Cenjeni gostje,


pri pisanju uvodnika za katalog potovanj se vsako leto znova zavem, kako hitro je leto naokrog. In ne le to. Ko planiramo potovanja za skoraj leto dni vnaprej, se mi zdi, da s tem prehitevamo čas, anticipiramo dogodke in tako nehote pospešimo že tako ali tako prehiter korak, ki nam diktira vsakodnevni ritem. Vedno znova se mi poraja vprašanje, kako upočasniti čas in ga vsaj kdaj, pa čeprav na kratko, zaustaviti. Še dobro, da nekateri prekooceanski leti trajajo dlje in da je kdaj potrebno čakati na letališčih. To so pa tudi edini redki trenutki, ko se zdi, da čas teče počasneje..

Optimistične napovedi naših političnih in gospodarskih voditeljev v zadnjih mesecih so nas vse prepričale, da je krize po dolgih letih konec in da so se vrnili časi, ko bomo lahko več in brezskrbno zapravljali privarčevani denar. Verjeli ali ne, to smo opažamo povsod in na vsakem koraku. Ljudje se veliko lažje odločajo za potovanja, nekateri celo za več kot eno na leto. Mnogi so ugotovili, da na potovanjih nima smisla varčevati. Po navadi se na neko novo destinacijo podamo enkrat samkrat v življenju. In zato je prav, da jo doživimo tako, kot si vsaka destinacija najbolj zasluži. Hotelska soba ni le prostor za prespat, marveč je lahko veliko več: doživetje destinacije na poseben način. Kolikokrat so se naši zvesti gostje prepričali, da izhodiščno nižja cena potovanja še ne pomeni tudi nižjega končnega zneska, ki ga plačajo za potovanje. Od nekdaj smo se trudili, da bi vsako destinacijo predstavili v najlepši možni luči. Predstavljeni itinerarji so bili skrbno začrtani in izbrane optimalne rešitve, kako v relativno kratkem času videti in doživeti čim več.

V minulih 26 letih smo našim gostom predstavili skoraj vse kotičke sveta. Tudi tiste manj obiskane, bolj skrivnostne in morda zato tudi bolj avtentične. Vsako novo potovanje je izziv posebej in ni je poti, na katero se ne bi podali. Žal so zadnje čase nekatere poti zaprte in pri izbiri letošnjih potovanj smo še posebej skrbno izbirali zgolj varne destinacije in tiste, ki so trenutno priljubljene v svetu. Prepričani smo, da boste med ponujenimi potovanji zagotovo našli kakšno, kjer še niste bili, ali pa ste si tja od nekdaj želeli. Pa gremo na pot!

Med ZELENORTSKIMI otoki smo izbrali štiri najlepše, kjer vas bo očarala narava in kultura domačinov. Potepanje po MAROKU je malenkost daljše, saj smo klasični turi po kraljevskih mestih dodali še zanimiv sever in jug dežele in je program najpopolnejši pri nas. Luksuzno avanturistično kratko turo po severnem SUDANU priporočamo poslovnežem, ki potrebujejo kratek odklop in pa vsem ljubiteljem starih in manj znanih kultur. Kratko potovanje po najbolj zanimivi državi zahodne Afrike, SENEGALU, smo kombinirali s krajšim oddihom na obali Atlantika in bi ga poimenovali pomladi naproti …

V času PRVOMAJSKIH počitnic vam nudimo najpopolnejšo turo po JAPONSKI, kjer bomo videli dva otoka, Honšu in Šikoku, bivali v hotelih s 4**** in to na osnovi polnih penzionov. Program, ki nudi več … Če želite nekaj krajšega in cenejšega, vam predlagamo obisk TAJVANA, kapitalistične Kitajske. V krožni turi po otoku Formozi boste spoznali kulturo in najlepše predele te dežele. Izjemna cena za hotele s 4**** in 5*****. Ljubiteljem safarija in črne Afrike smo namenili turo po severnem in južnem delu NAMIBIJE, ki je v tem času najlepša. In tukaj sta še dva krajša programa: naša zdaj že klasična devetdnevna tura po SRBIJI in pa klasični IRAN, ki se tako lepo vklopi v praznike in dela proste dneve, da boste za ogled te dežele potrebovali samo en delovni dan! In da ne pozabimo, naš letošnji pomladanski »sindikalni« izlet smo tokrat prestavili na čas prvega maja namesto običajnega časa okrog dneva mladosti. Samo še nekaj prostih mest je na izletu od Barcelone do Bilbaa v Baskiji. Takrat vam bomo v devetih dneh predstavili najlepše kotičke SEVERNE ŠPANIJE in Andore.

V drugi polovici meseca maja vas vabimo na eno naših najbolj eksotičnih potovanj v tem letu: na PAPUO NOVO GVINEJO in SALOMONOVE otoke. Skrivnostne kulture in njihove zanimive prebivalce bomo odkrivali na križarjenju z luksuzno ladjo, ki nam bo nudila vso udobje, ki ste ga vajeni in si ga želite. Konec maja vam predstavljamo dva portugalska arhipelaga: MADEIRO in PORTO SANTO ter štiri najlepše AZORSKE OTOKE, ki predstavljajo enega najbolj skrivnostnih, zagotovo pa najbolj zahodnih kotičkov Evrope. Konec maja je zagotovo tudi najprimernejši čas za obisk najbolj zanimive med osrednje azijskimi državami, UZBEKISTANA. Obiskali bomo najlepša mesta na nekoč slavni svilni poti. Kratko, intenzivno in zelo zanimivo potovanje.

Na začetku poletja vas vabimo, da si skupaj ogledamo najlepše nacionalne parke v PACIFIŠKEM delu ZDA, v državah Oregon in Washington. Potovanje, ki ga namenjamo tistim, ki so v Ameriki že bili in bi to podobo hoteli nadgraditi. Potovanje bomo ponovili tudi meseca avgusta. Konec junija bodo izjemno dolgi dnevi v SKANDINAVIJI ki vam jo tokrat predstavljamo malce drugače: na Danskem boste odkrivali otok Fyn in polotok Jutlandijo, nakar si boste po enem najzanimivejših kanalov na svetu, Telemarku, ogledali najlepše dele južne in zahodne Norveške ter južne Švedske ter potovanje zaključili v Kopenhagnu.

Kar nekaj lepih potovanj bo v poletnih mesecih. Izbirali boste lahko med uspešnico zadnjih nekaj let po BALTSKIH DEŽELAH, ki jih zaključimo v večnih Benetkah severa, Sankt Peterburgu. Velik uspeh je poželo križarjenje po reki REN od Basla do Amsterdama. Morda se boste odločili za ZAKAVKAZJE: od KASPIJSKEGA do ČRNEGA MORJA kjer bomo predstavili vse tri države: Azerbajdžan, Gruzijo in Armenijo. V OSREDNJI AZIJI bo tokrat poudarek na Tadžikistanu in Kirgiziji, torej Pamirskemu gorstvu in visokim planinam, zatorej odhod poleti. Že nekaj let vas z vlakom nismo popeljali na konec sveta in to z najdaljšo železniško progo na svetu: od Vladivostoka do Moskve! Podobno vznemirljivo bo tudi potovanje od Rumene reke do Biškeka po manj znanih krajih zahodne Kitajske in Kirgizije.

Septembra bomo ponovili izjemno uspešno potovanje po MADAGASKARJU, dodali pa smo še 3 OTOKE INDONEZIJE s poudarkom na Sumatri in opazovanju orangutanov. Da ne pozabimo, za ljubitelje vlakov izjemen program po južnem delu KITAJSKE, oziroma od Šanghaja do Hongkonga! Za ljubitelje SRBIJE smo napravili popolnoma nov, devetdnevni program, ki vas bo ponovno prepričal, kaj vse nudi ta turistična destinacija.

Pred vami so potovanja za manjše skupine. Nekoč smo jih poimenovali »Dedicated to the happy few«, seveda namenjena vsem, ki cenijo kvaliteto in si želijo več.

Ne pozabite, da vam v letu 2017 pripada vsaj eno potovanje z nami. Katero, pa izberite sami! Vse dobro v letu 2017 vam želim v imenu ekipe vaše Agencije Van Gogh,

Dr. Ivo Mulec, Direktor
Maribor, konec decembra 2016