SUDAN


NUBIJA - V KRALJESTVU ČRNIH FARAONOV PUŠČAVSKI SAFARI PO PEŠČENIH SIPINAH ZA MAJHNE SKUPINE IN LJUBITELJE ZGODOVINE

Sudan je bila do delitve na sever in jug največja dežela v Afriki. Ima prekrasno puščavo in reko Nil. V Kartumu se zlijeta Beli in Modri Nil in skupno pot nadaljujeta proti severu vse do Sredozemlja. Vzdolž Nila se vijejo zelene oaze in tod, morda bolj kot kjerkoli drugod, razumemo, zakaj je Nil vir življenja. Tukaj so se razvijale visoke kulture in Nubija je bila kraljevina črnih faraonov. Danes je Sudan pravi raj za ljubitelje stare, egipčanske kulture, s to razliko, da bomo tukaj morda celo edini turisti. Spali bomo lahko pod milim puščavskim nebom v šotorih, v tradicionalnih nubijskih hišah in hotelih. Občudovali bomo lepo ohranjene stare, tisočletne piramide, daleč od vsega hrupa in mestnega vrveža. Začutili bomo prostranstva puščave in zares drugačne ritme prijaznih domačinov. Eksotično potovanje s pridihom avanture. Odkrijte deželo, ki jo poznajo le redki! Tako ali tako vam nihče ne bo verjel, da ste bili zares tam! Toda vaši spomini, ti bodo zares samo vaši!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - KARTUM
Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred poletom letala proti Istanbulu in dalje proti Kartumu, kjer bomo pristali nekaj po polnoči. Po prihodu v Kartum in opravljenih obmejnih formalnosti prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: KARTUM – OMDURMAN – KARTUM
Kasnejši zajtrk. Sledil bo ogled mesta, ki leži na sotočju Modrega in Belega Nila. Odpeljali se bomo do parka Mogran, od koder se lepo vidi kako se oba Nila združita in nadaljujeta skupno pot proti severu. V bližini sotočja se nahaja predsedniška palača, kjer je Mahdijeva vojska leta 1885 obglavila generala Gordona. Ogledali si bomo tudi arheološki muzej, v katerem so spravljeni predmeti z arheoloških parkov, ki so bili poplavljeni z izgradnjo Asuanskega jeza, stari tudi preko 4000 let. V muzeju je tudi zanimiva zbirka krščanskih fresk. Nato se bomo podali čez reko v mesto Omdurman, nekdanjo prestolnico Sudana in njegov souk. Sledil bo zunanji ogled Mahdijeve grobnice in kalifove hiše. Po kosilu v lokalni restavraciji se bomo ustavili še na lokalni tržnici, kjer bo še zadnja priložnost za nakup spominkov. Nato si bomo ogledali najbolj popularne ritualne plese dervišev sredi pokopališča Hamad El Neil v Omdurman, posvečene preroku Mohamedu. Proti večeru vrnitev v Kartum, večerja in nočitev (Z,K,V).

3. DAN: KARTUM – DONGOLA – SELIEM
Po zajtrku v hotelu se bomo s terenskimi vozili podali proti severu. Peljali se bomo skozi mesto Omdurman in nato skozi puščavo Bayoda vse do mesta Dongola. Na poti skozi puščavo se bomo ustavili in si pogledali zanimive termitnjake. Kosilo nekje na poti. Po nekaj vmesnih postankih za fotografiranje bomo prispeli do trdnjave Khandag, ki so jo dali postaviti Mameluki na strateški poziciji na reki Nil. Do mesta Dongola bomo prispeli preko novega mostu čez reko Nil in pot nadaljevali do bližnje vasi El Seliem, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: SELIEM – DONGOLA – SESIBI – SOLEB
Dan bomo pričeli z ogledom lokalne tržnice v mestu Dongoli. Z vasmi na levem in desnem bregu reke Nil pri mestu Dongoli se začne ozemlje Nubije, ki poteka vse do egiptovske meje. Zapustili bomo mesto Dongolo in se po puščavski poti podali v Sesibi. Ta puščavska pot je bila nekoč del stare karavanske poti s kamelami, ki je potekala tod mimo proti Egiptu. Ustavili se bomo v vasi Tajab in uživali v prelepih pogledih na mogočni Nil. Z malo sreče bomo celo ob poti naleteli na kako karavano. V bližini kraja Sesibi bomo obiskali tempelj Amenhotepa IV., posvečenega bogu Atonu iz 14. stoletja pr.n.št. Sončni zahod bomo danes opazovali na templju boga Amuna, ki ga je dal postaviti Amenhotep III v začetku 14. st. pr.n.št. Nastanitev v nubijski tradicionalni hiši, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: SOLEB – SADENGA – OTOK SAI – KOSHA
Zjutraj si bomo ogledali Amunov tempelj v Solebu. Po želji in če boste dovolj zgodaj vstali, boste lahko opazovali sončni vzhod nad Amunovim templjem! Nato se bomo sprehodili mimo lokalnih kmetij na bregovih reke Nil in se srečali z domačini. Odpeljali se bomo do planine Jebel Dosha, ki se dviguje v bližini reke Nil, v kateri je skalna kapelica Thutmosa III in še nekaj spomenikov vklesanih v živo skalo. Nato si bomo v vasi Sadenga ogledali tempelj kraljice Tiye, žene Amenhotepa III. Po kosilu bomo prispeli do otoka Sai. Sprehodili se bomo skozi ostanke starodavnega mesta, ki so ga postavili Egipčani v 16. stoletju pr.n.št iz opeke žgane na soncu. Mesto je bilo nekoč obdano z mogočnim obzidjem. Nato bomo prečkali reko Nil pri mestu Abri in se odpeljali do kraja Kosha, kjer se bomo nastanili v tradicionalni nubijski hiši. Večerja in nočitev (Z,K,V).

6. DAN: KOSHA – ABRI – DELGO – 3. KATARAKT – TOMBUS
Dopoldne se bomo poslovili od vasi Kosha in se vrnili v mesto Abri ter se ustavili na zanimivi lokalni tržnici. Po ogledu se bomo napotili proti 170 km oddaljenem mestu Tombus. Pot nas bo vodila skozi številne vasi, v katerih bomo lahko občudovali lepo okrašene in pobarvane tradicionalne nubijske hiše. Pot nas bo vodila ob reki Nil. V eni od vasi se bomo ustavili in si pogledali grobnico muslimanskega svetnika, nato pa pot nadaljevali proti kraju Delgo in tretjem kataraktu na reki Nil. Na poti v Tombus si bomo ogledali še nekaj nubijskih stenskih poslikav iz leta 3100 pr.n.št. Pozno popoldne bomo prispeli v kraj Tombus, nastanitev v tradicionalni nubijski hiši, večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: TOMBUS – KERMA – KAWA
Jutranji sprehod skozi vas Tombus bo posebno doživetje. Napotili se bomo do spomenika, na katerem je zapisana zmagoslavna bitka kralja Thutmose I proti Nubijcem iz kraljevine Kerme. Sprehod bomo nadaljevali vse do reke Nil, kjer zaradi plitke vode iz rečnega korita štrlijo granitne skale in oblikujejo majhne slapove. Palme na bregovih pa se zdijo kot naravna dekoracija temu delu Nubije. Kosilo bo v kraju Kerma. Popoldne se bomo sprehodili skozi lokalno tržnico, nato pa se odpeljali do spomenika, ki spominja na kraljevino Kermo, ki je cvetela med leti 2500 in 1500 pr.n.št. Nekdanja kraljevina velja za eno prvih urbaniziranih središč na afriških tleh, čigar gospodarstvo je slonelo na poljedelstvu in živinoreji. Ogledali si bomo zgradbo imenovano Daffufa, visoko 19 m, izjemno kombinacijo egiptovsko-nubijske arhitekture. V mestu si bomo ogledali tudi preprost muzej in nato pot nadaljevali do kraja Kawa. Nastanitev v kampu v oazi obkroženi s peščenimi sipinami. Večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: KAWA –STARA DONGOLA – KARIMA
Kawa je bilo pomembno urbano središče kušitske kraljevine in v mestu je egiptovski faraon Tutankamon dal zgraditi tempelj. Mesto se je razvijalo zaradi strateške geografske lege na koncu puščavske poti, ki je vodila v Napato. Nato bomo pot nadaljevali delno po asfaltni, delno po puščavski poti do Stare Dongole, kjer se bomo ustavili. V bližini arheološkega parka Stara Dongola se nahajajo ruševine starih krščanskih koptskih cerkva, ki si jih bomo ogledali. Ogledali si bomo staro cerkev z mogočnimi stebri, sezidano na vrhu hriba s prelepim razgledom nad mestom. Po ogledu Stare Dongole bomo pot nadaljevali skozi Nubijsko puščavo do mesta Karime. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

9. DAN: KARIMA – KURRU – JEBEL BARKAL – KARIMA
Gora Jebel Barkal se vidi daleč naokrog in je razpoznavni znak nubijske puščave. Domačini so jo od nekdaj smatrali za sveto goro, neke vrste nubijski Olimp. Ob vznožju so nubijski faraoni postavili tempelj svojemu bogu Amonu in tempelj je bil versko srce Nubije več kot tisoč let. Arheološki park gore Jebel Barkal je na UNESCOvi listi kot svetovna kulturna dediščina. Po kosilu se bomo odpeljali do vasi El Kurru, v bližini katere se nahaja nekropola nekdanjega glavnega mesta Napata. Obiskali bomo dve grobnici, ki se nahajata pod piramidami. Notranjost je okrašena s freskami faraonov in božanstev. Povsod se nahajajo barvni napisi v hieroglifih. V bližini se nahaja okameneli gozd s sto in več okamenelih debel starih nekaj milijonov let; dokaz, da je bila tukaj flora nekoč povsem drugačna kot je danes. Popoldne vrnitev v Karimo, večerja in nočitev (Z,K,V).

10. DAN: KARIMA – NURI – GAZALI – MEROE
Dopoldne se bomo ustavili na lokalni tržnici v Karimi in nato prečkali Nil preko novega mostu ter se napotili proti piramidam v kraju Nuri. Tukaj so v bližini piramide odkrili grobnico kralja Taharka, omenjenega v Starem testamentu kot kralja, ki je premagal Asirijce. Pot bomo nadaljevali skozi dolino Gazali in se ustavili pri samostanu ter nato nadaljevali skozi puščavo Bayuda, ki se nahaja med koleni reke Nil, med 4. in 6. kataraktom. Zanjo so značilne bazaltne skale in med njimi manjši vadiji. Z malo sreče bomo naleteli na nomade Bisharin, ki živijo v tej puščavi. Po piknik kosilu v puščavi se bomo podali do vadija Abu Dom, posejanega z akacijami in kjer bomo imeli priložnost srečati nomadska ljudstva. Popoldne bomo ponovno prispeli do Nila pri mestecu Meroe in se nastanili v šotorih s prekrasnim pogledom na znane piramide. Večerja in nočitev (Z,K,V).

11. DAN: MEROE – SHENDI – MUSSAWARAT – NAGA
Po želji ogled sončnega vzhoda nad 40-imi piramidami. Po zajtrku pa ponovni ogled piramid, palač in templjev, ter celo lepo ohranjene rimske terme. Piramide v Meroe veljajo za najlepše piramide v Afriki. Nahajajo se zgolj 3 km od reke Nil in vsaka ima pogrebno dvorano, ki je posebej lepo okrašena z reliefi, ki prikazujejo faraone in njihovo življenje ali pa njim draga božanstva. Nato bomo pot nadaljevali do mesta Shendi, kjer si bomo ogledali lokalno proizvodnjo tekstilnih izdelkov. Sledila bo vožnja do bližnjega arheološkega parka Musawwarata, kjer se nahaja zanimiv tempelj, na katerem je prikazan bog – lev Apedemak in sloni, kar nakazuje vpliv indijske kulture. Popoldne se bomo podali do kraja, kjer se nahajajo ostanke Nage, nekoč svetega kraja meroitskega obdobja. Kraj se nahaja v bližini globokega vodnjaka, ki ga še danes uporabljajo nomadska plemena. Ogledali si bomo najbolj pomembne zgradbe iz meroitskega obdobja. Velike figure in zunanji reliefi levjega templja so eni najlepših iz pozno meroitsko-egipčanskega obdobja. Nastanitev v kampu, večerja in nočitev (Z,K,V).

12. DAN: NAGA – 6. KATARAKT – KARTUM
Po zajtrku se bomo počasi poslovili od puščave in se vrnili do 170 km oddaljenega glavnega mesta. Za slovo od reke Nil se bomo s čolnom popeljali po reki do 6. katarakta in imeli kosilo na domačiji v bližini reke. Popoldne bomo pot nadaljevali do Kartuma. Nastanitev v hotelu in zadnja večerja v tradicionalni restavraciji. Kratek počitek v hotelu pred odhodom na letališče nekaj pred polnočjo.

13. DAN: KARTUM – ISTANBUL – LJUBLJANA
Nekaj čez polnoč polet proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v jutranjih urah.

ODHOD: 21.02.2019

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje 2 meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA:  2.990 EUR

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV:  15

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na Ljubljana-Kartum-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.8.2018 znašajo 284 EUR), nočitve po programu v šotorih tipa iglu, nubijskih hišah in hotelih s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo v hotelih in šotorih je 190 EUR), obroke po programu (polne penzione), mineralno vodo, kavo in čaj na potovanju, oglede po programu, vse prevoze s terenskimi vozili Toyota in izkušenimi vozniki, vstopnine in dovoljenja za oglede arheoloških parkov, lokalno vodenje v angleškem jeziku in profesionalnega kuharja, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja in nezgodno zavarovanje ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov sudanske vize (približno 100 EUR) ter napitnin za lokalne voznike, vodnika in ostalo osebje.

*CENA pri najmanj desetih plačanih potnikih je 3.090 EUR, pri najmanj 8 plačanih potnikih je cena 3.190 EUR in pri najmanj 6 plačanih potnikih je cena 3.290 EUR. Možni so tudi individualni odhodi; v tem primeru je vodenje v angleškem jeziku, brez slovenskega spremljevalca..

Turistične nastanitvene kapacitete v Sudanu izven glavnega mesta so omejene na šotore in tradicionalne nubijske hiše. Hoteli so redki in preprosti, a čisti. Šotori so igluji za dve osebi, velikosti 2,20x2,20 x 1,60 m, na tleh je 5 cm debela potovalna blazina, posteljnina, vzglavnik in odeje. Sobe v nubijskih hišah so 2 ali 3 posteljne s skupnimi sanitarijami, preproste, a čiste. Kategorizacija hotelov je lokalna, a po naši presoji ustrezajo našim 3***. Obroke na poti večinoma pripravlja profesionalni kuhar, ki potuje s skupino.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!