SUDAN


NUBIJA - V KRALJESTVU ČRNIH FARAONOV LUKSUZNI SAFARI PO PEŠČENIH SIPINAH

Sudan je bila do delitve na sever in jug največja dežela v Afriki. Ima prekrasno puščavo in ima reko Nil. V Kartumu se zlijeta Beli in Modri Nil in skupno pot nadaljujeta proti severu vse do Sredozemlja. Vzdolž Nila se vijejo zelene oaze in tod, morda bolj kot kjerkoli drugod, razumemo, zakaj je Nil vir življenja. Tukaj so se razvijale visoke kulture in Nubija je bila kraljevina črnih faraonov. Danes je Sudan pravi raj za ljubitelje egipčanske kulture, s to razliko, da bomo tukaj edini turisti. Spali bomo lahko pod milim puščavskim nebom v luksuznih šotorih s posteljami, kopalnico in straniščem. Občudovali bomo lepo ohranjene stare, tisočletne piramide, daleč od vsega hrupa in mestnega vrveža. Začutili bomo prostranstva puščave in zares drugačne ritme prijaznih domačinov. Tokrat je program pripravljen tako, da se nanj lahko podajo tudi najzahtevnejši gostje. Luksuzni šotori, hotel s šarmom in hotel s 5***** v Kartumu. Odkrijte deželo, ki jo poznajo le redki! Tako ali tako vam nihče ne bo verjel, da ste bili zares tam! Toda vaši spomini, ti bodo zares samo vaši!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - KARTUM
Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred poletom letala proti Istanbulu in dalje proti Kartumu, kjer bomo pristali nekaj po polnoči. Obroki na letalu.

2. DAN: KARTUM
Po prihodu v Kartum in opravljenih obmejnih formalnosti prevoz do hotela, nastanitev in nočitev. Kasnejši zajtrk. Sledil bo ogled mesta, ki leži na sotočju Modrega in Belega Nila. V bližini sotočja se nahaja predsedniška palača, kjer je Mahdijeva vojska leta 1885 obglavila generala Gordona. Nato se bomo podali čez reko v mesto Omdurman, nekdanjo prestolnico Sudana in njegov souk. Sledil bo zunanji ogled Mahdijeve grobnice in nato bo kosilo v lokalni restavraciji na reki Nil. Popoldan bomo obiskali zanimiv arheološki muzej, ki nam bo približal zgodovino Nubije. Preostanek dneva bo prosto in nočitev (Z,K).

3. DAN: KARTUM – MEROE
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti severu dežele, do šestih brzic na reki Nil. Zapustili bomo asfaltne ceste in se podali do kraja, kjer se nahajajo ostanke Nage, nekoč svetega kraja meroitskega obdobja. Kraj se nahaja v bližini globokega vodnjaka, ki ga še danes uporabljajo nomadska plemena. Ogledali si bomo najbolj pomembne zgradbe iz meroitskega obdobja. Velike figure in zunanji reliefi levjega templja so eni najlepših iz pozno meroitsko-egipčanskega obdobja. Sledila bo vožnja do bližnjega arheološkega parka Musawwarata, kjer se nahaja zanimiv tempelj, na katerem je prikazan bog – lev Apedemak in sloni, kar nakazuje vpliv indijske kulture. Nato bomo pot nadaljevali proti kraju Meroe, kjer se na vzpetini nahaja 40 prekrasnih piramid, legendarna kraljevska nekropola v Meroe. Nastanitev v luksuznem kampu v neposredni bližini piramid. Vsak šotor je elegantno opremljen in ima leseni pod, dve postelji, tuš in WC, teraso z dvema lesenima stoloma in elektriko (samo do 23. ure). Večerja in nočitev v kampu (Z,K,V).

4. DAN: MEROE – KRALJEVSKA NEKROPOLA
Današnji dan bo namenjen odkrivanju najlepših piramid v Afriki. Piramide se nahajajo zgolj 3 km od reke Nil in vsaka ima pogrebno dvorano, ki je posebej lepo okrašena z reliefi, ki prikazujejo faraone in njihovo življenje ali pa njim draga božanstva. Kosilo bo tokrat v našem kampu. Popoldan si bomo ogledali ruševine in ostanke kraljevskega mesta, ki so zgovoren dokaz o tem, kako veliko je bilo kraljevsko mesto nekoč. Velika večina ostankov je še pod peskom in jo bo treba šele odkopati. Popoldne vrnitev v naš kamp, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: KARIMA – PUŠČAVA BAYUDA – MEROE
Tokrat bomo prečkali Nil z lokalnim trajektom in na drugi strani vstopili v puščavo Bayuda, ki se nahaja med koleni reke Nil, med 4. in 6. kataraktom. Zanjo so značilne bazaltne skale in med njimi manjši vadiji. Z malo sreče bomo naleteli na nomade Bisharin, ki živijo v tej puščavi. Po piknik kosilu v puščavi se bomo podali do vadija Abu Dom, posejanega z akacijami in kjer bomo imeli priložnost srečati nomadska ljudstva. Popoldne bomo ponovno prispeli do Nila pri mestecu Merowe in naš hotel se nahaja na drugi strani reke, ob vznožju planine Jebel Barkal. Tukaj se bomo zastanili za 2 noči (Z,K,V).

6. DAN: KARIMA – GORA BARKAL – EL KURRU – NURI - KARIMA
Gora Jebel Barkal se vidi daleč naokrog in je razpoznavni znak nubijske puščave. Domačini so jo od nekdaj smatrali za sveto goro, neke vrste nubijski Olimp. Ob vznožju so nubijski faraoni postavili tempelj svojemu bogu Amonu in tempelj je bil versko srce Nubije več kot tisoč let. Arheološki park gore Jebel Barkal je na UNESCOvi listi kot svetovna kulturna dediščina. Po kosilu se bomo odpeljali do vasi El Kurru, v bližini katere se nahaja nekropola nekdanjega glavnega mesta Napata. Obiskali bomo dve grobnici, ki se nahajata pod piramidami. Notranjost je okrašena s freskami faraonov in božanstev. Povsod se nahajajo barvni napisi v hieroglifih. V bližini se nahaja okameneli gozd s sto in več okamenelih debel starih nekaj milijonov let; dokaz, da je bila tukaj flora nekoč povsem drugačna kot je danes. Prečkali bomo reko Nil in si ogledali piramide pri kraju Nuri. Popoldne vrnitev v Karimo, večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: KARIMA – STARA DONGOLA – NUBIJSKE VASI – KARTUM
Danes se bomo podali proti zahodu in prečkali Nil v bližini arheološkega parka Stara Dongola, kjer se nahajajo ruševine starih krščanskih koptskih cerkva. V nubijski hiši v vasi Gaddar bomo imeli piknik kosilo in se srečali z domačini ter se z njimi pogovorili in izvedeli vse o njihovem načinu življenja in razmišljanja. Popoldne se bomo vrnili preko nubijske puščave v Omdurman, kjer bomo ob sončnem zahodu opazovali ceremonijo plešočih dervišev (samo ob petkih!). Nastanitev v hotelu, večerja in počitek vse do odhoda na letališče ob 23. uri (Z,V).

8. DAN: KARTUM – ISTANBUL – LJUBLJANA
Nočni let do Istanbula ter dalje do Ljubljane.

ODHOD: 24.02.2018

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje 2 meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA:  2.690 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na Ljubljana-Kartum-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.8.2017 znašajo 219 EUR), dve nočitvi (prvi in drugi ter zadnji dan »day use«) v hotelu s 4**** v Kartumu* na osnovi nočitve z zajtrkom, 2 nočitvi v luksuznih šotorih in 2 v hotelu s šarmom v Karimi v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo 540 EUR), obroke po programu, mineralno vodo na potovanju, oglede po programu, vse prevoze s terenskimi vozili, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, organizacijo potovanja in nezgodno zavarovanje ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroškov za pridobitev sudanske vize, vstopnin, dovoljenja za fotografiranje in registracijo potnih listov (skupaj 230 EUR) ter napitnin.

*CENA pri najmanj 8 prijavljenih potnikih je 2.790 EUR in pri najmanj 6 prijavljenih potnikih je 2.890 EUR.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!