JZ KITAJSKA IN TIBET


Mistično področje jugozahodne Kitajske je domovina številnih etničnih skupin in je, kot cela zahodna Kitajska, manj razvita v primerjavi s kitajskim primorjem. Naše potovanje bomo pričeli in končali v provinci Sečuan, od koder se bomo počasi in postopoma pričeli vzpenjati proti Tibetu. Provinci Junan (ime pomeni »južno od oblaka«) in Tibet sta pretežno planinski, najvišji vrhovi sveta (Mount Everest) ležijo prav na meji Tibeta in Nepala. Provinca Junan je znana po zanimivih etničnih skupinah, ki tam živijo in velja za eno najpriljubljenejših turističnih destinacij na Kitajskem. Mnogi jo imenujejo tudi kitajska Švica. Za konec potovanja nas pričakuje Tibet, planotasta pokrajina in domovina Tibetancev. S povprečno nadmorsko višino 4900 metrov je najvišja pokrajina na Zemlji in jo pogosto imenujejo tudi »Streha sveta«. Tibet je bil nekdaj neodvisno kraljestvo, danes pa je del LRK, majhen del območja pa nadzoruje Indija. Tradicionalna tibetanska kultura, navade in religija, nam bodo dale občutek čisto druge dimenzije. In za konec še vožnja z eno najvišjih in najmodernejših železnic na svetu: od Lhase do Xininga, bo zagotovo pika na i temu izjemnemu programu.

1. DAN: LJUBLJANA – MARIBOR – DUNAJ - PEKING
Dopoldanski prevoz iz Ljubljane in Maribora do letališča na Dunaju, od koder bomo popoldne poleteli proti Pekingu. Nočni let.

2. DAN: PEKING - CHENGDU
Jutranji pristanek v Pekingu in še krajši let do mesta Chengdu, kjer bomo pristali pred poldnevom. Po opravljenih formalnostih na letališču prevoz do središča mesta in krajši panoramski ogled. Chengdu je glavno mesto kitajske province Sečuan s preko deset milijoni prebivalcev. Mesto se nahaja sredi ravnice, ki jo Kitajci imenujejo Nebeška dežela ali dežela izobilja. Kosilo v lokalni restavraciji in nato nastanitev v hotelu ter prosto za počitek. Večerja in nočitev (K,V).

3. DAN: CHENGDU - LIJIANG
Jutranji prevoz na letališče in let proti mestu Lijiang. Po prihodu se bomo podali na ogled starega dela mesta, ki ga zaradi njegove slikovitosti mnogi imenujejo »Vzhodne Benetke«. Obiskali bomo jezero imenovano Bazen črnega zmaja, ki se nahaja sredi parka Yu Quan Gong Yuan ob vznožju Slonje gore. Umetno jezero so uredili za časa dinastije Qing leta 1737 in z belega marmornatega mostu je prelep pogled na zasneženo goro imenovano Zmaj od žada. Sledil bo ogled muzeja, v katerem je predstavljena kultura manjšin Naxi in Dong Ba, njihova verovanja, posebna piktografska pisava… Po končanih ogledih, prevoz do tradicionalnega hotela v središču mesta, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: LIJIANG
Dan bo namenjen odkrivanju prekrasnega mesta in okolice. Najprej se bomo podali do 50 km oddaljenega tibetanskega samostana, zgrajenega okrog leta 1700 v stilu tradicionalnih hiš ljudstva Naxi. Samostan je znan tudi po prelepih kamelijah, ki so jih zasadili še preden so zgradili samostan. Obiskali bomo tradicionalno domačijo in lepo ohranjeno vas Naxi Bai Sha, ki jo se postavila kraljevska družina Mu za časa dinastije Tang. Sprehod po najstarejši ulici v vasi bomo popestrili z obiskom družine iz etnične skupine Na Xi, kjer nam bodo predstavili svoj tradicionalni način življenja. Popoldne se bomo vrnili v mesto Lijiang in prosto za sprehode po izjemnem mestu. Nočitev (Z,V).

5. DAN: LIJIANG - ZHONGDIAN
Dopoldne se bomo podali v hribe, do 220 km oddaljenega mesta Zhongdian, ki se nahaja na 3.200 m nm. Pot nas bo vodila skozi zanimiv planinski svet ob reki Zlatega peska in kolena reke Yangtze ter zasnežene gore Haba. Po prihodu si bomo ogledali stari del mesta Zhongdian, ki leži pod modrim tibetanskim nebom. Mesto je znano tudi pod imenom Shangri La, po romanu Jamesa Hiltona iz leta 1933. Nastantev v hotelu, večerja in nočitev (Z, K, V).

6. DAN: ZHONGDIAN
Dopoldne bomo obiskali star tibetanski samostan Songzanlin, ki spominja na palačo Potalo v Lhasi in ga je dal zgraditi peti dalai lama v 17. stoletju. V samostanu je danes približno 800 menihov. Nato se bomo podali do jezera Napa, ki ima 32 km²in se nahaja na nadmorski višini 3.266 m. Obiskali bomo tudi domačijo tibetanske družine, kjer bomo izvedeli veliko o tem kako živijo Tibetanci v teh krajih.

7. DAN: ZHONGDIAN - LHASA
Po zajtrku transfer na letališče in polet v Lhaso. Na poti z letališča proti mestu se bomo prvič srečali z reko Yarlung Tsangpo, v Indiji poznano pod imenom Brahmaputra. Mesto Lhasa leži na 3.500 m nm in zato bomo današnji popoldan imeli prosto v hotelu za aklimatizacijo na nadmorsko višino. Nastanitev v hotelu blizu starega dela mesta in popoldan sprehod po glavni ulici tega dela Lhase, ulici Barkhor. Večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: LHASA
Lhasa je drugo največje mesto na tibetanski planoti, takoj za mestom Xining in eno najvišje ležečih mest na svetu. V mestu, ki je od 17. stoletja administrativno in versko središče Tibeta, je veliko spomenikov kulture, ki so odraz tibetanskega budizma, kot so palača Potala ter druge palače in templji. Dan bomo pričeli z ogledom Norbulingke, poletne palače dalajlam, zgrajene 1755. Popoldne si bomo ogledali samostan Sera, enega najpomembnejših budističnih templjev v Tibetu, ustanovljenem leta 1419. Priložnost za klepet z menihi o najrazličnejših temah vezanih za filozofijo tibetanskega budizma. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

9. DAN: LHASA
Dopoldne bomo obiskali najbolj znano palačo v Lhasi, Potalo, nekdanjo zimsko rezidenco dalajlam vse do leta 1959, ko je štirinajsti dalajlama pobegnil v Indijo. Graditi jo je pričel peti dalajlama leta 1645. Palača meri 400 m v smeri VZ in 350 m v smeri SJ. Palača ima 13 nadstropij, preko 1000 soban, 10.000 oltarjev in preko 200.000 kipcev in se dviguje približno 300 m nad reko. Popoldne bomo obiskali tempelj Jokhang, enega najbolj svetih in najstarejših templjev v Tibetu. Štirinadstropen tempelj z zlato streho je simbol tibetanskega budizma in je vedno poln domačinov, ki prihajajo sem molit. Preostanek dneva bo prosto. Večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: LHASA – GYANGTZE - SHIGATZE
Po zajtrku bomo zapustili glavno mesto in se odpeljali do 270 km oddaljenega mesta Gyangtze. Na poti se bomo ustavili pri svetem jezeru Yamdrok Yumtso in ledeniku Karola. V mestu Gyangtze bomo obiskali samostan Pelkhor, ki je znan po pagodi Kumbum. Ta je drugačna od vseh ostalih po tem, da so v njej različne sekte tibetanskega budizma. Sledil bo ogled mesta, tretjega najpomembnejšega mesta v Tibetu. Mesto leži v dolini Nyang Chu, na starih trgovskih poteh, ki so vodile proti Indiji. Nekoč je bilo mesto obdano s tri km dolgim obzidjem. Nekaj prostega časa, nato vožnja do 80 km oddaljenega mesta Shigatze. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K,V).

11. DAN: SHIGATZE – LHASA
Shigatze je drugo najpomembnejše mesto v Tibetu. Dopoldne bomo obiskali samostan Tashilumpo, enega najpomembnejših samostanov v Tibetu. Tukaj je imel sedež Pachen lama. Po ogledu samostana se bomo sprehodili po lokalni tržnici in poskušali ujeti utrip tibetanskega vsakdana. Popoldne se bomo vrnili do 280 km oddaljene Lhase in se nastanili v hotelu. Večerja bo tokrat vsa v tibetanskem slogu. Nočitev (Z,V).

12. DAN: LHASA - XINING
Po zajtrku bo prevoz do železniške postaje in sledila bo spektakularna 20-urna dnevno nočna vožnja po eni najvišjih železniških prog na svetu do mesta Xining, kamor bomo prispeli prihodnje jutro. Nastanitev v štiriposteljnih kabinah. Večerja bo tokrat na vlaku. Nočitev (Z,V).

13. DAN: XINING - CHENGDU
Okrog sedmih bomo prispeli v Xining in imeli zajtrk v hotelu. Dopoldne si bomo ogledali še en samostan, Tarsi, ki je bil zgrajen leta 1560 in velja za enega najpomembnejših samostanov za tibetanske vernike. Posvečen je Tsongkapi, ustanovitelju rumene struje lam. Sledil bo ogled velike mošeje Dongguan in popoldanski let v Chengdu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

14. DAN: LESHAN
Dopoldne se bomo odpeljali do dve uri oddaljenega kraja Leshan, ki je znan po 71 m visokem kamnitem Budi, iz 8. stoletja in časov dinastije Tang. Izklesan iz skale nad sotočjem rek Min in Dadu, na jugu kitajske province Sečuan. Velja za največji kamniti kip Bude na svetu in od leta 1996 je pod zaščito UNESCA. Z ladjico se bomo popeljali po reki in obiskali tempelj Lingyuansi in se nato z avtobusom vrnili v Chengdu. Nekaj časa bo prostega na slavni ulici Jili. Večerja in nočitev (Z,V).

15. DAN: CHENGDU - PEKING
Današnji dan bo namenjen ogledu mesta Chengdu, glavnega mesta kitajske province Sečuan. Nekoč so domačini ravnico, v kateri leži mesto, imenovali »Nebeška dežela«, ki je bila poseljena od pradavnine. Chengdu je edinstven v tem, da nikoli v svoji dolgi zgodovini ni menjal imena in pri tem bil glavno mesto raznih dinastij kot so Liu Bei, Shu … Ko so Japonci leta 1937 zasedli Kitajsko je bilo mesto celo nekaj časa glavno mesto celotne Kitajske. Danes je Chengdu gospodarsko, finančno, trgovsko, kulturno in transportno središče Kitajske. Kako naj bi zapustili Kitajsko, ne da bi obiskali park, kjer so pande! Poskusili bomo tradicionalni čaj v enem od parkov ter imeli zadnjo večerjo pripravljeno na sečuanski način. Po večerji bo sledil prevoz na letališče in let do Pekinga ter dalje proti Dunaju. Nočni let (Z,V).

16. DAN: PEKING – DUNAJ – MARIBOR - LJUBLJANA
Po prihodu na dunajsko letališče bo sledil samo še prevoz do Maribora in Ljubljane.

ODHOD: 02.09.2018

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest

CENA: 3.590 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz od Ljubljane in Maribora do letališča na Dunaju in nazaj, letalsko karto na relaciji Dunaj-Peking-Chengdu in nazaj ter vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 20.12.2017 znašajo 385 EUR), notranje lete na relacijah Chengdu-Lijiang, Zhongdian-Lhasa in Xining-Chengdu ter vse odgovarjajoče takse, nastanitev v hotelih* s 4**** (razen enega v Shigatzeju, ki ima 3***) v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 615 EUR), obroke po programu (v glavnem so polpenzioni z obroki v tradicionalnih restavracijah), železniško karto na relaciji Lhasa-Xining v kupejih za štiri osebe, vse prevoze z avtobusi po programu, angleško govoreče vodnike na poti in slovenskega spremljevalca z licenco GZS, vse vstopnine in oglede po programu, dovoljenje za vstop v Tibet, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: kitajsko vize, ki znaša približno 65 EUR, morebitnih napitnin za lokalne vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.690 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.790 EUR in pri najmanj plačanih 10 potnikih je 3.890 EUR.

*Kategorizacija hotelov je lokalna vendar večina ustreza našim 4****. Hotel v Shigatseju je najboljši možen v tem kraju.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!