SRBIJA


VELIKA TURA PO DEŽELI Z DUŠO

Srbijo smo skupaj že odkrivali. Pred nekaj leti je naša devetdnevna tura pri naših potnikih doživela velik uspeh in navdušenje. Za mnoge je bila tudi veliko, pozitivno presenečenje. In ker vam tedaj nismo uspeli predstaviti vsega, kar Srbija ponuja, smo tokrat pripravili prav tako devetdneven program, v katerem boste videli še vse preostalo. Da vas ne zavajamo preveč z uvodnim tekstom, predlagamo, da natančno preberete program, ki govori sam zase. Prepričani smo, da boste takoj začutili in spoznali koliko zanimivega je v njem. In če pomislimo na to, kako se bodo domačini povsod razveselili našega obiska, ali sploh lahko pomislimo, da se na to potovanje ne bi podali? Seveda, skupaj z nami …

1. DAN: MARIBOR – LJUBLJANA - TRŠIĆ – TEKERIŠ - ŠABAC
Jutranji odhod in vožnja mimo Zagreba, Novske, Nove Gradiške do Slavonskega Broda in dalje do Sremske Mitrovice. Ker bo čas kosila, bomo naš prvi obrok imeli na turistični kmetiji, v izjemno prijetnem ambientu, kjer bomo preizkusili lokalne mačvanske specialitete. Dobro okrepčani bomo pot nadaljevali proti planini Cer, kjer se je avgusta 1914. leta odvijala ena prvih bitk v I. svetovni vojni in v kateri je srbska vojska premagala avstro-ogrsko vojsko. O teh tragičnih dogodkih pripoveduje spomenik in pa majhen muzej v neposredni bližini kraja, kjer se je odvijala slavna Cerska bitka. Celoten kraj, imenovan Mačva, je utrpel veliko škode in človeških žrtev v prvi svetovni vojni. Več o tem bomo izvedeli v muzeju v Šabcu. Ustavili se bomo še v vasi Tršić, kjer se je leta 1787. rodil Vuk Stefanović Karadžić, veliki reformator srbskega jezika, ki je ustoličil fonetično pisavo. Rojstna hiša je danes spremenjena v etnografski muzej, ki si ga bomo ogledali. Nato prevoz do hotela v Šabcu, nastanitev v hotelu in nočitev (K).

2. DAN: ŠABAC – BRANKOVINA - VALJEVO - OPLENAC – KRAGUJEVAC
Po zajtrku se bomo sprehodili po Šabcu, kjer si bomo ogledali izjemno zanimiv muzej, v katerem je predstavljena sodobnejša zgodovina mesta in cerkev svetih apostolov Petra in Pavla iz začetka 19. stoletja. Pot bomo nadaljevali do Brankovine, ki velja za eno najstarejših vasi v valjevskem okraju in je poznano po številnih zgodovinskih osebnostih, ki so živele tukaj: knez Aleksa Nenadović, Jakov Nenadović, potopisec »čika Ljuba« … Njihovi posmrtni ostanki počivajo v lokalni cerkvi. Tukaj je tudi stara šola, v kateri je učila znana srbska pesnica Desanka Maksimović, ki je tudi pokopana v zgodovinskem kompleksu Brankovine, ki je od leta 1979. zaščitena kot izjemno pomemben kulturno-zgodovinski kompleks. Po ogledu bomo pot nadaljevali do mesta Valjevo, ki velja za enega najstarejših srbskih mest in se prvič omenja že v 14. stoletju. Sprehodili se bomo po »Tešnjaru«, stari čaršiji, ki datira še iz turških časov in poteka vzporedno z reko Kolubaro ter je uspel ohranit videz iz 19. stoletja. Nato si bomo ogledali Muselimov konak, najstarejšo zgradbo v mestu, ki datira še iz 18. stoletja in je danes del muzeja, v katerem je predstavljen uboj knezov Alekse Nenadovića in Ilije Birčanina ter prvi in drugi srbski upor proti Turkom. Valjevski muzej velja za enega najlepših v Srbiji in pred nekaj leti je prejel prestižno nagrado »muzej leta«. Po končanih ogledih se bomo odpeljali do Topole. Na gozdnatem griču Oplenac nad vinorodnim krajem Topola v srbski Šumadiji je dal Aleksandrov oče, kralj Peter I., zgraditi veliko cerkev svetega Jurija – po kom drugem naj bi jo imenoval kot po patronu Juriju, Đorđeju po srbsko! Pod celotno cerkvijo je dal urediti mavzolej, v katerem imajo svoje mesto skoraj vsi kralji te rodbine, kraljeviči, kraljične, princi in princese ter njihove družine. Proti večeru prihod v Kragujevac, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: KRAGUJEVAC – SAMOSTANA KALENIĆ IN LJUBOSTINJA – NP KOPAONIK
Po zajtrku si bomo ogledali mesto, ki se prvič spominja leta 1478. Mesto je bilo v Srbiji prvo po marsičem: v letih 1818 in 1841 je bil prva prestolnica tedanje srbske države. Tedaj so bile v mestu ustanovljene prve pomembne državne institucije kot na primer: prva gimnazija v Srbiji, ustanovljena leta 1833, prvo gledališče, ustanovljeno leta 1835, prva lekarna … Tukaj so sestavili in objavili prvo »Sretenjsko ustavo« leta 1835, napisano po vzoru francoske ustave in v marsičem zelo napredno za tiste čase. V mestu si bomo ogledali muzej in spominski park »21. oktober«, ki se nahaja na mestu, kjer so Nemci 21. oktobra 1941 leta ubili preko 7000 moških talcev. Sledil bo ogled zanimivega muzeja Stara livnica, ki predstavlja lep primer industrijskega turizma na Balkanu. Popoldne bomo pot nadaljevali do samostana Kalenić iz 15. stoletja, ki je znan po lepi dekoraciji in je zgrajen v čistem stilu moravske šole. Za konec današnjega dne se bomo ustavili še v enem samostanu, Ljubostinja, ki ga je dala zgraditi kneginja Milica leto dni pred slovito bitko na Kosovskem polju in to na mestu, kjer je prvič srečala svojega moža, kneza Lazarja. Po smrti svojega moža se je »pomonašila« in preostanek življenja tod preživela skupaj z mnogimi vdovami srbskih junakov, padlih v bitki na Kosovem polju. Tukaj je tudi pokopana. Sledil bo vzpon na eno najlepših planin in narodnih parkov v Srbiji, Kopaonik. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: KOPAONIK – ĐAVOLJA VAROŠ – PLOČNIK - LESKOVAC
Dopoldne se bomo spustili po drugi strani s planine Kopaonik in uživali v prelepih gorskih vedutah te zelene planine, se napotili proti naravnemu parku Đavolja varoš, kjer so doma kamnite formacije stolpičev, visokih od 2 do 15 metrov. Stolpiči se pod vplivi erozije nenehno spreminjajo, nastajajo, rastejo, se preoblikujejo in izginjajo. Te spremembe so v ljudski domišljiji prebudile verovanja, da so te nenavadne figure hudičevo delo, od tod ime »Vražje mesto«. Kraj je od leta 2003 na UNESCOVI »čakalni« listi. Nato se bomo odpeljali do arheološkega parka Pločnik, kjer je leta 1927 kustos Miodrag Grbić odkril ostanke naselja iz mlajše kamene dobe, ki je del kulture iz Vinče, ki je živela in se razvijala v teh krajih nekje med leti 5500 in 4700 pr.n.št. Arheološki kraj je pomemben predvsem zaradi številnih predmetov, ki so jih tukaj odkrili: ostanke lepo obdelane keramike in lepe primere figuralne plastike. Prav zaradi teh predmetov arheologi verjamejo, da se je tod pričela kovinska doba veliko prej, kot so mislili zgodovinarji. Glede na veliko število igračk in predmetov namenjenih otrokom, arheologi sklepajo, da je ta kultura imela rada otroke. Popoldne bomo pot nadaljevali proti mestu Leskovac, ki je ime dobilo po lešnikovih gozdovih v okolici mesta in je znano po papriki, pleskavicah, leskovački mučkalici in še čem. Krajši postanek v vasi Donja Lokošnica, kjer se približno 300 kmetij ukvarja s proizvodnjo paprike. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: LESKOVAC – CARIČIN GRAD - VRANJE – LESKOVAC
Dopoldan se bomo odpeljali do bližnjega arheološkega parka, mesta imenovanega Caričin grad ali Iustiniana Prima, ki velja za enega najpomembnejših bizantinskih mest na Balkanu. Mesto je dal zgraditi v 6. stoletju bizantinski cesar Justinijan I. in to tam, kjer se je rodil. Mesto je bilo pomembno cerkveno, administrativno in vojaško središče, obdano z visokim obzidjem in razdeljeno na tri dele: zgornji, srednji in spodnji del. Na zgornjem delu, akropoli, je bilo središče cerkvene uprave, v srednjem delu pa se je odvijalo javno življenje v mestu. Po končanem ogledu se bomo odpeljali v mesto Vranje, ki se prvič omenja že v 12. stoletju. Mesto na skrajnem jugu Srbije se nahaja na pol poti med Beogradom in Solunom. V časih Osmanskega cesarstva je bilo Vranje pomembno križišče poti iz Srbije v Makedonijo in Bolgarijo. Izpod turške oblasti je bilo osvobojeno šele leta 1878 in na turške čase spominjajo številni kulturni spomeniki v mestu: hamam, turški most, vodnjak Đorenka, dva pašina dvorca. V Vranju je tudi rojstna hiša pisatelja Borisava Stankovića, ki je pisal romane v tipičnem vranjanskem dialektu in sicer o življenju in miselnosti domačinov iz Vranja in ljudi z juga Srbije. Po ogledu mesta vrnitev v Leskovac, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: LESKOVAC – DOJKONCI (STARA PLANINA) - PIROT
Po zajtrku se bomo podali preko hribov in dolin ter čudovite pokrajine do mesta Pirot, enega najbolj vzhodnih mest v Srbiji. Mesto je nastalo na ostankih rimskega mesta Turres iz 3. stoletja in bizantinske trdnjave Quimedava iz 4. stoletja. V 16. in 17. stoletju je bil Pirot bogata turška varoš. Mesto je danes poznano po tradicionalnih preprogah, imenovanih »ćilimi« in po »piročanskem kulenu«. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali muzej Ponišavlja. Nato se bomo povzpeli na obronke Stare Planine, ki je največja planina v Srbiji in predstavlja naravno mejo med Srbijo in Bolgarijo, planina, ki meri v dolžino kar 530 km. Peljali se bomo skozi tradicionalne vasi kot so Rsovci, Visočka Ržana, Vrelo in Dojkinci. Od tod se bomo podali na sprehod do slapa Tupavica. Po vrnitvi nas bo v vasi čakalo slastno kosilo, ki ga bodo pripravili gostoljubni domačini. Pozno popoldne vrnitev v Pirot, nastanitev in nočitev (Z,K).

7. DAN: PIROT – SAMOSTAN RAVANICA – SENJSKI RUDNIK – SAMOSTAN MANASIJA – BEOGRAD
Po zajtrku se bomo odpeljali mimo Niša in po avtocesti proti Beogradu do Ćuprije, kjer bomo zapustili avtocesto in zavili v smeri samostana Ravanice. Samostan je dal zgraditi priljubljeni srbski vladar knez Lazar med leti 1375 in 1377. Same freske so bile poslikane le nekaj let pred slovito Kosovsko bitko. Na eni izmed njih prepoznamo kneza Lazarja in kneginjo Milico ter njuna sinova Stefana in Vuka. Pot nas bo nato vodila skozi rudarski kraj Senjski rudnik, kjer se nahaja najstarejši premogovnik in najstarejše rudarsko naselje v Srbiji. Pred kratkim so del rudnika in rudarskega naselja spremenili v eko muzej, z namenom, da se ohrani kulturna dediščina tega kraja. Po ogledu bo pred nami še samostan Manasija, ki velja za enega pomembnejših in slikovitejših samostanov iz srbske srednjeveške kulture. Pripadal je znani Moravski šoli, zgraditi ga je dal despot Stefan Lazarević, znan pod imenom Visoki Stefan. Gradnja je trajala od 1407. do 1418. leta in kmalu po osnovanju je samostan postal kulturno središče srbske srednjeveške države. Po ogledu se bomo odpeljali do glavnega, Belega mesta. Nastanitev v hotelu v središču mesta. Večerja ob spremljavi »starogradskih« melodij bo tokrat v eni od znanih restavracij v boemski četrti Skadarlija. Nočitev (Z,V).

8. DAN: BEOGRAD – PALIĆ/SUBOTICA
Dopoldne se bomo sprehodili po znani ulici Knez Mihajlovi vse do razgledne točke na Kalemegdanu, od koder je prekrasen pogled na Novi Beograd in sotočje naše Save z Donavo. Potem bomo izbrali in si ogledali enega od najbolj znanih muzejev v središču mesta. Nato se bomo ustavili pri cerkvi Svetega Save in si pogledali kako napredujejo dela v tej največji pravoslavni cerkvi na svetu. Sledil bo ogled muzeja zgodovine Jugoslavije, znane tudi pod imenom Kuća cveća, kjer se bomo poklonili spominu dolgoletnemu predsedniku Jugoslavije, tovarišu Titu in njegovi Jovanki, ki tam počivata. Popoldne bo za mnoge izjemno doživetje ogled dvorskega kompleksa kraljeve družine Karađorđević, ki je šele nekaj časa odprt za javnost in oglede. V spremstvu strokovnega vodnika bomo obiskali park, kraljevski dvor, Beli dvor in dvorsko cerkev ter se na dvournem sprehodu skozi kompleks seznanili z zgodovino, umetnostjo in kulturo, na katero so v Srbiji zelo ponosni. Po končanih ogledih se bomo popeljali še po slavni četrti Dedinje in nato pot nadaljevali na skrajni sever dežele v kraj Palić. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

9. DAN: PALIĆ/SUBOTICA – SOMBOR – MARIBOR/ LJUBLJANA
Po zajtrku sprehod ob znanem jezeru Palić in nato prevoz do Subotice in ogled središča mesta. Subotica se prvič omenja že leta 1391, vendar je bil kraj naseljen že mnogo pred tem. Mesto se je nahajalo na zgodovinskem razpotju med evropskimi in azijskimi ljudstvi, med avstroogrskim in otomanskim imperijem. Mesto je bilo drugo najpomembnejše madžarsko mesto in v središču mesta se nahaja mnogo zgradb iz časov secesije, zgrajene v stilu art nouveau. V spremstvu lokalnega vodnika se bomo sprehodili po središču mesta, si ogledali znano mestno hišo, obnovljeno sinagogo … Nekaj časa bo prostega za odlično kavo v najboljši kavarnici v mestu, nato pa bomo pot nadaljevali do zelenega, ravninskega mesta Sombor, ki se ponaša s tipično panonsko arhitekturo. Mesto je nastalo v 13. stoletju in je bilo nekaj časa upravno in kulturno središče Bačke. V mestu je kar nekaj kulturnih zgodovinskih spomenikov, ki si jih bomo na sprehodu skozi središče mesta ogledali: baročna cerkev Sv. Đorđa iz leta 1750, staro gledališče, galerija Milana Konjevića in ena najbolj znanih slik, Bitka pri Senti. Po končanem ogledu se bomo odpeljali do enega najlepših salašev v Vojvodini, kjer nas bo čakala slastna pojedina. Sledila bo vožnja mimo Osijeka proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v večernih urah (Z,K).

ODHOD: 30.9.2017

CENA: 845 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom po začrtani poti, vse parkirnine in cestnine, bivanje v izbranih hotelih s 4****/3*** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 175 EUR), obroki po programu, vse vstopnine in degustacije vin po programu, odlične, izbrane lokalne vodnike ter slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnin za lokalne vodnike in voznika.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 30

Cena pri najmanj 25 plačanih potnikih je 895 EUR, pri najmanj 20 plačanih potnikih 945 EUR in pri najmanj 15 plačanih potnikih 995 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!