Cenjeni gostje,


vsako leto znova, ko sestavljam uvodne stavke za naš jesenski »časopis«, s katerim vas obveščamo o jesenskih, zimskih in novoletnih novostih ter programih, me prevzame neka čudna nostalgija. Najbrž zato, ker ta čas sovpada s koncem poletja. Še vedno imam občutek, da s prvim septembrom vstopamo v drugo polovico leta, čeprav se zavedam, da smo že precej dlje in da je jesen tik pred vrati. In potem pomislim na vsa lepa jesenska in zimska potovanja, ki jih že leta pripravljamo za vas, naše goste in se jih pričnem veseliti. In nostalgija izgine, tako hitro kot je prišla …

Pozna jesen in zima sta čas za daljša potovanja na drugi konec sveta: južno poloblo ali v tropske kraje, ki so za nas tedaj najbolj privlačni. Glede na to, da so nekateri naši gostje z nami obšli že cel svet, vsako leto kreiramo kakšno novo potovanje ali izberemo kako novo destinacijo. Včasih programe spremenimo in dobijo novo podobo, kot na primer Sudan meseca februarja 2019. Programe, ki so imeli dobro odzivnost pri naših gostih pa zadržimo, le da jih razpišemo v novih terminih. Nekatera potovanja nekaj časa niso v ponudbi, a to ne pomeni, da jih čez nekaj let ne bomo ponovili. Zavedamo se, da je število gostov, ki potujejo z nami, omejeno. Kljub temu se radi pohvalimo, da imamo najboljše goste, ki znajo potovati in ki cenijo kvalitetna potovanja. Prav kvalitetna potovanja so za nas naš največji izziv in politika zadovoljnih gostov ostaja naša prioriteta.

Dovolite, da vam v naslednjih nekaj odstavkih na kratko predstavim potovanja, ki smo jih za vas pripravili in bodo šla na pot vse tja do pomladi.

Novost letošnjega leta so počitnice na eksotičnem afriškem otoku SAO TOME in PRINCIPE meseca februarja. A veste kje leži ta otok? SUDAN priporočam vsem ljubiteljem sonca in puščave! Izjemno lep je program potovanja po zahodni Afriki meseca marca; pomladi bomo šli naproti v SENEGALU, GAMBIJI in zanimivi GVINEJI BISSAU.

Prvo krajše jesensko potovanje bo v SRBIJO. Turo bi lahko imenovali kar gurmanska in je lani požela izjemen uspeh. Na njej vam bomo pokazali manj znane ali celo doslej neznane dele Srbije. Zgodbo bomo pričeli v mestu Šabac, najpomembnejšem srbskem mestu v začetku 19. stoletja, Tršiću, zapuščini Vuka Karadžića, nadaljevali pa v muzeju na prostem v Brankovini, pri Desanki Maksimović, v muzeju v Valjevu in mavzoleju na Oplencu. Tudi ogled Kragujevca, Kopaonika in prazgodovinske naselbine v Pločniku so novost. Caričin grad velja za eno najbolje ohranjenih mest iz bizantinskih časov. Brez Leskovca, Vranja in Pirota si ne znamo predstavljati očarljivega juga Srbije ter čudovitih vasi na Stari planini, kjer se bomo podali na krajši treking. Sledila bosta samostana Ravanica in Manasija (slednji je na poskusni UNESCO listi) ter zanimiv rudnik Senj. Zvečer istega dne pa bomo že prespali v glavnem mestu in zvečer uživali ob zvokih starogradskih pesmi na boemski Skadarliji. Za konec pa secesijska Subotica, romantični Sombor in zadnje kosilo na izbranem salašu … Vmes bomo praznovali naš 28. rojstni dan in na potovanje vabimo vse, ki še razumejo srbski jezik in so imeli radi našo bivšo domovino!

Konec oktobra je najprimernejši čas za ogled ALŽIRIJE, kamor smo odpeljali letos že dve skupini. Poletne temperature bodo tedaj popustile, a še vedno bo dovolj toplo za skok v bazene v izbranih, dobrih hotelih. Največja dežela v Afriki je navdušila predvsem zaradi svojih arheoloških parkov, izjemno lepe puščave in prijaznosti domačinov. Alžirija je še vedno zelo neturistična destinacija in morda je prav to naše goste najbolj prevzelo: občutek, da smo med prvimi, ki imamo čast in priložnost odkrivati kraje, ki bodo nekega dne zagotovo pritegnili mase turistov, željnih sonca in prelepih peščenih sipin. Naslednja skupina bo šla na pot šele za prvi maj 2019!

Med KROMPIRJEVIMI POČITNICAMI vas vabimo na dve zanimivi potovanji. Prvo je na MADEIRO in sosednji otok PORTO SANTO. Na Madeiri bomo obiskali cel otok in se podali na krajši treking po notranjosti, medtem ko boste na otoku Porto Santo lahko uživali na eni najlepših peščenih plaž na Atlantiku in se spočili pred vrnitvijo domov. Drugo potovanje je avtobusni izlet, oziroma zanimiva kombinacija ROMUNIJE in BOLGARIJE, kjer vas bomo popeljali preko madžarskih ravnic do severnega dela Romunije, pokrajine Maramureš, ki meji na Ukrajino vse do Bukovine in njenih znanih samostanov do romunske Moldavije in delte reke Donave ter obal Črnega morja, nato pa preko glavnega mesta Bukarešte in Vlaške nižine preko Donave v Bolgarijo. Izjemno zanimiva in intenzivna strokovna ekskurzija. Prostih je le še nekaj mest!

Med JESENSKIMI potovanji bi izpostavili veliko turo po ŠRILANKI, kjer vam bomo predstavili cel otok in vas popeljali vse do skrajnega severa in mesta Jaffne, kjer živi v glavnem Tamilska skupnost na otoku, nato preko vzhodne obale do osrednjega dela otoka, kjer se nahajajo najpomembnejša zgodovinska mesta in arheološki parki do glavnega mesta, kjer bomo začeli in končali našo pot po otoku, ki ga imenujejo »Solza Indije«. Sledi potovanje po treh deželah ZAHODNE AFRIKE: po SENEGALu, GAMBIJI in GVINEJI BISSAU. Potovanje smo v preteklosti že izpeljali in torej ni novost. Se je pa od zadnjega potovanja v Gvineji Bissau marsikaj spremenilo: predvsem so zgradili nekaj zelo dobrih, dejali bi, luksuznih hotelov na obali in na otokih, tako da lahko sedaj na to pot povabimo tudi tiste, ki so navajeni visokih standardov. Izjemna kombinacija treh dežel, kjer boste videli puščavske dele severno od Dakarja, do zelenih območij ob reki Gambiji in seveda prekrasni otok Bijagos v Gvineji Bissau, ki sodi med najlepše arhipelage ob afriški obali; spoznali bomo zanimivo naravo in bogate kulture, ki živijo v teh krajih. Konec novembra vas vabimo na potovanje po JUŽNOAFRIŠKI republiki, KRALJEVINI SVAZI in sosednjem MOZAMBIKU, oziroma potovanje od Cape Towna do Maputa. Za konec novembra smo razpisali, a je že razprodana, veliko turo po AVSTRALIJI, kjer bomo v dveh tednih predstavili Sydney z Modrimi gorami, Cairns s tropskim pragozdom in velikim koralnim grebenom, Rdeči center z goro Ayers in Olgami ter za konec pot od Adelaida do Melbourna.

Za NOVO LETO smo tokrat pripravili štiri različna potovanja: dve križarjenji, od tega eno po morju in drugo rečno, ter dve potovanji: FILIPINE in MYANMAR. Prvo križarjenje je po vodah JUŽNE AMERIKE, od Valparaisa v Čilu do Buenos Airesa v Argentini, kjer bomo videli najlepše dele in fjorde južnega Čila, Ognjeno zemljo, Rt Horn, pričakali novo leto na ANTARKTIKI, nato pa Falkalndski otoki ter argentinska Patagonija. Za konec pa še Montevideo in večni Buenos Aires. Drugo, krajše križarjenje je po reki REN, ki traja zgolj en teden. Izbrali smo ladjo s 4**** in nanjo se boste vkrcali v mestu Düsseldorf. Sledila bodo romantična nemška mesta (Koblenz, Mannheim, Speyer, Mainz, Rudesheim, Bonn, Köln, Boppard) in francoski Strasbourg. Morda niste nikoli razmišljali, da bi se podali na rečno križarjenje za novo leto, toda namen tega je predstaviti prekrasne novoletne sejme, ki so svetovno znani in izjemno zanimivi. Poleg tega zna biti SILVESTROVO na udobni in razkošni ladji nadvse zanimivo in nekaj neobičajnega. To križarjenje priporočamo tudi družinam! Lahko je izjemno lepo darilo vašim najdražjim!

In še dve klasični potovanji smo pripravili: prvo po prelepi BURMI oziroma MJANMARU, ki je v tem času najlepša ter FILIPINE, kjer vam bomo predstavili najlepša riževa polja na otoku Luzon, vulkane in kolonialna mesta, za konec pa boste lahko uživali na eni najlepših plaž na otoku Bohol.

Za ZIMSKA POTOVANJA smo izbrali povsem različne destinacije: za ljubitelje puščav in zgodovine SUDAN, tokrat v popolnoma prenovljeni obliki. Potovanje konec meseca februarja bo tokrat daljše in zagotovo zanimivejše ter predvsem cenovno dostopnejše. Ponovili bomo desetdnevno potovanje na otok SĂO TOME in PRINCIPE, ki se nahaja točno na ekvatorju v Gvinejskem zalivu. V nekdanji portugalski koloniji, sedaj samostojni otoški državici, je portugalščina še vedno uradni jezik. Gre za izjemno kombinacijo oddiha na otoku z izleti, na katerih boste odkrili najlepše dele otoka in njenih posebnosti: zgodovinske veleposesti »Rosas«, parke, vasi in mesta. Dovolj bo tudi časa za kopanje na peščenih plažah v Atlantiku, ki je na tem delu Gvinejskega zaliva izjemno topel.

Naš naslednji februarski »sindikalni« izlet bo tokrat v BRAZILIJO. Veliko turo bomo pričeli v mestu Salvador da Bahia, nato se bomo podali v notranjost, enega najlepših predelov Brazilije, Chapado Diamantino. Sledila bodo zgodovinska mesta v pokrajini Minas Girais in tri dni bomo namenili predkarnevalskem Riu de Janeiru. Za konec pa še najlepši slapovi na svetu, IGUAZU, skok v PARAGVAJ in iz največjega mesta na svetu, Sao Paola, se bomo vrnili nazaj v Evropo.

Za ljubitelje rečnih križarjenj smo tokrat konec meseca februarja pripravili zanimivo rečno križarjenje po reki GAMBIJI. Potovanje bomo pričeli v Dakarju, glavnem mestu SENEGALA, kjer bomo preživeli nekaj dni na obali Atlantika in se nato vkrcali na ladjo, ki nas bo teden dni vodila po reki globoko v njeno afriško notranjost. Kombinacija luksuza in izjemne eksotike tokrat dostopna prav vsem.

Meseca aprila vabimo vse, od bilanc utrujene računovodske delavce (in seveda tudi vse ostale) na izjemno zanimivo potovanje po SULTANATU OMAN. Poleg glavnega mesta in puščave ter zgodovinskih mest bomo prespali v luksuznem hotelu visoko v planinah ter za konec uživali na obali Indijskega oceana. Priporočamo vsem ljubiteljem puščav in arabskega sveta. Sultanat Oman velja za eno najvarnejših dežel na svetu, ne zgolj med arabskimi deželami.

Glede na dolgoletno uspešnico smo objavili tudi že datume za naš naslednji odhod na pomladansko JAPONSKO v cvetju, ki bo od 13.4.-26.4.2019. Prijave že zbiramo …

Radi bi vas spomnili na popuste za ZGODNJE PRIJAVE, zlasti za novoletna potovanja do konca meseca septembra. Ne zamudite jih!