kovinsko orožje ter makete tradicionalnih obrti v teh krajih pred odprtjem rudnika v začetku 20. stoletja. Popoldan bomo pot nadaljevali po Timoški krajini do Negotina in do reke Donave ter mesta Kladovo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: KLADOVO – ĐERDAP – VIMINACIJUM – VRŠAC
Po zajtrku se bomo odpeljali do hidroelektrarne Đerdap I in si jo ogledali. Celoten projekt je terjal veliko sprememb na celotnem območju doline reke Donave in je bil dokončan leta 1972. Po ogledu bomo pot nadaljevali po dolini kanjona reke Donave skozi nacionalni park Đerdap do Lepenskega vira, kjer bo postanek za ogled arheološkega parka. Lepenski vir se nahaja na bregovih reke Donave in predstavlja eno najpomembnejših najdbišč mezolitske kulture na tleh bivše Jugoslavije. Prva izkopavanja so se pričela leta 1965 in se končala leta 1971, ko so celotno območje »dvignili« za 29,7 m in ga tako rešili pred vodami dvignjenega umetnega jezera. Vmes piknik kosilo na lepi razgledni točki na dolino reke Donave. Popoldne bomo pot nadaljevali mimo trdnjave Golubac, ki se nahaja na sami obali Donave ter mimo Srebrnega jezera do Kostolca, kjer bomo obiskali še en arheološki park, iz kasnejšega, rimskega obdobja: Viminacijum, ki se nahaja ob izlivu reke Mlave v Donavo. Strateška lokacija na Donavi mu je omogočila hiter gospodarski razvoj. Na arheološkem parku so arheologi odkrili preko 14.000 grobišč, ki zgovorno pričajo o bogastvu prebivalcev. Po ogledu bomo pri Smederevu prečkali most in vstopili v Vojvodino ter se mimo Deliblatske peščare in Bele Crkve podali do mesta Vršac. Kratek sprehod po središču tega zanimivega banatskega mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: VRŠAC – KOVAČICA - TITEL – NOVI SAD
Po zajtrku bomo pot nadaljevali preko osrednjega Banata do Kovačice, slovaškega mesta znanega po naivnem slikarstvu. Vojvodina je najbogatejši mozaik različnih etničnih skupin v Evropi, ki tukaj živijo ena poleg druge že nekaj stoletij v slogi in razumevanju. Peljali se bomo skozi banatsko vas Idvor, kjer se je leta 1854 rodil poznani srbski znanstvenik, fizik Mihajlo Pupin. Prečkali bomo reko Tiso in vstopili v Bačko. Ustavili se bomo v mestecu Titel, ki je znan po Titelskem bregu. Tod se je leta 1875 rodila Mileva Marić, žena Alberta Einsteina. Nato bomo pot nadaljevali do Novega Sada, vojvodinskega glavnega mesta. Mesto so ustanovili leta 1694 srbski trgovci preko reke Donave in trdnjave Petrovaradin. Krajši sprehod po mestu in prosto do večerje. Med zadnjo večerjo v Vojvodini nam bodo igrali tamburaši najlepše in najbolj znane starogradske pesmi. Nočitev v hotelu (Z,V).

9. DAN: NOVI SAD – SR. KARLOVCI – MARIBOR/ LJUBLJANA
Po zajtrku si bomo ogledali mesto Novi Sad in sprehod pričeli pri Narodnem gledališču in nadaljevali mimo mestne hiše in katoliške cerkve po glavni sprehajalni ulici, Zmaj Jovini, do pravoslavne katedrale in Donavskega parka, nato pa čez most v Petrovaradin. Iz spodnjega dela mesta se bomo povzpeli na trdnjavo, od koder je prekrasen pogled na mesto in Fruško goro v ozadju. Trdnjava v Petrovaradinu velja za eno najlepših in največjih vojaških arhitektonskih dosežkov v Evropi in svetu. Sprehodili se bomo po obnovljenih delih trdnjave. Po ogledu vožnja do Sremskih Karlovcev, ki se prvič omenjajo leta 1308 pod imenom Karom. Danes je mestece poznano kot duhovno, politično in kulturno središče srbske pravoslavne cerkve. Znano je tudi po izjemno dobrih vinih, predvsem Bermetu. Zadnje kosilo bo na tradicionalnem salašu. Popoldne se bomo popeljali mimo Fruške gore, ki velja za srbsko sveto goro in tam si bomo ogledali enega izmed 16 samostanov. Nato se bomo mimo Rume vrnili na avtocesto »Bratstva i jedinstva« ter pot nadaljevali v smeri Slovenije, kamor bomo prispeli v večernih urah (Z,K).

ODHOD: 26.04.2019

ROK ZA PRIJAVO:  1 mesec pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA: 845 EUR pri najmanj 30 prijavljenih potnikih

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom po začrtani poti, vse parkirnine in cestnine, osem polpenzionov v izbranih hotelih s 4**** / 3*** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 160 EUR), vstopnine v: cesarsko palačo v Sr. Mitrovici, degustacijo klekovače, vožnjo z ladjo po Drini s kosilom in vožnja s Šargansko osmico, muzej na prostem v Sirogojnu, cerkev Svetega Petra, muzej vina v Aleksandrovcu, arheološki park Mediano, Ćele Kulo, taborišče v Nišu, muzej v Zaječaru ter konak, arheološki park Felix Romuliano, muzej rudarstva v Boru, HE Đerdap, NP Đerdap, Lepenski vir, arheološki park Viminacium, degustacijo vin v Aleksandrovcu, kosilo na salašu zadnji dan, lokalna vodenja ter slovenskega vodnika, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vsega ostalega, kar ni zapisano pod cena vključuje in napitnin za lokalne vodnike in voznika.

Cena pri najmanj 25 plačanih potnikih je 895 EUR, pri najmanj 20 plačanih potnikih je 945 EUR in pri najmanj 15 plačanih potnikih 995 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!