UZBEKISTAN


NAJLEPŠI KOTIČKI NEKOČ SLAVNE SVILNE POTI

Uzbekistan se nahaja v osrčju svilne poti in dežela je bila že v časih stare Sovjetske zveze najbolj obiskana destinacija v osrednji Aziji. In to povsem z razlogom. Tukaj se nahaja največ starih mest, ki so se razvijala, bogatila in blestela v zlatih časih svilne poti, ki je potekala med Kitajsko in Evropo. Nedvomno je poleg zvenečih imen kot sta Samarkand in Buhara tukaj še mesto Hiva, ki je pravo mesto muzej in vas bo popeljalo v čase, ko so tod potovale karavane trgovcev proti zahodu ali vzhodu. Nenazadnje, tukaj je nekoč legendarna in mejna reka Oksiana (danes Amur Darja), ki je vojski Aleksandra Velikega delala velike preglavice, a je danes skoraj več ni. Puščavska narava in prekrasni ljudje. Na koncu poti boste razumeli, zakaj je Aleksander Veliki prav tukaj našel svojo Roxano!

1. DAN: LJUBLJANA – TAŠKENT
Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku uro in pol pred poletom proti Istanbulu in dalje proti Taškentu, kjer bomo pristali okrog polnoči. Po opravljenih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: TAŠKENT
Po kasnejšem zajtrku si bomo ogledali glavno mesto Taškent, največje mesto v osrednji Aziji. Mesto je bilo uničeno v potresu leta 1966, a ga je tedanja sovjetska oblast popolnoma obnovila. Obiskali bomo stari del mesta, medreso Kukeldash, mavzolej Abu Bakr Kaffal Shoshi in bazar Chorzu. Nekaj prostega časa in zvečer večerja ob spremljavi uzbeške tradicionalne glasbe (Z,V).

3. DAN: TAŠKENT – URGENCH - HIVA
Zjutraj prevoz na letališče in polet proti mestu Urgench na zahodu dežele. Po pristanku bomo pot nadaljevali do mesta Hive, ki velja za najbolje ohranjeno mesto na svilni poti. Mesto naj bi ustanovil Noetov sin Šen. Zahvaljujoč sovjetskemu konzervacijskemu načrtu je mesto danes muzej na prostem. Za mestnim obzidjem s štirimi vhodi so številni arhitekturni spomeniki iz različnih obdobij: palače, javna poslopja in mavzoleji. Ves dan bomo namenili mestu in uživali na sprehodu med tržnicami in trgovinicami. Večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: HIVA - BUHARA
Danes se bomo po stari karavanski poti podali čez zanimivo puščavsko pokrajino Kizil Kum proti Buhari. Nekaj postankov ob poti za fotografiranje: na primer ob legendarni reki Amur Darja. Popoldne bomo prispeli v Buharo in če bo čas bomo šli na prvi sprehod po »Rjavem mestu«. Nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: BUHARA
Buhara je najbolj versko in sveto mesto v osrednji Aziji. V 9. in 10. stoletju je bila glavno mesto Samanidskega imperija in tedaj se je imenovala »Vzvišena Buhara«. Bila je steber islama. Druga zlata doba je bila v 16. stoletju, ko je bila Buhara glavno mesto uzbeških Shaybanidov. V tem času je bilo v mestu preko 100 medres in preko 300 mošej. Na sprehodu skozi mesto si bomo nekaj teh medres, mošej in mavzolejev tudi ogledali. Večerja s predstavo plesov in pesmi v tradicionalni restavraciji. Nočitev (Z,V)

6. DAN: BUHARA – SHAKHRISAB - SAMARKAND
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti Samarkandu in se ustavili v mestecu Shakhrisab, kjer se je leta 1336 rodil Timurlenk in dal mestu njegovo današnje ime: »Zeleno mesto«. V mestu si bomo ogledali palačo Ak Saray, znano pod imenom Bela Palača, mošejo Kok Gumbaz in mavzolej Gumbazi Seyidan. Popoldan nadaljevanje poti do Samarkanda, kjer bomo obiskali vinsko klet in imeli degustacijo lokalnih vin. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: SAMARKAND - TAŠKENT
Samarkand, ali po grško Marakanda, je nastalo v 5. st. pr.n.št. Ko ga je zavzel Aleksander Veliki leta 329 pr.n.št. je bilo to že kozmopolitsko mesto, obdano z obzidjem. Aleksander Veliki je o prestolnici Sogdijskega imperija izjavil: »Vse kar sem slišal o Marakandi je res, razen tega je mesto lepše kot sem si sploh lahko predstavljal«. V mestu si bomo ogledali Guri Amirjev mavzolej, Ulugbegovo, Sher Dor in Tilla Kari medrese, nekropolo Shahr i Zindah, muzej Afrasiab in Ulugnegov observatorij. Pozno popoldne prevoz na železniško postajo in vožnja v poslovnem razredu hitrega vlaka do glavnega mesta. Večerja v lokalni restavraciji in nočitev (Z,V).

8. DAN: TAŠKENT – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče in polet letala proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kjer bomo pristali proti večeru (Z).

ODHODA: 28.4.2018 in 27.10.2018

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 2 meseca pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

CENA: 1.690 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Taškent-Ljubljana, notranji let na relaciji Taškent-Urgench, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 10.11.2017 znašajo 277 EUR), vse prevoze in transferje po Uzbekistanu, vožnjo v poslovnem razredu hitrega vlaka na relaciji Samarkand-Taškent, oglede in vstopnine po programu, bivanje v hotelih s 4**** v dvoposteljnih sobah* (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 195 EUR) na osnovi polpenzionov, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega vodnika ves čas potovanja, folklorne predstave po programu, degustacijo vin v Samarkandu, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vstopne vize za Uzbekistan (ki znaša cca 40 EUR in jo bomo uredili ob vstopu v državo) ter morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 potnikih je 1.790, pri najmanj 15 potnikih je 1.890 in pri 10 potnikih 1.990 EUR.

*Kategorizacija v Uzbekistanu je drugačna, vendar hoteli ustrezajo približno našim 4****.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!