VELIKA TURA PO ŠRILANKI


Nekateri jo imenujejo solza, drugi pa biser Indijskega oceana. Z naravno raznolikostjo Šrilanke se lahko kosa le malokatera država na svetu. Je prava zakladnica metuljev, različnih vrst ptic, dragih kamnov, začimb in čaja. Od nekdaj je bila dežela izobilja in se lahko pohvali z izjemno lepo tropsko naravo in prekrasnimi tropskimi plažami. Od zlatih plaž, ki jih ljubkujejo valovi Indijskega oceana, se tla počasi dvigujejo v izjemno zanimiv osrednji gorski svet, kjer so gozdovi in številne plantaže. Potoki se v kaskadah prelevijo v slapove in brzice postanejo umirjene reke, ki se izlivajo v odprta prostranstva oceana. Na otoku živijo miroljubni ljudje, katerih kultura je izjemno zanimiva in stara. Prav bogata zgodovina je na otoku pustila sledi, ki jih danes lahko občudujemo na arheoloških krajih, mestih in številnih templjih. In kar je najvažnejše, na otok se je vrnil mir, saj se je končala državljanska vojna, ki je otok in deželo vznemirjala skoraj tri desetletja. Prav zato vas vabimo, da si skupaj ogledamo mesto Jaffna, na skrajnem severnem delu otoka, ki je glavno mesto Tamilcev in si ga je bilo nekoč nemogoče ogledati. Prepustite se čarom dežele in njenih prijaznih ljudi.

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL
V popoldanskih urah bo zbirališče potnikov na letališču Brnik, od koder bomo ob 19.55 poleteli proti Istanbulu in dalje proti Šrilanki.

2. DAN: ISTANBUL – COLOMBO
Popoldanski prihod v Colombo in po opravljenih obmejnih formalnostih se bomo podali na krajši panoramski ogled glavnega mesta. Popeljali se bomo skozi vrvež poslovnih četrti do mirnejšega rezidenčnega dela, imenovanega Cinnamon Gardens. Ustavili se bomo pri trdnjavi, bivšem administrativnem središču Britancev, nato pa se bomo podali v starejši del mesta imenovan Pettah, kjer se bomo sprehodili skozi bazar in kjer se nahajajo hindujski tempelj, stara nizozemska cerkev iz 1749. leta ter zgodovinska mošeja Dawatagaha. Po končanem ogledu, prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

3. DAN: COLOMBO – ANURADAPURA
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti severu dežele in mestu Anuradapuri, ki je od glavnega mesta oddaljeno 220 km. Po kosilu v lokalni restavraciji si bomo mesto ogledali. Ustanovljeno je bilo v 5. stoletju pr.n.št. in ga smatrajo za prvo kraljevino stare Šrilanke, zibelko singalske budistične civilizacije. Arheološki park, kjer bomo obiskali stare palače, templje, samostane, ceremonialne kopeli, je danes pod zaščito UNESCA, nekaj kar je na Šrilanki potrebno obiskati in spada v tako imenovani »kulturni trikotnik« na otoku. Po končanih ogledih nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. DAN: ANURADAPURA – JAFFNA
Dopoldne bomo pot nadaljevali proti skrajnem severu otoka in mestu Jaffni, glavnemu mestu na Šrilanki živečih Tamilcev. Jaffno od indijskega podkontinenta loži ožina Palk in bengalski zaliv. Mesto se nahaja na otočku, ki so ga povezali s kontinentalnim delov Šrilanke in ga obdaja velika laguna Palmyra. Mesto je danes drugo največje v deželi s skoraj enim milijonom prebivalcev. Po kosilu si bomo ogledali enega najlepših in najpomembnejših hindujskih templjev: Nallur Murugan Kovil. Sprehodili se bomo po trdnjavski četrti, kjer bo priložnost za slasten domač sladoled. Popoldne nastanitev v hotelu za dve noči, večerja in nočitev.

5. DAN: JAFFNA
Današnji dan bomo namenili ogledom mesta in njegovih najbolj pomembnih templjev. Dopoldne se bomo podali do pomola, kjer se bomo vkrcali na lokalno ladjo, ki nas bo pripeljala do otočka, na katerem bomo obiskali budistični tempelj Nagadeepa. Po ogledu se bomo vrnili v mesto Jaffna, kjer bo kosilo in popoldne bomo nadaljevali z ogledi. Na vrsti bosta še dva templja: Dambakola patuna in Keerimalei Naguleshwaram kovil. In če bo čas se bomo ustavili še pri razvalinah nekoč pomembne palače Rajamanthree ter slišali njeno zgodbo. Popoldne vrnitev v hotel in prosto do večerje. Nočitev.

6. DAN: JAFFNA – TRINCOMALEE – PASSIKUDAH
Po zajtrku bomo zapustili mesto Jaffna in se napotili proti vzhodni obali otoka. Naš prvi postanek bo pri termalnem izviru Kanniya, znanem že iz časov Ramayane, ki je tesno povezan s hindujsko tradicijo: domačini tod opravljajo svoje rituale v povezavi z dragimi, izgubljenimi osebami. To tradicijo naj bi pričel že kralj Ravana, ki je tod zahajal objokovat svojo pokojno mater. Sledil bo ogled templja znanega pod imenom Tempelj tisočerih stebrov. To je tipičen srednjeveški hindujski romarski tempelj posvečen bogu Šivi. Leta 1624 so Portugalci tempelj porušili in na njegovem mestu zgradili trdnjavo in v njej cerkev Nossa Senhora de Guadalupe. Trdnjavo so leta 1665 zavzeli Nizozemci in jo preimenovali v trdnjavo Fredrick. Po končanih ogledih bomo pot nadaljevali do kraja Passikudah, ki leži na vzhodni obali. Nastanitev v hotelu za tri noči, večerja in nočitev.

7. in 8. DAN: PASSIKUDAH
Dva dni bo prosto za sprostitev in počitek v lepem hotelu na obali. Bivanje na osnovi polnih penzionov.

9. DAN: PASSIKUDAH – POLONARUWA – SIGIRIYA
Po krajšem počitku bomo dopoldne nadaljevali s potovanjem in odkrivanjem otoka. Odpeljali se bomo do mesta Pollannaruwa, ki je bila druga zgodovinska prestolnica Šrilanke, kjer so živeli kralji družine Singhala v 11. in 12. stoletju našega štetja. Mesto je idealna kombinacija indijske in singalske kulture. Ogledali si bomo ruševine starega mesta; Kraljevo palačo, kraljevo kopališče, hindujski tempelj Shiva Devalaya, tempelj Watadage, tempelj Galpotha. Prav tako boste videli veliko skulpturo Bude, ki ga najdemo v treh različnih pozah: stoječi, sedeči in razmišljujoči. Po ogledu bomo pot nadaljevali do Sigiriye, kamor bomo prispeli v popoldanskih urah. Nastanitev v hotelu za dve noči, večerja in nočitev.

10. DAN: SIGIRIYA – MINNERIYA – SIGIRIYA
Po zajtrku se bomo povzpeli na mogočno skalno trdnjavo v Sigiriyi, ki jo je med leti 477 in 495 zgradil kralj Kashyapa. Levja skala se dviguje 200 m nad pokrajino. Nanjo se bomo povzpeli in občudovali freske Nebeških deviških deklic, ki so na omet naslikane z naravnimi pigmenti. Sigiriya je ne le pod zaščito UNESCA, ampak je postala kar simbolna podoba turizma na Šrilanki. Popoldne se bomo odpeljali do nacionalnega parka Minnerija, ki se razteza na kar 8.890 hektarjih in je dom številnih vrst živali, kot so jeleni, leopardi in sloni. Osrednji del parka je napajališče za živali, ki ga je v 3. st. dal zgraditi kralj Mahasena. Med sušnim obdobjem je to najboljša točka za opazovanje slonov in ptic, ki se tukaj kopajo in napajajo. Po želji si boste lahko privoščili tudi jahanje slonov. Vrnitev v hotel in večerja.

11. DAN: SIGIRIYA – DAMBULA – MATALE – KANDY
Dopoldne bomo pot nadaljevali proti osrednjemu delu otoka. Odpeljali se bomo do mesta Dambulla, kjer bomo obiskali jamski tempelj, ki je najlepši izmed številnih templjev na Šrilanki in ki je obstajal že v 1. tisočletju pred Kristusom. Kompleks je sestavljen iz več kot 2000 m²poslikanih sten in petih jamskih dvoran. Tukaj boste lahko videli tudi 150 različnih podob Bude, katerega največji kip je izklesan v skalo in dolg 14 m. Po ogledu še ene UNESCOve svetovne kulturne dediščine bo kosilo v parku začimb in popoldan bomo pot nadaljevali do mesta Kandy. Po prihodu v Kandy bo sledil ogled mesta. Kandy je središče tradicionalnih umetnosti in religiozno središče Šrilanke. Obiskali bomo Tempelj zoba, kjer v sedmih šatuljah hranijo enega od Budinih zob. Ko se bo dan prevesil v večer, bomo uživali ob gledanju folklornih plesov in poslušanju šrilanške glasbe. Večerja in nočitev v hotelu.

12. DAN: KANDY – NUWARA ELIYA
Dopoldne bomo nadaljevali z ogledi prelepega mesta Kandy, nato pa vožnja po prečudovitih gorskih predelih, ki so poraščeni s plantažami čajev do Nuwara Eliye, ki leži skoraj 2000 m nad morsko gladino. Med vožnjo se bomo ustavili na plantaži čaja, kjer si bomo ogledali kako na tradicionalen način proizvajajo čaj. Seveda brez pokušnje ne bo šlo in brez nakupov prav tako ne. Popoldne prihod v Nuwara Eliyo, ki je edinstveno letoviško mestece, ki so ga zgradili Angleži zaradi ugodne klime in izjemnih naravnih lepot. Krajši ogled mesta, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

13. DAN: NUWARA ELIYA – KITHULGALA – NEGOMBO
Dopoldne se bomo spustili s planinskega dela Šrilanke proti zahodni obali. Pri kraju Kithulgala se bodo najbolj pogumni lahko poskusili v raftingu na brzicah divje reke in nato nadaljevali pot do kraja Negombo. Nastanitev v hotelu in prosto do večerje.

14. DAN: NEGOMBO – COLOMBO – ISTANBUL
Dopoldne bo prosto še za zadnje kopanje in užitke na tropski Šrilanki. Pozno popoldne prevoz na letališče in večerni polet proti Evropi.

15. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA
Po pristanku v Istanbulu bo sledil samo še jutranji let do Ljubljane.

ODHOD: 10.11.2018

CENA: 2.390 EUR

ROK ZA PRIJAVO:  2 meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana–Istanbul–Colombo in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 22.5.2018 znašajo 387 EUR, bivanje na osnovi polnih penzionov v izbranih hotelih* s 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 495 EUR), vse prevoze, oglede in vstopnine po programu, angleškega vodnika, slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov pridobitve vize (ta se pridobi pri vstopu in stane približno 40 EUR), morebitnih napitnin za vodnike in voznike oz. morebitnih fakultativnih izletov.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.490 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 2.590 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 2.690 EUR.

* Kategorizacija hotelov je lokalna, vendar smo izbrali dobre in zelo dobre hotele, večina z izjemno lepimi bazenskimi kompleksi, tako da bo kopanje možno skoraj vsak dan!

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!