NOVOLETNA, AVTENTIČNA in MANJ ZNANA TAJSKA


Tokrat vam želimo predstaviti Tajsko kot si jo je težko predstavljati. Namreč, Tajska velja za najstarejšo in najbolj turistično destinacijo v JV Aziji. In to mnoge asociira na masovni turizem, ki ga poznamo s plaž na Puketu ali Patayi. Toda Tajska je veliko več kot to. Sam Bangkok je hrupno in veliko mesto, a poleg smoga in hrupa ter vrveža velemesta skriva v sebi kotičke, kamor večina turistov običajno ne zaide. In prav to bi vam želeli predstaviti v programu, ki je pred vami. Manj turistične, a zato toliko bolj avtentične kraje, tržnice, vasi in templje. Zadnji dan v letu boste preživeli na legendarni reki Kwai in se v novem letu podali po osrednji Tajski na njen sever, v višavje, kjer prebivajo etnične skupine, ki jih je večinoma turizem pritegnil v mesta in globaliziral njihove kulture. Poiskali smo vas, kjer je še vedno doma tradicija in kjer ljudje še vedno poskušajo živeti tako kot njihovi predniki stoletja pred tem. In da ne pozabimo, čas okrog novega leta je za ogled Tajske nedvomno najprimernejši. Le s prijavami je zaradi visoke sezone potrebno pohiteti! Odkrijte z nami to zanimivo deželo in njeno pravo, še vedno avtentično, tajsko plat smehljajev.

1. DAN: LJUBLJANA/MARIBOR – ZAGREB - DOHA
Prevoz iz Ljubljane in Maribora do letališča v Zagrebu in popoldanski polet letala proti Dohi in dalje proti Bangkoku. Nočni let. Obroki na letalu.

2. DAN: DOHA - BANGKOK
Zgodaj popoldne bomo pristali v Bangkoku in po opravljenih formalnostih se bomo odpeljali v središče mesta. Bangkok je največje in glavno mesto Tajske, ki se leži na bregovih reke Chao Phraya blizu Tajskega zaliva. Mesto je danes eno najhitreje rastočih mest v JV Aziji in zagotovo tudi eno od najbolj turistično obiskanih. Nastanitev v hotelu z izjemno lokacijo: nahaja se na sami reki Chao Phraya. Prost čas do večerje boste lahko izkoristili za počitek na bazenu, v spa centru ali pa se podali do bližnjega nakupovalnega središča Asiatique. Večerja v hotelu in nočitev (V).

3. DAN: BANGKOK
Ves dan bo prosto za odkrivanje glavnega mesta, njegovih znanih in manj znanih delov. Z lokalnim vodnikom se bomo podali v središče mesta in to s čolnom po reki do mostu Thaksin, nato pa dalje po kanalih in uličicah manj znanega Bangkoka. Obiskali bomo »Kovinski grad – Loha Prasat« in se sprehodili po tržnici amuletov. Pri templju Wat Saket se bomo povzpeli na »zlato goro« od koder je zanimiv pogled na mesto. S tuk tuki bomo nadaljevali ogled mesta in se ustavili v restavraciji ob reki, kjer bo kosilo. Popoldne si bomo ogledali znane atrakcije mesta: Veliko palačo in »Smaragnega Budo«, Wat Phra Kaew. Po končanem ogledu se bomo z ladjico vrnili do našega hotela. Nočitev (Z,K).

4. DAN: BANGKOK – KLONG MAHA SAWAT - BANGKOK
Danes bomo pobegnili od hrupa velemesta in poskušali prodreti v realnost tajskega podeželja v neposredni bližini glavnega mesta. Z dolgim motornim čolnom se bomo podali po kanalu Maha Sawat, ki so ga izkopali pred več kot 150 leti in tako povezali kanal Bangkok Noi z reko Nakhon Chaisi. Opazovali boste lahko umirjeno vaško življenje ob vodi: starejše moške, ki lovijo ribe, otroke, ki skačejo v vodo in žene, ki perejo perilo ali posodo … Naš prvi postanek bo na lotosovi farmi, malo kasneje v vasi sredi riževih polj, Ban Saladin, ki je znana po izdelavi riževih krekerjev. Na enem izmed postankov boste lahko poskusili sveže tropsko sadje in uživali na sprehodu po farmi orhidej. Postanek bo na tržnici Don Wai, ki je zelo priljubljena med domačini in znana po odlični hrani. Morda boste kakšno lokalno posebnost na priporočilo vašega lokalnega vodnika tudi poskusili. Popoldne vrnitev v velemesto, prost večer in nočitev (Z,K).

5. DAN: BANGKOK – MANGROVE – REKA KWAI
Po zajtrku bomo zapustili Bangkok in se odpeljali v sosednjo provinco Damnoen Saduak. Naš prvi postanek bo pri nenavadni tržnici na železniški postaji Rom Hub. Nato bomo pot nadaljevali proti ustju reke Mae Khlong in se ustavili v vasi na koliščih Ban Klong Khone. Kosilo bo v restavraciji, leseni zgradbi na kolih na morju. Popoldne se bomo s čolni podali do gozda mangrov in opazovali bogato floro in favno. Med najbolj priljubljenimi so plavajoče opice, ki čakajo na banane. Na poti bomo izvedeli več o tradicionalnem ribolovu in načinu življenja ribičev. Popoldne bomo pot nadaljevali proti mestu Kanchanaburi, kjer bomo naredili posnetek slavnega mosta na legendarni reki Kwai. Most je zaslovel leta 1957, ko so Američani skupaj z Angleži posneli svetovno znani film »Most na reki Kwai«. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

6. DAN: REKA KWAI
Zadnji dan v letu 2017 bomo preživeli na reki Kwai. S tradicionalnim čolnom se bomo vozili in opazovali izjemno lepo, tropsko pokrajino. Ustavili se bomo in obiskali vas, v kateri živi etnična skupina Monov in izvedeli več o njihovi kulturi in načinu življenja. Po kosilu v lokalni restavraciji se bomo ustavili pri slapu Sai Yok Noi in se nato odpeljali z železniške postaje Namtok po znani »železnici smrti«, ki je bila speljana ob reki in so jo gradili vojni ujetniki v drugi svetovni vojni in je dolga 415 km. Popoldne vrnitev v naš hotel in zvečer slavnostna novoletna večerja. Nočitev (Z,K,V).

7. DAN: REKA KWAI – SUKHOTAI
Leto bomo pričeli »delovno«. Pred nami je zanimiv dan in kar nekaj kilometrov vožnje skozi osrednji del Tajske. Dopoldne se bomo zaustavili v provinci Samchuk na tržnici s stoletno tradicijo, ki danes velja za živi muzej na prostem. Kot da se je čas ustavil, oziroma smo se po časovni črti vrnili v življenje na Tajskem v 19. stoletju! V kraju Uthai Thani se bomo vkrcali na tradicionalne čolne in se z njimi spustili po reki Sakae Krang. Veliko domačinov še vedno živi kot nekoč, na plavajočih hiškah na reki in s čolna jih bomo lahko opazovali čisto od blizu. Po okusnem, tajskem kosilu si bomo ogledali tempelj Wat Thasung, poznan pod imenom, »kristalni« tempelj. Popoldne bomo pot nadaljevali proti severu in mestu Sukhotai. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

8. DAN: SUKHOTAI – LAMPANG – CHIANG MAI
Dopoldne si bomo ogledali zgodovinski park mesta Sukhotai, prve tajske prestolnice. Ime mesta v prevodu pomeni »Zarja sreče« in je na UNESCO listi kot del svetovne kulturne dediščine. S kolesi se bomo popeljali skozi park, mimo jezer prekritih z lotusovimi cvetovi in lilijami. Popeljali se bomo med starimi temlji: Wat Mahathat, Sa, Si in Sawai, se ustavili pred velikimi kipi Bude pri templju Wat Sri Chum. Nato bomo pot nadaljevali skozi provinco Lampang, kjer se bomo ustavili pri templju iz tikovega lesa Wat Phra That Lampang Luang, enega najlepših templjev narejenih v stilu »lanna«. Na poti do Chiang Maia se bomo ustavili še na tržnici Mae Tha, kjer bomo videli kakšne specialitete imajo domačini, ki živijo v deževnem gozdu, najraje. Nastanitev v hotelu za dve noči in nočitev (Z,K).

9. DAN: CHIANG MAI: TRŽNICE in TEMPLJI
Današnji dan bo namenjen odkrivanju mesta Chinag Mai. Mesto je največje in kulturno najpomembnejše mesto na severu Tajske. Nekoč, med leti 1296-1768, je bilo prestolnica kraljestva Lanne. Kasneje je postalo del Kraljevine Chiang Mai vse do leta 1939. Mesto se nahaja 700 km severno od Bangkoka, med najvišjimi gorami v deželi in ob reki Ping, ki je glavni pritok reke Chao Praya. Ime mesta pomeni »novo mesto«. Danes Chiang Mai živi od turizma. Na tržnici Warrorot vas bosta najbrž najbolj očarala cvetje in sadje, na tržnici etnične skupine Hmong pa njihova živopisana oblačila. S rikšami se bomo popeljali po ozkih uličicah starega dela mesta in obiskali tempelj Wat Phra Singh. Nato se bomo z avtobusom odpeljali po gorski cesti do templja Palat, zanimivega templja, skritega sredi gozda. Nato se bomo povzpeli do vrha planine Doi Suthep in se povzpeli do zlate stupe na vrhu. Popoldne vrnitev v Chiang Mai in preostanek dneva prosto. Nočitev (Z,K).

10. CHIANG MAI – MAE RIM HMONG LODGE
Danes bomo odkrili kaj pomeni gostoljubje tajskega severa in kako živijo ljudstva pod imenom »hill tribes«. Sprejela nas bo družina Prapat v njihovi hiši iz tikovine. Spoznavali bomo navade domačinov, povedali nam bodo kako pripravljajo napitke iz trav in zelišč, kako pripravljajo hrano. Z njimi bomo tudi na tradicionalnem kosilu. Popoldne bomo pot nadaljevali v tajsko višavje do našega lodgea, ki se nahaja v vasi, v kateri prebiva etnična skupina Hmong. Lodge se nahaja v izjemno lepi pokrajini. Nastanitev v lodgeu in zvečer večerja ob spremljavi tradicionalne glasbe in plesov. Nočitev (Z,K,V).

11. DAN: MAE RIM HMONG LODGE – CHIANG MAI
Dopoldne bomo pot nadaljevali skozi gorski svet severne Tajske do »sirotišnice« za slone, ki se nahaja v dolini Wang, daleč od turističnih množic, sredi neokrnjene narave, ki predstavlja njihov naravni habitat. Slone boste lahko nahranili in opazovali, kako se kopajo v reki. Celotni rezervat deluje po principih trajnostnega ekoturizma in denar od vstopnine bo namenjen za hrano in izboljšanje razmer, v katerih živijo. Popoldne se bomo vrnili v Chiang Mai in se nastanili v istem hotelu. Nočitev (Z,K).

12. CHIANG MAI – BANGKOK – DOHA
Dopoldne prosto do prevoza na letališče in polet do Bangkoka ter dalje proti Dohi.

13. DAN: DOHA – ZAGREB – LJUBLJANA/MARIBOR
Samo še let do Zagreba in prevoz do Maribora oziroma Ljubljane.

ODHOD: 26.12.2017

ROK ZA PRIJAVO: najkasneje 3 mesece pred odhodom (do 26.9.2017) oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 2.890 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz do letališča v Zagrebu in nazaj, letalski prevoz na relaciji Zagreb-Doha-Bangkok-Doha-Zagreb, notranji let na relaciji Chiang Mai-Bangkok, vse letališke , varnostne in RSF takse (ki na dan 22.8.2017 znašajo 331 EUR), nastanitve* v hotelih 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 540 EUR), obroke po programu, vse oglede in vstopnine ter prevoze po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku, slovensko vodenje, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: napitnin za vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 potnikih znaša 2.990 EUR, pri najmanj 15 potnikih znaša 3.090 EUR in pri najmanj 10 potnikih znaša 3.190 EUR.

*Izbrani hoteli so zelo dobri. V planinskem delu v kraju Mae Rim spimo v lodgeu, tradicionalnem bivališču plemena Hmong, ki nima uradne kategorizacije, ni luksuzen, je pa avtentičen, lep, čist in nahaja se v izjemno lepem ambientu.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!