ZAHODNA KITAJSKA IN KIRGIZIJA


MANJ ZNANI KOTIČKI NEKOČ SLAVNE SVILNE POTI

Potovanje, ki je pred vami, predstavlja popolnoma drugačno podobo manj znane in še relativno neturistične Kitajske. Potovanje bomo pričeli približno na polovici te velike dežele in se potem po njenem severnem, puščavskem delu podali do skrajnega zahoda dežele, kjer se kljub veliki razdalji, ki jih loči od glavnega mesta, tudi oni ravnajo po pekinškem času. Potovanje bomo pričeli v zgornjem toku Rumene reke in se nato v glavnem s hitrimi vlaki (kakšen užitek) popeljali proti severu in zahodu. Pokrajina je tod povsem drugačna: v glavnem gre za sušna in bolj vroča, puščavska področja dežele. Ustavili se bomo na začetku (ali koncu) slavnega kitajskega zidu, odkrivali stara mesta in kulture, ki so izginile, se spuščali po peščenih sipinah in poskušali komunicirati z domačini, ki se komaj počasi navajajo na tujce. Seveda, sledili bomo poti, po kateri je nekoč potekala legendarna svilna pot. Za dva tedna bomo poskušali podoživljati lepote krajev, s katerimi so se srečevali drzni trgovci stoletja nazaj. Tudi Marko Polo je baje šel po njej, le v obratni smeri … Rahlo avanturistično potovanje za prave raziskovalce! 

1. DAN: LJUBLJANA – PEKING
Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred večernim poletom preko enega od evropskih mest proti Pekingu. Nočni let.

2. DAN: PEKING - LANZHOU
Popoldan prilet v Pekingu in nadaljevanje leta proti mestu Lanzhou. Po prihodu na letališče, prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

3. DAN: LANZHOU
Lanzhou je glavno mesto province Gansu in leži na bregovih Rumene reke. Dopoldne se bomo z avtobusom odpeljali do kraja Liujiaxia, kjer se nahaja ogromen jez na zgornjem toku Rumene reke. Na obali se bomo vkrcali v čolne in se z njimi popeljali do templja Bingling. Popoldne vrnitev v Lanzhou in ogled kipa Matere Rumene reke. Večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: LANZHOU - ZHANGYE
Po zajtrku prevoz na železniško postajo in vožnja (3h11', 505 km) s hitrim vlakom do mesta Zhangye. Popoldne ogled geoparka Zhangye Danxia, ki je najbolj nenavadno in najlepše delo narave na Kitajskem. Prevoz do hotela, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: ZHANGYE - JIAYUGUAN
Zjutraj si bomo ogledali tempelj Velikega Bude. Sledil bo prevoz na železniško postajo in s hitrim vlakom (1h27', 225 km) se bomo odpeljali v mesto Jiayuguan. Popoldne se bomo seznanili z najzahodnejšim delom dobro ohranjenega kitajskega zidu, ki se nahaja izven mesta Jiayuguan. Za Kitajce je bil izjemnega pomena in so ga poimenovali kar »prva vrata pod nebesi«, ki so bila tako pomembna, saj so pomenila začetek dolge svilne poti: vrata v Kitajsko! Kraj Jiayuguna je tedaj pomenil skrajni konec Kitajske. (Z,K,V).

6. DAN: JIAYUGUAN - DUNHUANG
Dopoldne si bomo ogledali poslikane grobnice iz časa dinastij Wei in Jin, ki jih nekateri smatrajo za največjo podzemno galerijo na svetu. Popoldne se bomo z avtobusom odpeljali po ravni puščavski cesti do 400 km oddaljenega mesta Dunhuang na SZ delu province Gansu, na zahodu Kitajske. Večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: DUNHUANG
Dopoldne bomo preživeli med prekrasnimi peščenimi sipinami, imenovanimi Mingsha. Popoldne si bomo ogledali jame Mogao, ki so poznane tudi pod imenom »Jame tisočerih bud«. Večerja in nastanitev v hotelu v mestu Dunhuang (Z,K,V).

8. DAN: DUNHUANG – LIUYUAN - TURPAN
Dopoldne si bomo ogledali izjemno zanimiv muzej v mestu Dunhuang. Po kosilu vožnja z avtobusom do mesta Liuyuan in nato s hitrim vlakom (3h35', 680 km) do mesta Turpan. Tudi mesto Turpan se nahaja v oazi sredi puščave in od nekdaj je bilo pomembno trgovsko središče, saj se je nahajalo na svilni poti. Večerja in nočitev (Z,K,V)

9. DAN: TURPAN - KUCHA
Dopoldne se bomo podali do starodavnega mesta Gaochang, ki je danes arheološki park v ruševinah. Do 14. stoletja pa je bilo mesto cvetoče trgovsko središče ob svilni poti. Nato se bomo podali do »goreče gore« in si po kosilu ogledali skrivnostno mesto smrti, oziroma razvaline starega mesta Jiaohe. Ogledali si bomo tudi znane »kareze«, sistem namakalnih vodnjakov. Zvečer prevoz do železniške postaje in nastanitev v štiriposteljnih kupejih ter nočna vožnja (680 km, 7h30') do mesta Kuqe (Z,K,V).

10. DAN: KUCHA
Dopoldne si bomo ogledali kompleks jamskih templjev pri kraju Kizil, iz časa Tocharianskega kraljestva. Nato se bomo vrnili v mesto in si ogledali veliko mošejo, ki je druga največja na zahodnem delu Kitajske, takoj za mošejo Etigar v mestu Kashgar. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

11. DAN: KUCHA - HOTAN
Po zajtrku bomo zapustili mesto Kucha in se podali po puščavski cesti proti mestu Hotan. Popoldne bomo prispeli v mesto Hotan, ki se nahaja na JZ avtonomne regije Xinjiang, približno 1500 km od glavnega mesta Urumqui. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

12. DAN: HOTAN
Nekdanja kraljevina Hotan je bila ena prvih budističnih državic na svetu in je predstavljala kulturni most, preko katerega je budizem prišel na Kitajsko. Ogledu mesta bomo pričeli pri ruševinah templja Rawak. Ogledali si bomo tudi muzej kulture. Za konec se bomo ustavili še v delavnici svile. (Z,K,V).

13. DAN: HOTAN – KASHGAR
Z avtobusom se bomo podali do mesta Kashgar. Na poti se bomo ustavili v mestu Yarkand. Popoldne bomo prispeli v legendarno mesto v oazi, staro več kot 2000 let, najbolj zahodno mesto na Kitajskem, ki se nahaja v bližini meja s Kirgizijo, Tadžikistanom, Afganistanom in Pakistanom. Od nekdaj je veljalo za eno najpomembnejših mest na slavni svilni poti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

14. DAN: KASHGAR
Po zajtrku se bomo podali na ogled mesta, ki je znano po nedeljski, živinski in živilski tržnici, ki je največja v osrednji Aziji. Sledil bo ogled grobnice Apak Hoja. Ogledali si bomo tudi mošejo Id Kah, ki je največja mošeja na Kitajskem in simbol mesta Kashgar. Za konec sprehod po starem delu mesta, ki za svojimi zidovi ohranja preko 2000 let bogate zgodovine. Nočitev (Z,K,V).

15. DAN: KASHGAR – JEZERO KARAKUL – KASHGAR
Dopoldne se bomo podali proti jezeru Karakul. Peljali se bomo po cesti prijateljstva, »Friendship Highway«, ki je bila zgrajena med Kashgarjem in Islamabadom v Pakistanu. Jezero leži na nadmorski višini 3.600 m in je najvišje ležeče jezero na Pamirskem platoju. Popoldne vrnitev v Kashgar, večerja in nočitev (Z,V).

16. DAN: KASHGAR – TORUGART – TASH RABAT (KIRGIZIJA)
Po zajtrku se bomo napotili proti mejnemu prehodu med Kitajsko in Kirgizijo, ki se nahaja na prelazu Torugart, visokem 3.752 m. Kirgizijski avtomobili nas bodo čakali na drugi strani in pot bomo nadaljevali proti karavanseraju Tash Rabat iz 14. stoletja. Po ogledu bomo nadaljevali pot do naselja jurt, kjer bomo prespali (Z,K,V).

17. DAN: TASH RABAT – JEZERO SON KUL
Dopoldan se bomo podali proti jezeru Son Kul, ki je alpsko jezero površine 270 km², dolgo 29 km in široko 18 km. Celoten kraj je dostopen le v poletnih mesecih, od junija do septembra. Nastanitev v naselju jurt in nočitev (Z,K,V).

18. DAN: JEZERO SON KUL - JEZERO ISSYK KUL
Dopoldne se bomo napotili proti jezeru Issyk Kul, ki v dolžino meri 182 km in široko je 58 km. Jezero nikoli ne zamrzne, niti v najbolj hladnih zimah. Ustavili se bomo pri kraju Cholpon Ata, kjer so lepo ohranjeni petroglifi, sledi Skitov in Hungsunov. Popoldne ogled lokalnega zgodovinskega in etnografskega muzeja. Nastanitev in nočitev (Z,K,V).

19. DAN: JEZERO ISSYK KUL – BIŠKEK
Dopoldan se bomo napotili v Biškek in po prihodu bo sledil krajši panoramski ogled mesta: Trg zmage, bazar Osh in spomenik posvečen največjemu kirgiškemu junaku Manasu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

20. DAN: BIŠKEK – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče in vkrcanje na letalo, s katerim bomo poleteli proti Evropi in dalje do Ljubljane.

ODHOD: 14.8.2017

ROK ZA PRIJAVO: najmanj tri mesece pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

CENA:  3.890 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Peking in Biškek-Ljubljana, notranji let na relaciji Peking-Lanzhou, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 15.12.2016 znašajo 331 EUR), vse prevoze z avtobusi in hitrimi vlaki po programu, nočna vožnja in spanje v štiriposteljnih kupejih na relaciji Turpan-Kucha, oglede in vstopnine po programu, bivanje na osnovi polnih penzionov po programu, bivanje v hotelih* s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 595 EUR), lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega vodnika ves čas potovanja, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vstopne vize za Kitajsko (ki znaša cca 65 EUR) ter morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 potnikih je 3.990, pri najmanj 15 potnikih je 4.090 in pri 10 potnikih 4.290 EUR.

*V Kirgiziji bomo spali tudi v jurtah. Hoteli na zahodnem delu Kitajske niso luksuzni in nimajo standardne kategorizacije, vendar po naši oceni ustrezajo približno našim 3*** in 4****.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!