KRIŽARJENJE PO VOLGI


Z LADJO PO JUŽNEM DELU VOLGE OD MOSKVE DO ASTRAKHANA

Rečna križarjenja imajo poseben šarm. Rečne ladje niso tako velike kot so ladje, ki križarijo po morjih in oceanih, a mnogi prisegajo na večjo intimnost rečnih plavajočih hotelov in nedvomno odprto gledališče, ki spremlja popotnike vsak dan na levem in desnem bregu reke. Volga je zagotovo ena najbolj zanimivih rek na svetu in tokrat vas vabimo, da si z nami ogledate njen južni tok in kraje ter mesta, ki ležijo na njenih bregovih. Prijazno osebje na ladji se bo ves čas trudilo in z vami delilo del tradicionalnega ruskega gostoljubja. Na rečnih ladjah je običajno precej drobnih aktivnosti in zanimive animacije. Poleg tega pa vam priporočamo, da s seboj vzamete kakšno knjigo, ki je doma nimate časa prebrati. Če se boste za potovanje odločili skupaj s prijatelji, morda paket kart ne bo odveč. Prepričani smo, da vam na ladji in križarjenju ne bo dolgčas! Križarjenja so manj naporna potovanja, tako da se boste dodobra spočili in na tem križarjenju videli kraje, ki so najbolj dostopni prav po reki Volgi. Konec septembra bodo temperature v tem južnem delu Rusije prijetne in za to potovanje najprimernejše.

1. DAN: LJUBLJANA – MOSKVA
Zbrali se bomo na letališču Jožeta Pučnika, od koder bomo poleteli do Moskve. Po pristanku in opravljenih formalnostih prevoz do pristanišča, kjer se bomo vkrcali na ladjo MS CRUCELAKE ter se nastanili v ustreznih kabinah. Večerja in nočitev na ladji.

2. DAN: MOSKVA
Dopoldne bo avtobusni ogled Moskve: popeljali se bomo po Leningrajski aveniji in ulici Tveskaya, mimo gledališč in Luyanke, si ogledali zgradbo KGB-ja, katedralo Kristusa Odrešitelja, se sprehodili po Rdečem trgu in imeli nekaj prostega v tržnem centru GUM ... Kosilo bo v restavraciji v mestu. Popoldne si bomo ogledali galerijo Tretyakov in se proti večeru vrnili na ladjo. Večerja. Po večerji možen fakultativen izlet: Moskva ponoči in vožnja z metrojem ali pa ogled predstave Kostroma. Nočitev na ladji.

3. DAN: MOSKVA – IZPLUTJE
Po zajtrku bo sledil poldnevni ogled Moskve po moskovskem Kremlju, ki je 27,5 hektarjev velika obzidana utrdba. Nekoč je bila sedež ruskih carjev, danes pa predsednika države. Ogledali si bomo tudi eno izmed katedral, ki se nahaja na ozemlju Kremlja. Vrnitev na ladjo in kosilo. Popoldne bo ladja izplula iz pristanišča. Sledila bo predstavitev ladje in osebja, ki bo z vami vse do Astrakhana. Večerja in zadnja nočitev na ladji.

4. DAN: UGLIČ
Dopoldne bomo pluli po Volgi in imeli predstavitev Ugliča in ostalih krajev, ki bodo sledili. Popoldne bo namenjeno ogledu mesta Uglič, ki se prav tako nahaja na bregovih reke Volge, a je precej manjše, saj ima le 34.000 prebivalcev. Mesto je eno najstarejših na Volgi, njegovi začetki segajo v leto 937. V 13. in 14. stoletju je bilo mesto sedež majhne kneževine, toda lokalni knezi so svoje pravice prodali principatu v Moskvi. Prebivalci Ugliča so pomagali carju Ivanu Groznemu osvojiti Kazan in dali so zgraditi leseno trdnjavo, ki so jo po reki Volgi transportirali do Kazana. Mesto je največji razcvet doživelo v 16. stoletju, nato pa je počasi izginilo v pozabo. Popoldne se bomo sprehodili po mestu, si ogledali Kremlin in cerkev Dimitrij na krvi in Katedralo preobrazbe. Ob 20. uri bo ladja izplula v smeri Yaroslavla. Večerja in nočitev.

5. DAN: YAROSLAVL IN KOSTROMA
To bo intenziven dan: dopoldne bomo odkrivali mesto Yaroslavl, popoldne pa Kostromo. Ob 8. uri bo ladja prispela v Yaroslavl in sledil bo ogled mesta, ki se nahaja 250 km SV od Moskve. Zgodovinski del mesta je pod zaščito UNESCA in mesto leži, kot mnoga druga, na sotočju dveh rek: Volge in Kotorosl. Tudi Yaroslavl je del ruskega zlatega prstana in velja za eno najpomembnejših mest v ruski zgodovini. Danes ima skoraj 600.000 prebivalcev. Na ogledu mesta se bomo ustavili pri cerkvi Svetega Ilije in si ogledali notranjost cerkve Svetega Miklavža in nato še nekdanjo vladno zgradbo, v kateri je danes umetnostna galerija. Ob 12. uri bo ladja izplula proti Kostromi, ki je zgodovinsko mesto in del znanega ruskega zlatega prstana. Leži na sotočju reke Volge in Kostrome in ima danes 268.000 prebivalcev. Sicer se prvič omenja leta 1213, vendar zgodovinarji menijo, da ga je najbrž ustanovil Jurij Dolgoroki približno pol stoletja pred tem datumom. Mesto so napadli Mongoli in kasneje je postalo kneževina pod vodstvom Vasilija Kostromskega, mlajšega brata Aleksandra Nevskega. Njegovi nasledniki so mestu vladali vse dokler ga Ivan I. ni priključil Moskvi. Na ogledu mesta boste obiskali samostan Ipatiev in katedralo Svete trojice. Ob 20. uri bo ladja izplula. Večerja in nočitev.

6. DAN: NIŽNI NOVGOROD
Dopoldne bomo pluli po reki Volgi in na ladji uživali v številnih aktivnostih, ki jih bo za vas organiziralo prijazno osebje ladje. Po kosilu se bomo podali na popoldanski avtobusni izlet in ogled Kremlina. Mesto domačini imenujejo kar skrajšano Nižni in je peto mesto po številu prebivalcev v Rusiji z nekaj več kot 1.250.000. Od leta 1932 do 1990 se je mesto imenovalo Gorky, po ruskem pisatelju Maximu Gorkem, ki se je rodil tukaj. V začetku 13. stoletja je ruski nadvojvoda Jurij II dal postaviti leseno trdnjavo, na mestu katere so kasneje postavili Kremlin na sotočju rek Volge in Oke. Mesto, ki se je najprej imenovalo Osh so preimenovali v Nižni Novgorod, ali Spodnje Novo mesto. Po ogledu Kremlina se bomo vrnili na ladjo, ki bo ob 19. uri izplula. Večerja in nočitev na ladji.

7. DAN: CHEBOKSARY
Po zajtrku bo dopoldne namenjeno ogledu mesta Cheboksary, ki je glavno mesto ruske republike Čuvaš in pomembno pristanišče na reki Volgi. Danes ima nekaj več kot 400.000 prebivalcev. Mesto se prvič omenja v pisanih virih leta 1469 in razvilo se je predvsem zaradi strateške lege na poti v Kazan. Leta 1555 so Rusi zgradili utrdbo in ustanovili prvo naselbino, ki se je do konca 18. stoletja razvilo v največjo naselbino na Volgi in kmalu zatem dobilo status mesta, ki je zaslovelo po svojih 25 cerkvah in 4 samostanih. Leta 1880 je mesto imelo 782 hiš, 91 trgovin, 3 šole, 2 bolnici in eno banko. Na poldnevnem ogledu boste mesto podrobneje spoznali. Po želji in proti doplačilu si boste lahko ogledali muzej piva in pivo tudi poskusili. Ob 20. uri bo ladja izplula. Večerja in nočitev.

8. DAN: KAZAN
Zjutraj bo naša ladja pristala v mestu Kazan, zagotovo enem najlepših, najstarejših in najzanimivejših na naši poti. Kazan je glavno mesto ruske republike Tatarstan in z več kot milijon prebivalci je na 8. mestu po številu prebivalcev v Rusiji. Tudi Kazan se nahaja na sotočju dveh rek: Volge in Kazanke. Kazanski kremlin velja za enega najlepših v Rusiji in je od leta 2005 pod UNESCOm kot del svetovne kulturne dediščine. Mesto nekateri imenujejo tudi tretja ruska prestolnica, velja pa zagotovo za rusko prestolnico športa. Zgodovinarji si niso enotni glede nastanka mesta: eni trdijo, da so ga v zgodnjem srednjem veku ustanovili muslimanski Bolgari ali pa Tatari. Najstarejši del mesta je kremlin, ki si ga bomo na izletu tudi ogledali. Ob 12. uri bo ladja izplula. Popoldne bo prežeto z zanimivo animacijo na ladji. Večerja in nočitev.

9. DAN: SAMARA
Dopoldne bomo prispeli v mesto Samari, ki leži na sotočju reke Volge in Samare. Mesto obdajajo planine Ziguli in na severu Sokolski griči, na jugu in vzhodu pa se pričenja nepregledna stepa. Mesto ima danes preko milijon prebivalcev in je pomembno družbeno, politično, gospodarsko in kulturno središče evropske Rusije. Maja 2007 je bil v mestu summit o sodelovanju med EU in Rusijo. Prebivalci mesta so po tradiciji vezani na reko Volgo in njeni bregovi so lepo urejeni, nekateri jih primerjajo celo z obalami ženevskega jezera. Na avtobusnem izletu boste mesto podrobneje spoznali. Lahko si boste po želji in proti doplačilu ogledali tudi znani Stalinov bunker. Ob 14. uri bo ladja izplula v smeri Saratova. Popoldne ob spremljavi glasbe in drugih zanimivih animacijskih programov. Večerja in nočitev.

10. DAN: SARATOV
Dopoldne bo ladja pristala v mestu Saratov in sledil bo avtobusni ogled mesta, ki leži v jugovzhodnem evropskem delu Rusije in je upravno središče Saratovske oblasti. Mesto leži na desnem bregu reke Volge, približno na enaki razdaliji od Volgograda in Samare in ima danes približno 800.000 prebivalcev. Zgodovina mesta se začenja v 16. stoletju, ko sta mesto ustanovila knez Zasekin in bojar Fjodor Turov kot stražno trdnjavo na Volgi … Ogled mesta se bo končal v zgodnjih popoldanskih urah, ko bo ladja izplula dalje v smeri Volgograda. Popoldne se boste lahko naučili kako poslikati matrioške ali plesati kak ruski ples. Večerja in nočitev.

11. DAN: VOLGOGRAD
Po prijetnem jutranjem bujenju in zajtrku boste dan namenili spoznavanju Volgograda. Ladja bo v pristanišču od 9-20. ure. Mesto se je nekoč imenovalo tudi Caričin in kasneje Stalingrad. Danes ima mesto preko milijon prebivalcev, nahaja se na zahodnem bregu reke in je zelo veliko, od severa do juga je dolgo skoraj 80 km. Mesto se je v zgodovino zapisalo zaradi poguma njegovih prebivalcev, ki so se v drugi svetovni vojni borili proti nemški vojski, zaradi žrtev, ki so padle za svobodo in škode, ki ga je mesto utrpelo v teh spopadih. Sicer pa je bilo mesto ustanovljeno v 16. stoletju in se je imenovalo Caričin, ker se nahaja na sotočju reke Carice in Volge. Kmalu po nastanku je mesto postalo pomembno trgovsko središče, mesto so utrdili in že leta 1608 postavili prvo kamnito cerkev Sv. Janeza Krstnika. Mesto je od leta 1691 imelo svojo carino in je pripadalo mestu Kazan. Z avtobusom se bomo podali na ogled mesta. Po želji in proti doplačilu si boste lahko ogledali muzej o bitki za Stalingrad. Ob 13.45 se bomo vrnili na ladjo, ki bo ob 14. uri izplula. Kosilo. Popoldne si boste lahko ogledali film v kinu, poslušali glasbo ali pa uživali na palubi. Večerja in nočitev na ladji.

12. DAN: NA VOLGI
Jutranje razgibavanje in nato zajtrk. Sledile bodo številne aktivnosti na ladji, ki vas bodo kratkočasile in vas zabavale. Sledil bo kratek uvod oziroma tečaj ruskega jezika in nato se boste lahko zabavali z raznimi družabnimi igrami, segli po knjigi ali zgolj opazovali rusko pokrajino na bregovih reke. Po kosilu vam bodo predstavili ruske pesmi in plese, lahko se boste podali »v kino« ali uživali ob živi glasbi. Večerja bo tokrat bolj elegantna, saj bo kapitanova ob glasbeni spremljavi in po večerji krajša predstava ter kasneje plesna glasba za najbolj zagrete. Nočitev.

13. DAN: ASTRAKHAN
Po jutranjem bujenju in zajtrku na ladji se bomo podali na odkrivanje mesta z avtobusom. Astrakhan je eno večjih mest na južnem delu Volge. Leži blizu rečne delte, ki se 28 m pod morsko gladino izliva v Kaspijsko morje. Mesto se prvič omenja v 13. stoletju in kasneje postane glavno mesto istoimenskega kanata. Leta 1556 mesto zavzame Ivan Grozni in da na vzpetini nad Volgo postaviti trdnjavo, Kremlin. Mesto je v 17. stoletju zavzel Stenka Razin in njegovi kozaki in Peter Veliki je v mestu dal postaviti ladjedelnico, od koder je napadal Perzijo. Tudi Katarina Velika je mestu podelila status pomembnega gospodarskega središča. Na poldnevnem izletu si bomo ogledali mestni kremlin. Popoldne se boste po želji lahko odločili za fakultativni izlet v delto Volgo. Ostale bo v baru zabavala živa glasba. Še zadnja večerja in nočitev.

14. DAN: ASTRAKHAN – MOSKVA – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče in let do Moskve ter dalje proti Ljubljani, kjer boste popoldne pristali.

ODHOD: 22.09.2018

ROK ZA PRIJAVO: 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 2.290 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana–Moskva in Astrakhan-Moskva-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.11.2018 znašajo 197 EUR, križarjenje z ladjo Crucelake 3***+ in nastanitev v dvoposteljnih zunanjih kabinah na spodnji palubi (doplačilo za kabino na srednji palubi znaša 390 EUR po osebi in doplačilo za kabino z balkonom znaša 1.190 EUR po osebi), polne penzione, vse prevoze in oglede z vstopninami po programu, prireditve in animacijo na ladji, koktajl dobrodošlice, kapitanovo poslovilno večerjo, lokalne vodnike v angleškem jeziku, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: dodatnih, v programu omenjenih fakultativnih izletov, stroškov pridobitve ruske vize, ki znaša približno 60 EUR ter napitnin za osebje na ladji in vodnike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.390 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 2.490 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 2.590 EUR.

OPOZORILO: Vsi izleti so v pristojnosti ladijskega prevoznika in vključujejo vse prevoze in oglede z vstopninami. V kolikor bi si gostje želeli ogledati več kot je v osnovnem programu, bodo lahko izbirali med dodatnimi fakultativnimi izleti.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!